Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟ ΖΩΗ!


ΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ, ΕΛΛΗΝΑ




Γράφει ο Κυανούς Ουρανός   

Η ομάδα είχε υψηλούς στόχους, Champions League και βάλε.
Δεν χώραγαν πλέον άλλοι πειραματισμοί μετά τις αποτυχίες των τελευταίων ετών..

Αυτή τη φορά έπρεπε να πετύχει τους στόχους της. Ο κορυφαίος προπονητής (ένας μοναδικός πρώην πρωταθλητής) προσελήφθη με όλο το δοκιμασμένον επιτελείο του. 

Ο προπονητής ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός αλλά ποιός τολμούσε ειδικά σ' αυτόν να φέρει αντίρρησιν.

Άμεσα ο διαιτολόγος ξεκίνησε ειδικό πρόγραμμα. Οι παίκτες έπρεπε να χάσουν λίπη και περιττά κιλά. Πως θα "πέταγαν" μέσα στο γήπεδο;

Ο γυμναστής άρχισε πρόγραμμα ειδικής ενδυναμώσεως. Η αντοχή έπρεπε να αυξηθεί κατακόρυφα. Πως θα άντεχαν όλην την αγωνιστική διάρκεια;

Ειδικός ψυχολόγος ανέλαβε να βελτιώσει την εγκράτεια και τα ψυχικά αποθέματα των παικτών. 

Έπρεπε να μάθουν να αντέχουν την ψυχική πίεσιν των αντιπάλων και των καταστάσεων.

Πριν ξεκινήσει προπονήσεις με μπάλλα στο γήπεδο, ο προπονητής αράδιασε στο τραπέζι όλα τα "ευαγγέλια" τεχνικών και στρατηγικών αλλά και βίντεο όλων των μελλοντικών αντιπάλων, ώστε να είναι διαβασμένοι και να γνωρίζουν κάθε αντίπαλον. 

 Ανέθεσε μάλιστα σε κάθε εξειδικευμένον βοηθόν του και κάμποσους παίκτες για αμεσότερη πρόσβασιν κι επίλυσιν των ατομικών προβλημάτων τους. 

 Απαιτητικά αλλά πάντα σεμνότατα ζήτησε ο προπονητής από τον κάθε παίκτη να μην κρύβει το πρόβλημα του αλλά να το παραθέτει γρήγορα πριν οξυνθεί. "Σα γιατρό θα με βλέπετε! Στο γιατρό δεν κρύβεις το πρόβλημα γιατί μπορεί να πεθάνεις!!!" 

Θα έχετε βοήθεια 24/7/365 σε ό,τι ζητήσετε και ρωτήσετε.


Εκεί όμως που έδωσε πολύ σημασία ήταν στο ομαδικό φρόνημα. "Δεν είμαστε αντίπαλοι, μαζί κερδίζουμε και μαζί χάνουμε. Μαζί χαιρόμαστε και μαζί στενοχωριόμαστε. Μαζί θα σηκώσουμε το κύπελλο". Θυμήθηκε μάλιστα και τους 3 σωματοφύλακες :

"Όλοι για έναν και ένας για όλους! Αυτό σημαίνει ομαδικό φρόνημα. 

ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ!!!"

ΔΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ.


Μπορεί βέβαια να φαινόταν απαιτητικός όμως έδειχνε ένα περίσσιο ενδιαφέρον κι αγάπη για τον καθένα ξεχωριστά. Πέρα από τον βοηθό του, στον οποίον είχε αναθέσει τον κάθε παίκτη, ο ίδιος ασχολείτο ενεργά και με ιδιαίτερη ζέσιν. Έδειχνε ότι η διαπροσωπική σχέσις είναι αμφίδρομη κι αλληλοσυμπληρούμενη, με στόχο πέρα από το πρωτάθλημα.

Κάποιοι παίκτες θεώρησαν υπερβολική την πίεσιν κι αντέδρασαν.

Ο προπονητής με την μοναδική του ηρεμία κι αταραξία ξεκαθάρισε :

"Παιδιά, εδώ ήρθα για το πρωτάθλημα. Όποιος έχει υψηλούς στόχους με ακολουθεί. Όποιος δεν θέλει ή δεν αντέχει ή θέλει να καλοπερνάει, μπορεί να επικοινωνήσει με την διοίκησιν και καλοπροαίρετα θα λυθεί το συμβόλαιό του να πάει όπου θέλει και φίλοι πάλι θάμαστε!

Δεν υποχρεώνουμε κανέναν αλλά όποιος ακολουθεί έχει μόνον στόχον το πρωτάθλημα".

Με ξεκαθαρισμένο το δυναμικό της ομάδος και μετά την αρχική προετοιμασία έφθασε η ώρα των φιλικών συναντήσεων προετοιμασίας. Ο προπονητής ξεκαθάρισε τις απαιτήσεις του :

"Δεν με νοιάζει το αποτέλεσμα των φιλικών αλλά η βελτίωσις ατομικής κι ομαδικής λειτουργίας.

Είστε διαφορετικοί ο καθένας από τον άλλον αλλά έτσι διαφορετικά και τα γρανάζια μιας μηχανής.

Επιμένω σε αυτό : θα μάθετε να λειτουργείτε ομαδικά. Ο καθένας έχει κάποιο ξεχωριστό ταλέντο και θα το βελτιώνει για να κάνει αυτό μου μπορεί καλύτερα για την ομάδα κι ο άλλος θα τον καλύπτει στην αδυναμία του. Ξανατονίζω : ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, έτσι πάμε μπροστά!

Δεν θέλω να βλέπω καβάλημα από κανέναν και έπαρσιν. Η ομάδα κερδίζει και η ομάδα χάνει".


Με αλλαγμένην όλην τη φιλοσοφία της ομάδας από τις προηγούμενες χρονιές τα πρώτα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Οι παίκτες απογοητεύτηκαν αλλά ο προπονητής με το επιτελείο του ήταν καθησυχαστικοί προσπαθώντας να εμπνεύσουν τη νέα φιλοσοφία :

"Δεν πειράζει τι έγινε χθες, έλεγε ο προπονητής, κρατάμε τα διδάγματα και κοιτάμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη. Ξαναλέω, στοχος μας είναι το πρωτάθλημα, βελτιωνόμαστε ομαδικά κι ατομικά και κυρίως ψυχικά για το αύριο, που είναι μια άλλη μέρα.


Ο "ταραξίας" της ομάδος τα έβαλε με τον προπονητή :

"Γιατί δεν πας να κάνεις εσύ αυτά που μας λες; Όλοι οι άλλοι διαφορετικά μας ζητούσαν".

Ήρεμα ο προπονητής τον κάλεσε να μιλήσουν ιδιαίτερα για να μην ταράξουν το ομαδικό κλίμα. Μόνοι, του έδειξε κάποια παλιά video, όπου ο προπονητής, σαν παίκτης τότε, εφήρμοζε τα ζητούμενα. Ο παίκτης θαμπώθηκε απ' όσα είδε.

Ο προπονητής του ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πλέον η δουλειά του να μπει στο γήπεδο αλλά να εμπνεύσει τους άλλους να τον μιμηθούν και του φανέρωσε περισσότερα από τα σχέδιά του.

Ο παίκτης κατάλαβε πάρα πολλά κι από τότε έγινε ο πλέον υπάκουος...

Η περίοδος των φιλικών αγώνων προχωρούσε κι ενώ οι παίκτες εμπέδωναν και την νέα στρατηγική του προπονητού αλλά κυρίως την διαφορετική διαπροσωπική-ομαδική στάσιν, τααποτελέσματα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

 Όμως ο προπονητής και το επιτελείο του ήταν χαλαροί κι απολάμβαναν την προσπάθεια των παικτών να εμπεδώσουν την νέα αντίληψιν του παιχνιδιού.

Με το τέλος των φιλικών και λίγο πριν την έναρξιν των επισήμων αγώνων ο προπονητής μίλησε στους παίκτες : "Δεν θέλω να ανησυχείτε, όλα είναι υπό έλεγχον. 

 Τα πόδια σας θα αρχίσουν να ξεσφίγγουν από την ενδυνάμωσιν, που κάνατε και το νέο ρυθμισμένο βάρος, που πετύχαμε στον καθένα θα σταθούν ικανά για μια κατακόρυφη άνοδον της αποδόσεώς σας. Κυρίως όμως αυτή η συναδελφική αντίληψις, που εμπεδώνετε διαρκώς θα εκτοξεύσει την ομάδα.


Ξέρω ότι σας ζήτησα αρκετά αλλά δεν θέλατε περισσότερα; το πρωτάθλημα;

Τα αγαθά κόποις κτώνται και τώρα είστε έτοιμοι για την κατάκτησιν του κύπελου.

ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ!!! ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ."


* * * * *

Όπως είπε και ο προπονητής "τα αγαθά κόποις κτώνται" αλλά αυτά που ζήτησε από τους παίκτες ήταν δυνατά από αυτούς που συμμερίζονται το "αίεν αριστεύειν" κι έχουν υψηλούς στόχους.

Ήταν ανθρώπινα, κατορθωτά, που αρκετοί τα καταφέρνουν για μια επιτυχημένη ζωή.

Για να δούμε τώρα μας ζήτησε ο Χριστός :

Ζήτησε άσκησιν, νηστείαν, εγκράτεια κι απαλλαγή παθών.

Ζήτησε να αποκαλύπτουμε τα προβλήματά μας, ώστε να τα θεραπεύει.

Ζήτησε να σκεπτόμαστε όχι μόνο τον εαυτούλη μας αλλά τον συνάνθρωπον.

Παραίνεσε να αλλάξουμε τρόπον σκέψεως, ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ.

Να νοιώθουμε ένα με τους άλλους, με την φύσιν, να αγαπάμε.

Μάθετε να αλληλοσυμπληρώνεστε, να λειτουργείτε σαν ένα (π.χ. γάμος)!

Φρόντισε να δώσει στον καθένα μας έναν Φύλακα Άγγελο αλλά και ειδικόν βοηθόν, αν το ζητήσουμε αλλά και ο ίδιος με περισσή Αγάπη παραμένει έτοιμος ανά πάσα στιγμή για βοήθεια.

(«7 Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν· ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε· κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν. 8 πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιγήσεται.» Ματθ.7.7-8)

Πάντα ήρεμα μας ξεκαθάρισε τον στόχον χωρίς όμως να αναγκάζει κανέναν να ακολουθήσει.

(«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι» Μάρκ.8.34)

Έθεσε τους κανόνες και ξεκαθάρισε τα πάντα δίνοντάς τα γραπτά και χωρίς να τα αλλάζει.

Μακρυά από εγωισμούς χωρίς να νοιαζόμαστε για υλικούς στόχους στην ζωή.

Όλα αυτά τα ζήτησε αφού πρώτα τα άσκησε ο ίδιος, δίνοντας το ζωντανό παράδειγμά του να ακολουθήσουμε, πάντα με υπομονή (αλλά κι επιμονή), με άπλετο χρόνο αλλά κι άπειρη βοήθεια σε όποιον μαθαίνει να την ζητά («ἐρευνᾶτε τὰς γραφάς, ὅτι ὑμεῖς δοκεῖτε ἐν αὐταῖς ζωὴν αἰώνιον ἔχειν· καὶ ἐκεῖναί εἰσιν αἱ μαρτυροῦσαι περὶ ἐμοῦ·» Ιωαν.5,39).

Τα πάντα χωρίς φόβον και με την πατρική συμπαράστασιν και συμπόνοια

Ιωαν.ιστ'33


Με το τέλος των "φιλικών παιχνιδιών προετοιμασίας" (βλέπε επίγεια βιοτή),σε όσους τον ακολούθησαν, λέει σε αντίθεσιν με τον προπονητήν :

"ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΠΛΕΟΝ,

ΕΙΣΤΕ ΗΔΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,

ΗΔΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΤΕ ΟΧΙ ΤΟ CHAMPIONS ΑΛΛΑ ΤΟ ETERNAL (αιώνιο) LEAGUE,

ΠΕΡΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ, ΣΑΝ ΘΕΟΙ ΠΛΕΟΝ !!! "

Τελικά ζητά κάτι περισσότερον από τον προπονητήν ο Χριστός;

Ειδικά όταν το ζητούμενον είναι κατά πολύ ανώτερο κι ανθρώπινα άπιαστο...

Κυανούς Ουρανός   






1 σχόλιο:

  1. ποιος είσαι ο ΟΤΟ ΡΕΧΆΓΚΕΛ , της ΕΟΟΟΕ,Εθνικής Ομάδας Ορθοδόξων Ομολογητών Ελλήνων
    Απίθανος ο παραλληλισμός. Στείλε το και σε αθλητικά σάιτ.
    Θα το καταλάβουν οι κερκίδες, τα δίχτυα και τα δοκάρια. Εμείς οι φίλαθλοι πάμε για παγκόσμιο, πετάμε έξω την σάπια ηγεσία και τους πουλημένους διαιτητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή