Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ


ΕΡΕΥΝΑ: ΕΝΤΟΠΙΣΤΕ ΚΡΥΦΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ 




Μια οικογένεια πρόσφατα είχε μια μεγάλη έκπληξη στο Airbnb τους: μια κρυφή κάμερα μεταμφιεσμένη σαν ανιχνευτής καπνού στο σαλόνι, παρακολουθούσε κάθε τους κίνηση.

Ακολουθούν δύο τρόποι για να ελέγξετε για κρυφές κάμερες σε Airbnb ή σε άλλους χώρους, χρησιμοποιώντας συσκευές iPhone ή Android.

Οι κρυφές κάμερες υπάρχουν

Αν μείνετε σε ξενοδοχείο ή σε Airbnb, οι κρυμμένες κάμερες θα πρέπει πλέον να σας ανησυχούν. Στην περίπτωση του Airbnb, ο οικοδεσπότης σας θα πρέπει να αναφέρει όλες τις κάμερες που διαθέτει, ενεργοποιημένες ή όχι. 

Επιπλέον, το Airbnb δεν επιτρέπει στους οικοδεσπότες να τοποθετούν κάμερες σε μπάνια ή χώρους ύπνου, ακόμα κι αν υπάρχει ένα πτυσσόμενο κρεβάτι στο σαλόνι.

Όμως, όπως ανακάλυψε αυτή η οικογένεια, ο οικοδεσπότης τους, σκέφτηκε να κρύψει μια κάμερα και να μην το αναφέρει. Οι κρυφές κάμερες σε ένα Airbnb δεν είναι κάτι νέο

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο Airbnb. Μια πρόσφατη δημοσίευση ανέφερε περισσότερες ιστορίες κρυφών φωτογραφικών μηχανών για streaming σε ξενοδοχεία της Νότιας Κορέας

Περισσότεροι από 1500 επισκέπτες του ξενοδοχείου έγιναν streaming ζωντανά μέσω διαδικτύου. Καθώς οι κρυφές κάμερες γίνονται ακόμη πιο φθηνές, φαίνεται ότι εμφανίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα.

Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν κάμερες που μεταμφιέζονται ως άλλα καθημερινά αντικείμενα, όπως ανιχνευτές καπνού , ρολόγια , διανομέα USB , ακόμη και ασύρματοι φορτιστές . 

Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νόμιμους σκοπούς στο σπίτι σας, για παράδειγμα, για να αποκρύψετε μια κάμερα που δεν μπορεί να βρει ένας διαρρήκτης.

Όμως πώς διασφαλίζετε ότι κάποιος δεν σας παρακολουθεί με μια κρυφή κάμερα; Με μία εφαρμογή και την κάμερα του τηλεφώνου σας, μπορείτε να κάνετε σάρωση για κρυφές κάμερες.

Υπάρχουν δύο τρόποι σάρωσης για κάμερες με το τηλέφωνό σας.
Αν έχετε πρόσβαση, μπορείτε να σαρώσετε το τοπικό δίκτυο Wi-Fi για συσκευές που μοιάζουν με κάμερες. Αυτό θα βρει μόνο τις κάμερες που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε και κάμερες νυχτερινής όρασης χρησιμοποιώντας την κάμερα του τηλεφώνου σας.
Τα κακά νέα:

Αν μια κρυφή κάμερα δεν είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο και δεν έχει δυνατότητες νυχτερινής όρασης, καμία μέθοδος δεν θα την εντοπίσει.

Τρόπος σάρωσης για δικτυακές κάμερες
Σε πολλά μέρη πλέον μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο. Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας με μια εφαρμογή που ονομάζεται Fing. Το Fing υπάρχει για iPhone και Android

Είναι δωρεάν και δεν έχει διαφημίσεις. Το Fing σας ζητά να συνδεθείτε για περισσότερες λειτουργίες, αλλά δεν θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό για μια απλή σάρωση συσκευών. Η εφαρμογή θα σας βοηθήσει να δείτε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο τοπικό σας δίκτυο. 

Σας συνιστούμε να αποσυνδέσετε όλες τις συσκευές σας, εκτός από το τηλέφωνο ή το tablet που τρέχει την εφαρμογή Fing, ώστε να έχετε λιγότερα πράγματα να ελέγξετε. Συνδέστε το τηλέφωνο ή το tablet σας στο δίκτυο και, στη συνέχεια, ανοίξτε το Fing.

Σε Android, πατήστε στο κουμπί “Ανανέωση” στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης της εφαρμογής για να ξεκινήσετε και να συμφωνήσετε να δώσετε δικαιώματα τοποθεσίας στην εφαρμογή. 

Η εφαρμογή iPhone πραγματοποιεί αυτό το βήμα αυτόματα.




Περιμένετε έως ότου ολοκληρωθεί η σάρωση της εφαρμογής και στη συνέχεια, δείτε τη λίστα των συσκευών που βρέθηκαν.


Ακόμα κι αν δεν εντοπίσετε μια κάμερα σε αυτήν τη λίστα, ρίξτε μια ματιά στον αριθμό των συσκευών που βλέπετε στη λίστα και δείτε ποιες από αυτές υπάρχουν στο δωμάτιο. 

Αν δείτε κάτι ασυνήθιστο (ίσως χωρίς αναγνωρίσιμες λεπτομέρειες) και δεν μπορείτε να εντοπίσετε την πηγή, πατήστε τη διεύθυνση IP. Το επόμενο βήμα είναι η σάρωση για ανοιχτές θύρες.

Εάν εντοπίσετε ύποπτες συσκευές στο δίκτυο, πρέπει να πραγματοποιήσετε μια σάρωση για τις ανοιχτές θύρες που χρησιμοποιούν αυτές οι συσκευές. Πρώτα, πατήστε το κουμπί “Δίκτυο” στο κάτω μέρος της οθόνης.


Στη συνέχεια, πατήστε “Εύρεση ανοιχτών θυρών”.



Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP που γράψατε νωρίτερα και μετά πατήστε το μπλε κουμπί “Εύρεση ανοιχτών θυρών”.


Η λίστα θα δείξει ποιες θύρες είναι ανοιχτές και ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν. Δείτε αν υπάρχουν συνδέσεις για RTSP και RTMP. Αφορούν streaming βίντεο. 

Οτιδήποτε με HTTP ή HTTPS σαν υπηρεσία, μπορείτε να προσπαθήσετε να συνδεθείτε με ένα πρόγραμμα περιήγησης, το οποίο μπορεί να αποκαλύψει το βίντεο streaming. 

Απλώς πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ακολουθούμενη από μια άνω και κάτω τελεία, και η θύρα (δηλ. 192.168.0.15:80).

Πώς να εντοπίσετε κάμερες νυχτερινής όρασης


Wyze Infrared lights on - Εντοπίστε κρυφές κάμερες παρακολούθησης με το τηλέφωνό σας


Αν δεν έχετε πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο για να δοκιμάσετε τα παραπάνω βήματα, ας δούμε τι άλλο μπορείτε να κάνετε. Όμως πριν προχωρήσουμε θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα παραπάνω βήματα δεν είναι πανάκεια. Μια κρυφή κάμερα θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό δίκτυο.

Θα μπορούσε βέβαια να είναι και πολύ καλά κρυμμένη για να μην αναγνωρίζεται εύκολα. Αυτό που μένει να κάνετε είναι να αναζητήσετε για υπέρυθρες λυχνίες.

 Οι περισσότερες κάμερες IP χρησιμοποιούν υπέρυθρες για νυχτερινή όραση. Οι υπέρυθρες ακτίνες είναι αόρατες με γυμνό μάτι, αλλά εκεί μπορεί να σας βοηθήσει,το smartphone σας.

Ορισμένα smartphone διαθέτουν φίλτρα για να αποκλείουν το υπέρυθρο φως στην κύρια κάμερα, αλλά πολύ λίγα από αυτά έχουν φίλτρα στην μπροστινή κάμερα. 

Για να προσδιορίσετε σε ποια κάμερα λειτουργεί στην συσκευή σας, χρησιμοποιήστε ένα τηλεχειριστήριο υπερύθρων όπως αυτό που χρησιμοποιείτε για την τηλεόρασή σας. 

Στρέψτε το στην κύρια κάμερα του smartphone σας και πατήστε ένα κουμπί. Εάν δείτε το φως στην οθόνη, τότε μπορεί να ανιχνεύσει υπέρυθρες. Εάν δεν δείτε δοκιμάστε ξανά με την μπροστινή κάμερα.


Μόλις προσδιορίσετε την κάμερα που θα χρησιμοποιήσετε, σβήστε τα φώτα στο δωμάτιο που θέλετε να σαρώσετε. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε την κάμερα του smartphone σας και αρχίστε να ψάχνετε για λαμπερά φώτα. 

Συνήθως θα είναι μοβ, αλλά μερικές φορές μπορεί να φαίνονται και λευκά. Δεν θα χρειαστεί απαραίτητα να βρίσκεστε κοντά στην κρυφή κάμερα. Στην παραπάνω εικόνα, η κάμερα βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά.

Ρίξτε μια ματιά σε μια άλλη πλευρά του σπιτιού:


Το φως στο κέντρο της εικόνας είναι η ίδια κάμερα, μόλις τρία δωμάτια μακριά (τραπεζαρία, σαλόνι και βιβλιοθήκη). Είναι αρκετά φωτεινό για το παρατηρήσετε. 

Ωστόσο, μην κοιτάτε απλώς το κέντρο των τοίχων, στρέψτε το smartphone σας στην οροφή, τους αεραγωγούς, ακόμη και τις πρίζες. Αναζητήστε για κάτι ασυνήθιστο.

Διαθέτει ένα δωμάτιο περισσότερους από έναν ανιχνευτές καπνού; Υπάρχει διανομέας USB σε μέρος χωρίς άλλα ηλεκτρονικά; Εάν αγγίξετε ένα καθρέφτη και κοιτάξετε το δάχτυλό σας από γωνία, το ανακλώμενο δάχτυλό σας δεν “επικοινωνεί” με το πραγματικό σας δάχτυλο;

 Εάν κάνετε το ίδιο με γυαλί μονής κατεύθυνσης, το ανακλώμενο δάχτυλό σας και το πραγματικό δάχτυλό σας θα έρθουν σε επαφή. Έτσι κάθε ασυνήθιστο θα μπορούσε να κρύβει μια κάμερα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εγγυημένη μέθοδος για την εύρεση μιας κρυφής κάμερας. Όμως, αν λάβετε αυτά τα επιπλέον βήματα κατά την άφιξή σας σε έναν χώρο, με μια απλή αναζήτηση συσκευών, θα “πιάσετε” τον “ματάκια” που δεν γνωρίζει πολλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου