Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΡΥΧΑΤΑΙ Η ΑΡΚΤΟΣ....

 
Ρωσία: "Θα αναλάβουμε δράση κατά των ΗΠΑ αν συνεχίσουν να παραβιάζουν την START III"

 

 

"Η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού η Μόσχα και διατηρούμε το δικαίωμα να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων κινήσεων των ΗΠΑ και της αύξησης των δυνάμεών της στην περιοχή. Επίσης, η Ρωσία αξιώνει από τις ΗΠΑ να εφαρμόζει τις σχετικές συμφωνίες για τη μείωση των επιθετικών όπλων (START)",δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ ενώ σοβεί η σινοϊαπωνική κρίση για το σύμπλεγμα των νησιών της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας.

 
“Το γεγονός ότι αυξάνονται οι δυνάμεις και τα εξοπλιστικά συστήματα των ΗΠΑ στην περιοχή της Άπω Ανατολής, την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, δεν περνά απαρατήρητο από την ρωσική πλευρά. Παρακολουθούμε με προσοχή τι συμβαίνει εκεί. Βλέπουμε τι κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ασία. Εκεί γίνονται πράγματα σημαντικά, πολλά έχουν ήδη συντελεστεί”, δήλωσε ο υφυπουργός Σεργκέι Ριάμπκοφ στο συνέδριο με θέμα τη μη εξάπλωση των όπλων που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Τι σημαίνουν οι δηλώσεις αυτές:
 
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την φετινή άνοιξη τα σχέδιά της να επεκτείνει τα όρια του αντιπυραυλικού της συστήματος και να το αναπτύξει, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η βοηθός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για την παγκόσμια στρατηγική, Μάντλεν Κρίντον, είχε δηλώσει ότι συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο για τα εδάφη της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Τον Αύγουστο έγινε γνωστό, ότι τμήματα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, όπως τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης θα εγκατασταθούν στην Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες. Λίγο νωρίτερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταστήσουν μια στρατιωτική βάση στην Αυστραλιανή Ήπειρο. Εντούτοις ο Λευκός Οίκος δεν απέκρυψε ότι θεωρεί την Κίνα το βασικό κίνδυνο στην περιοχή

Η Συνθήκη START-3 υπεγράφη στην Πράγα, στις 8 Απριλίου του 2010 και τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου του 2011. Η διάρκεια της ισχύος της είναι δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τη συνθήκη, οι συμμετέχουσες πλευρές παρείχαν η μία στην άλλη πληροφορίες σχετικά με τα στρατηγικά επιθετικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών συντεταγμένων των σιλό εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (με ακρίβεια της τάξης γεωφυσικών λεπτών). Τα συμβαλλόμενα μέρη ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των στρατηγικών επιθετικών όπλων τους την1η Μαρτίου και την 1η Σεπτεμβρίου του κάθε έτους.
Οι αναλυτές της Ουάσιγκτον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία και η Κίνα να ενώσουν τις προσπάθειες τους ώστε να αντιμετωπίσουν το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
 
"Όσον αφορά την αντίδραση στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, η Κίνα ενισχύει σημαντικά την συνεργασία της με τη Ρωσία. Η ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος θα αντιμετωπίσει τις σκληρές αντιδράσεις εκ μέρους της Κίνας, που θα λάβουν τη μορφή διπλωματικών διαβημάτων, αλλά θα υπάρξουν και πρακτικά αντίμετρα. Μεταξύ των άλλων, σε μορφή οικονομικών ενεργειών, πιθανόν, κυρώσεων, και επίσης μιας κινητοποίησης της κινεζικής διασποράς στις ΗΠΑ και άλλες περιοχές”, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, Κονσταντίν Σιβκόφ.

Στην σινοϊαπανωνική κρίση μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν κρατηθεί σε απόσταση, καθώς οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να κλιμακώσουν και να δημιουργηθεί πρόβλημα, ειδικά τώρα, πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η Ρωσία, πάντως, είναι πολύ πιθανόν να συμμετάσχει με την Κίνα σε ένα κοινό Project κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας το οποπιο θα περιλαμβάνει μια σονορωσική αντιπυραυλική ασπίδα στην περιοχή του Ειρηνικού...


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου