Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΙΤ ΤΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

 ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ; 


Γράφει ο  Jefferey Jaxen

Μαζικές, συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στους δρόμους της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατέβηκαν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Οι διαμαρτυρίες συμπίπτουν με τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, με τους αγρότες να τους καλούν να καταργήσουν τους γεωργικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται από την ηγεσία στις Βρυξέλλες.

Γιατί οι ηγέτες πιέζουν για τον περιορισμό και την εξάλειψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των αγροτών;


Ας μην χάσουμε επαφή...Η κυβέρνησή σας και η Big Tech προσπαθούν ενεργά να λογοκρίνουν τις πληροφορίες που αναφέρονται από το The Exposé για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ανάγκες. Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα χωρίς λογοκρισία στα εισερχόμενά σας...



Μαζικές, συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στους δρόμους της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατέβηκαν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Οι διαμαρτυρίες συμπίπτουν με τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, με τους αγρότες να τους καλούν να καταργήσουν τους γεωργικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται από την ηγεσία στις Βρυξέλλες, αναφέρει το ZeroHedge.

Εν τω μεταξύ, εντός του περικυκλωμένου κτιρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα την Πέμπτη να επεκτείνουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ (54 δισεκατομμύρια δολάρια) σε βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι πράσινοι κανονισμοί σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν ως στόχο να καταπνίξουν τους αγρότες και τελικά να εξαλείψουν μεγάλο μέρος των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και των επιχειρήσεών τους, στο όνομα της βιωσιμότητας «καθαρού μηδενός».

Χωρίς κανένα σχέδιο, αλλά να εξαφανιστεί μεγάλο μέρος της παραδοσιακής γεωργίας, μόνο και μόνο για να αντικατασταθεί από μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία συνθετικών τροφίμων που προωθεί πλαστά κρέατα και άλευρα εντόμων.

Γιατί οι ηγέτες πιέζουν για τον περιορισμό και την εξάλειψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των αγροτών; Ακολουθεί ένα γρήγορο μάθημα ιστορίας.

Το 1949, ο Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης Μάο Τσε Τουνγκ κήρυξε τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Λίγο αργότερα, το 1958, ξεκίνησε το Μεγάλο Άλμα Προς τα Μπρος. Ο στόχος ήταν ο εκσυγχρονισμός του γεωργικού τομέα της χώρας χρησιμοποιώντας κομμουνιστικές οικονομικές ιδεολογίες. 

Το μεγάλο πενταετές οικονομικό σχέδιο, που εκτελέστηκε από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Μάο, εγκαταλείφθηκε το 1961, και να γιατί.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, ολόκληρος ο γεωργικός τομέας της χώρας γνώρισε μια ολομέτωπη επίθεση από το κομμουνιστικό κράτος του Μάο. Όλα τα παραδοσιακά οικιακά αγροκτήματα μετατράπηκαν σε κολεκτίβες μεγάλης κλίμακας. 

Η ιδιωτική ιδιοκτησία καταργήθηκε, ενώ η γη, τα ζώα και όλοι οι άλλοι πόροι έγιναν ιδιοκτησία του «συνεταιρισμού».

Υπήρχε μια σχεδόν θρησκευτική θέρμη στον πληθυσμό για την επερχόμενη βιομηχανική πρόοδο που υποσχέθηκε η κινεζική ηγεσία, η οποία σύντομα θα ήταν στο ίδιο επίπεδο με χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες - έτσι οδηγήθηκαν να πιστέψουν.

Καθώς τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, λίγοι στη χώρα ήταν πρόθυμοι (ή επιτρεπόταν) να μιλήσουν ενάντια στο μεγάλο σχέδιο του Μάο.

Η ανάλυση του 2001 με τίτλο «Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω; Ανατομία μιας καταστροφής κεντρικού σχεδιασμού» γράφει:

Πιστεύοντας ότι αυτές οι θεσμικές αλλαγές ενίσχυσαν σημαντικά την αγροτική παραγωγικότητα, η κεντρική κυβέρνηση παρότρυνε τα τοπικά στελέχη να «ξεπεράσουν τον αντιδραστικό συντηρητισμό» (People's Daily, 10 Σεπτεμβρίου 1958). 

Τα τοπικά στελέχη απάντησαν ξεπερνώντας το ένα το άλλο κάνοντας άγριους ισχυρισμούς σχετικά με την απόδοση των σιτηρών. 

Σε μια ατμόσφαιρα υπερ-ευφορίας, η People's Daily χαιρέτισε ότι «η γεωργική παραγωγή κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με τις αποδόσεις να αυξάνονται κατά 100 τοις εκατό, κατά αρκετές εκατοντάδες τοις εκατό, κατά 1000 τοις εκατό και κατά αρκετές χιλιάδες τοις εκατό ...

Με μειωμένα κίνητρα για την καλλιέργεια της γης, οι ανεξάρτητοι αγρότες που μετατράπηκαν σε γρανάζια σε μεγάλης κλίμακας συνεταιρισμούς στερήθηκαν επίσης το δικαίωμά τους να αποχωρήσουν από τις κολεκτίβες.

Σε αυτό το σημείο, η κομμουνιστική ιδεολογία του Μάο συνάντησε ψυχρή, σκληρή πραγματικότητα που παρέσυρε τη χώρα του στις σκοτεινές σελίδες της προειδοποιητικής ιστορίας της ιστορίας.

Οι συγγραφείς της μελέτης γράφουν:


Το 1959, η παραγωγή σιτηρών στην Κίνα μειώθηκε απότομα κατά 15%. Μειώθηκε κατά 16% το 1960. Με βάση τα στοιχεία της απογραφής, οι δημογράφοι ήταν σε θέση να συμπεράνουν από τις παρεκβολές των κινεζικών τάσεων θνησιμότητας ότι ο συνολικός αριθμός των πρόωρων θανάτων μεταξύ 1959-61 κυμαινόταν από 18,48 έως 30 εκατομμύρια.

 Αν αυτές οι εκτιμήσεις ήταν ακριβείς κατά τάξη μεγέθους, αυτός ο λιμός θα εξακολουθούσε να είναι ο χειρότερος στην παγκόσμια ιστορία όσον αφορά την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Γρήγορα προς τα εμπρός στο σήμερα. Οι κυβερνητικές και εταιρικές δυνάμεις εργάζονται για άλλη μια φορά στοχεύοντας τις φάρμες, τους αγρότες και τα ζώα τους. Σε αντίθεση με το κινεζικό κομμουνιστικό πείραμα στα τέλη της δεκαετίας του 1950, το τρέχον σχέδιο διαφέρει με μερικούς θεμελιώδεις τρόπους. 

Πρώτον, αντί να αναλάβουν τα αγροκτήματα για να εδραιώσουν την εξουσία, οι κυβερνήσεις θέλουν να τα τερματίσουν εντελώς για να επιτύχουν καθαρούς μηδενικούς στόχους - έτσι λέει η ιστορία, για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή. 

Δεύτερον, αντί μια μεμονωμένη χώρα να προχωρήσει μόνη της με τις αυταρχικές της τάσεις, η τρέχουσα επιχείρηση έχει παγκόσμιο συντονισμό.

Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και ιστορικά παραδείγματα, η τρέχουσα επιχείρηση για τη δραστική μείωση του μεγαλύτερου μέρους της γεωργίας στο δρόμο προς την τελική εξάλειψη, υποστηριζόμενη από πολλές κυβερνήσεις, πολλά από τα μέσα ενημέρωσης και οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το WEF και ο ΠΟΥ, φαίνεται απλά τρελή.

Ο συγγραφέας Alex Newman γράφει για μία από τις πρώτες συμφωνίες που καθορίζουν την ατζέντα της «βιωσιμότητας»:

Η συμφωνία ανέφερε ότι «η γη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως συνηθισμένο περιουσιακό στοιχείο που ελέγχεται από άτομα» και ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία γης είναι «ένα κύριο μέσο συσσώρευσης και συγκέντρωσης πλούτου, επομένως συμβάλλει στην κοινωνική αδικία.

«Ο δημόσιος έλεγχος της χρήσης γης είναι επομένως απαραίτητος», ανέφερε η διακήρυξη του ΟΗΕ, ένα προοίμιο της διαβόητης πλέον «πρόβλεψης» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ότι μέχρι το 2030, «δεν θα σας ανήκει τίποτα».

Πώς θα τρέφονται οι άνθρωποι;

Μια συνθετική κουλτούρα τροφίμων και βιομηχανία έχει σιγά-σιγά εισχωρήσει στις κοινωνικές πτυχές που προωθούν το ψεύτικο κρέας, τα έντομα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι νέες βιομηχανικές καινοτομίες δεν αρκούν για να αντικαταστήσουν εύκολα τη μαζική, παγκόσμια μείωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με την ταχύτητα που επιχειρείται. 

Λίγες εξηγήσεις έχουν νόημα αν δεν ιδωθούν μέσα από το πρίσμα της μείωσης του πληθυσμού, του ελέγχου και της κοινωνικής ενοποίησης χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα ως όπλο.

Ένα έγγραφο με τίτλο «The Future of Urban Consumption in a 1.5°C World C40 Report» περιλαμβάνει μια ενότητα σχετικά με τους προοδευτικούς και φιλόδοξους στόχους για «παρεμβάσεις κατανάλωσης τροφίμων», οι οποίες περιλαμβάνουν αυστηρό όριο 2.500 θερμίδων ημερησίως για κάθε πολίτη και μηδενική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.



Πολλοί που εισέρχονται σε αυτές τις συζητήσεις για πρώτη φορά μπορεί να πιστεύουν ότι μόνο μεγάλης κλίμακας, βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις στοχοποιούνται για να βλάψουν το περιβάλλον. 

Ωστόσο, ένας πρόσφατος τίτλος θα πρέπει να παρέχει έναν απογοητευτικό έλεγχο της πραγματικότητας ως προς τους στόχους της ατζέντας για το καθαρό μηδέν, την κλιματική αλλαγή. Κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει πίσω.


Η παράκαμψη της ιδέας ότι μια πράσινη οικονομία και μια μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μπορεί να μην έχουν μικρή σχέση με τη «σωτηρία του πλανήτη» είναι μια μεγάλη ιδέα για ορισμένους. Όπως μπορεί να είναι τα στοιχεία και η μακροχρόνια επιστήμη που δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι οι κύριοι παράγοντες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Παρά τα εξώφυλλα, η πραγματικότητα ξεδιπλώνεται γρήγορα. Σε όλη την Ευρώπη, η οποία είναι αρκετά χρόνια μπροστά από αυτή την αναγκαστική, καθαρή μηδενική αγροτική μετάβαση, οι συνεχείς διαμαρτυρίες και οι μεγάλης κλίμακας απωθήσεις είναι πλέον συνηθισμένες.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Jefferey Jaxen είναι δημοσιογράφος υγείας και εμφανίζεται στο εβδομαδιαίο τμήμα του, «The Jaxen Report», στο The HighWire. Ως ερευνητής δημοσιογράφος, ερευνητής και συναρπαστικός συγγραφέας, ο Jefferey υπηρετεί ως επικεφαλής συντάκτης του The HighWire News and Opinion Team.


Κεντρική εικόνα: Χιλιάδες αγρότες περικύκλωσαν το κτίριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν κατά της ατζέντας για το κλίμα, 1η Φεβρουαρίου 2024. Πηγή: Peter Sweden στο Twitter



ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου