Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ...


     ΓΙΑΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ; 


Γράφει ο Καθηγητής Ανδρέας Αθηναίος

 Γιατί από τους 100 λόγους που τεκμηριώνει η Νεολαία, εγώ -παρά την διαφορά της γεννιας μου από την δική τους- συμφωνώ με τους 95 (ενενήντα πέντε) που σημαίνει ότι μπορούμε να προσθέσουμε ένα 101ο... 

 Ότι έχουμε κοινωνική συνοχή, που στηρίζεται σε κοινές άξιες, σε κοινά πιστεύω, σε κοινά ερμηνευομενες εκφράσεις της αλήθειας της ψυχής μας. Αυτό είναι και η Πατρίδα, αυτό είναι η Ελλάδα, μια  "οντότητα" ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και όχι Απομονωμένων Ατόμων που τα όρια της σωματικής, χωρικής και κάθε αλλάς "ελευθεριας" τους, ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ στον "ιδιόκτητο χώρο τους" (Σπίτι-Δωμάτιο, πράγματα). Μια οντότητα ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που τα όρια του Ανθρώπου είναι "άυλα", είναι "νοητά" είναι ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ και ΟΛΟΙ οι Ανθρωποι, μια και όλη η Ελλάδα είναι δική μας, μια και ο Ελληνικός Χορός, χωράει στον κύκλο πάντα άλλον ένα, για να γεμίσουμε μαζί την Πλατεία, το Λιμάνι, το προαύλιο της Εκκλησιάς.

Είναι οι κοινές αξίες, που μας κάνανε να γεννηθούμε σε ένα τόπο χωρίς σύνορά ανάμεσα στον έναν άνθρωπο και στον άλλον. Οι Ελληνες έχουμε ΖΩΗ, όχι "τρόπο ζωής" επιβαλλόμενο από το "πολιτικά ορθό" απαραίτητο σε "συγκατοίκηση" ανθρώπων, που δεν τους ενώνει τίποτα μεταξύ τους μια και το μόνο στο οποίο μυήθηκαν είναι η συναλλαγή, η δουλειά (και Όχι η Εργασία) , και η φυλακή του ατομισμού, αφού τα σύνορα του ατόμου, είναι το συρματοπλεγμα της ατομιστικής μοναξιάς του.

ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ γιατί έχω κοινές αξίες με τους άλλους Ελληνες, γιατί ο καθένας μας μπορεί να είναι μια προσωπικοτητα (και οχι μια ομογενοποιημενη μονάδα) που εκφράζει αυτές τις κοινές αξίες με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Χαίρομαι που είμαι Ελληνας γιατί μπορώ και γελάω, μπορώ και κλαίω, μπορώ και δακρύζω από συγκίνηση, γιατί νοιώθω την  καρδιά μου να χτυπάει, και την ψυχή μου -κάπου κατάστηθα- να αναζητά στο σύμπαν όλο και περισσότερο φως.

Χαίρομαι που κατάλαβα αυτή την ζωή σαν ένα ταξίδι που μπορεί να είναι όμορφο, και που είναι στο χέρι μου να κρατήσω καθαρή την ψυχή μου.

Κι ακόμα γιατί δεν χρειάζομαι εξέταση DNA, για να ψάξω να βρω αν είμαι απόγονος του Περικλή, του Σωκράτη του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Μου αρκεί το ότι είμαι Έλληνας επειδή, ενστερνησθηκα τις έννοιες και τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, που τις βρίσκω στις πράξεις και στα λόγια, όχι μόνο της δικής μου γεννιάς, αλλά και της τωρινής νεολαίας.

Για να "ομολογήσεις" Ελλάδα, χρειάζεται μια ικανότητα: να μην φοβάσαι να πεις αυτό που νοιώθεις στην καρδιά σου, να μην έχεις ανάγκη της "κοινωνικής αποδοχής" με την ένταξή σου στο "συρμό". Αυτό είναι και το κριτήριο του να είσαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (άλλα και του τι χρειάζεται για να είσαι ελεύθερος).

ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ "κουλτούρα". Αυτό σημαίνει ότι κάθε πράξη μου έχει περιεχόμενο , και είναι έκφραση ελευθερίας. Η "Κουλτούρα" είναι "νοοτροπία" δηλ μηχανιστική συμπεριφορά επιβαλλόμενη από στερεότυπα. 

Γουστάρω που είμαι Ελληνας γιατί έχω ήρωες  που είναι για μένα ΠΡΟΤΥΠΑ, και έτσι δεν μπορούν άλλοι να μου επιβάλουν να ακολουθώ "στερεότυπα".

Οι Ελληνες είμαστε "διαχρονικές οντότητες", είμαστε οι αξίες μας, οι έννοιές μας, αυτά που πιστεύουμε, που διατηρούνται "σταθερά", άσχετα με το "σκηνικό του Έργου" η τον "ενδυματολογικό σχεδιασμό"της κάθε εποχής**

Να το διατυπώσω αφαιρετικά : Γουστάρω που είμαστε Έλληνες , γιατί οι  Έλληνες έχουμε "Κοινωνική Ανθρώπινη Συνοχή " ενώ οι άλλοι έχουν "Συνοχή Ομογενοποίησης μαζών" 

Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος
ΒΑ, Βsc.,M.A.,MCP, Ph.D.
Case Western Reserve University

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου