Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΦΩΤΟΣ
«Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος»
Ιωάννης 1:1
Ο Χριστιανισμός και ο Ελληνισμός αποτελούν δύο θεμελιώδη πυλώνες της παγκόσμιας πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς.
Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι πρόκειται για αντιφατικές δυνάμεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι δύο αυτοί κόσμοι, αν και φαίνονται διαφορετικοί στην επιφάνεια, είναι ενωμένοι σε ένα βαθύτερο, πνευματικό επίπεδο.
Ο Χριστιανισμός και ο Ελληνισμός δεν είναι δύο αποκομμένοι κόσμοι. Αντίθετα, είναι αλληλένδετοι και συνυφαίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να προσφέρουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να φτάσει στην πληρότητα της αλήθειας και της σοφίας.
Από τη μία πλευρά, ο Ελληνισμός με την φιλοσοφία του έθεσε τα θεμέλια για τη λογική και τη σκέψη, για την αναζήτηση του νοήματος της ύπαρξης. Από την άλλη, ο Χριστιανισμός προσέφερε την οριστική απάντηση στο “γιατί” της ανθρώπινης ύπαρξης και την σωτηρία μέσα από την πίστη στο Θεό.
Αυτή η ένωση του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού αποδεικνύεται από την ίδια τη φιλοσοφία του Χριστού και τη διδαχή των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι αντλούσαν από την ελληνική σκέψη και την ενσωμάτωναν στην ορθόδοξη θεολογία.
Ο Ιησούς Χριστός, ο Λόγος του Θεού, ήρθε να ολοκληρώσει και να επαληθεύσει τη φιλοσοφία και τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων, προσφέροντας όμως την υπέρτατη αλήθεια, την αλήθεια της θείας παρουσίας και του ανθρώπινου προορισμού μέσω της αναστάσεως.
Οι αρχαίοι Έλληνες, με την επιθυμία τους να κατανοήσουν το σύμπαν, τον άνθρωπο και το θείο, δημιούργησαν μια πλούσια φιλοσοφική παράδοση που επηρέασε και διαμόρφωσε τον δυτικό πολιτισμό.
Ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης προσπάθησαν να εξηγήσουν τις αρχές του κόσμου και της ανθρώπινης φύσης, να βρουν το αγαθό, την αρετή και την αλήθεια. Όμως, παρ' όλη την σοφία τους, τα ερωτήματα που είχαν δεν βρήκαν ποτέ πλήρη απάντηση.
Ο Χριστιανισμός, με την ενανθρώπιση του Λόγου του Θεού, ήρθε να δώσει την πλήρη και τελική απάντηση σε όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα των Ελλήνων φιλοσόφων. Ο Θεός είναι αγάπη, και μέσω αυτής της αγάπης, ο άνθρωπος αναγνωρίζει τον αληθινό σκοπό της ύπαρξής του, την σωτηρία και την ένωση με τον Δημιουργό του.
Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, επεξεργάστηκαν και εξέφρασαν την Ορθόδοξη Θεολογία με όρους που είχαν επηρεαστεί από την ελληνική φιλοσοφία, κάνοντάς την κατανοητή και προσβάσιμη στους ανθρώπους της εποχής τους.
Ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε την ελληνική φιλοσοφία για να εκφράσει τις διδασκαλίες της Εκκλησίας, αποδεικνύοντας ότι οι αξίες του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού δεν είναι αντίθετες, αλλά συμπληρωματικές.
Η Ελληνική Γλώσσα: Η Γλώσσα του Χριστιανισμού: Ο Χριστιανισμός δεν ήρθε απλώς με μια νέα διδασκαλία, αλλά με μια νέα γλώσσα, την Γλώσσα του Χριστιανισμού, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στα ελληνικά, και εκφράζει τις ουσιαστικές αλήθειες της πίστης μέσα από την δύναμη της ελληνικής γλώσσας. Η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς ένα εργαλείο επικοινωνίας, αλλά είναι το όχημα μέσω του οποίου αποκαλύπτεται η θεία αλήθεια.
Η ελληνική γλώσσα, με την πλούσια φιλοσοφική και θεολογική της παράδοση, είναι το μέσο, μέσω του οποίου η Εκκλησία διατύπωσε τις θεμελιώδεις αλήθειες της πίστης και της θεολογίας.
Η Ελληνορθοδοξία είναι μια πολιτισμική και θρησκευτική παράδοση που συνδυάζει την ελληνική σκέψη και το Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Δεν είναι απλώς μια συνύπαρξη πολιτιστικών στοιχείων, αλλά μια ενότητα που έχει βαθιές ρίζες στην ίδια τη θεία πρόνοια.
Οι Έλληνες Χριστιανοί έχουν το μοναδικό προνόμιο να είναι οι θεματοφύλακες αυτής της παράδοσης, διαφυλάσσοντας την αλήθεια του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, ενώ ταυτόχρονα τιμούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.
Ο Ελληνορθόδοξος κόσμος είναι αυτός που διατήρησε τη φλόγα του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού μέσα στους αιώνες, αναδεικνύοντας το Φως του Χριστού στον σκοτεινό κόσμο.
Η αποστολή των Ελλήνων Χριστιανών είναι να αναδείξουν την ενότητα αυτή, και να θυμίσουν στον κόσμο ότι ο Χριστιανισμός και ο Ελληνισμός δεν είναι αντιφάσεις, αλλά δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.
Είναι το Φως της Σοφίας και της Αλήθειας που συνδέει τον άνθρωπο με τον Θεό και τον αναγκάζει να αναγνωρίσει τη δύναμη της Θείας Πρόνοιας που καθοδηγεί την ιστορία του κόσμου.
Η ενότητα του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού είναι αδιαίρετη και ατελείωτη. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αναγνωρίσουν το φωτεινό δρόμο της αλήθειας και της σωτηρίας που μας προσφέρει η Παράδοση αυτή.
Γεώργιος Κωνσταντινοπολίτης
Μετά από την αμετανόητη ΠΤΩΣΗ του Αδάμ και της Εύας στον αρχαίο Παράδεισο του Θεού, η ανθρώπινη φύση είναι ΑΡΡΩΣΤΗ στην ψυχή και στο σώμα. Αυτή η αρρώστια της ανθρώπινης φύσης, επιδεινώνεται και από τις προσωπικές αμαρτίες του κάθε ανθρώπου χωριστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΜΕΤΑ-πτωτικός, (και συνεπώς ΑΡΡΩΣΤΟΣ) άνθρωπος, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει και να αποδεχτεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ την ΑΛΗΘΕΙΑ μέσα στη ζωή.
Τα μετα-πτωτικά πάθη (ασθένειες) ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ (ρυθμίζουν) τη ζωή των περισσότερων ανθρώπων.