Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ


ΕΦΥΓΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

2ΒΙΝΤΕΟ




Μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, ένας  αγωνιστής της Δημοκρατίας και υπερασπιστής των αξιών και των δικαίων της Πατρίδας μας, αποχαιρέτησε προχθες βράδυ την επίγεια ζωή.


Ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας Βασίλης Φίλιας, ο οποίος έθεσε τις βάσεις της επιστήμης αυτής στην Ελλάδα, έφυγε αθόρυβα προχθες βράδυ, ύστερα από ταλαιπωρία της υγείας του αφού είχε υποστεί κάταγμα και υπέφερε από πνευμονική ανεπάρκεια.

 Μετείχε στον σντιδικτατορικό αγώνα ως συνιδρυτής της Δημοκρατικής Άμυνας. Τον Ιούνιο του 1968 συνελήφθη από την Ασφάλεια και οδηγήθηκε στις Φυλακές Αβέρωφ. Τον Μάιο του 1969 καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο σε 18,5 χρόνια φυλακή.  Παρέμεινε επί 5 χρόνια στην φυλακή και με την αμνηστία του 1973 αφέθηκε ελεύθερος.

Το 1980 – 1981 διατέλεσε Πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ το διάστημα 1985-1989 διατέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο.


Ο Βασίλης Φίλιας συνέγραψε 22 βιβλία.  Το βιβλίο του «Κοινωνία και Εξουσία στην Ελλάδα», το οποίο συνέγραψε εξ ολοκλήρου στην φυλακή, αποτελεί βασικό έργο κοινωνικής ανάλυσης της Ελληνικής πραγματικότητας, ενώ στο βιβλίο του «Από τα αξέχαστα και λησμονημένα», περιγράφει γλαφυρά τον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στην χούντα του 1967.

Κλείνουμε το μικρό αφιέρωμά μας στον σπουδαίο δάσκαλο και αγωνιστή, με ένα μέρος της εκπομπής του «Αντιπαραθέσεις» στο HIGH TV τον Νοέμβριο του 2009, όπου προσκεκλημένος του ήταν ο συνεργάτης του ιστολογίου μας λογοτέχνης Γιώργος Βολουδάκης όπου συζητουν για την παγκόσμια κρίση αξιών και ιδιαίτερα στο πεδίο του πολιτισμού... 









 ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ
ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ
ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου