Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΔΙΔΕΙ;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ;... 
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΝ ΝΕΑΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !




Σε υψηλά επίπεδα ενδοτισμού οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης στην πρόταση που κατέθεσε στους τοκογλύφους δείχνει ότι είναι "στριμωγμένη". Πιθανότατο είναι ότι ούτε αυτές οι παραχωρήσεις θα γίνουν δεκτές και πλέον πολλοί σοβαροί παρατηρητές εκτιμούν ότι ίσως είναι ώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για το εθνικό νόμισμα, αφού ακόμα και αν ως δια μαγείας εξαφανιζόταν η κυβέρνηση και να αναλάμβανε μια δωσίλογη κυβέρνηση Σαμαρά  Θεοδωράκη - Γεννηματά το χάος θα ήταν βέβαιο.



Στις τράπεζες υπάρχουν εγκλωβισμένα περίπου 120 δισ. ευρώ καταθέσεων μετά τα capital controls και βέβαια αν πειραχτεί έστω και ένα ευρώ θα υπάρξει άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και μετά ... χάος!

Ο κίνδυνος δηλαδή του κουρέματος των καταθέσεων, τουλάχιστον θεωρητικά είναι υπαρκτός, αν και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα οδηγήσει εκτός ευρώ...

Άρα η προσφυγή στο εθνικό νόμισμα είναι ίσως η μόνη λύση, είτε το θέλει κάποιος είτε όχι.. Ειδικά υπό τις απειλές ότι θα ζητηθούν τα δάνεια των 130 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης EFSF σε περίπτωση που υπάρξει χρεοκοπία της χώρας, κάτι που ορισμένοι στην ευρώπη επιμένουν ότι είναι έτοιμη να κηρυχθεί.

Με βάση την επιστολή που απέστειλε η κυβέρνηση κάνει τις εξής υποχωρήσεις:

ΦΠΑ: αποδέχεται τους συντελεστές που είχαν ζητήσει οι δανειστές, ήτοι για την εστίαση 23% και 13% μόνο για τα βασικά τρόφιμα. Αυτό που προσπαθεί να διασώσει είναι το ειδικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, το οποίο κοστίζει, όμως, περίπου 350 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου θεωρείται χαμένη υπόθεση.

Φορολογικά: αποδέχεται τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις στο 100%. Αποδέχεται, επίσης, τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών ως το τέλος του 2017 και της κατάργησης των απαλλαγών για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν.

Αμυντικές δαπάνες: περικοπές κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και κατά 400 εκατ. ευρώ το 2017, με στοχευμένες ενέργειες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η μείωση του προσωπικού και των προμηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή πέφτει και το τελευταίο οχυρό και μένει μια άμυνα εντελεώς γυμνή και πλέον είναι θέμα χρόνο και η στρατιωτική ήττα στο Αιγαίο.

Συντάξεις: αποδέχεται την πλήρη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων με μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης και ζητά την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ως τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι νέες αναλογιστικές μελέτες. Αποδέχεται, επίσης, την κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων ως το τέλος του 2017, αρχής γενομένης από τις 31 Οκτωβρίου.

ΕΚΑΣ: αποδέχεται τη σταδιακή κατάργηση, ενώ ως τώρα πρότεινε την αντικατάστασή του. Το μόνο που ζητά είναι να μην καταργηθεί άμεσα για το 20% των δικαιούχων με υψηλότερο εισόδημα.

Εργασιακά: ζητά να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο από το φθινόπωρο.

Αγορές προϊόντων: δεσμεύεται για άμεση εφαρμογή όλων των ειδικών συστάσεων του ΟΟΣΑ που έχουν να κάνουν με τον τουριστικό κλάδο (π.χ. τουριστικά λεωφορεία), τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, τα καύσιμα, τα «κλειστά» επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.).

Ενέργεια: προαναγγέλλει τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη διατήρηση του πλειοψηφικού «πακέτου» από το Δημόσιο, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στην ιδιωτικοποίησή του, που μέχρι τώρα ήταν κόκκινη γραμμή.

Αυτά όλα αποτελούν νέο και το σκληρότερο απ΄όλα τα μνημόνια οπότε όσο και αν δεν υπάρχει τώρα στο τραπέζι των λύσεων, είναι ώρα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και της κρατικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή της νομισματικής μας ανεξαρτησίας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου