«ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΚΑΤΩ» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!
Η προχθεσινή συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η κυβέρνηση είναι «με τα παντελόνια κάτω» απέναντι στην Τουρκία, με μοναδικό στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας με την Αγκυρα.
Η χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν συνιστά διπλωματικό «βατερλό» που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας όσο όμως και για το Κυπριακό.
Απόλυτη ικανοποίηση εκφράζει το κυβερνητικό επιτελείο για τη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης έχει μπολιάσει τη συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης με πηχυαίους τίτλους για το καλό κλίμα μεταξύ των δυο υπουργών, ενώ δεν έλειψαν και τα παραπολιτικά σχόλια που αφορούσαν τη σκληρή στάση και το έντονο βλέμμα του κ. Γεραπετρίτη, τα οποία επιβεβαίωναν, σύμφωνα με τους συντάκτες των σχολίων, την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε τον Τούρκο ομόλογό του. Δυστυχώς, σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει η παραμικρή δόση αλήθειας.
Το καλό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών δεν είναι τίποτα άλλο από μια εικόνα χωρίς ουσία, καθώς η Τουρκία φαίνεται από τις δηλώσεις του Φιντάν πως δεν έκανε βήμα πίσω από τις εκπεφρασμένες της θέσεις, την ίδια ώρα που το «σκληρό» ύφος του Γιώργου Γεραπετρίτη ήταν μόνο στις κάμερες, αφού ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του σε όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων.
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις των δυο υπουργών, η Τουρκία έθεσε ζήτημα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, με τον Χακάν Φιντάν να χαρακτηρίζει του Ελληνες μουσουλμάνους «συμπατριώτες» του. «Συζητήσαμε επίσης τα προβλήματα των συμπατριωτών μας που ζουν στην Ελλάδα ως ένα σημαντικό σημείο της ημερήσιας διάταξης.
Εχουμε εφαρμόσει πολλές θετικές πρακτικές σχετικά με τα προβλήματα των μειονοτήτων στη χώρα μας και αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση για τους συμπατριώτες μας» είπε χαρακτηριστικά.
Ευχολόγιο
Στη συγκεκριμένη δήλωση του Φιντάν, η απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη είναι και αυτή που τον προδίδει, καθώς ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε σε ένα ευχολόγιο, χωρίς να πει λέξη για τη φράση του Φιντάν περί συμπατριωτών.
«Σε σχέση με τις μειονότητες, μιλήσαμε και αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν. Για εμάς, οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας. Και όλοι οι πολίτες μας στην Ελλάδα απολαύουν ισονομίας και ισοπολιτείας» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει στην Αγκυρα με μοναδικό στόχο να επιβεβαιώσει το δήθεν καλό κλίμα, ακόμα και αν τα δεδομένα επιβεβαιώνουν το αντίθετο, έχει να κάνει με την αποσιώπηση των τουρκικών εγκλημάτων στην Κύπρο.
Και αν η προσπάθεια του Χακάν Φιντάν να αποφύγει κάθε αναφορά στις πρωτοφανείς προβοκάτσιες των εποίκων στα Κατεχόμενα είναι εξηγήσιμη, η σιωπή του Γιώργου Γεραπετρίτη για τις εξελίξεις που αφορούν τη Μεγαλόνησο είναι προκλητική.
«Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις με τον ομόλογό μου για το κυπριακό ζήτημα. Οι απόψεις μας για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι σαφείς. Ως δύο εγγυήτριες χώρες θα συνεχίσουμε να συζητάμε το θέμα αυτό» ήταν η αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ., με τη δήλωση του Ελληνα υπουργού να εμπεριέχει μόνο το ότι οι δυο άνδρες συζήτησαν και το Κυπριακό.
Το τρίτο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με τη δήθεν συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς που σχετίζονται με την οικονομία και τον τουρισμό. Προφανώς, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για τη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτούς τους τομείς, ξέχασε το «Turkaegean», για το οποίο δήθεν «θα έπεφταν κεφάλια» στην κυβέρνηση, αλλά και θα δίνονταν μάχες σε διεθνές επίπεδο για να σταματήσει η Τουρκία να σφετερίζεται το Αιγαίο.
Προφανώς, ο επιμελής κ. Γεραπετρίτης δεν είχε ξεχάσει το θέμα, όμως η ικανοποίησή του από τον διάλογο τον έπεισε για το γεγονός πως δεν θα έπρεπε να χαλάσει το κλίμα και έτσι απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε νύξη.
Ομως, το ερώτημα παραμένει: τι συνεργασία μπορεί να υπάρξει ακόμη και στον τουριστικό τομέα, όπου η Τουρκία είναι όχι μόνο ανταγωνίστρια χώρα με πολύ χαμηλότερες τιμές, αλλά και σφετερίστρια του Αιγαίου;
Αλλαγή εθνικής γραμμής με απευθείας διαπραγματεύσεις
Η χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα ήταν ακόμα ένα βήμα στον δρόμο προς τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που έχει εξαγγείλει άλλωστε ο πρωθυπουργός εδώ και δύο μήνες.
Είναι, άλλωστε, γνωστό πως για την Αθήνα το ιδανικό τέλος αυτής της διαδικασίας θα ήταν να καταλήξει η διαφορά της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μετά το προαναγγελθέν τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι τρεις θεσμοθετημένοι δίαυλοι: αυτή του πολιτικού διαλόγου (με τις διερευνητικές επαφές ενταγμένες σε αυτό το πλαίσιο), των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο και της θετικής ατζέντας.
Στις συνολικά τρεις και πλέον ώρες που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και τα επιτελεία τους συνομίλησαν στην Αγκυρα επιβεβαιώθηκε η βούληση για συνεργασία και χαράχτηκε ένας οδικός χάρτης που ουσιαστικά οδηγεί τις ελληνοτουρκικές επαφές ως το τέλος του χρόνου.
Τη μερίδα του λέοντος στην προετοιμασία του διάλογου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της δουλειάς που πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες φαίνεται ότι θα αναλάβει από την πλευρά της Ελλάδας η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία θα είναι επικεφαλής της ομάδας που θα εξετάσει το πιο ουσιαστικό σκέλος των επαφών, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο.
Οσον αφορά τους δυο υπουργούς, αποστολή τους θα είναι η επίλυση των θεμάτων αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και η αποσυμπίεση των εντάσεων με σκοπό την πρόληψη των δυνάμει επικίνδυνων καταστάσεων.
Δεύτερον, οι δύο υπουργοί πρέπει να κατευθύνουν τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχουν διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων.
Τρίτον, η προετοιμασία των επαφών των δυο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο. Κομβικά σημεία, όπως τονίστηκε, θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου, και η διοργάνωση ύστερα από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του έτους.
Σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω!
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στόχο την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου. Το καλό κλίμα, όμως, μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να το καλλιεργήσει μόνο η Αθήνα. Οφείλει το ίδιο να κάνει και η αντίθετη πλευρά, ώστε ο διάλογος να γίνεται στη βάση της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης.
Ο ελληνοτουρκικός διάλογος οφείλει να γίνει. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι Τούρκοι θα αποσύρουν όποιες αξιώσεις έχουν απέναντι στη χώρα μας και στα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και θα βάλουν τέλος στην κατοχή της βόρειας Κύπρου.
Αν δεν υπάρχει εξέλιξη σε αυτά τα δύο ζητήματα, αλλά αντίθετα η Αγκυρα ανοίγει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, πάνω σε ποια βάση μπορεί να υπάρξει διάλογος και ποια λύση να δοθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Την απάντηση αυτή πρέπει να τη δώσει η… πραγματική υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού, άλλωστε, έχει αναλάβει να «τρέχει» το υπουργείο με εντολές Μητσοτάκη, αφήνοντας τον Γιώργο Γεραπετρίτη να είναι η βιτρίνα…
Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έχει μπει σε τροχιά εξεύρεσης λύσης με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Γιατί είναι άλλο ο ειλικρινής διάλογος και άλλο το «σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου