Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΠΕΡΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ (ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ...)

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ, Η «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΑΝΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ…  





Του Γιώργου Αδαλή

Αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές φέτος, συναντήθηκαν ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα αποσπάσματα που έπαιξαν στα κεντρικά τηλεοπτικά δίκτυα, κάθε πρόταση και των δύο ξεκινούσε ή τελείωνε με τις λέξεις “κλιματική αλλαγή”. 

Ήταν ένας επικοινωνιακός ελιγμός, προκειμένου να στραφεί το βλέμμα των πολιτών από τον υπεύθυνο της καταστροφής, την κυβέρνηση, στη φύση!

Έτσι, η ΝΔ από τον “στρατηγό άνεμο” κατηγορεί τώρα τον “στρατηγό κλιματική αλλαγή”! Μόνο που οι πυρκαγιές έχουν σχέση κυρίως με την αλλαγή του Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός έχει “κρεμαστεί” σε μια επικοινωνιακή ομάδα “made in USA”, η οποία μας “πουλάει πανάκριβα φύκια για μεταξωτές κορδέλες”. Οι φτηνές δικαιολογίες, με τη μορφή επικοινωνιακής ρουκέτας, όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αλλά τα οξύνουν.

Ο Έλληνας ψηφοφόρος δίνει παραδοσιακά δυο ευκαιρίες σε κάθε πρωθυπουργό. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, από τον Καραμανλή του 1974 ως τον Καραμανλή του 2004, σχεδόν όλοι οι Πρωθυπουργοί έλαβαν “άδεια” για δύο συνεχόμενες θητείες από τον ελληνικό λαό. Ακόμα κι ο Σημίτης το 2000, όταν τα μεσάνυχτα κοιμηθήκαμε με κυβέρνηση της ΝΔ και το πρωί ξυπνήσαμε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με μόλις 67.000 ψήφους διαφορά. Αλλά κι ο Τσίπρας ουσιαστικά δύο εντολές έλαβε από τους Έλληνες.

Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος στα χρόνια της κρίσης που έλαβε εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Συνεπώς, δεν έχει δικαιολογία ότι είχε “βαρίδια” στη θητεία του. Φαίνεται, όμως, ότι ετοιμάζεται να κάνει μεγάλη κωλοτούμπα, ανώτερη κι από αυτή του Αλέξη! Η “ναυμαχία” της φρεγάτας “Λήμνος” με τη ναυαρχίδα “Κεμάλ Ρέϊς” στον “πόλεμο” της ΑΟΖ, μεταλλάχτηκε σε διαπραγματεύσεις Σουρανή-Καλίν.
Οι Αμερικανοί επικοινωνιολόγοι

Η απόκρουση της εισβολής στον Έβρο μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες και κατάντησε μάχη χαρτογιακάδων, όπου εμείς πιέζαμε «δώστε στον Ερντογάν τα 6 δισ. να τελειώνουμε»! Ο Μητσοτάκης του 2019 δεν έχει σχέση με τον Μητσοτάκη του 2023. Ολοένα και περισσότερο μοιάζει στον Σημίτη. 

Τα δεκάδες στελέχη του σημιτικού ΠΑΣΟΚ που προσέλαβε ο Μητσοτάκης ως υπουργούς, υφυπουργούς κ.λπ. αισθάνονται πολύ οικείο περιβάλλον. Κι ας έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που κυβερνούσε ο “αρχιερέας της διαπλοκής” ή ο “επιτυχημένος της λογιστικής δημιουργικής”, όπως τον αποκαλούσαν πρώην “γαλάζιοι” πρωθυπουργοί.

Με τις παραπάνω διαπιστώσεις μου μπορεί να διαφωνήσει οποιοσδήποτε. Άλλωστε η πολιτική είναι ένα εργαλείο, που ο καθένας το χρησιμοποιεί όπως τον βολεύει. Αλλά σήμερα, ο λόγος που ασκώ κριτική στον Μητσοτάκη δεν είναι πολιτικός. Άπτεται της Εθνικής Ασφάλειας, του ακρογωνιαίου λίθου που διαφυλάσσει την ευημερία και την συνέχεια ενός κράτους. 

Η Εθνική Ασφάλεια δεν μπορεί να επηρεάζεται από Αμερικανούς επικοινωνιολόγους, οι οποίοι ούτε κατανοούν ούτε ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας. 

Η Τουρκία είναι χώρα με επεκτατική-κατακτητική κουλτούρα που θέλει να καταπιεί την Ελλάδα. Και μπορεί οι επικοινωνιακές χαριτωμενιές να επιφέρουν προσωρινά κέρδη εντυπώσεων, αλλά συνήθως πριονίζουν την Εθνική Ασφάλεια.

Φωτιές είχαμε με νεκρούς και το 2007 επί Καραμαλή και το 2018 επί Τσίπρα στο Μάτι. Τότε δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή; Εάν όντως υπάρχει κλιματική αλλαγή, τότε αυτή πρέπει να ευθύνεται για τις τεράστιες φωτιές και τους νεκρούς του 2007 οπότε με το σκεπτικό αυτό, δεν έφταιγε η κυβέρνηση Καραμανλή. 

Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και η κλιματική αλλαγή, ήρθε στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος! Οι επικοινωνιολόγοι του Μητσοτάκη “ξεπλένουν” πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι με την επίκληση της κλιματικής αλλαγής απαλλάσσουν την κυβέρνηση Τσίπρα από τις ευθύνες της για το Μάτι. 

Τότε η ΝΔ και ειδικά ο Μητσοτάκης μιλούσε μόνο για ανικανότητα και δεν αναφέρθηκε ποτέ στην κλιματική αλλαγή.
Πρόληψη και πυρόσβεση

Από ένα σημείο και πέρα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Πώς είναι δυνατόν να κατηγορείς την κλιματική αλλαγή για τις φωτιές και ταυτόχρονα να υποστηρίζεις ότι αυτό είναι έργο εμπρηστών. 

Ποιοι είναι επιτέλους οι εμπρηστές; 

Ποιος βάζει ανενόχλητος τόσες πολλές φωτιές; 

Εάν υποθέσουμε ότι οι εμπρηστές εκμεταλλεύονται την κλιματική αλλαγή και τοποθετούν εμπρηστικούς μηχανισμούς σε δάση, τότε που είναι η προστασία των δασών; 

Γιατί κ. Μητσοτάκη δεν επανέφερες την πρόληψη; Γιατί δεν επανέφερες την δασοφυλακή, τα παρατηρητήρια, τις βραδινές περιπολίες και την διαρκή εποπτεία των δασικών δρόμων από επίγεια και εναέρια μέσα;

Η επικοινωνιακή φούσκα των αμερικανοφερμένων επικοινωνιολόγων της κυβέρνησης θα σκάσει σύντομα, διότι απορρίπτει την βασική αιτία της καταστροφής των δασών, την ανυπαρξία μηχανισμού πρόληψης των πυρκαγιών, όποια κι αν είναι η αιτία. Ασχολείται μόνο με το αποτέλεσμα. 

Δηλαδή με τις στάχτες και τους ηρωικούς πιλότους μας. Επί θητείας Στυλιανίδη στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, πόσο τοις εκατό του χρόνου τους ασχολήθηκαν με την πρόληψη και πόσο με την πυρόσβεση; Ελάχιστα με το πρώτο.

Είναι η πρόληψη, όμως, που σώζει το δασικό, ζωικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Κι αντί να κάνει αυτοκριτική, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μας πείσει ότι «για τις φωτιές φταίνε οι ιδιώτες που πετάνε παπλώματα και μπάζα στα δάση» και όχι η ίδια! 

Εάν, όμως, είχε μηχανισμό πρόληψης με σταθερές και εναέριες κάμερες καταγραφής, κανένας δεν θα ρίσκαρε να παρανομήσει. 

Πόσο μάλλον να κυκλοφορεί στα δάση με εμπρηστικούς μηχανισμούς. Αλλά και όπου έπιανε φωτιά, κατά κανόνα θα εντοπιζόταν σχεδόν αμέσως και θα την έσβηναν πριν πάρει διαστάσεις.

Το ολέθριο λάθος (;)

Πέρυσι είχε πάρει φωτιά η αεροπορική βάση στην Ανδραβίδα. Και έτρεχαν όλοι να την σβήσουν γιατί είχε λαμπαδιάσει μέχρι και το φυλάκιο του σκοπού. Τί μέτρα έλαβε από πέρσι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός για να προστατέψει μεγάλες στρατιωτικές υποδομές; 

Φταίει και γι’ αυτό η κλιματική αλλαγή; 

Αυτή έβαλε φωτιά στην Ανδραβίδα; Η κλιματική αλλαγή έζωσε με πολλαπλά μέτωπα αποθήκες πυρομαχικών την Νέα Αγχίαλο; Τι θα πει στο ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης; 

Ότι είμαστε τόσο ανίκανοι που δεν μπορέσαμε να προστατέψουμε τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση; Δεν ισχύει η κλιματική αλλαγή για τους άλλους στη Μεσόγειο;

Εν κατακλείδι, η πολυδιαφημισμένη επικοινωνιακή ομάδα του Μητσοτάκη κατάφερε με όλα αυτά να δώσει λαβές σε όσους επιβουλεύονται την εθνική ασφάλεια και κυρίως στους εμπρηστές, που φαίνεται πως υπάρχουν και τέτοιοι. 

Η ερασιτεχνική τους αντιμετώπιση φάνηκε από βίντεο του BBC. Ο καλεσμένος Μητσοτάκης μίλησε για τις φωτιές στη Ρόδο και να εξήρε την εθνική ασφάλεια με στόχο να ηρεμήσει τους χιλιάδες Άγγλους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί και την Ελλάδα γενικότερα.

Η επικοινωνιακή του ομάδα που την οργάνωσε, φαίνεται ότι του έδωσε οδηγίες να πει στους Άγγλους ότι φταίει η κλιματική αλλαγή! Μόνο που το BBC είχαν μια διαφορετική ιδέα για το τι πρέπει να δείξουν στα εκατομμύρια των τηλεθεατών τους. 

Και καθώς ο Πρωθυπουργός μιλούσε για κλιματική αλλαγή, οι Άγγλοι στα πλάνα τους με την καιγόμενη Ρόδο έδειχναν ένα τουρκικό Canadair που επιχειρούσε στις φωτιές στο νησί μας. 

Και όλως τυχαίως, μαζί με τον Πρωθυπουργό που μιλούσε για την κλιματική αλλαγή στη Ρόδο, έπαιζε σε παράθυρο κι ένα βίντεο με την τουρκική σημαία να αντανακλά στο τζάμι του τουρκικού Canadair (Εδώ το βίντεο που σαρώνει στο Τwitter).
Η κατάχρηση της κλιματικής αλλαγής

Όποιος νομίζει ότι αυτά είναι τυχαία, κάνει λάθος. Ξέρουμε τι επιχειρείται από κέντρα στην Αγγλία ειδικά για την Ρόδο, το Καστελλόριζο και την Κύπρο. Και προφανώς το εκμεταλλεύτηκαν κι αυτό, με την εικόνα που προέβαλαν την ώρα που μιλούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. 

Όποιος δεν μπορεί να πιάσει το βαθύτερο νόημα αυτού του ύπουλου χειρισμού, είναι εκτός πραγματικότητας. Μόνο και μόνο γι’ αυτή την υπόθεση, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε απολύσει το επικοινωνιακό του επιτελείο.

Η κατάχρηση περί κλιματικής αλλαγής θα στοιχίσει ακριβά όχι μόνο στον Μητσοτάκη αλλά στην χώρα ολάκερη. Και πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Το κλίμα του πλανήτη είναι ένα σύνολο δυναμικών αλλαγών που συμβαίνουν αενάως. 

Πυρκαγιές στα δάση θα είχαμε ακόμα κι αν δεν κατοικούσε το ανθρώπινο γένος στην Γη. Όπως είχαμε υπερπυρκαγιές πολύ πριν ανακαλυφτεί ο αγαπημένος όρος του Πρωθυπουργού.

Η αλήθεια είναι ότι για τις φωτιές στα δάση δεν ευθύνεται καμία κλιματική αλλαγή. Ευθύνεται η εκάστοτε κυβέρνηση που δεν τις προλαμβάνει και φυσικά δεν μπορεί να τις σβήσει. 

Ο λόγος είναι απλός. Κυβερνήσεις και πολιτικοί είναι δεμένοι σε ένα άρμα πολιτικοοικονομικών συμφερόντων, που –σύμφωνα με μία θεωρία– προωθούν μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα σβήνονται οι πυρκαγιές εφεξής. 

Θέλουν οι πυρκαγιές να σβήνονται από ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς ανάμειξη του Στρατού, της Πυροσβεστικής και γενικά των κρατικών υπηρεσιών. Κάτι που δεν έχει σχέση με την δικαιολογία που επικαλούνται κάθε φορά που καταστρεφόμαστε, δηλαδή την κλιματική αλλαγή, αλλά με μια εγκληματική αλλαγή στον ρόλο του κράτους!

*Ο Γιώργος Αδαλής γεννήθηκε το 1969 στη Μυτιλήνη και έλκει την καταγωγή του από την Σμύρνη και την Κρήτη. Πτυχίο Οικονομετρίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1991). Παράλληλα σπούδαζε Πληροφορική και Προγραμματισμό επί έξι χρόνια. “Ομιλεί” 14 γλώσσες προγραμματισμού και βάσεις δεδομένων. 

Επί 30 έτη εργάζεται ως Μηχανικός Η/Υ, μηχανικός δικτύων και μηχανικός λογισμικού στον ιδιωτικό τομέα. Ως οικονομολόγος και προγραμματιστής έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει δικές του εφαρμογές σε χρηματιστηριακές, ναυτιλιακές και τηλεπικοινωνιακές εταιρίες. 

Από τις αρχές του 1990 ασχολείται στον ιδιωτικό τομέα με την ανάπτυξη οικονομετρικών και στατιστικών μοντέλων για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών εταιριών. Σε ηλικία 24 ετών, εργάστηκε ως εισηγητής στο ΕΛΚΕΠΑ όπου δίδαξε επί 4 χρόνια σε ανώτερα στελέχη υπουργείων, εφαρμοσμένα οικονομικά. 

Συνέχισε να διδάσκει εξειδικευμένα μαθήματα. Ασχολείται με τα ενεργειακά. Τον Μάϊο 1991 δημοσίευσε ένα οικονομετρικό μοντέλο πρόβλεψης του κόστους που θα φέρει ο πόλεμος του Κόλπου στην ελληνική οικονομία τα έτη 1991-96.

 Είναι ο ιδρυτής της πρώτης ηλεκτρονικής εφημερίδας (AegeanTimes.gr), η οποία κυκλοφορούσε αδιάκοπα στο Διαδίκτυο την περίοδο 1999-2013. Έχει εργαστεί ως διευθυντής σε περιφερειακά κανάλια και ραδιόφωνα και αρθρογραφεί σε αθηναϊκές εφημερίδες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου