Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΤΑΠΕΙΝΩΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟ ΤΡΑΓΟ


ENA ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ GREXIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ




Στο ιλιγγιώδες ποσό του 1 τρισεκ. ευρώ με το βάρος να πέφτει κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ, φθάνει το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας.


Όπως προκύπτει από μυστικές εκθέσεις που έχουν συντάξει όλοι οι βασικοί παίκτες του δανειστικού πακέτου της Ελλάδας αλλά και οι κυριότερες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα -Γαλλία και Γερμανία- οι συνέπειες ενός grexit είναι ανυπολόγιστες και κινούνται σε τριπλάσιο αν όχι σε τετραπλάσιο επίπεδο από την έκθεση που έχουν σε ελληνικούς τίτλους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι μυστικές εκθέσεις των θεσμών αποκαλύπτουν τις συνέπειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ από πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.

Αναλυτές της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι το ακριβές μέγεθος του ρίσκου δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς η απόσυρση της στήριξης στην Ελλάδα θα εγείρει μια σειρά από νομικά ζητήματα που θα χρειαστεί χρόνια να απαντηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση της ΕΚΤ προσομοιώνονται σενάρια τα οποία υπολογίζουν ότι μόνο για την Ιταλία το ύψος των ζημιών κυμαίνεται από 61,2 δισ. έως 81 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 4% του ιταλικού ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι η Ιταλία καλύπτει το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΚΤ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία για την οποία το κόστος ενός ενδεχόμενου Grexit ξεπερνά τα 120 δισ., με τη Γαλλία να ακολουθεί με 90 δισ. και την Ισπανία με 50 δισ. ευρώ.

Έτσι αυτό που σίγουρα δεν θέλουν πολλοί είναι να αφήσουν την τύχη της παγκόσμιας οικονομίας να εξελιγχθεί σε ένα 2008 και αυτό σιγά -σιγά φαίνεται από την στιγμή η κυβέρνηση έθεσε και τον γεωπολιτικό παράγοντα στο παιχνίδι τον διαπραγματεύσεων.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που πλέον δεν ζητά ένα έκτακτο Eurogroup καθώς γνωρίζει ότι το παιχνίδι πλέον βρίσκεται στα χέρια της ΕΕ, η οποία παρά την ρητορική κάποιων χωρών και παραγόντων ήδη αναφέρεται συχνά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα.

Και όλα αυτά στην σκιά της ελληνο-ρωσικής προσέγγισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου