Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΔΑ ΟΤΙ ΤΑ 20 ΔΙΣ ΡΕΥΣΤΟ ΤΗΣ ΤτΕ ΘΑ ΤΑ ΑΚΥΡΩΝΕ Η ΕΚΤ


ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΕΙ Ή ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Η ΕΚΤ 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΙΜΟΥ- ΑΘΗΝΑΣ

Πρίν ακόμα προτείνει ως λύση ο Π. Λαφαζάνης την κατάσχεση του αποθεματικού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος για την στήριξη της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, το είχε κάνει από τις 13 Ιουλίου ο Άκης Μπαδογιάννης που είναι και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς το αναδείξαμε πρώτοι βάζοντάς το στον τίτλο: 


και αναδεικνύοντάς το με bold, υπογράμμιση και χρωματισμό στο κείμενο ενώ στην πηγή είναι αθέατο όπως το υπόλοιπο κείμενο του άρθρου του.
Ο Καζάκης αντικρούει ορθά το αστείο "επιχείρημα" Μάρδα περί ακύρωσης των 20 δις Ευρώ, αλλά δεν λέει και για το άλλο "επιχείρημα" που δεν είναι αστείο αλλά επικίνδυνο!
Μιλάμε για την απίστευτη δήλωση ότι τάχα το αποθεματικό ρευστότητας είναι σε...ομόλογα!!! Εάν ίσχυε, τότε σύσσωμη η κυβέρνηση και ο Στουρνάρας έπρεπε να καταδικαστούν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία! Αλλά εδώ που φτάσαμε έχουμε συνηθίσει και τις έσχατες προδοσίες! 

Τέλος διαφωνούμε με τον Καζάκη και ως προς το ότι η συντεταγμένη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θέλει 6- 8 μήνες, καθώς οι εντατικές προετοιμασίες που απαιτούνται σε συνθήκες άμεσης ανάγκης, δεν θα υπερέβαιναν τον μήνα! Θα αρκούσε ένας ακόμη μήνας για την νομοθέτηση του ελέγχου των κεφαλαιακών ροών, την δημόσια ιδιοκτησία και διοίκηση των τραπεζών και όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων προστασίας του εθνικού νομίσματος. Σε κάθε περίπτωση δημοσιεύουμε την απάντηση του  Καζάκη στις αστείες αιτιάσεις του Μάρδα προς ενημέρωση του απλού κόσμου και προς φίμωση των νεοραγιάδων που βλέπουν παντού μονοδρόμους και μάλιστα μνημονιακούς.

Όταν το καθεστώς θέλει ηλίθια επιχειρήματα για ασχέτους, καλεί τον Μάρδα.

Του Δ. Καζάκη

Στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ σχετικα με το εθνικο νομισμα παίχτηκε το εξης. - Σύμφωνα με τον Δημητρη Μαρδα - "Αν πραγματι χρησιμοποιήσουμε τα 20 δις που ισχιριζετε ο κ. Λαφαζανης οτι υπαρχουν στην ΤτΕ τοτε την επομενη μερα η ΕΚΤ θα αρχισει να τυπωνει νεα χαρτονομισματα για ολη την υπολοιπη ευρώπη ακυρώνοντας έτσι ολα τα χαρτονομισματα που υπαρχουν στη Ελλαδα, οποτε οι Ελληνες θα εχουν στα χερια τους απλα σκουπιδια."

Προσέξτε ανοησία. Ο κ. Μάρδας, αν και υφυπουργός υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν ξέρει αν ισχύει ή δεν ισχύει ο ισχυρισμός του Λαφαζάνη. Ας το αφήσουμε στην άκρη. 
Το ποσό στο οποίο αναφέρεται ο Μάρδας είναι τα διαθέσιμα χαρτονομίσματα σε ευρώ, δηλαδή τα τραπεζογραμμάτια, που διακινούνται στην ελληνική οικονομία. Κι αυτά δεν είναι 20 δις, αλλά 27,4 δις ευρώ (Μάιος 2015). Αν ένα μεγάλο μέρος αυτών των τραπεζογραμματίων κρατηθούν από την ΤτΕ για συναλλαγματικό απόθεμα για να υποστηριχθεί η μετάβαση σε εθνικό κρατικό νόμισμα, σε νέα δραχμή, τι θα συμβεί;

Κατά τον κ. Μάρδα την επομένη θα τα ακύρωνε όλα η ΕΚΤ. Ισχύει αυτό; Ούτε κατά διάνοια. Διότι τα τραπεζογραμάτια ευρώ δεν διαχωρίζονται σε ελληνικά και άλλα. Ορισμένα παράγονται από τον Χολαργό, αλλά όχι όλα. Το 2015 η ΕΚΤ τυπώνει στον χολαργό μόνο 10ευρα. Τα υπόλοιπα είναι από νομισματοκοπεία άλλων χωρών.
Το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια έρχεται από την Bundesbank, Γερμανία. Ξέρετε, η γνωστή μετακομιδή με αεροπλάνα. Πώς λοιπόν θα μπορέσει να τα ακυρώσει η ΕΚΤ χωρίς να τινάξει στον αέρα την ελεύθερη διακίνηση του τραπεζογραμματίου στην ευρωζώνη; Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ άσχετος, ή πολύ Μάρδας για να πιστεψει ότι κάτι τέτοιο γίνεται.
Ο Μάρδας όμως έχει και μια άλλη ιδέα. Θα τυπώσει, λέει, άλλα και θα τα αποσύρει αυτά που υπάρχουν διαθέσιμα τώρα. Μπορεί να το κάνει η ΕΚΤ; Και βέβαια. Μέσα σε ποιό χρονικό διάστημα μπορεί να το κάνει; Πρέπει πρώτα να σχεδιαστούν τα νέα τραπεζογραμμάτια, να παραγγελθούν από την Dupont τα νέα υλικά παραγωγής, να γίνουν δοκιμαστικές εκτυπώσεις και ύστερα να βάλει μπρος τα πιεστήρια χαρτονομίσματος για μαζική παραγωγή.
Πόσο χρόνο θα πάρει; Σίγουρα όχι μια μέρα, ή ένα σαββατοκύριακο που νομίζει ο Μάρδας. Πόσο χρειάστηκε η ΕΚΤ να εισάγει τα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 και 10 ευρώ. Πάνω από ένα χρόνο. Και προσοχή. Δεν τόλμησε ούτε καν να αποσύρει τα προηγούμενα. Αν το έκανε. Αν για κάθε νέο τραπεζογραμμάτιο απέσυρε υποχρεωτικά ένα παλιότερο, τότε η αντικατάσταση αυτή χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Κι αυτό οφείλει να γίνει για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Η μετάβαση σε ένα νέο εθνικό κρατικό νόμισμα, μια νέα δραχμή, χρειαζόμαστε 6-8 μήνες. Επομένως κάλλιστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ που διαθέτει ήδη η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα ως συναλλαγματικό απόθεμα. Και μάλιστα χωρίς να μπορεί να κάνει το οτιδήποτε η ΕΚΤ. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν χρειάζεται κανείς παρά κοινή λογική για το καταλάβει.
Επομένως ο Μάρδας απευθύνεται σε άσχετους με παντελώς ηλίθια επιχειρήματα. Θα μου πείτε από έναν παλιό χειροκροτητή του Σημίτη και φυτευτό στην κυβέρνηση Τσίπρα, τι θα περίμενε κανείς; Απλά αναφερθήκαμε στον συγκεκριμένο κύριο για να δείτε το ποιόν και το επίπεδο όσων αντιτάσσονται στο εθνικό κρατικό νόμισμα. Για να δείτε πόσο άδικα τρομοκρατείστε από δαύτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου