Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Η ΟΛΕΘΡΙΑ ΔΩΣΙΛΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΨΕΥΔΟΪΑΤΡΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ: ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ (LOCKDOWNS) ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΑΝΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ




Μετάφραση: Απολλόδωρος




Τα λουκέτα (lockdowns) ήταν μια από τις "μεγαλύτερες καταστροφές πολιτικής σε καιρό ειρήνης όλων των εποχών", καταλήγει ο καθηγητής Douglas Allen σε μια εργασία που μόλις δημοσιεύθηκε από το International Journal of the Economics of Business.

Σε άλλο σημείο, μια ομάδα ερευνητών του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών "απέτυχε να βρει" οποιαδήποτε απόδειξη ότι τα λουκέτα οδήγησαν σε μείωση του ποσοστού θανάτου του Covid. 

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές -οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από σαράντα τρεις χώρες και όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ- διαπίστωσαν ότι τα λουκέτα συσχετίζονται θετικά με υψηλότερο συνολικό ποσοστό θανάτων. 

Το γεγονός ότι η παρεμπόδιση των ανθρώπων να ασχοληθούν με την εργασία, το σχολείο και την κοινωνικοποίηση θα προκαλούσε εκτεταμένη δυστυχία δεν αποτελεί έκπληξη. Δυστυχώς, οι κάτοικοι της πολιτείας Νεβάδα είναι πολύ καλά εξοικειωμένοι με αυτό το γεγονός.

Τα λουκέτα του κυβερνήτη Steve Sisolak δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την κακοποίηση. Προκάλεσαν, ωστόσο, εκτεταμένη βλάβη στους κατοίκους της εργατικής τάξης της Νεβάδα. 

Μια πρόσφατη ανάλυση από το Pew Charitable Trusts διαπίστωσε ότι το ποσοστό απασχόλησης της Νεβάδα στην κύρια ηλικία μειώθηκε κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 έως το 2021. 

Με άλλα λόγια, δέκα στους εκατό κατοίκους της Νέβαντα που βρίσκονταν στην κύρια ηλικία εργασίας και απασχολούνταν την άνοιξη του 2019 είναι τώρα άνεργοι. 

Αυτό ήταν μακράν το υψηλότερο ποσοστό απώλειας θέσεων εργασίας που βρέθηκε σε οποιαδήποτε πολιτεία σε εθνικό επίπεδο και τριπλάσιο από το μέσο ποσοστό που βρέθηκε στις υπόλοιπες σαράντα εννέα πολιτείες των ΗΠΑ.

Όσο κακό κι αν είναι αυτό, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη ζημιά που προκάλεσαν οι αποτυχημένες πολιτικές του Sisolak στα παιδιά. 

Το κλείσιμο των σχολείων προκάλεσε μαζική απώλεια μάθησης, η οποία μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις που οδηγούν σε μειωμένα μελλοντικά κέρδη, αυξημένο ποσοστό φτώχειας και ακόμη και μειωμένο προσδόκιμο ζωής. 

Τα ποσοστά των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων σκόπιμου αυτοτραυματισμού, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.


Αυτό το τρομακτικό κόστος επιβλήθηκε χωρίς κανένα αντίστοιχο όφελος. Όπως παραδέχονται τώρα ακόμη και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), "η μετάδοση του COVID-19 δεν φαίνεται να είναι αποδεδειγμένα συχνότερη στα σχολεία από ό,τι σε μη εκπαιδευτικά περιβάλλοντα". 

Μια πιο αυστηρή μελέτη που δημοσιεύθηκε αργότερα από το Journal of Global Health διαπίστωσε ότι: "τα παιδιά και οι έφηβοι είχαν μικρότερες πιθανότητες μόλυνσης σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα σε σύγκριση με τις κοινότητες και τα νοικοκυριά". Με άλλα λόγια, τα κλειστά σχολεία δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την εξάπλωση του Covid.


Τα επιστημονικά δεδομένα καθιστούν σαφές ότι αυτές οι πολιτικές δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να εφαρμοστούν ως απάντηση στο Covid - το οποίο, ως υπενθύμιση, είναι λιγότερο θανατηφόρο από τη γρίπη για τα υγιή μικρά παιδιά και συγκρίσιμο με τη γρίπη για τους ενήλικες που επιλέγουν να εμβολιαστούν.


Όμως, για οποιονδήποτε λόγο, πολλοί από το κατεστημένο της δημόσιας υγείας διστάζουν να αναγνωρίσουν ότι τα λουκέτα, το κλείσιμο των σχολείων και άλλα δρακόντεια μέτρα που υπερασπίστηκαν ως απάντηση στο Covid ήταν εντελώς αποτυχημένα. 

Κατά τραγικό τρόπο, πολλές άλλες χώρες εφαρμόζουν ακόμη και σήμερα αυτά τα απάνθρωπα και αναποτελεσματικά μέτρα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, δεδομένου ότι το Covid είναι σαφώς εδώ για να μείνει και ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν επιδείξει μια άβολη προθυμία να μιμηθούν τις ολοκληρωτικές πρακτικές άλλων εθνών.


Δυστυχώς, τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει τη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί από τις αποτυχημένες πολιτικές του Sisolak. Αλλά όταν αναπόφευκτα εμφανιστεί η επόμενη αύξηση των περιπτώσεων Covid, είναι επιτακτική ανάγκη οι κάτοικοι του Nevadas να εκπροσωπούνται από πολιτικούς ηγέτες πρόθυμους και ικανούς να σταθούν απέναντι στην υστερία και την οπαδική σκέψη. 

Ποτέ ξανά τα παιδιά μας και οι πιο ευάλωτοι δεν θα πρέπει να θυσιαστούν για να κατευνάσουν τον άστοχο φόβο και τις νευρώσεις των ενηλίκων.

Τα λουκέτα και το κλείσιμο των σχολείων θα καταγραφούν ως μία από τις χειρότερες πολιτικές καταστροφές σε καιρό ειρήνης όλων των εποχών. 

Οι κάτοικοι του Νεβάδα χρειάζονται πολιτικούς ηγέτες που να αναγνωρίζουν αυτό το γεγονός, αντί για εκείνους που θα ήταν πρόθυμοι να επαναλάβουν τέτοιες καταστροφές. 

Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτή την επιλογή όταν πάνε στις κάλπες τον προσεχή Νοέμβριο. Ελπίζω να επιλέξουν με σύνεση.***



ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου