Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΦΡΙΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ


Έκκληση από την Αρχαία Ολυμπία για σεβασμό του Πολιτισμού μας

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*


Το έλεγαν… Αϊλάν Κουρντί, το τρίχρονο αγόρι που βρέθηκε πνιγμένο στα παράλια της Αλικαρνασσού γενέτειρας του Ηροδότου.

Τόσο η Αλικαρνασσός όσο και η Αντιόχεια, πόλη που ίδρυσε ο Σέλευκος, ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμήν του πατέρα του Αντίοχου, ανήκουν σήμερα στην Τουρκία. Ένα κράτος στο οποίο, οι σύγχρονοι δουλέμποροι, χρυσοπουλάνε την ελπίδα σε έναν λαό βασανισμένο θύμα των εμπόρων όπλων και του σύγχρονου ισλαμοφασισμού του Isis.

Ο Aϊλάν ήταν από τη Συρία. Μαζί με τον αδερφό και τους γονείς του, είχαν φύγει από τη χώρα τους. Η βάρκα, που τους μετέφερε στην Κω βυθίστηκε μόλις βγήκε στ’ ανοιχτά .Δυο αδέρφια, 9 και 11 ετών, νεκρά στο ναυάγιο.

Στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν δεν φορούσαν σωσίβια… Δεν είχαν καμία τύχη. Πνίγηκε και η μητέρα τους, η 35χρονη Ριχάν. Ο πατέρας τους Αμπντουλάχ κατάφερε να γυρίσει στην ακτή.

Λίγη ώρα αργότερα, τα άψυχα κορμάκια των δυο αγοριών ξεβράστηκαν στην ακτή Αλί Χόκα στην Αλικαρνασσό. Εκεί, ο φωτογραφικός φακός του Reuters κατέγραψε τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας.

«Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά».Πόσο δίκιο είχε ο Νίκος Καζαντζάκης…

Κι όμως μιλάμε για μια περιοχή που κάποτε ο πολιτισμός, ο ελληνισμός αλλά και ο χριστιανισμός αργότερα, ανθούσαν. Στο Στάδιο της Δάφνης (προάστειο της Αντιόχειας) συνέρρεαν οι Αντιοχείς για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ήταν από τους πιο φημισμένους του Αρχαίου κόσμου. Είχαν αγοράσει από τους Ηλείους το δικαίωμα να οργανώνουν πεντετηρικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά το πρότυπο των παλαιών Ολυμπίων. Οι Αντιοχικοί Ολυμπιακοί Αγώνες ιδρύθηκαν το 43-44 μ.Χ. και συνέχισαν να τελούνται και μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ οπότε έπαυσε την τέλεσή τους ο αυτοκράτορας Ιουστίνος.

Εμείς οι Ηλείοι λοιπόν, ως θεματοφύλακες της ολυμπιακής κληρονομιάς (έστω κι αν δεν μας ζητάνε πλέον την άδεια για να χρησιμοποιήσουν το όνομα των Αγώνων μας) έχουμε σήμερα την ηθική υποχρέωση να υπενθυμίσουμε στην ανθρωπότητα πως αυτή η βαρβαρότητα θα πρέπει να σταματήσει.Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση ώστε να προστατευτούν οι άνθρωποι αυτοί. Οφείλουμε, από την Αρχαία Ολυμπία τον τόπο που συμβολίζει πανανθρώπινες αξίες, να στείλουμε μια έκκληση σε όλη την ανθρωπότητα, ώστε να σταματήσει αυτή η απαξίωση του πολιτισμού των ανθρώπων. Να σταματήσει η σφαγή μικρών παιδιών σαν τον Αϊλάν, να τερμαστιστεί το δράμα των προσφύγων της Συρίας και η καταστροφή των αρχαίων ναών, όπως αυτός της Παλμύρα.

Θέτω την παραπάνω ανοικτή πρόταση σε όλους τους φορείς της Ηλείας και πιστέψτε με: Ως Ηλείοι, έχουμε τη δύναμη να στείλουμε το μήνυμα καταδίκης αυτού του απεχθούς εγκλήματος πολέμου, σε ολόκληρο τον κόσμο.

*O Αθανάσιος Κατσίμπελης είναι δάσκαλος, Μ.Εd – ΝομικόςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου