Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

ΟΙ 7 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΑΡΙΖΟΝΙΤΟΥ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟ

 ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ: «ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ ΚΩΣΤΑ...»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 6




Εν τη Ιερά Μονή Φιλοθέου τη 20-7-1982


Αγαπητέ μου Κώστα,

Έλαβα και πάλι το γράμμα στο οποίο, όπως και εσύ γράφεις, παρατηρείται μια ανησυχία στην ψυχή σου εκ μέρους του διαβόλου και εσύ πανικοβάλλεσαι.

Αφού εσύ του κάνεις επίθεση με 2,5 ώρες ευχή, περιμένεις αυτός να ησυχάσει; Ο πόλεμος του καθενός από τον διάβολο εξαρτάται από τον αγώνα του.

Εσύ λοιπόν ταπεινά και με εμπιστοσύνη στο Θεό νa αγωνίζεσαι και να λέγεις την ευχή, όπως έχεις στο πρόγραμμά σου. Καλό είναι να κάνεις και μετάνοιες, όσες δύνασαι.

Η μελαγχολία, οι λογισμοί αυτοκτονίας και τα άλλα που γράφεις είναι το αδύνατο σημείο, που βρίσκει ο διάβολος να ταράσσει την ψυχή σου.

Τι θα κάνεις λοιπόν; Δεν ακούεις καθόλου τι σου λέγει. Τελεία αδιαφορία. Αυτό του σπάει τα νεύρα και αναχωρεί άπρακτος. Όσο εσύ φοβάσαι, τόσο επιτίθεται.

Είναι σαν τα σκυλιά που γαυγίζουν, μόλις σκύψεις και πάρεις μια πέτρα, το βάζουν στα πόδια.

Εσύ λοιπόν λέγε ήρεμα την ευχούλα, διάβαζε πατερικά βιβλία και να κοιτάζεις την δουλειά σου και τίποτε.

Για την αϋπνία που γράφεις, και αυτή εκ δαιμόνων είναι. Και ο ύπνος και η αϋπνία χρησιμοποιούνται από τον διάβολο αναλόγως, για να μας χαλάει το πνευματικό μας πρόγραμμα.

Λοιπόν, πρόσεχε την ταπείνωση. Να μέμφεσαι τον εαυτό σου και να εγκρατεύεσαι στα φαγητά και σε όλα. Γράψε μου και τι βιβλία διαβάζεις. Μη γράφεις και πολύ συχνά, δεν ευκαιρώ να απαντώ. Μου γράφουν πολλοί.


Η Παναγία μαζί σας,


Αρχιμ. Εφραίμ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου