ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ TRUMP ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ – ΤΟ ΙΡΑΝ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ

Παρά τις επίσημες δηλώσεις της Ουάσιγκτον, η επιβολή της εκεχειρίας δεν φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα αμερικανικής πρωτοβουλίας, αλλά έντονης πίεσης από το Ιράν
Η ανακοίνωση περί 10ήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump την Πέμπτη (16/4/2026) παρουσιάστηκε ως μια σημαντική διπλωματική επιτυχία.
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάλυση αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη — και πολύ λιγότερο «θριαμβευτική» για τις Ηνωμένες Πολιτείες από όσο επιχειρείται να παρουσιαστεί.
Το Ιράν ανάγκασε ΗΠΑ και Ισραήλ να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο
Το Ιράν ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump και το Ισραήλ να συμμορφωθούν με την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.
H ρητή θέση του Ιράν σχετικά με την κατ' αρχήν θέση του ότι η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι μία από τις σημαντικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά και την έναρξη του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων, τελικά, ο Trump και το Ισραήλ θα επαναλάβουν τελικά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός απόψε (16/4/2026), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Το Ισραήλ προσπαθούσε να συνεχίσει τον πόλεμο με τον Λίβανο παρά την κατάπαυση του πυρός στο Ιράν, και οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποφύγουν την αρχική τους δέσμευση.
Αλλά το Ιράν τελικά ανάγκασε τον Trump και το Ισραήλ να συμμορφωθούν.
Το Ιράν έδειξε για άλλη μια φορά ότι εμμένει στις κατ' αρχήν θέσεις του και η αντίσταση των ΗΠΑ και του Ισραήλ υποχωρεί, αναφέρει το Tasnim.

Η πίεση του Ιράν: Ο αόρατος καταλύτης
Παρά τις επίσημες δηλώσεις της Ουάσιγκτον, η επιβολή της εκεχειρίας δεν φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα αμερικανικής πρωτοβουλίας, αλλά έντονης πίεσης από το Ιράν.
Περιφερειακές και δυτικές πηγές συγκλίνουν στο ότι η Τεχεράνη έθεσε την παύση των εχθροπραξιών στον Λίβανο ως βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Αυτό το στοιχείο είναι κρίσιμο: δείχνει ότι το Ιράν, παρά την πίεση που δέχεται, εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική επιρροή στην περιφερειακή δυναμική.
Η εκεχειρία, λοιπόν, δεν προέκυψε από μονομερή αμερικανική διπλωματική επιτυχία, αλλά από έναν συσχετισμό δυνάμεων που η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να αποδεχθεί.

Καταρρέει το αφήγημα Trump
Ο Donald Trump, μέσω δηλώσεων και αναρτήσεων, επιχείρησε να παρουσιάσει την εκεχειρία ως προσωπικό του επίτευγμα.
Επικαλέστηκε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Λιβάνου Joseph Aoun και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, ενώ ανακοίνωσε την έναρξη μιας 10ήμερης παύσης πυρός.
Παράλληλα, ανέθεσε σε κορυφαίους αξιωματούχους —τον JD Vance, τον Marco Rubio και τον στρατηγό Dan Kane— να εργαστούν για μια «διαρκή ειρήνη».
Στο ίδιο πλαίσιο, δεν δίστασε να δηλώσει ότι έχει ήδη «τερματίσει εννέα πολέμους», παρουσιάζοντας την εκεχειρία ως τη δέκατη επιτυχία του.
Ωστόσο, αυτή το αφήγημα φαίνεται να εξυπηρετεί περισσότερο επικοινωνιακές ανάγκες παρά να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Η υπερβολική έμφαση στον προσωπικό ρόλο του Αμερικανού προέδρου υποβαθμίζει άλλους καθοριστικούς παράγοντες — κυρίως την πίεση που ασκήθηκε από το Ιράν και τις δυνάμεις της αντίστασης.

Η στρατηγική ΗΠΑ–Ισραήλ: Απόκρυψη και αναδιατύπωση της πραγματικότητας
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επιχειρούν να παρουσιάσουν την εκεχειρία ως αποτέλεσμα συμφωνίας με την κυβέρνηση του Λιβάνου.
Ο στόχος αυτής της προσέγγισης είναι διπλός:
• Να αποκρύψουν το γεγονός ότι η εκεχειρία επιβλήθηκε υπό πίεση
• Να αποσυνδέσουν την εξέλιξη αυτή από τον ρόλο της αντίστασης και του Ιράν
Η τακτική αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική ελέγχου της αφήγησης.
Σε έναν πόλεμο όπου η εικόνα έχει σχεδόν την ίδια σημασία με την πραγματικότητα, η διαμόρφωση της αντίληψης αποτελεί κρίσιμο πεδίο σύγκρουσης.

Η πραγματικότητα στο πεδίο: Ένας πόλεμος χωρίς κανόνες
Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών ενισχύουν τον σκεπτικισμό απέναντι στις επίσημες δηλώσεις.
Το Ισραήλ φέρεται να έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 επιθέσεις στον Λίβανο μέσα σε έναν χρόνο, χωρίς να τηρήσει προηγούμενες εκκλήσεις για εκεχειρία.
Αυτό αποκαλύπτει μια βαθύτερη αντίφαση: οι ίδιες δυνάμεις που τώρα προβάλλονται ως «εγγυητές της ειρήνης» ήταν εκείνες που συνέβαλαν στην κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η ξαφνική αλλαγή στάσης δεν μπορεί να ερμηνευτεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η πίεση που ασκήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες.
Εξάλλου οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού (IDF) θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στον νότιο Λίβανο και μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, τόνισε ο Netanyahu κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, σύμφωνα με το ισραηλίτικο μέσο Ynet.

Ο κίνδυνος εσωτερικής αποσταθεροποίησης
Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο είναι η πιθανή εργαλειοποίηση της εκεχειρίας για εσωτερικούς σκοπούς στον Λίβανο.
Η παρουσίασή της ως διπλωματικής επιτυχίας της κυβέρνησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει πολιτικές εντάσεις και να υπονομεύσει την ενότητα της χώρας.
Η δημιουργία εσωτερικών διαιρέσεων αποτελεί διαχρονικό εργαλείο γεωπολιτικής επιρροής.
Σε ένα κράτος με ήδη εύθραυστη πολιτική ισορροπία, τέτοιες κινήσεις μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Εκεχειρία υπό όρους και με αμφισβητούμενα κίνητρα
Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου δεν αποτελεί απλώς μια διπλωματική εξέλιξη.
Είναι το αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου πλέγματος πιέσεων, στρατηγικών υπολογισμών και επικοινωνιακών χειρισμών.
Η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να παρουσιάσουν την εξέλιξη αυτή ως δική τους επιτυχία αγνοεί κρίσιμους παράγοντες και δημιουργεί μια παραπλανητική εικόνα.
Ταυτόχρονα, η στάση του Ισραήλ εγείρει ερωτήματα για τη συνέπεια και την αξιοπιστία του ως συνομιλητή.
Τελικά, το βασικό ερώτημα παραμένει: πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς την ειρήνη ή για μια προσωρινή παύση σε έναν κύκλο συγκρούσεων που συνεχίζεται με άλλους όρους;
Η απάντηση θα εξαρτηθεί όχι από τις δηλώσεις, αλλά από τις πράξεις που θα ακολουθήσουν.

ΗΠΑ: Η εκεχειρία στον Λίβανο μπορεί να παραταθεί με μία αμοιβαία συμφωνία
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η εκεχειρία στον Λίβανο μπορεί να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία.
Το Ισραήλ και ο Λίβανος θα εφαρμόσουν 10ήμερη εκεχειρία από απόψε (16/4/2026), ώστε να επιτρέψουν στις διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη συμφωνία ασφάλειας και ειρήνης, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Πρόσθεσε ότι η περίοδος εκεχειρίας μπορεί να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Antionio Costa, δήλωσε ότι η 10ήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι «εξαιρετικό νέο» και «πρέπει τώρα να εφαρμοστεί και να επαληθευτεί επί τόπου».
«Είναι απαραίτητο το Ισραήλ και ο Λίβανος να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα - για το καλό των λαών τους και την προοπτική μιας βιώσιμης ειρήνης», έγραψε ο Costa στο X.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Λίβανο.
Η παροχή εξουσιοδότησης στις αρχές να αφοπλίσουν τη Hezbollah είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας του Λιβάνου», πρόσθεσε.

Συναγερμός στη Hezbollah για την εκεχειρία στον Λίβανο: Άμεση απάντηση, εάν την παραβιάσει το Ισραήλ
Ο Ali Fayyad, βουλευτής της Hezbollah πως η οργάνωση θα προσεγγίσει την πρόσφατα ανακοινωθείσα κατάπαυση του πυρός με «προσοχή και επαγρύπνηση» και οποιαδήποτε στόχευση λιβανέζικων θέσεων από ισραηλινές δυνάμεις θα συνιστά παραβίαση της εκεχειρίας.
«Η επόμενη φάση είναι ακανθώδης και γεμάτη παγίδες και προκλήσεις», δήλωσε ο Fayyad, προσθέτοντας ότι το «χειρότερο σενάριο» για τον Λίβανο θα ήταν η επανέναρξη των εμφυλίων συγκρούσεων.
Το Ισραήλ απαίτησε από την λιβανέζικη κυβέρνηση να αφοπλίσει τη Hezbollah η οποία αρνείται να παραδώσει τα όπλα της όσο οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στο έδαφος του Λιβάνου και αποτελούν απειλή για τη χώρα.
Ο Fayyad κάλεσε την λιβανέζικη κυβέρνηση να απορρίψει τις άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν αποτέλεσμα διπλωματικών προσπαθειών του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας.

Pinkas (Ισραηλινός διπλωμάτης): Ο Trump ανάγκασε τον Netanyahu για την εκεχειρία στον Λίβανο – Δεν θα τηρηθεί η κατάπαυση πυρός
Οι όροι της εκεχειρίας στον Λίβανο παραμένουν ασαφή και η διάρκειά της αμφίβολη δήλωσε ο Ισραηλινός πρώην διπλωμάτης Alon Pinkas.
O Pinkas απέρριψε την ερμηνεία της ισραηλινής κυβέρνησης για τη συμφωνία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Netanyahu λέει πολλά. Δεν θα τον έπαιρνα τοις μετρητοίς.
Το λέει αυτό επειδή εξαναγκάστηκε από τον πρόεδρο Trump.
Αυτή δεν είναι εκεχειρία που ήθελε».
Πρόσθεσε ότι βασικές λεπτομέρειες παραμένουν άλυτες, ιδιαίτερα στο νότιο Λίβανο.
«Υπάρχει μια ζώνη θανάτου της Hezbollah στο νότο του Λιβάνου, και δεν είναι καθόλου σαφές ότι η εκεχειρία θα καλύπτει αυτή την περιοχή.
Και όταν η εκεχειρία γίνεται μερική, παύει να είναι εκεχειρία», σημείωσε.
Σχετικά με την υπόδειξη του Netanyahu ότι η εκεχειρία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια ιστορική συμφωνία ειρήνης, ο Pinkas παρέπεμψε στις επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος.
«Πιστεύω ότι ο Netanyahu απέτυχε… απέτυχε στον δηλωμένο στόχο του να αφοπλίσει τη Hezbollah», είπε, προσθέτοντας: «Ειλικρινά δεν μπορώ να δω καμία συμφωνία ειρήνης να υπογράφεται μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όσο η Hezbollah παραμένει οπλισμένη».
Ο Pinkas κατέληξε ότι παραμένει απαισιόδοξος για τις προοπτικές μιας διαρκούς διευθέτησης, εκφράζοντας αμφιβολίες τόσο για την εφαρμογή της τρέχουσας εκεχειρίας όσο και για τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες ειρήνης στην περιοχή.
Φρουροί Επανάστασης: Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι η νίκη της αντίστασης – Απέδωσε καρπούς η πίεση του Ιράν
Ο διοικητής της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC-QF) Sardar Ismail Qaani σε επίσημο μήνυμά του αποδίδει την εκεχειρία στον Λίβανο στη διαρκή πίεση και προσπάθεια του Ιράν.
«Ο αγαπητός λαός του Λιβάνου και της περιοχής γνωρίζει ότι ο νικητής του πεδίου μάχης είναι η ηρωική Hezbollah.
Εάν τελεσφορήσει η εκεχειρία, το αποτέλεσμα θα είναι η αντίσταση με την εμμονή της λιβανικής αντίστασης και την υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Ορισμένοι επιδιώκουν να επιβάλουν ταπείνωση στον λαό του Λιβάνου, αντίθετα με την αξιοπρέπεια του Λιβάνου, αλλά η αντίσταση της Hezbollah δείχνει τον δρόμο», σημείωσε ο Qaani.
Το μήνυμα του Ιρανού στρατηγού έρχεται σε μία περίοδο έντασης γύρω από την εκεχειρία στον Λίβανο, μετά από μακρά περίοδο συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah.
Για το Ιράν είναι μία νίκη της «αντίστασης» – δηλαδή της Hezbollah και των συμμάχων της – χάρη στην «σταθερότητα» και την υποστήριξη από την Τεχεράνη.
Εύλογα καχύποπτο το Ιράν με τις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή το Ιράν παραμένει βαθιά και βάσιμα καχύποπτο απέναντι στην καλή θέληση των ΗΠΑ για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες του Πακιστάν να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος και να προωθήσει μια «μεγάλη συμφωνία» στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Η ιρανική ηγεσία δεν πείθεται από τις ανακοινώσεις των αμερικανικών ΜΜΕ περί επικείμενων συνομιλιών το Σαββατοκύριακο (Σάββατο ή Κυριακή στη Δύση 18 – 19/4), σύμφωνα με το Tasnim.
Αντίθετα, εκφράζει σαφή επιφύλαξη, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ιστορικό παραβιάσεων δεσμεύσεων από την αρχή των διαπραγματεύσεων, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Αυτό καθιστά, κατά την άποψη της Τεχεράνης, κάθε νέο γύρο συνομιλιών εξαιρετικά απίθανο να καταλήξει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

θέτει δύο όρους για συνομιλίες
Η ιρανική πλευρά, μέσω του πακιστανικού διαύλου επικοινωνίας, θέτει δύο σαφείς και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις: πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εκπληρώσουν πλήρως τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους· δεύτερον, να σταματήσουν τις συνεχείς και μονομερείς απαιτήσεις που υπονομεύουν την ισορροπία των συνομιλιών.
Όπως τονίζουν υψηλόβαθμες ιρανικές πηγές, «χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και τη συμφωνία σε ένα σαφές πλαίσιο, οποιαδήποτε δεύτερη συνάντηση δεν θα έχει κανένα όφελος».
Αυτή η στάση δεν είναι απλώς τακτική.
Είναι η λογική συνέπεια χρόνιας εμπειρίας από αμερικανικές κυρώσεις, μονομερείς αποχωρήσεις από συμφωνίες (όπως η JCPOA) και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις εμπιστοσύνης που έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα βαθιάς δυσπιστίας στην Τεχεράνη.

Αισιοδοξία Πακιστάν
Από την άλλη πλευρά, το Πακιστάν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο.
Πακιστανοί αξιωματούχοι μιλούν για «μεγάλη πρόοδο» στις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να τερματιστεί «ένας πόλεμος που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές».
Η αισιοδοξία αυτή κορυφώθηκε την Τετάρτη (15/4), όταν υψηλόβαθμη πακιστανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Αρχηγό του Πακιστανικού Στρατού Στρατηγό Asim Munir, έφτασε στην Τεχεράνη.
Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό δίκτυο Press TV, ήταν να παραδώσει άμεσο μήνυμα από την αμερικανική πλευρά στην ιρανική ηγεσία.
Η πακιστανική διαμεσολάβηση δεν είναι τυχαία.
Το Islamabad διατηρεί παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς τόσο με την Τεχεράνη όσο και με την Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα έχει βαθιά γνώση των περιφερειακών ισορροπιών στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
Ο Munir, ως ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες του Πακιστάν, φέρει το βάρος μιας αποστολής που υπερβαίνει την απλή μεταφορά μηνυμάτων: επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ουσιαστική επανεκκίνηση του διαλόγου, πριν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω.
Εξάλλου η πακιστανική πλευρά είναι εκείνη που αποκάλυψε, πως η Ουάσιγκτον πέρα από την πολεμική ρητορική και τον χάρτινο αποκλεισμό που επέβαλε στα Στενά του Hormuz, στην πραγματικότητα είναι εξαντλημένη και προσπαθεί να απεμπλακεί από την πολεμική περιπέτεια με μία όσο το δυνατό πιο αξιοπρεπή συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου