CBDC ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΛΗΞΗΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΛΕΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ WEF (THEEPOCHTIMES.COM)
Ένα σημάδι του WEF φαίνεται στο συνεδριακό κέντρο κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός στις 18 Ιανουαρίου 2023. (Fabrice Coffrini/AFP μέσω Getty Images)
Οι ημερομηνίες λήξης και οι περιορισμοί στις «λιγότερο επιθυμητές» αγορές είναι μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC), σύμφωνα με οικονομολόγο σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).
Το WEF φιλοξένησε τη 14η ετήσια συνάντηση των νέων πρωταθλητών στην Tianjin της Κίνας, γνωστή και ως Summer Davos. Κατά τη διάρκεια μιας από τις 30λεπτες συζητήσεις πάνελ στις 28 Ιουνίου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell Eswar Prasad εξήγησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται «στο μεταίχμιο του φυσικού νομίσματος που ουσιαστικά εξαφανίζεται» και ότι τα προγραμματιζόμενα CBDC και η τεχνολογία πίσω από αυτές τις νέες μορφές χρήματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν το διεθνές οικονομικό τοπίο προς ένα σκοτεινό μονοπάτι ή ένα καλύτερο μέρος.
Ο Prasad υποστήριξε ότι ένα από τα "τεράστια πιθανά κέρδη" για την ψηφιοποίηση των χρημάτων είναι η δυνατότητα προγραμματισμού των μονάδων CBDC και η επισύναψη ημερομηνιών λήξης. Οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας για να κατασκευάσουν σοσιαλιστικά την κοινωνία.
«Θα μπορούσατε να έχετε...έναν δυνητικά καλύτερο κόσμο - μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να πουν ότι είναι ένας σκοτεινότερος κόσμος - όπου η κυβέρνηση αποφασίζει ότι οι μονάδες χρήματος της κεντρικής τράπεζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ορισμένων πραγμάτων, αλλά όχι άλλων πραγμάτων που θεωρεί λιγότερο επιθυμητά, όπως, ας πούμε, πυρομαχικά, ή ναρκωτικά, ή πορνογραφία, ή κάτι τέτοιο», είπε.
"Και αυτό είναι πολύ ισχυρό όσον αφορά τη χρήση ενός CBDC, και νομίζω επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο για τις κεντρικές τράπεζες".
Ο συγγραφέας των βιβλίων "Gaining Currency" και "The Dollar Trap" ισχυρίστηκε ότι τα CBDC διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν "ως αγωγός για οικονομικές πολιτικές με πολύ στοχευμένο τρόπο ή ευρύτερα για κοινωνικές πολιτικές".
"Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει την ακεραιότητα του χρήματος της κεντρικής τράπεζας και την ακεραιότητα και ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών", δήλωσε ο Prasad.
«Έτσι, υπάρχουν υπέροχες έννοιες για πράγματα που μπορούν να γίνουν με το ψηφιακό χρήμα, αλλά και πάλι φοβάμαι ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέρος, αλλά εξίσου έχει τη δυνατότητα να μας οδηγήσει σε ένα αρκετά σκοτεινό μέρος».
Ημερομηνίες λήξης CBDC
Η ενσωμάτωση των ημερομηνιών λήξης στα CBDC έχει ήδη συζητηθεί από διάφορες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.
Η Τράπεζα του Καναδά (BoC) δημοσίευσε ένα έγγραφο το 2021 με τίτλο "Best Before? Λήξη του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας και ανάκτηση ζημιών». Το ίδρυμα ζύγισε τα υπέρ και τα κατά των ημερομηνιών λήξης, υποστηρίζοντας ότι μια ημερομηνία λήξης θα «αυτοματοποιήσει την ανάκτηση προσωπικών ζημιών».
«Με αυτή τη δυνατότητα ενεργοποιημένη, τα ψηφιακά μετρητά δεν θα μπορούσαν να δαπανηθούν μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Οι καταναλωτές των οποίων τα ψηφιακά μετρητά έληξαν θα λάβουν αυτόματα τα χρήματα πίσω στον ηλεκτρονικό λογαριασμό τους χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αξίωση», έγραψε η καναδική κεντρική τράπεζα.
«Δείχνουμε ότι η προσφορά της επιλογής ανάκτησης προσωπικών ζημιών θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση των καταναλωτών για ψηφιακά μετρητά. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη παίζει βασικό ρόλο.
Μια ημερομηνία λήξης που είναι πολύ νωρίς είναι άβολη, αλλά μια ημερομηνία πολύ μακριά στο μέλλον επιβραδύνει την επιστροφή των χαμένων ψηφιακών μετρητών.
Η Κίνα διερευνά ημερομηνίες λήξης για το ψηφιακό γουάν, υποδηλώνοντας ότι δεν θα είναι πλέον χρησιμοποιήσιμο εάν δεν δαπανηθεί σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.
Ευρώ, δολάριο Χονγκ Κονγκ, δολάριο ΗΠΑ, γιεν Ιαπωνίας, λίρα στερλίνα και τραπεζογραμμάτια των 100 γιουάν Κίνας φαίνονται σε αυτήν την εικόνα, 21 Ιανουαρίου 2016. (Jason Lee/Εικονογράφηση/Reuters)
Η Παγκόσμια Τράπεζα μελέτησε τις επιπτώσεις της λήξης του χρήματος και υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα «πιθανό εργαλείο νομισματικής πολιτικής» για την τόνωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια υφέσεων ή πανδημιών.
«Η λήξη του χρήματος θα αυξήσει τόσο την ταχύτητα του χρήματος όσο και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα, παρόμοια με την εφαρμογή αρνητικού επιτοκίου στα ψηφιακά μετρητά», έγραψε ο οργανισμός. «Στην πράξη, ένα τέλος μεταφοράς χρημάτων θα ενθάρρυνε τους ανθρώπους να τα ξοδέψουν και έτσι θα εμπόδιζε τη συσσώρευση τους».
Πράγματι, οι υποστηρικτές του CBDC λένε ότι το ψηφιακό χρήμα μπορεί να είναι ένα ευέλικτο εργαλείο για τη μικρο-στόχευση τομέων, περιοχών, επιτοκίων και κοινωνικοοικονομικών δημογραφικών στοιχείων με ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο.
Σκεπτικισμός
Παρά το γεγονός ότι περισσότερες από 100 χώρες τουλάχιστον στη φάση της έρευνας των CBDC, υπάρχει αυξανόμενος σκεπτικισμός γύρω από το ψηφιακό χρήμα που ελέγχεται από την κυβέρνηση.
Μια εθνική έρευνα CBDC του Ινστιτούτου Cato 2023 διαπίστωσε ότι μόλις το 16% των Αμερικανών υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός CBDC. Επιπλέον, το 68% των ερωτηθέντων λένε ότι θα αντιτίθεντο σε ένα CBDC εάν το κράτος μπορούσε να παρακολουθεί τις αγορές των καταναλωτών.
Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων ανέφερε ότι φοβάται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ελέγξει σε τι ξοδεύει το κοινό τα χρήματά του και ενδεχομένως να απενεργοποιήσει τα μετρητά του αμερικανικού λαού.
"Ενώ ορισμένες ομάδες (Δημοκρατικοί, μαύροι Αμερικανοί, νεότεροι άνθρωποι) είναι πιο πιθανό να υποστηρίζουν ένα CBDC από άλλες, οι πλειοψηφίες εξακολουθούν να αντιτίθενται στην υιοθέτηση ενός CBDC", ανέφερε η ελευθεριακή δεξαμενή σκέψης στην έκθεσή της.
"Εν ολίγοις, είναι σαφές ότι η ιδέα δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας που πρέπει να αναζητήσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πριν υιοθετήσουν ένα CBDC".
Ακόμη και ορισμένοι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την αναγκαιότητα των CBDC.
Η διοικητής της Fed, Michelle Bowman, ενστερνίστηκε τους «σημαντικούς κινδύνους» και υπογράμμισε τους κινδύνους σε σύγκριση με τα οφέλη.
"Όταν σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις του CBDC και της ιδιωτικής ζωής, πρέπει επίσης να εξετάσουμε τον κεντρικό ρόλο που παίζει το χρήμα στην καθημερινή μας ζωή και τον κίνδυνο ότι ένα CBDC θα παρείχε όχι μόνο ένα παράθυρο, αλλά ενδεχομένως ένα εμπόδιο στην ελευθερία που απολαμβάνουν οι Αμερικανοί στην επιλογή του τρόπου χρήσης και επένδυσης των χρημάτων και των πόρων", δήλωσε ο Bowman σε ομιλία του σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Georgetown στις 18 Απριλίου.
Τον Φεβρουάριο, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων εισήγαγαν τον νόμο CBDC Anti-Surveillance State Act για να απαγορεύσουν στους «μη εκλεγμένους γραφειοκράτες» στην Ουάσινγκτον να εκδίδουν CBDC που λένε ότι θα μπορούσε να εγκαταστήσει ένα ψηφιακό δολάριο «αυταρχικού τύπου» και «τύπου επιτήρησης».
Από την εισαγωγή της, η νομοθεσία δεν έχει ακόμη βγει από την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής.
Εν τω μεταξύ, σε μέρη που έχουν θεσπίσει CBDC, υπήρξε ελάχιστη όρεξη για αυτά, καθώς πολλοί εξακολουθούν να προτιμούν εφαρμογές πληρωμής με μετρητά ή κινητά.
Πέρυσι, η νιγηριανή κυβέρνηση κυκλοφόρησε το eNaira, και λιγότερο από το 0,5% των πολιτών έχουν χρησιμοποιήσει το CBDC. Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να δώσουν κίνητρα για μεγαλύτερα ποσοστά υιοθέτησης, όπως η παροχή εκπτώσεων εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το CBDC για να πληρώσουν για ταξί. Αυτό ακόμα δεν λειτούργησε.
Η τάση τράβηξε ακόμη και την προσοχή του ΔΝΤ, αποκαλώντας την έλλειψη δημόσιας υιοθέτησης «απογοητευτικά χαμηλή».
Το Πεκίνο προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά υιοθέτησης του ψηφιακού γιουάν. Μία από τις στρατηγικές ενθαρρύνει τις τοπικές κυβερνήσεις να ενσωματώσουν το CBDC στην καθημερινή ζωή, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να πληρώνουν δημόσιους υπαλλήλους σε ψηφιακό γιουάν.
Άλλες κυβερνήσεις πόλεων φτάνουν στο σημείο να μοιράζουν δωρεάν χρήματα με τη μορφή κουπονιών κατανάλωσης και επιδοτήσεων.
Αρκετές μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, θα αναπτύξουν τα πιλοτικά τους προγράμματα φέτος. Οι αξιωματούχοι θα καθορίσουν εάν υπάρχει ζήτηση για εικονικό γιεν ή ρούβλια ή εάν οι καταναλωτές προτιμούν το status quo.
Στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αυτής της εβδομάδας στην Πορτογαλία, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι οι διοικητές του διοικητικού συμβουλίου θα αποφασίσουν πότε θα εφαρμοστεί το ψηφιακό ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου