ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ VARICELLA ZOSTER ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ COVID-19
Ο ανθρώπινος α-ερπητοϊός 3 (HHV-3), που συνήθως αναφέρεται ως ιός της ανεμευλογιάς-ζωστήρα (varicella-zoster virus-VZV), είναι ένας από τους εννέα ερπητοϊούς που είναι γνωστό ότι μολύνουν τον άνθρωπο.
Προκαλεί ανεμοβλογιά, μια ασθένεια που προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, και έρπητα ζωστήρα στους ενήλικες- ο έρπητας ζωστήρας είναι σπάνιος στα παιδιά.
Μετά την πρωτογενή λοίμωξη (ανεμοβλογιά), ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στα νεύρα, συμπεριλαμβανομένων των γαγγλίων των κρανιακών νεύρων, των γαγγλίων της ραχιαίας ρίζας και των αυτόνομων γαγγλίων.
Πολλά χρόνια αφότου το άτομο έχει αναρρώσει από την ανεμοβλογιά, ο VZV μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να προκαλέσει νευρολογικές παθήσεις.
Η πρωτοπαθής λοίμωξη από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα οδηγεί σε ανεμευλογιά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα, πνευμονία (είτε άμεση ιογενής πνευμονία είτε δευτεροπαθής βακτηριακή πνευμονία) ή βρογχίτιδα.
Ακόμη και όταν τα κλινικά συμπτώματα της ανεμοβλογιάς έχουν υποχωρήσει, ο VZV παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στο νευρικό σύστημα του μολυσμένου ατόμου, στα γάγγλια του τριδύμου και στα γάγγλια της ραχιαίας ρίζας.
Ο VZV εισέρχεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Έχοντας περίοδο επώασης 10-21 ημέρες, με μέσο όρο τις 14 ημέρες.
Στοχεύοντας στο δέρμα και τα περιφερικά νεύρα, η περίοδος της ασθένειας είναι από 3 έως 4 ημέρες. 1-2 ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος είναι η περίοδος κατά την οποία ο ιός αυτός είναι ο πιο μεταδοτικός.
Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυστίδια που γεμίζουν με πύον, σπάνε και φθείρονται πριν επουλωθούν. Οι βλάβες εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, το λαιμό, το κάτω μέρος της πλάτης, το στήθος και τους ώμους.
Μία μελέτη την οποία επιμελήθηκαν ως επί το πλείστον Ελληνες επιστήμονες ρίχνει φώς στην εμφάνιση του ιού VZV μετά απο τους πειραματικούς εμβολιασμούς κατά της covid-19.
Τα πρόσφατα ανεπτυγμένα εμβόλια COVID-19 έχουν δημιουργήσει ένα ασφαλές προφίλ, ωστόσο ορισμένα άτομα εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα ανεπιθύμητων ενεργειών.
Πρόσφατα, παρατηρήθηκε επανενεργοποίηση του ιού του ζωστήρα της ανεμευλογιάς (VZV) μετά τη χορήγηση διαφόρων εμβολίων COVID-19, αν και η αιτιώδης συνάφεια παραμένει αντικείμενο συζήτησης.
Συμπεράσματα
Η μελέτη εντόπισε συνολικά 91 περιπτώσεις επανενεργοποίησης του VZV μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Σαράντα ένας συμμετέχοντες ήταν άνδρες και 50 γυναίκες με μέση ηλικία 62 ετών.
Η υπέρταση ήταν η κύρια συννοσηρότητα που υπήρχε στο 18% των ασθενών (16/91) και ακολουθούσε η δυσλιπιδαιμία στο 5% των ασθενών (5/91). Επιπλέον, το 13% των ασθενών (12/91) παρουσίαζε αυτοάνοσο νόσημα με συχνότερη τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (4/12).
Ακόμα, το 10% των ασθενών (9/91) λάμβανε ανοσοκατασταλτικό φάρμακο. Προηγούμενο ιστορικό λοίμωξης από VZV και προηγούμενος εμβολιασμός κατά του VZV αναφέρθηκε στο 15% (14/91) και στο 13% (12/91) των ασθενών, αντίστοιχα.
Από αυτούς, επτά ασθενείς δεν ανέφεραν προηγούμενη επανενεργοποίηση του VZV και 11 ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του VZV. Τέλος, το 8% των ασθενών (7/91) είχε προηγούμενο ιστορικό λοίμωξης από COVID-19.
Η πλειονότητα των ασθενών (37/91) έλαβε το COMIRNATY(BioNTech-Pfizer), ακολουθούμενο από το εμβόλιο COVID-19 της Moderna (25/91), ενώ μόνο ένα μικρό μέρος των συμμετεχόντων (12/91) έλαβε το VAXZEVRIA(AstraZeneca). Τρεις περιπτώσεις δεν ανέφεραν τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε.
Ο έρπης ζωστήρας είναι ενδεχομένως μια κατάσταση που οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αναμένουν να δουν σε ασθενείς που λαμβάνουν εμβόλια COVID-19.
Ενώ η παραπάνω ήπια ανεπιθύμητη ενέργεια εξακολουθεί να υποδηλώνεται και η αιτιώδης συνάφεια δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, η αυξημένη ευαισθητοποίηση των κλινικών ιατρών και η έγκαιρη αναγνώριση της διαταραχής είναι σημαντική για τη βέλτιστη διαχείριση αυτών των ασθενών.
Μπορεί επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο προφύλαξης με χορήγηση βαλασικλοβίρης από το στόμα για τα άτομα υψηλού κινδύνου.vaccines-09-01013-v2Download
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου