Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

ΜΕΓΑΛΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΣΧΑΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ


ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ  ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ» – 



Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας πως οποιαδήποτε επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να έχει την έγκριση της Δαμασκού.


Η συριακή κρίση αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Μόσχα ως σύμμαχος του Άσαντ μάχεται ενάντια σε ριζοσπαστικοποιημένους τρομοκράτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ενώ παράλληλα η Άγκυρα έχει ξεκινήσει να υλοποιεί επεκτατικά σχέδια στο βόρειο μέρος της χώρας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας την σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη δήλωσε πως όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που πρόκειται να γίνουν στα συριακά εδάφη πρέπει να έχουν την έγκριση της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Αναλυτικά η Ζαχάροβα δήλωσε:


«Όλες οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες πρέπει να έχουν την έγκριση της Δαμασκού.Επειδή εδώ πρόκειται για ένα κυρίαρχο κράτος αυτό είναι ο πρώτος και απόλυτος όρος. αυτό είναι μία στάση αρχής της Ρωσίας η οποία δεν έχει αλλάξει καθόλου και ισχύει και για τις επιχειρήσεις που οργανώνονται από την πλευρά της Τουρκίας.


Αναμφίβολα είμαστε σε επικοινωνία με τους Τούρκους εταίρους μας. Επί του παρόντος Υπάρχουν θέματα που έχουν λυθεί και άλλα που δεν έχουν λυθεί αλλά η Συρία ως κυρίαρχο κράτος πρέπει να ελέγχει τα εδάφη της και δεν έχει καταργηθεί το ότι αυτή είναι που πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις για αυτά που συμβαίνουν στα εδάφη της».

Η Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ρωσία είναι ενάντια σε κάθε είδους κίνηση που προβλέπει διαμελισμό της Συρίας και συνέχισε λέγοντας: «Οι περιοχές της Συρίας υπό καμία δικαιολογία δεν μπορούν να αποκόπτονται και πιστεύουμε πως αυτό είναι κάτι το απαράδεκτο».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δήλωση που έκανε στις αρχές του μήνα είχε πει: «Μπήκαμε στο Αφρίν, στην Τζεραμπλους και στην Αλ Μπαπ. Τώρα θα μπούμε στα ανατολικά του Ευφράτη. Αυτό το έχουμε γνωστοποιήσει σε Ρωσία και ΗΠΑ».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου