Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

ΔΙΚΤΥΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ!

 «CIVIC LISTENING»:  ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ!

2 ΒΙΝΤΕΟ




Από τους Allum Bokhari και Όσκαρ Buynevich


ΠΕΡΊΛΗΨΗ

Η δημοτικότητα των ιδιωτικών καναλιών ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp για την ανταλλαγή ειδήσεων και πολιτικών απόψεων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη βιομηχανία λογοκρισίας, η οποία δεν μπορεί εύκολα να παρακολουθεί τέτοια κανάλια.

Αυτά τα ιδιωτικά δίκτυα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε μη αγγλόφωνα δημογραφικά στοιχεία, μια αυξανόμενη αιτία ανησυχίας για τους διαδικτυακούς λογοκριτές.

Σε απάντηση, κορυφαίοι οργανισμοί λογοκρισίας έχουν στραφεί σε παλιομοδίτικα δίκτυα πληροφοριοδοτών πολιτών, εκπαιδεύοντάς τους να κατασκοπεύουν και να αναφέρουν μηνύματα σε ιδιωτικές κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω διαδικτυακών συμβουλών.

Ένας από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που δημιουργούν αυτές τις συμβουλές, ο Meedan, υποστηρίζεται από 5,7 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια φορολογουμένων των ΗΠΑ μέσω του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF).

Μαζική λογοκρισία των ιδιωτικών πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων έχει συμβεί στο παρελθόν, κυρίως όταν το Facebook απαγόρευσε εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς WhatsApp υπέρ του Μπολσονάρου στη Βραζιλία.

Κάθε μεγάλο καθεστώς του 20ού αιώνα που έκανε την αστυνόμευση του λόγου των πολιτών του προτεραιότητα κατέληξε στη δημιουργία τεράστιων δικτύων εθελοντών πολιτικών πληροφοριοδοτών για να κατασκοπεύουν τις ιδιωτικές συνομιλίες των ανθρώπων. 

Τέτοια δίκτυα θα μπορούσαν να βρεθούν στην αυτοκρατορική Ρωσία, τη ναζιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση. Στο αποκορύφωμά της στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η γερμανική Στάζι φέρεται να διατηρούσε 1 πληροφοριοδότη για κάθε 50 πολίτες. Ο αριθμός των πληροφοριοδοτών της KGB εκτιμήθηκε σε εκατομμύρια.

Υπό την επωνυμία «Civic Listening», τα δίκτυα πληροφοριοδοτών έρχονται τώρα στη Δύση. Η ιδέα έχει αγκαλιαστεί από το δίκτυο μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών της βιομηχανίας λογοκρισίας που εργάζονται για να κλείσουν τον μη ευνοημένο πολιτικό λόγο στο διαδίκτυο. 

Ωθούμενη από ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη ιδιωτικών ομάδων συζήτησης σε πλατφόρμες όπως το WhatsApp και το Telegram, η βιομηχανία λογοκρισίας έχει στραφεί στην καλλιέργεια ρουφιάνων για να αποκτήσει πρόσβαση στις ιδιωτικές συνομιλίες των πολιτών των ΗΠΑ.

Meedan: Χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση παρακολούθηση ιδιωτικών συνομιλιών

Ένας από τους οργανισμούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας αυτού του δικτύου snitch είναι ο Meedan, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. 

Η οργάνωση έχει λάβει μία από τις μεγαλύτερες ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις που έχουν απονεμηθεί ποτέ για ένα πρόγραμμα λογοκρισίας: 5,7 εκατομμύρια δολάρια σε δολάρια φορολογουμένων απονεμήθηκαν σε αυτήν από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) για το έργο της για την αντιμετώπιση του «μίσους, της κατάχρησης και της παραπληροφόρησης με συνεργασίες υπό την ηγεσία μειονοτήτων».

 Ο Meedan έλαβε επίσης μια μικρότερη επιχορήγηση (144.850 δολάρια) από το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση Ταμείο Ανοικτής Τεχνολογίας για μια «βάση δεδομένων αξιώσεων και μιμιδίων» για την παρακολούθηση «επαληθευμένων ισχυρισμών και απομυθοποιημένης οπτικής παραπληροφόρησης από καταπιεστικές χώρες του διαδικτύου».

Το κορυφαίο προϊόν της Meedan είναι το Check, ένα εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες σε ιδιωτικές πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων (WhatsApp, Messenger και Telegram κατονομάζονται συγκεκριμένα) να αναφέρουν «παραπληροφόρηση» σε ιδιωτικές συνομιλίες μέσω μιας γραμμής συμβουλής. 

Το bot που λειτουργεί με AI του Check μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη δημιουργία ενός "ελέγχου γεγονότων" που μπορεί να κοινοποιηθεί σε κλειστές ομάδες συζήτησης. 

Κάθε αδίστακτος ισχυρισμός που αναφέρεται στη γραμμή συμβουλών μπορεί να αποθηκευτεί μόνιμα και να ομαδοποιηθεί με παρόμοιους ισχυρισμούς για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων απαγορευμένων ιδεών.

 :


Η Meedan είναι ξεκάθαρη για τον στόχο της να ενθαρρύνει άλλους να παρακολουθούν ιδιωτικές συνομιλίες για «παραπληροφόρηση».

Από το blog του Meedan :


Η παραπληροφόρηση αποσταθεροποιεί τις εκλογές, επιβραδύνει την ανάκαμψη της πανδημίας, εδραιώνει την άρνηση της κλιματικής αλλαγής και δημιουργεί εμφύλιες αναταραχές και βία. 

Το σημερινό Διαδίκτυο έχει τέσσερα δισεκατομμύρια εκδότες που διανέμουν μιμίδια και τροχούς μέσω ανοιχτών δικτύων και κλειστών πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων . 

Μεγάλο μέρος αυτού του περιεχομένου εμπλουτίζει τις κοινότητες, αλλά η υποκείμενη υποδομή και το επιχειρηματικό μοντέλο που το τροφοδοτούν το καθιστούν γόνιμο έδαφος για να σπείρει διχασμό, διχόνοια και άγνοια.

Η ομάδα του Meedan αντιμετωπίζει ενεργά αυτήν την πρόκληση δημιουργώντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στους τοπικούς εταίρους να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τις συλλογικές προσπάθειες για να ανακαλύψουν και να αντιμετωπίσουν αυτήν την επιβλαβή παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους ανταλλαγής μηνυμάτων κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών του κοινού και των πολιτών. 

Τα προγράμματά μας με αντίκτυπο στην κοινότητα εκτελούνται σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον Μεγάλο Κόσμο και το Check έχει γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στο λογισμικό ελέγχου πληροφοριών και σχολιασμού για συνεργατικά έργα ελέγχου δεδομένων, βοηθώντας τους δημοσιογράφους να ανταποκρίνονται σε παραπληροφόρηση στον ανοιχτό ιστό και σε κλειστές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων .

Το Ινστιτούτο Αλγοριθμικής Διαφάνειας

Το Ινστιτούτο Αλγοριθμικής Διαφάνειας (ATI) είναι ένα έργο που στεγάζεται στο πλαίσιο της Εθνικής Διάσκεψης για την Ιθαγένεια (NCoC). Ναυλώθηκε από το Κογκρέσο το 1953 και τώρα διευθύνεται από τον CEO Cameron Hickey, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της ATI. 

Ο Χίκι ηγήθηκε στο παρελθόν του Εργαστηρίου Διαταραχών Πληροφοριών στο Κέντρο Σορενστάιν του Χάρβαρντ, ένα σημαντικό κέντρο έρευνας «παραπληροφόρησης» στο Χάρβαρντ. Υπό τον Hickey, η ATI υιοθέτησε τον όρο «Civic Listening» για να αποκαλύψει την πρακτική της κατασκοπείας ιδιωτικών συνομιλιών σε κλειστές πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το υποκατάστημα της ATI που είναι αφιερωμένο σε αυτήν την αποστολή, το «Civic Listening Corps», δηλώνει ανοιχτά τον σκοπό του: να εκπαιδεύσει εθελοντές να αναφέρουν δυσμενείς ομιλίες στη βιομηχανία λογοκρισίας ή/και στα τμήματα εποπτείας περιεχομένου σε εταιρείες τεχνολογίας.

Από την ιστοσελίδα της ATI για το Civic Listening Corps :


Αντί να περιμένουμε τις πλατφόρμες και τους νομοθέτες να δράσουν, πρέπει να οικοδομήσουμε την ικανότητα στις κοινότητές μας να εδραιώσουμε την ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης τώρα . Πρέπει να καλλιεργήσουμε ένα κοινό αίσθημα αστικής ευθύνης για την κατανόηση και τον εντοπισμό αυτών των επιβλαβών και παραπλανητικών μηνυμάτων.

Το Civic Listening Corps (CLC) είναι ένα πρόγραμμα εμπλοκής πολιτών που δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Αλγοριθμικής Διαφάνειας (ATI). Το CLC είναι ένα εθελοντικό δίκτυο ατόμων που εκπαιδεύονται να παρακολουθούν, να αξιολογούν κριτικά και να αναφέρουν παραπληροφόρηση σχετικά με διάφορα θέματα κεντρικά για την πολιτική μας ζωή: ψήφος, εκλογές, δημόσια υγεία, πολιτικά δικαιώματα και άλλα σημαντικά θέματα.

Το ATI διατηρεί επίσης μια βάση δεδομένων με αναφερόμενες πληροφορίες, που ονομάζεται «Junkipedia», την οποία περιγράφει ως «ψηφιακή δημόσια υποδομή για ακρόαση πολιτών».

Από την ιστοσελίδα της ATI για την Junkipedia :


Το Junkipedia είναι ψηφιακή δημόσια υποδομή για ακρόαση πολιτών . Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προβληματικό περιεχόμενο όπως η παραπληροφόρηση, η ρητορική μίσους ή οι ανεπιθύμητες ειδήσεις επηρεάζουν την κοινωνία απαιτεί κοινά εργαλεία για τον εντοπισμό και την αρχειοθέτηση αυτού του περιεχομένου. 

Το Junkipedia είναι μια τεχνολογική πλατφόρμα που επιτρέπει τη μη αυτόματη και αυτοματοποιημένη συλλογή δεδομένων από όλο το φάσμα των ψηφιακών πλατφορμών επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των περιθωρίων δικτύων και των κλειστών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. 

Το σύστημα τροφοδοτείται από την ενεργό δέσμευση ενός μεγάλου και διαφορετικού δικτύου ενδιαφερομένων με γνώμονα τον πολίτη από τα πολιτικά δικαιώματα, τη δημοσιογραφία και τις ακαδημαϊκές κοινότητες.

Σε μια παρουσίαση με ζουμ το 2021, ο διευθυντής της ATI Cameron Hickey εξήγησε το όραμά του για την «πολιτική ακρόαση» - ένα τεράστιο δίκτυο απατεώνων σε όλη την κοινωνία που αναφέρει πληροφορίες (ακόμη και πληροφορίες σε ιδιωτικές ομαδικές συνομιλίες) στη βιομηχανία λογοκρισίας, η οποία μπορεί στη συνέχεια να πιέσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλατφόρμες για να το καταρρίψουν.


Αντίγραφο:

Δημιουργήσαμε ένα σύνολο γραμμών συμβουλών. Υπάρχει ένας αριθμός τηλεφώνου SMS στον οποίο μπορείτε να στείλετε μήνυμα κειμένου σε οποιονδήποτε σύνδεσμο. Υπάρχει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Υπάρχει ένας αριθμός WhatsApp στον οποίο μπορείτε να προωθήσετε περιεχόμενο που βρίσκετε στο WhatsApp και υπάρχει μια φόρμα ιστού στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση.

Την επόμενη φορά που θα κάνετε κύλιση στο TikTok ή θα κάνετε κύλιση στο Instagram ή θα περιηγηθείτε σε μια ιδιωτική ομάδα στο WhatsApp και δείτε κάτι που πιστεύετε ότι είναι προβληματικό, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί κοινής χρήσης ή στο κουμπί προώθησης και να το στείλετε σε αυτήν τη γραμμή συμβουλών. 

Και τότε οι άνθρωποι στο AltaMed, οι άνθρωποι στο ATI και όλοι οι άλλοι οργανισμοί που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης θα έχουν στη συνέχεια ένα ακόμη σημείο δεδομένων για να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει.

Γιατί το κάνουμε αυτό; Το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτα απ 'όλα, επισημαίνουμε περιεχόμενο επειδή μπορούμε να κλιμακώσουμε αυτό το περιεχόμενο. Μπορούμε να πούμε «υπάρχουν 18 κομμάτια περιεχομένου που ισχυρίζονται Χ γύρω από την ψηφοφορία ή γύρω από την εγγραφή ψηφοφόρων» και άνθρωποι όπως η Emma και η οργάνωσή τους το μεταφέρουν απευθείας στις πλατφόρμες. 

Ή το Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ θα το πάρει και θα το κλιμακώσει σε όλες τις διαφορετικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Το δεύτερο είναι για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε επίγνωση της κατάστασης σχετικά με το τι συμβαίνει, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αντι-μηνύματα, αυτό που ονομάζουμε μηνύματα εμβολιασμού. Πρέπει να εμβολιάσουμε τις προβληματικές αφηγήσεις που εξαπλώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η χρήση του όρου «εμβολιασμός» από τον Χίκεϊ αναφέρεται σε αυτό που η βιομηχανία λογοκρισίας αποκαλεί «προ-bunking» - το σχέδιο της βιομηχανίας λογοκρισίας να κάνει πλύση εγκεφάλου στο κοινό σε κλίμακα, τροφοδοτώντας τους με αποδυναμωμένες εκδοχές των δυσμενών αφηγήσεων πριν συναντήσουν το πραγματικό πράγμα, μεροληπτώντας τους εκ των προτέρων. Όπως τόνισε μια προηγούμενη έκθεση του FFO, η Google εργάζεται για την ανάπτυξη αυτής της τεχνικής στο διαδίκτυο.

Σε άλλο μέρος της παρουσίασης, ο Χίκεϊ παραδέχεται ότι ο στόχος της ομάδας λογοκρισίας του είναι να στοχεύσει όχι μόνο ψευδείς πληροφορίες, αλλά και «συγκεκαλυμμένο μίσος» και επιχειρήματα που βασίζονται σε «λογικές πλάνες». Τα δύο παραδείγματα που μοιράζεται είναι η συζήτηση του Tucker Carlson για τη θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» και ο ισχυρισμός του γερουσιαστή Rand Paul (R-KY) ότι όσοι υποστηρίζουν τα διαβατήρια εμβολίων χωρίς να υποστηρίζουν επίσης την ταυτότητα των ψηφοφόρων είναι υποκριτές.

ί.


Αντίγραφο:


Βλέπουμε πολλή ρητορική μίσους να εξαπλώνεται ανοιχτά και κρυφά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι μέρος του προβλήματος. Αυτό δεν είναι ένα ξεχωριστό πρόβλημα και πρέπει να το εντοπίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε ακριβώς όπως κάνουμε όταν κάτι είναι πραγματικά ψευδές. 

Ειδικά όταν δεν είναι κάτι που περιέχει αυτή την απροκάλυπτη ρητορική μίσους που αφαιρείται εύκολα από μια πλατφόρμα ή οτιδήποτε άλλο. Είναι όταν μπαίνουμε σε αυτή την πιο λεπτή περιοχή όπως αυτό το παράδειγμα γύρω από τη θεωρία αντικατάστασης γίνεται πραγματικά προβληματική.

Αυτός είναι ένας κρίσιμος τομέας με τον οποίο βλέπουμε πολλές προκλήσεις, ο οποίος είναι περιεχόμενο που δεν ελέγχεται καθόλου εύκολα. Περιεχόμενο που περιέχει λογικές πλάνες. Ένα επιχείρημα ή μια δομή που είναι ρητορικής φύσης, που είναι εύκολο να αγοράσετε, αλλά στην πραγματικότητα δεν βασίζεται σε κάτι που είναι λογικό.

Είναι πραγματικά εύκολο να κάνετε μια δήλωση όπως «Αν νομίζετε ότι η ταυτότητα ψηφοφόρου είναι ρατσιστική, αλλά ένα διαβατήριο εμβολίου είναι εντάξει, χρειάζεστε κάποια σοβαρή βοήθεια για να σκεφτείτε τη δημόσια πολιτική». 

Αυτό είναι ένα λογικό επιχείρημα πλάνης, σωστά; Δεν είναι θεμιτό να γίνεται σύγκριση μεταξύ των δύο αυτών πραγμάτων. 

Ωστόσο, οι άνθρωποι το μοιράζονται, έχει απήχηση σε αυτούς σε ένα βασικό επίπεδο επειδή ταιριάζει με τον πολιτικό τους προσανατολισμό, οπότε το ξαναμοιράζονται και άλλοι άνθρωποι μπερδεύονται από αυτό. Το βλέπουμε αυτό ξανά και ξανά και ξανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Hickey does not bother to explain to attendees why Carlson’s discussion of “replacement theory” is “covert hate,” or how Sen. Paul’s statement is a logical fallacy. Agreement from the attendees appears to be assumed.

Election Interference At Home and Abroad

Η Meedan και η ATI δεν ασχολούνται με οποιοδήποτε είδος πληροφοριών. Εστιάζουν στην ομιλία γύρω από συγκεκριμένα θέματα, ιδιαίτερα τον COVID-19 (το 2020-2022) και τις εκλογές - όχι μόνο τις εκλογές των ΗΠΑ, αλλά και τις εκλογές σε ξένες χώρες. 

Οι γραμμές συμβουλών και τα δίκτυα πληροφοριοδοτών έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε ξένες εκλογές, καθώς και στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ του 2022 που παρακολουθούν και αναφέρουν πληροφορίες στο WhatsApp.

Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών αναφέρθηκαν θετικά σε ένα άρθρο από τους υπαλλήλους της Meedan για το "Misinformation Review" του Harvard Kennedy School, το οποίο παρουσίασε την ομοιότητα πλατφορμών όπως το WhatsApp στην κεντρική παρακολούθηση ως πρόβλημα που πρέπει να λυθεί - από εθελοντές πληροφοριοδότες που στέλνουν πληροφορίες σε "tiplines" όπως αυτές που δημιούργησε ο Meedan.

Πλατφόρμες όπως το WhatsApp που προσφέρουν κρυπτογραφημένα μηνύματα από άκρο σε άκρο αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εφαρμογή υφιστάμενων μεθοδολογιών εποπτείας περιεχομένου. 

Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο δεν επιτρέπει στον κάτοχο της πλατφόρμας να προβάλλει περιεχόμενο. 

Αντίθετα, μόνο ο αποστολέας και οι παραλήπτες έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο, εκτός εάν επισημαίνεται από έναν χρήστη που λαμβάνει το περιεχόμενο (Elkind et al., 2021). 

Παρόλο που το WhatsApp είναι εξαιρετικά δημοφιλές, χρησιμοποιείται από περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει επί του παρόντος τρόπος μεγάλης κλίμακας για την κατανόηση και την απομυθοποίηση της παραπληροφόρησης που εξαπλώνεται στην πλατφόρμα. 

Δεδομένων των πραγματικών συνεπειών της παραπληροφόρησης (Arun, 2019) και του αυξανόμενου αριθμού κρυπτογραφημένων πλατφορμών από άκρο σε άκρο, η ανάπτυξη εργαλείων για την κατανόηση και την αποκάλυψη της παραπληροφόρησης σε αυτές τις πλατφόρμες αποτελεί πιεστική ανησυχία.

Ενώ η εργασία μας είναι, εξ όσων γνωρίζουμε, η πρώτη μελέτη που αξιολογήθηκε από ομοτίμους σχετικά με τις γραμμές συμβουλών του WhatsApp, οι συμβουλές είναι αρκετά συνηθισμένες στην πράξη. Το WhatsApp, για παράδειγμα, απαριθμεί επί του παρόντος 54 οργανισμούς ελέγχου γεγονότων με λογαριασμούς στην πλατφόρμα του.

1Άλλες προσπάθειες περιλαμβάνουν το έργο Comprova2 και FactsFirstPH,3 μια πρωτοβουλία περισσότερων από 100 οργανώσεων που ενώνονται γύρω από τις προεδρικές εκλογές των Φιλιππίνων του 2022. 

Οι γραμμές συμβουλών είναι παρόμοιες με λειτουργίες σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook που επιτρέπουν στους χρήστες να επισημαίνουν πιθανή παραπληροφόρηση για έλεγχο, αλλά οι γραμμές συμβουλών λειτουργούν από τρίτους και μπορούν να παρέχουν στιγμιαία αποτελέσματα για ήδη επαληθευμένους ισχυρισμούς (Kazemi et al., 2021).

Το 2020, η Meedan καυχήθηκε για τα αποτελέσματα των δικών της συμβουλών WhatsApp σε πολλές χώρες:




Η συνεργασία μας με πέντε παγκόσμιους ελεγκτές γεγονότων – BOOMIndia Today, Africa Check και AFP (Βραζιλία και Ινδία), στη φάση Ι του έργου ήταν το κλειδί για την περαιτέρω προσαρμογή του Check ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της παραπληροφόρησης για τον έλεγχο γεγονότων σε κλειστά δίκτυα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Στη δεύτερη φάση, πέντε ειδησεογραφικοί εταίροι – FactlyVishvas News, Estadão Verifica – μια πρωτοβουλία του EstadãoΗ Agência Lupa και η Webqoof – η πτέρυγα ελέγχου γεγονότων του The Quint εντάχθηκαν στο έργο.

Με περισσότερες συνεργασίες και εστιασμένες προσπάθειες, καταφέραμε να αυξήσουμε τη διανομή των ελέγχων γεγονότων. 

Από τον Νοέμβριο του 2020, και οι δέκα γραμμές συμβουλών αλληλεπίδρασαν με περισσότερους από 600.000 μοναδικούς χρήστες και διένειμαν πάνω από 15.000 ελέγχους γεγονότων στην Ινδία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Νιγηρία. 

Μέσα σε 5 μήνες από την έναρξη λειτουργίας των γραμμών συμβουλών της Φάσης Ι, η Check είχε διανείμει περίπου 5.800 αναφορές επαλήθευσης γεγονότων.

Και, το 2022, η Meedan ανέπτυξε τη συσκευή ελέγχου γεγονότων WhatsApp για να στοχεύσει ισπανόφωνους ψηφοφόρους στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, με το βλέμμα στραμμένο στο 2024:

Αυτός ο κύκλος των ενδιάμεσων εκλογών τροφοδοτεί την παραπληροφόρηση σχετικά με τις κλειστές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp - ειδικά σε μη αγγλικές γλώσσες

Ο στόχος του έργου του 2022 είναι να συμβάλει στη σταθεροποίηση του οικοσυστήματος πληροφοριών σε κλίμακα καθώς οι Αμερικανοί κατευθύνονται προς τις κάλπες.

«Η πρωτοβουλία για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 στις ΗΠΑ θα ενισχύσει το ισπανόφωνο κοινό με πληροφορίες υψηλής ποιότητας και θα δοκιμάσει ένα μοντέλο για ένα έργο συνεργατικής αναφοράς υψηλότερου προφίλ το 2024», δήλωσε ο Pierre Forcoli-Conti, Διευθυντής Προϊόντων της Meedan.

Όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση του FFO, η παρακολούθηση του WhatsApp και άλλων εφαρμογών ιδιωτικών μηνυμάτων είναι ένα αυξανόμενο σημείο εστίασης για στοιχεία της βιομηχανίας λογοκρισίας που επικεντρώνονται σε μη αγγλόφωνα δημογραφικά στοιχεία, λόγω της δημοτικότητας του WhatsApp σε αυτές τις κοινότητες ως μέσο ανταλλαγής ειδήσεων και απόψεων.

Ο στόχος της βιομηχανίας λογοκρισίας είναι σαφής - η διείσδυση ιδιωτικών ομάδων ανταλλαγής μηνυμάτων με σκοπό την παρακολούθηση σε πρώτη φάση και τη λογοκρισία στη δεύτερη. 

Αυτό καθίσταται σαφές από την εξήγηση του Cameron Hickey ότι ο σκοπός της συλλογής συμβουλών από εθελοντές είναι να «κλιμακώσει» τις περιπτώσεις μη ευνοημένης ομιλίας στις πλατφόρμες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λογοκρισία ομάδων ιδιωτικών μηνυμάτων και χρηστών. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού είναι στη Βραζιλία, όπου το Facebook πιέστηκε να κλείσει εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς WhatsApp που χρησιμοποιήθηκαν για να μοιραστούν υλικό για την υποστήριξη του λαϊκιστή πρώην προέδρου Jair Bolsonaro. 

Είτε μια συζήτηση είναι ιδιωτική είτε όχι, οι ιδιοκτήτες πλατφορμών μπορούν ακόμα να απαγορεύσουν τους χρήστες εάν οι πληροφορίες σε αυτές τις συνομιλίες διαρρεύσουν με κάποιο τρόπο. Η βιομηχανία λογοκρισίας το γνωρίζει αυτό, γι 'αυτό θέλουν να δημιουργήσουν μια κουλτούρα πληροφοριοδοτών - μια κουλτούρα «Πολιτικής Ακρόασης».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου