ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΜΟΝΟ ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ!
Γράφει η Φανούλα Αργυρού
«Η αξία της περιοχής δεν μπορεί να μετρηθεί σε ποσοστά. Η αξία της περιοχής των ‘Βαρωσίων’ σε οικονομική προοπτική (για τους Τ/κ) ισοδυναμεί με την αξία της μισής νήσου». Μπουλέντ Ετσεβίτ Βόνη 1978.
Αυτές τις μέρες γίνεται πολύς λόγος και πάλιν, ως προς το γιατί τα Ηνωμένα Έθνη δεν πιέζουν την Τουρκία να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του 1984 και το ψήφισμα 789 του 1992 σε σχέση με τα Βαρώσια.
Μα κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ είτε της Γενικής Συνέλευσης είτε του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκδίδεται μέχρι σήμερα για το Κυπριακό και που γράφουν οι «κηδεμόνες» Βρετανοί, δεν έχει πρακτική αξία εφόσον δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως να συμφωνήσει η Τουρκία.
Και η Τουρκία το γνωρίζει πρώτη και καλύτερη αντίθετα με τους για 47 χρόνια άσχετους δικούς μας που ικανοποιούνται με το… τίποτα!
Ορθώς έγραψε ο Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης στην «Σημερινή» 25.7.2021 στο άρθρο του «Η Αμμόχωστος είναι η αρχή: Νέες τουρκικές κινήσεις για ταφόπετρα στο Κυπριακό»:
«Το κεφάλαιο 7 και ο ΟΗΕ
Ακόμη και στελέχη της Κυβέρνησης καθώς και ξένοι διπλωμάτες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι οι ρητορικές δηλώσεις, ακόμη και ένα νέο ψήφισμα του Σ. Ασφαλείας, δεν μπορούν να αποτρέψουν την τουρκική προέλαση, διότι το Κυπριακό δεν εμπίπτει στο κεφάλαιο 7 και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και κόστους… »
Γιατί όμως κανένα ψήφισμα του Σ.Α για την Κύπρο δεν εμπίπτει στο κεφάλαιο 7; Ποίος ευθύνεται;
Το Βρετανικό Εθνικό Αρχείο ευτυχώς μας αποδέσμευσε πριν χρόνια και αυτή την λεπτομέρεια της τραγωδίας της νήσου μας. Την απάντηση την έχουμε ξεκάθαρη στα πρακτικά της συνάντησης του τότε Σοσιαλιστή βρετανού πρωθυπουργού Χάρολτ Γουίλσον (Harold Wilson) ηθικού αυτουργού μαζί με τον τότε ΥΠΕΞ του Τζέιμς Κάλαχαν (James Callaghan) της τραγωδίας της πατρίδας μας, ως το αποκορύφωμα των πράξεών του εις βάρος μας. Και υπέρ των τουρκικών σχεδίων.
Στις 14 Αυγούστου 1974, ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κούλτ Βάλτχαιμ (K. Waldheim) συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον βρετανό πρωθυπουργό Χάρολτ Γουίλσον, για να συνεννοηθούν για τα περαιτέρω περί Κύπρου.
Ο ΓΓ του εξέφρασε την έκπληξη του για το μέγεθος των παραχωρήσεων που ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών Γεώργιος Μαύρος και ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν διατεθειμένοι να κάνουν (στη Γενεύη
2). Ήταν έτοιμοι να δεχθούν την αρχή της ομοσπονδίας, ακόμα και διευθετήσεις καντονίων. Όμως είχαν το δικαίωμα να έχουν χρόνο να διαβουλευθούν με τις κυβερνήσεις τους για τις λεπτομέρειες των τουρκικών προτάσεων..
Ο γενικός γραμματέας είπε ότι δεν πίστευε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα περνούσε ψήφισμα που να έδινε εξουσία στα Ηνωμένα Έθνη κάτω από το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Χάρολτ Γουίλσον εισηγήθηκε ότι δεν θα ήταν σοφό να επιδιωχθεί τέτοιο ψήφισμα και το βρετανικό ψήφισμα που είχε περάσει εκείνο το πρωί, ήταν προσεκτικά μελετημένο ούτως ώστε να μην ζητεί κάτι τέτοιο.
Ίσως να χρειαζόταν να το ξανασκεφθούν αν οι καταστάσεις άλλαζαν, π.χ. αν οι Τούρκοι πήγαιναν πέρα των υποτιθέμενων στόχων τους και προσπαθούσαν να καταλάβουν ολόκληρη τη νήσο ή να ενεθάρρυναν μια γενική σφαγή των Ελληνοκυπρίων.
Όμως όπως είχαν τα πράγματα, η βρετανική κυβέρνηση δεν έβλεπε την ανάγκη για στρατιωτική δράση που μπορούσε είτε αυτή είτε τα Ηνωμένα Έθνη να πάρουν εκείνη την ώρα ή σε επόμενο στάδιο!
Εκείνη η συνεννόηση λοιπόν, είναι το θεμέλιο των βρετανών συγγραφέων (penholders) για όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Λοιπόν, μόνο αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε μια… γενική σφαγή των Ελλήνων της Κύπρου ίσως να ξανασκεφθούν να εκδώσουν ψήφισμα κάτω από το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη!!!
Στις 9 Ιανουαρίου 2019 σε σχόλιο, ανταπόκρισή μου από το Ράδιο Πρώτο, Πρώτη Εκπομπή, (Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου) είχα εξηγήσει γιατί κανένα ψήφισμα για το Κυπριακό του ΟΗΕ δεν εμπίπτει κάτω από το Άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη και αναφέρθηκα συγκεκριμένα στην συνεννόηση Γουίλσον/Βάλτχαιμ στις 14 Αυγούστου 1974. Σχετική αναφορά και στο βιβλίο μου « Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019».
Ενέργειες ΟΗΕ κάτω από το Κεφάλαιο 7
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέβαλε κυρώσεις κάτω από το Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού του Χάρτη σε διάφορες χώρες αλλά στον κατάλογο απουσιάζουν η Κύπρος και η Τουρκία. Από το 1966 π.χ. το Σ.Α έχει επιβάλει κυρώσεις στη Νότιο Ροδεσία, Νότιο Αφρική, πρώην Γιουγκοσλαβία (2), Αγκόλα, Ιράκ, Ρουάντα, Σομαλία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Al-Qaida, Ταλιπάν…
Από την άλλη, έχουμε παραδείγματα επιβολής στρατιωτικής δράσης με εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάτω από το Κεφάλαιο 7 περιλαμβανομένης και της βίας που χρησιμοποιήθηκε για να διώξουν τα κατοχικά ιρακινά στρατεύματα από το Κουβέιτ που εγκρίθηκε με το ψήφισμα 687 του 1991.
Ως επίσης το Ψήφισμα 1973 του 2011 το οποίο ενέκρινε την επιβολή no-fly zone (ζώνη απαγόρευσης πτήσεων) στη Λιβύη και την προστασία του άμαχου πληθυσμού και περιοχές άμαχου πληθυσμού που στόχευε το καθεστώς Γκατάφι (Gaddafi) και οι υποστηρικτές του.
Οι κύριες προϋποθέσεις για τις πιο πάνω ενέργειες περιλαμβάνονται στα΄Αρθρα 41 και 42 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και αποτελούν μέρος του Κεφαλαίου 7.
Άρθρο 41.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίζει ποια μέτρα ñ που δε συνεπάγονται τη χρησιμοποίηση ένοπλης δύναμης – θα λαμβάνονται για να εξασφαλίζουν την εκτέλεση των αποφάσεών του, και μπορεί να καλεί τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πλήρη ή μερική διακοπή των οικονομικών σχέσεων, των σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, εναέριων, συγκοινωνιών, των ταχυδρομικών, τηλεγραφικών, ραδιοφωνικών και άλλων μέσων επικοινωνίας, καθώς και τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων.
Άρθρο 42.
Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας κρίνει ότι τα μέτρα που προβλέπονται από το Άρθρο 41 θα ήταν ανεπαρκή ή ότι έχουν αποδειχτεί ανεπαρκή, μπορεί να προχωρήσει με αεροπορικές, θαλάσσιες ή χερσαίες δυνάμεις στην ανάληψη της δράσης που θα ήταν αναγκαία για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης.
Αυτή η δράση θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατιωτικές επιδείξεις, αποκλεισμό και άλλες επιχειρήσεις αεροπορικών, θαλάσσιων ή χερσαίων δυνάμεων των Μελών των Ηνωμένων Εθνών.
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί από την ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών θα βρείτε όλα τα Ψηφίσματα κάτω από το Άρθρο 7 από το 1995 μέχρι το 2020. Κανένα δεν αναφέρεται στην Κύπρο ή στην Τουρκία!
Μήπως θυμάται κάποιος να μας ενημερώσει αν κάποια Κυβέρνηση της ΚΔ εξήγησε τα πιο πάνω στον λαό; Ζήτησε ποτέ κυβέρνηση της ΚΔ κυρώσεις κάτω από το Κεφάλαιο 7 εναντίον της Τουρκίας; Ζήτησε ποτέ κυβέρνηση της ΚΔ στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας; Γνώριζαν οι κυβερνήσεις που πέρασαν της ΚΔ, γνωρίζει η σημερινή Κυβέρνηση της ΚΔ, το Υπουργείο Εξωτερικών, την συνεννόηση μεταξύ Βρετανού Πρωθυπουργού Χάρολτ Γουίλσον και ΓΓ του ΟΗΕ 14.7.1974 για μη έκδοση ψηφισμάτων για το Κυπριακό κάτω από το Κεφάλαιο 7 εκτός και αν οι Τούρκοι προβούν σε ΓΕΝΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΚΥΠΡΙΩΝ; Αν ναι γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια; Αν όχι, από τότε που το δημοσιοποιήσαμε, τι έκανε, τι θα κάνει, θα προβεί έστω και τώρα σε διαμαρτυρία εναντίον των Βρετανών;
Ουαί και αλίμονο. Αντίθετα οι κύπριοι κυβερνώντες και πλείστοι πολιτικοί προτιμούν να προσποιούνται ότι τα αποδεσμευμένα ιστορικά βρετανικά έγγραφα δεν υφίστανται! Κάποιοι μάλιστα προτιμούν να εξασφαλίζουν πλαστά από την Αθήνα και τα χρησιμοποιούν δίχως ντροπή στον λεγόμενο «Φάκελο της Κύπρου» για να μην χρησιμοποιήσουν τα γνήσια και έτσι να διατηρούν μύθους και πολιτικο-κομματικές διαστρεβλώσεις για να δικαιολογήσουν τα άλλοθι τους…
Κανένας για 47 χρόνια δεν τόλμησε να ενοχλήσει τους Βρετανούς penholders. Γνωρίζοντας την φιλοτουρκική τους πολιτική. Δεν τόλμησε να αμφισβητήσει το ρόλο τους. Να απαιτήσει να αναλάβει άλλη χώρα, ή άλλες χώρες και δεν διερωτήθηκε δημόσια γιατί κανένα ψήφισμα δεν εκδίδεται κάτω από το Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη!
Και το αποκορύφωμα της εξευτελιστικής δουλοπρέπειας προς τους Βρετανούς η Προεδρεύων στη Μπανανία (ΚΔ) κα Ανίτα Δημητρίου, ευχαρίστησε τον βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή Στίβεν Λίλλυ για… την άκουσον άκουσον «σημαντική στήριξη του ΗΒ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας»!!!
Και αυτό μετά την έντονη εμμονή του ΗΒ στο Σ. Ασφαλείας να μην αναφερθούν στην προεδρική δήλωση ονομαστικώς Τουρκία και Τατάρ ως οι ένοχοι, παραβάτες για τα «Βαρώσια»! Ήταν με την έγκριση του Προέδρου Αναστασιάδη;
Που είσαι Δρ. Νεοκλή Σαρρή…
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Σχετικό το άρθρο μου «Βαρώσια - Αμμόχωστος: Η 46χρονη κοροϊδία» 14.12.2020 Simerini
Ο Κούλτ Βάλτχάιμ Ο Χάρολτ Γουίλσον
Το βρετανικό έγγραφο των πρακτικών της συνάντησης Γουίλσον/Βάλτχαιμ 14 Αυγούστου 1974 στο 10 Downing Street Λονδίνο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου