Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΛΕΓΕΤΑΙ «ΕΠΙΔΗΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ» ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ «ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ»


Ο «ΕΠΙΔΗΜΙΚΟΣ»
 ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

ΒΙΝΤΕΟ



Η περίοδος διαβούλευσης για έναν προτεινόμενο νέο νόμο που δίνει στην κυβέρνηση εκτεταμένες εξουσίες για την αντιμετώπιση επιδημιών λήγει σήμερα.


Ο νέος «επιδημικός νόμος» ( epidemilov ) θα αντικαταστήσει το νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης που ψηφίστηκε την άνοιξη, το οποίο έδωσε στην κυβέρνηση εκτεταμένες παρεμβατικές εξουσίες στην κοινωνία προκειμένου να καταπολεμήσει την πανδημία Covid-19.

Εκτός από την επιβολή μέτρων καραντίνας, ο ισχύων νόμος εξουσιοδοτεί τις αρχές να απαγορεύουν την πρόσβαση σε δημόσια ιδρύματα, σούπερ μάρκετ και καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά γηροκομεία και νοσοκομεία, καθώς και να επιβάλλουν περιορισμούς στην πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες. 

Πρόσφατες περιπτώσεις στις οποίες η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τον νόμο έκτακτης ανάγκης για την εφαρμογή περιορισμών περιλαμβάνουν το μερικό lockdown της Βόρειας Γιουτλάνδης και τους ενισχυμένους εθνικούς περιορισμούς , συμπεριλαμβανομένων του περιορισμού των συναθροίσεων και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο.


Το έκτακτο (και προσωρινό) νομοσχέδιο του Μαρτίου θα αντικατασταθεί από έναν νέο, πιο μόνιμο νόμο, ο οποίος θα περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με την ανταπόκριση της κυβέρνησης σε μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες.


Το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο νόμο σημαίνει ότι άλλα μέρη και το κοινό μπόρεσαν να μελετήσουν τον προτεινόμενο νόμο και να εγείρουν τις δικές τους ανησυχίες, επομένως η τελική έκδοση του προτεινόμενου νόμου ενδέχεται να διαφέρει από εκείνη που κυκλοφορεί σήμερα. (
(σ.ι. Στη Δανία γίνονται συγκεντρώσεις κατά του «επιδημικού» νόμου).



Ορισμένες σημεία του προτεινόμενου νόμου που έχουν εγείρει ανησυχίες είναι:

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από επικίνδυνες ασθένειες μπορούν εξαναγκαστικά και παρά τη θέληση τους να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, να νοσηλευτούν, να υποβληθούν σε θεραπεία και να απομονωθούν.
Η Δανική Υγειονομική Αρχή θα μπορεί να καθορίζει τις πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν προκειμένου να περιοριστεί και να εξαλειφθεί μια επικίνδυνη ασθένεια (σ.ι. δηλαδή να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό).

Άτομα που αρνούνται τα παραπάνω μπορούν - σε ορισμένες περιπτώσεις - να εξαναγκαστούν (σ.ι. να συναινέσουν) μέσω συλλήψεων, με την συνδρομή της αστυνομίας.

Οι γιατροί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο προτεινόμενος νόμος θα δώσει στην κυβέρνηση υπερβολική εξουσία επί της υγειονομικής περίθαλψης, όπως ανέφερε σήμερα το DR.

«Πιστεύουμε ότι αυτοί είναι παρατραβηγμένοι κανονισμοί και πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε η Camilla Rathcke, επικεφαλής της Δανικής Ιατρικής Εταιρείας, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξουσία στα χέρια των αρχών θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι «υπερβαίνει τα όρια» πάνω στους ασθενείς.

Ο σύλλογος πιστεύει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να είναι η «απολύτως έσχατη λύση» και εξέφρασε την ανησυχία του για τα νομικά δικαιώματα των ασθενών, γράφει το DR.

Επιπλέον, ο νόμος αφήνει την απόφαση για το πότε μια ασθένεια είναι αρκετά επικίνδυνη ώστε να χαρακτηριστεί ως επιδημία αποκλειστικά στα χέρια του υπουργού Υγείας. Αν και μπορεί να συμμετέχει μια συμβουλευτική επιτροπή, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ακολουθήσει τις συστάσεις της.

«Δεν υποπτευόμαστε ότι ένας υπουργός έχει κακές προθέσεις. Ωστόσο, οι αποφάσεις για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης χρειάζονται ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη », δήλωσε ο Δρ. Anders Beich, επικεφαλής του Δανικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών.

Εν τω μεταξύ, ο νόμος επιτρέπει επίσης τη λήψη σημαντικών αποφάσεων σε προληπτική βάση χωρίς αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία. 

Αυτό έχει ήδη συμβεί βάσει του έκτακτου νομοσχεδίου, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να σφαγιάσει εκατομμύρια βιζόν λόγω ενδείξεων- όχι αδιάσειστων στοιχείων - ότι μια μετάλλαξη του κορονοϊού σε αυτά τα ζώα θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου.


«Όσο μεγαλύτερη είναι η παρέμβαση στα δημόσια δικαιώματα, τόσο μεγαλύτερη βεβαιότητα θα πρέπει να υπάρχει για τις επιπτώσεις της,» είπε η Louise Holck, διευθύντρια του Ινστιτούτου της Δανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο DR .

Μια άλλη επίκριση για τον προτεινόμενο νόμο είναι ότι μπορεί να αναγκάσει τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να παραδίδουν πληροφορίες σχετικά με το προσωπικό και τα μέλη τους στις αρχές, όπως πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των ατόμων.

Αυτό προωθεί μια κουλτούρα επιτήρησης η οποία «ουδόλως ωφελεί την εμπιστοσύνη στην κοινωνία», δήλωσε το Δανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας στο DR.

Ο Rasmus Langhoff, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας, σχολίασε ότι ο προτεινόμενος νόμος είναι ακόμα στο προσχέδιο.

«Εξετάζουμε τις συλλεγόμενες απαντήσεις από τις διαβουλεύσεις και εισακούμε όλες τις ανησυχίες και τις προτάσεις για βελτίωση», δήλωσε ο Langhoff.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου