Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΟΡΟΪΔΑ ΠΕΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΡΑ ΛΥΝΟΥΝΕ ΤΗΝ ΞΩΒΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


Άσχημα προμηνύματα για το ευρώ
Το ξεπουλάνε "σα να μην υπάρχει αύριο"
οι τράπεζες

 
ΣΧΟΛΙΟ ΟΙΜΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ


Είχαμε πεί ότι θέλουν να μας γυρίσουν στα εθνικά μας νομίσματα αλλά εξαθλιωμένους. Τώρα βλέπουμε ότι διαλύεται η Ευρωζώνη. Άρα εάν εμείς βγουμε πρώτοι από την ευρωζώνη και κόψουμε αληθινά εθνικό νέο νόμισμα τότε θα περισώσουμε την πατρίδα μας από την καταστροφή.
Επομένως μην ακούτε τους πληρωμένους παπαγάλους που κινδυνολογούν. Η ευρωζώνη είναι ένα καζάνι που μας έχουν βάλει μέσα και μας ψήνουν και μας τρομοκρατούν πως άμα βγούμε από το καζάνι θα...κρυολογήσουμε!!! 


ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Mαζικές πωλήσεις ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), στέλνουν στα τάρταρα την ισοτιμία του κοινού νομίσματος, αλλά πάνω απ'όλα δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το μέλλον του.


Πρακτικά στην παρούσα στιγμή ξεπουλάνε όσο-όσο και φαίνεται ότι τόσο η ελληνική κρίση, όσο κυρίως η ισπανική, αλλά και η εξαιρετικά ασταθής Ιταλία λειτουργούν ως "βαρίδι" που παρασύρει το ευρώ σε αχαρτογράφητα βάθη.Σύμφωνα με τους Financial Times, η μείωση των αποθεμάτων σε ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών, γίνεται προκειμένου να προστατεύσουν τα εγχώρια νομίσματά τους.
 

Μέχρι πρότινος συνήθιζαν να επενδύουν στο ευρώ, κυρίως όταν η ισοτιμία του υποχωρούσε, προκειμένου να έχουν μια ευρεία γκάμα συναλλαγματικών αποθεμάτων αλλά και ένα αντίβαρο έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή hedgefunds και θεσμικοί επενδυτές ξεφορτώθηκαν επίσης μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους σε ευρώ τον περασμένο μήνα.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά άσχημα προμηνύματα. Στην καλύτερη περίπτωση δείχνουν ότι το ευρώ έχει πολή δρόμο ακόμα να διανύσει "προς τα κάτω", στην χειρότερη τίθενται ζητήματα επιβίωσής του. Το βρετανικό think tank «Open Europe», εκτιμά πως αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ θα χρειαστεί για άμεσες ανάγκες από 67 ως 259 δισ. ευρώ. Χρήματα που θα πρέπει να της δοθούν από τους σημερινούς δανειστές της, δηλαδή από το ΔΝΤ και την ίδια την ΕΕ.

Οι αναλυτές του κέντρου μελετών, εκτιμούν πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι λύση, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα παραμείνουν μεγάλες και οι εταίροι μας θα πρέπει να τις καλύψουν, προκειμένου να μην διαχυθεί η κρίση με ταχύτατους ρυθμούς σε όλες τις αγορές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που δημοσιοποίησαν την έρευνα του«Open Europe», ακόμα και η Βρετανία θα πρέπει να συνεισφέρει ή να εγγυηθεί έως και έξι δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι οικονομολόγοι του «Open Europe» θεωρούν πως σε βάθος χρόνου «η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν ιδιαίτερα ελκυστική», αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί «όταν η χώρα έχει σταθεροποιηθεί και το τραπεζικό σύστημα έχει τα αναγκαία κεφάλαια»...

Οι New York Times έχουν αφιερώσει ολόκληρο άρθρο στη πρώτη τους σελίδα για την Ευρωζώνη και υποστηρίζουν ότι: "Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε αποσύνθεση και αυτό έχει αρχίσει ήδη να τροφοδοτεί φυγή κεφαλαίων από την Ευρώπη. Η κρίση έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Η περαιτέρω ενοποίηση ή διάλυση."

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια “επιχείρηση” διάσωσης για την Ισπανία θα κοστίσει € 350 δισεκατομμύρια, και μία για την Ιταλία, ακόμη περισσότερο. Και πάντως σίγουρα δεν φθάνουν τα € 500 δισεκατομμύρια που διαθέτει το νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Tα σενάρια που θέλουν το τέλος του ευρώ να πλησιάζει τίναξαν στον αέρα το ιαπωνικό χρηματιστήριο σε χαμηλά ρεκόρ 28 μηνών.

Στο Τόκυο ο δείκτης NIKKEI υποχωρεί στο -1,71%, ενώ λίγο νωρίτερα βρέθηκε στο -2%. Στο Χονγκ Κονγκ επίσης ο γενικός δείκτης έπεσε κατά -2,37%, στη Ν. Κορέα κατά -2,76%, στην Κίνα κατά -1,94%, και στην Αυστραλία κατά -1,79%.

Το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου βρίσκεται στο 1,24140.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου