28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Γράφει ο Δημήτρης Βόγγολης*
Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου, ημέρα ιστορικής μνήμης με ιδιαίτερη σημασία για τους καιρούς μας. Έχει ιστορική αξία, με βασικό στοιχείο αυτογνωσίας των Ελλήνων, διδακτική αξία για την Ελληνική παιδεία σε εποχή απαξίωσης όλων των αξιών Και έχει και πολιτική αξία διότι σηματοδοτεί τον ατέλειωτο αγώνα των γενεών κατά του Φασισμού.
Δύσκολο να έρθει κανείς στην θέση ενός ηγέτη που πρέπει να απαντήσει σε ένα ιταμό Ιταλικό μήνυμα που απαιτεί εδαφικές παραχωρήσεις και τον λαό να επωμισθεί τις συνέπειες και να ανταποκριθεί σε μια πρόκληση θυσίας.
Η απάντηση στον δικτάτορα Μουσολίνι με το στεντόρειο και υπερήφανο ΟΧΙ του Μεταξά τον ανέταξε σε εθνικό ηγέτη. Αυτό αποδεικνύεται από την ομόθυμη αποδοχή του ΟΧΙ από τον λαό μας και την σφυρηλάτηση της αρραγούς ενότητας και κατακερματισμένου από τις κομματικές έριδες, τη φτώχεια και την δυστυχία .
Ωφέλησε τον αγώνα κατά του φασισμού. Άλλο τόσο ωφέλησε το έργο του, από απόψεως κοινωνικής ενότητας, συνοχής και ασφάλειας, προσθέτοντας την ένδοξη ιστορία της 28ης Οκτωβρίου.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στο βιβλίο του “Τα χρόνια του μεγάλου πολέμου” προς απάντηση όλων εκείνων που κόπτονται ότι ο λαός είπε το ΟΧΙ λέει επί λέξει “πρέπει να είμαστε ευγνώμονες διότι ο Μεταξάς μέσα στη νύχτα στο σκοτάδι στον ατυχή πρέσβη Γκράτσι είπε το ΟΧΙ και είναι ατιμία και εμπάθεια να κρύβουμε το όνομα του Μεταξά” όπως είναι μικρότητα να μην αναγνωρίζουμε τις αναλαμπές και τις θυσίες καθενός ανεξάρτητα από το έργο του, θετικό ή αρνητικό.
Το ΌΧΙ ο Μεταξάς το είχε πει πολύ πιο πριν, όταν κατασκεύασε τα οχηρά της Γραμμής Μεταξά στο Ρούπελ, από τότε ετοίμαζε τον στρατό. Το 1935 δανείστηκε από την Σερβία ένα αεροπλάνο και εξόπλισε αργότερα την Αεροπορία μας με 130 αεροπλάνα και αυτό γιατί κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί να διασπαθίσει το Δημόσιο χρήμα.
Θα σας μεταφέρω σ’εκείνη την εποχή με γεγονότα τα οποία είναι άγνωστα στον πολύ κόσμο. Από τις 13 Οκτωβρίου ο Μεταξάς τηρούσε ημερολόγιο που γράφει 13 Οκτωβρίου ησυχία, 14 ησυχία, 15 ησυχία 16/17 ησυχία, 25 Οκτωβρίου έλαβα όλα τα μέτρα, 26 Οκτωβρίου σήμερα δεν έγινε Ιταλική επίθεση, 27 Οκτωβρίου συνδυάζω πληροφορίες για την αυριανή επίθεση της Ιταλίας.
Ο Γκράτσι μεσάνυχτα φθάνει στο σπίτι του Μεταξά χτυπά το κουδούνι, ο Μεταξάς τον αναγνώρισε από το παράθυρο. Παίρνει αμέσως τηλέφωνο τον Διευθυντή του γραφείου του ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ να ειδοποιήσεις Βασιλιά, Παπάγο, Υπουργούς τώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ανοίγει η πόρτα μπαίνει ο Γκράτσι και του δίνει το τελεσίγραφο, το διαβάζει !!!! Κάρφωσε τα μάτια του επάνω στον Γκράτσι και του λέει «Alors, est la guerre» δηλαδή έχουμε πόλεμο.
Ο Μεταξάς είχε ισορροπημένη λογική της υπέρβασης μεν, αλλά της Αμύνης και του θυμού. Την στιγμή εκείνη στο δωμάτιο , υπήρχε ο Μεταξάς ο Γκράτσι, ο Θεός και η Ιστορία και είπε το ΌΧΙ.
Η επιλογή του ΟΧΙ δηλώνει εξωτερική ισορροπία της μεσότητας της αρετής του ηγέτη που η ιδέα και η σκέψη γίνεται πράξη είναι η λογική που ξύπνησε στους Έλληνες μαχητές να φέρουν στον νου τους την πανάρχαια ρήση «ου καταισχύνω όπλα τα ιερά», πιστεύοντας ότι η ευτυχία στηρίζεται στην ελευθερία και η ελευθερία στην ανδρεία, σήμερα η νεολαία διψάει για ιδανικά. Απουσιάζουν τα ιδανικά.
Όταν υπάρχουν ιδανικά και αυτής της ποιότητας Αξιωματικοί σαν τον Στρατηγό Κατσιμήτρο, Δαββάκη κλπ. ο λαός μπορεί να οδηγηθεί σε μια ενάρετη κοινωνία και από κοινού να αποφασίζουν για την τύχη τους. Τέτοια παραδείγματα αξιωματικών δεν είχε καμία από τις χώρες της Ευρώπης.
Η καλλίτερη περιγραφή των γεγονότων που έχουμε είναι από τον ίδιο τον Γκράτσι ο οποίος γράφει στο βιβλίο του Η αρχή του τέλους “Έφυγα με σφιγμένη την ψυχή από μίσος προς το κράτος που υπηρέτησα και μίσος για το επάγγελμά μου και θαυμασμό για εκείνον τον γέροντα ο οποίος προτίμησε την θυσία από την συνθηκολόγηση“.
Τελειώνοντας με τον Γκράτσι κατεβαίνει στο Υπουργείο ,είχε προετοιμάσει ένα σωρό διατάγματα.
1ο διάταγμα Επιστράτευση,
2ο διάταγμα που δείχνει το ήθος των πολιτικών της εποχής «Ουδείς καθίσταται πλουσιότερος εκ του πολέμου »
το 3ο διάταγμα «όποιος εγκαταλείψει την θέση του τουφεκίζεται» και πολλά άλλα.
Στις 6 το πρωί ήχησαν τα κανόνια στην Βόρειο Ήπειρο και απευθύνει διάγγελμα στον Ελληνικό λαό.
Έκανε τον σταυρό του και παρακάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο, μια μεγάλη μορφή της ορθοδοξίας, να εκδώσει διάγγελμα προς το Χριστεπώνυμο λαό, διότι, ο Μεταξάς ήταν βαθύτατα θρήσκος. Θα ήταν παράλειψη εάν δεν ζητούσα από εσάς να συγκρίνετε αυτές τις ιστορικές στιγμές για το έθνος και την ανθρωπότητα με την σημερινή πραγματικότητα.
Τότε ένας μικρός αλλά ένδοξος λαός φώναξε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε δύο σιδηρόφρακτους στρατούς και κατήγαγε μια υπεράνθρωπη νίκη κατά του άξονα. Έκρινε τον πόλεμο αφού δεν επέτρεψε την επίθεση της Γερμανίας κατά της Ρωσίας και ανάγκασε τον Τσώρτσιλ να αναγνωρίσει ότι «οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Δεν τιμώνται ούτε ο Μεταξάς, μήτε ο Παπάγος, ούτε ο βασιλιάς Γεώργιος, μήτε ο Στρατηγός Κατσιμήτρος, και Δαβάκης ούτε ο τότε πρωθυπουργός Κοριτζής. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες που οι προτομές τους θα έπρεπε να κοσμούν στην Σχολή Ευελπίδων.
Βλέποντάς τες οι νέοι Αξιωματικοί, θα αισθανθούν τους προγόνους, να τους καλούν μαζί και το λαό μας, σ’ ένα Όραμα, μια Πίστη, την σκυτάλη να αρπάξουν, απ’ τα χρόνια τα παλιά, σ’ έναν ατέλειωτο Αγώνα, σε μια άμιλλα της Νίκης, που χαράξαν οι γενναίοι πρόγονείς μας, κι’ αφήσανε κληρονομιά.
ΖΗΤΩ Η 28η Οκτωβρίου
ΖΗΤΩ το Έθνος
ΖΗΤΩΣΑΝ αι ένοπλαι δυνάμεις!!!
*Δημήτρης Βόγγολης, Συντονιστής ΙΗΑ και Διδασκαλείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου