Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ...


Ουγγαρία: Τοξική λάσπη έπνιξε πόλεις και χωριά





                           



Μεγάλη οικολογική καταστροφή έπληξε χτες την Ουγγαρία μετά από διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων τοξικής λάσπης -που, σύμφωνα με τις αρχές, είναι καρκινογόνος και ραδιενεργή- από δεξαμενή εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας κοντά στο χωριό Κολοντάρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, 165 χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης.

Μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά αγνοούνται, ενώ ο χείμαρρος της λάσπης απειλεί να μολύνει μεγάλους ποταμούς της περιοχής, ακόμα και τον Δούναβη. 116 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί και διακομισθεί σε νοσοκομεία της περιοχής με χημικά εγκαύματα. Οκτώ από αυτούς φέρουν σοβαρά τραύματα και ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα εγκαύματα που προκαλεί η τοξική λάσπη εμφανίζονται με ελαφριά μορφή τις πρώτες ημέρες αλλά στη συνέχεια εξελίσσονται πλήττοντας τις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος, προειδοποίησαν οι γιατροί των τοπικών νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε τρεις δυτικές επαρχίες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς τουλάχιστον επτά χωριά και πόλεις έχουν πληγεί από την καταστροφή. Στην πόλη Ντέβετσερ το ύψος του χειμάρρου της λάσπης έφτασε τα 2 μέτρα παρασέρνοντας αυτοκίνητα, καταστρέφοντας γέφυρες και εξαναγκάζοντας εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η διαρροή άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας από γιγαντιαία δεξαμενή του εργοστασίου Ajkai Timfoldgyar Zrt, ιδιοκτησίας της εταιρείας MAL Zrt. Σύμφωνα με τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για το σοβαρότερο βιομηχανικό ατύχημα στην Ουγγαρία και για μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές με ανθρώπινα θύματα στην ιστορία της χώρας.




Ελικόπτερα έριχναν χτες όλη μέρα τόνους γύψου πάνω στη λάσπη για να προκαλέσουν χημική αντίδραση και να εξουδετερώσουν τα τοξικά συστατικά της. Από τη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμίνας υπολογίζεται ότι διέρρευσαν 600-700 χιλιάδες κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης που αρχικά έσπασαν ένα φράγμα και αναμίχθηκαν με τα νερά των πλημμυρών που πλήττουν εδώ και ημέρες την περιοχή.
Στρατιωτικά βυτιοφόρα μετέφεραν χτες τη νύχτα νιτρικό ασβέστιο και νιτρικό μαγνήσιο στις λίμνες και τους ποταμούς της περιοχής σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθούν τα τοξικά συστατικά της λάσπης



ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ

Όποιος κακοήθης συσχετίσει το "ατύχημα" με την απόφαση της Ουγγρικής κυβέρνησης να πετάξει το ΔΝΤ έξω από τη χώρα και να πει ένα ηχηρό όχι στην τοκογλυφική δικτατορία, είναι
ή αισχρός συνομωσιολόγος, ή φαντασιόπληκτος,
ή παραπληροφορημένος (που είναι και της μόδας)



Υ.Γ.
Δημοσιεύουμε σε αποκλειστικότητα και το χωρίς λόγια σχόλιο των Ούγγρων για τον συμπατριώτη 
τους, τρίτο στην παγκόσμια τοκογλυφική ιεραρχία,
George Soros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου