Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

1943-2013: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

 
C. SCHMINCK- GUSTAVUS:"ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 14,15,16/9/1943 ΣΤΗ ΒΙΑΝΝΟ"

BINTEO
 


 

 

EIΣAΓΩΓH OIMOY-AΘHNAΣ
 
Ακούστε δωσίλογοι και νεοραγιάδες την φωνή των ελεύθερων Ελλήνων της Κρήτης! Ακούστε την φωνή της 17χρονης μαθήτριας όταν την πήγαιναν με τον πατέρα της για εκτέλεση:
«θάρρος μπαμπά, για την πατρίδα πεθαίνουμε»!!!


Αυτή η φράση να βάλει φωτιά στις καρδιές μας, να λαμπαδιάσει όλόκληρη η ψυχή μας, να αποκτήσουμε το ίδιο φρόνημα θυσίας, τώρα που το 4ο Ράιχ θέλει να μας οδηγήσει σε οικονομική εκτέλεση!  

Προσχεδιασμένο το έγκλημα ... του Ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς
 
Σοβαρές ενδείξεις ότι το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ήταν προμελετημένο από τους Γερμανούς προκύπτουν από τα “ίχνη” που άφησαν πίσω τους οι κατακτητές. Ο Γερμανός Καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe Schminck-Gustavus παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία κατά την έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις που γίνεται στη Βιάννο, ενώ έδωσε και φωτογραφίες της περιοχής που τραβήχτηκαν έξι εβδομάδες πριν τη σφαγή!
 


Την πρώτη μερα έγιναν πολύ σημαντικές εισηγήσεις, με πρώτη εκείνη του Μανόλη Γλέζου, ενώ συγκίνησε και η παρουσία των επιζώντων από το Ολοκαύτωμα.

“Αυτές οι φωτογραφίες που παρουσιάζω για πρώτη φορά από τα γερμανικά αρχεία δείχνουν ότι υπήρχε μια μεθόδευση, κάτι ετοίμαζαν από καιρό” τόνισε ο Γερμανός καθηγητής Christophe Schminck-Gustavus ο οποίος με την πολύχρονη έρευνά του συνέβαλε στην τεκμηρίωση και ανάδειξη του Ολοκαυτώματος στις Λυγκιάδες Ιωαννίνων, τους Ασπραγγέλους Ζαγορίου και γενικά στην Ήπειρο. Ο Γερμανός παραδέχθηκε ότι για χρόνια οι μαθητές, στα σχολεία τους δε μάθαιναν τίποτα για τα εγκλήματα της Βερμαχτ στην Ελλάδα."Αργότερα εγώ έμαθα γι αυτά και άρχισα να ψάχνω τα αρχεία” τόνισε και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι για τα στυγερά εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα ουδέποτε τιμωρήθηκαν, ενώ η Ελλάδα και οι Έλληνες ουδέποτε έλαβαν αποζημιώσεις ή επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Εξέφρασε, παράλληλα, την υποστήριξή του προς τον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σημειώνοντας ότι απαιτείται κλιμάκωση της πίεσης προς τη γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της.

Κορυφαία στιγμή της πρώτης μέρας του συνεδρίου και η κατάθεση ψυχής του Μανόλη Γλέζου. Ο Γλέζος αναρωτήθηκε για την αδιάλλακτη στάση των Γερμανών σχετικά με τις αποζημιώσεις και ανέλυσε τα πιθανά κίνητρά τους. “Μήπως το κάνουν γιατί εδώ ηττήθηκε η ναζιστική μηχανή; Μήπως γιατί βοηθήσαμε να είναι ελεύθερη σήμερα η Γερμανία; τόνισε με δηκτικό τρόπο ο Γλέζος.

Είπε ότι είναι μεγάλη αδικία αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τις αποζημιώσεις και επεσήμανε ότι αγώνας εισέρχεται σε μία νέα φάση και το Συνέδριο της Βιάννου, με τους σημαντικούς Έλληνες, Γερμανούς και Ιταλούς ομιλητές θα βοηθήσει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάδειξη και διεθνοποίηση του θέματος.

Στο συνέδριο ακόμη μίλησε η κ.Ρηγοπούλου που αναφέρθηκε στα τραύματα μιας ολόκληρης επαρχίας, η κ.Δούρου, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έγινε και προβολή ντοκιμαντέρ.

Θυμίζουμε ότι οι ομαδικές εκτελέσεις στη Βιάννο έγιναν από τις 14 έως τις 16 Σεπτέμβρη, 401 κάτοικοι της περιοχής έχασαν τη ζωή τους και 980 κατοικίες σε 10 χωριά καταστράφηκαν.

 
Στη φοβερή ώρα της δοκιμασίας, οδηγούμενοι στην εκτέλεση οι πατριώτες, έδειξαν το μεγαλείο της ψυχής των και τη δύναμη τους. Κανείς δεν λύγισε, κανείς δεν έκλαψε, κανείς δεν παρακάλεσε!
 
 
 





 


ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΑΧΤΙΔΟΒΟΛΗΜΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου