Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ ΖΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΝΑΖΙ...

 ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ο TRUMP ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ




Η δήλωση του Ρεπουμπλικάνου εκπροσώπου Tucker Carlson ότι οι ΗΠΑ έχασαν τον πόλεμο με τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ακριβώς ένδειξη του αναπόφευκτου μιας επαναφοράς των σχέσεων των δύο χωρών

10/04/2025 - 10:03Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανέστειλε για 90 ημέρες την επιβολή αυξημένων δασμών (πάνω από 10%) σε χώρες που δεν επέβαλαν αντίποινα και τους αύξησε κατά 125% στις κινεζικές εισαγωγές.

Μεταξύ άλλων λόγων για την υπαναχώρηση Trump, αναφέρονται διάφοροι λόγοι.

Μια πιθανότητα είναι ότι η πτώση του χρηματιστηρίου δεν οδήγησε στην αναμενόμενη κατεύθυνση χρημάτων σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία, ο κύριος κάτοχος των αμερικανικών ομολόγων, ξεκίνησε ένα sell-off για να ενισχύσει τα ταμειακά της αποθέματα.
Ωστόσο, η ζήτηση ήταν χαμηλή.

Έπεσε ιδιαίτερα στα 10ετή ομόλογα, τα οποία είναι πάντα περιζήτητα σε περιόδους αστάθειας.

Προφανώς, οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποπληρώσει το χρέος της.

Υποδεικνύεται επίσης ότι οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις των Αμερικανών έχουν υποχωρήσει κατά 3-4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε λίγες μόνο ημέρες χάους στα χρηματιστήρια.

Το Κογκρέσο άρχισε να δέχεται τηλεφωνήματα από πολίτες που τους ζητούσαν να σταματήσουν την «τρέλα».

Σοφή κίνηση

Δεν είναι τυχαίο ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά για το απαράδεκτο έστω και μίας περιορισμένης σύγκρουσης με τη Ρωσία ακριβώς λόγω της «πτώσης των μετοχών».

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι όλη αυτή η επιχείρηση (θέσπιση δασμών και μετά αναστολή τους) είναι μια σοφή κίνηση που ανάγκασε πολλές χώρες να πιστέψουν στις σοβαρές προθέσεις του Trump να επιδιώξουν μία νέα συμφωνία μαζί του, επισημαίνει η έγκριτη γεωπολιτική αναλύτρια Lyubov Stepushova.

Δηλαδή, η Ουάσιγκτον έχει επιτύχει πραγματικά καλές θέσεις στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.

Φαίνεται επίσης ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις που είχαν μετακομίσει στην Ασία δεν είναι έτοιμες να επιστρέψουν αμέσως.

Η συμφιλίωση με την Κίνα είναι προ των πυλών

Όσον αφορά στην Κίνα, θα γίνουν επίσης διαπραγματεύσεις.
Γιατί η Κίνα δεν έχει πού να εξάγει τα προϊόντα της.
Επίσης οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, χωρίς να υπάρχουν στην αγορά τους κινεζικά προϊόντα.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Κίνα για εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών.
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών εισάγονται στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 70% των smartphone και το 66% των φορητών υπολογιστών.


Ο Trump θα αποσυρθεί από τον χαμένο πόλεμο με τη Ρωσία στην Ουκρανία

Είναι σημαντικό για τη Ρωσία ότι ο Trump έχει αναλάβει την παγκόσμια οικονομική αναδιάρθρωση, επομένως πρέπει να βγει από την ουκρανική σύγκρουση – είναι τρομερά ασύμφορο να παραμείνει σε έναν χαμένο πόλεμο.

Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ γίνονται ακριβώς στον οικονομικό τομέα, σαν να μην υπάρχουν μάχες στην Ουκρανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Kirill Dmitriev, συναντήθηκε με αμερικανικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, και σύμφωνα με τον ίδιο, είναι περισσότερες από 150 εταιρείες.

Διπλωμάτες και από τις δύο χώρες συναντώνται επίσης στην Τουρκία με στόχο την οικονομική συνεργασία.

Η δήλωση του Ρεπουμπλικάνου εκπροσώπου Tucker Carlson ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν τον πόλεμο με τη Ρωσία» στην Ουκρανία είναι ακριβώς ένδειξη του αναπόφευκτου μιας επαναφοράς των σχέσεων.

Είναι προφανές ότι η γραμμή υπομονής της Μόσχας στην αντιμετώπιση του Trump είναι χρήσιμη για την επίτευξη όλων των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο γόνιμος δρόμος που ευνοεί την οικονομική επανάσταση του Trump

Εξάλλου η κυβέρνηση Trump προσανατολίζεται σε έναν γόνιμο δρόμο για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Αντί μίας προσωρινής λύσης στο ζήτημα της Ουκρανίας σχεδιάζει να επικεντρωθεί στη σύναψη μίας σειράς επίσημων διμερών συμφωνιών με τη Μόσχα, σε αντάλλαγμα για την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από εδάφη, που δεν θεωρεί ιστορικά δικά του.

Η βάση για την πρώτη από αυτές τις συμφωνίες έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, με τις δηλώσεις της κυβέρνησης Trump να αποκλείουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια εγγύηση των ΗΠΑ για μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ πέρα από τα υφιστάμενα σύνορα της συμμαχίας.

Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εγγυηθεί την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από χώρες στα σύνορα της Ρωσίας, σε αντάλλαγμα για ορισμένες αμοιβαίες αποχωρήσεις από τη Μόσχα.

Μια νέα ενδιάμεση πυραυλική συμφωνία θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους να αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους στη Γερμανία, σε αντάλλαγμα για την απόσυρση των πυραύλων της Ρωσίας από το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία.

Και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν από κοινού να προτείνουν έναν μόνιμο συμβουλευτικό μηχανισμό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στον οποίο πιθανώς θα συμμετέχουν τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία και οποιαδήποτε ουδέτερα κράτη επιθυμούν να συνεισφέρουν σημαντικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Αυτό θα είχε ως στόχο να αποτρέψει εγκαίρως το είδος των ακούσιων κρίσεων που οδήγησαν σε κρίσεις όπως εκείνη στην Ουκρανία το 2014 και ο πόλεμος στη Γεωργία το 2008.

Τέτοια σχέδια συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που με τη σειρά τους οδηγούν σε σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης για την Ουκρανία, θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς την άμεση ανάμειξη της ΕΕ και του Κιέβου.

Φυσικά, η συμφωνία και των δύο θα ήταν απαραίτητη για να καταστεί οριστική και επίσημη η ειρηνευτική διευθέτηση.

Η ουκρανική κυβέρνηση εξ ορισμού θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός και τυχόν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει να αναστείλει τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας και να ξεπαγώσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία μεταξύ τους, θα είναι πολύ δύσκολο και ανόητο- για τις Βρυξέλλες και το Κίεβο να την απορρίψουν.


Το colpo grosso με το ρωσικό φυσικό αέριο

Στο πλαίσιο αυτό της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τις ευρωπαϊκές χώρες να επαναλάβουν τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, αποκαλύπτει το Euractiv, επικαλούμενο δήλωση της Susanne Nies, ειδικού στο Κέντρο Υλικών και Ενέργειας Helmholtz στο Βερολίνο.

Κατά τη γνώμη της, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αστάθειας και των ενεργειακών προκλήσεων που αναδύονται στον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη, υπάρχει πιθανότητα η Ουάσιγκτον να εξετάσει επιλογές στις οποίες οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα αποκατασταθούν με τη μια ή την άλλη μορφή.

Η Nies εντοπίζει δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη των γεγονότων.
Η πρώτη αφορά ένα είδος συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην οποία το ρωσικό φυσικό αέριο θα εξάγεται στην Ευρώπη ως αμερικανικό υγροποιημένο (LNG).

Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταπώληση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω τρίτων χωρών ή ανάμειξή του με άλλες πρώτες ύλες, κάτι που θα επέτρεπε την παράκαμψη των άμεσων κυρώσεων και περιορισμών της Ευρώπης.

Παρόμοιες μέθοδοι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην παγκόσμια πρακτική, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας πετρελαίου, όπου τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις επανεξάγονταν συχνά υπό νέα σημαία.

Το δεύτερο σενάριο εξετάζει τη δυνατότητα αποκατάστασης της λειτουργίας των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς τον Σεπτέμβριο του 2022.

Παρά την καταστροφή, η τεχνική αποκατάσταση της υποδομής του αγωγού θεωρείται πιθανή.

Σύμφωνα με τη Nies, το κόστος των εργασιών αποκατάστασης μπορεί να κυμαίνεται από 600 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έναν άλλο ειδικό τον Jilles van den Beuke από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Χάγης, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους πιθανότατα θα πέσει στη ρωσική Gazprom, η οποία παραμένει ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέρους της υποδομής.




Η νέα οικονομική πραγματικότητα θα πιέσει την Ευρώπη

Ο Van den Beuke σημειώνει επίσης ότι η επανέναρξη των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις τιμές της αγοράς για τα καύσιμα στην Ευρώπη.

Μετά τη μείωση του όγκου των εισαγωγών από τη Ρωσία, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022–2023, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του πληθωρισμού.

Παρά τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για την παροχή LNG από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αλγερία, η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη στις αυξήσεις των τιμών.

Το Euractiv τονίζει ότι η τελική απόφαση για την πιθανή επανέναρξη των προμηθειών μέσω του Nord Stream 2 θα ληφθεί σε επίπεδο γερμανικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η γερμανική ηγεσία, παρά την πολιτική και δημόσια κριτική, ενδέχεται να αναγκαστεί να κάνει ένα τέτοιο βήμα υπό την πίεση της οικονομικής πραγματικότητας και των ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια, αναφέρει το RIA Novosti.

«Οι Αμερικανοί μπορεί να απαιτήσουν να αρχίσουμε να αγοράζουμε και πάλι ρωσικό αέριο.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να πει: "Δεν θέλουμε αλλά πρέπει - για χάρη της σταθερότητας και της ειρήνης», υποστηρίζει η Nies.

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων αλλαγών και των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των χωρών προμηθευτών ενέργειας και καταναλωτών, το θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου γίνεται και πάλι αντικείμενο συζήτησης, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να απομακρυνθεί από την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η επανέναρξη των προμηθειών, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, μπορεί να μην είναι τόσο πολιτική απόφαση όσο οικονομική, υπαγορευμένη από την πραγματικότητα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου