Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ο ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ναζίμ Χικμέτ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

“Θεωρούμε ως λαό της Κύπρου και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους , αλλά ΔΕΝ θεωρούμε την Κύπρο Ελληνική, όπως θεωρούν κάποιοι”, είπε χαρακτηριστικά προχτές, στην εκπομπή του ΡΙΚ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού

Μεταξύ των κάποιων προφανώς συγκαταλέγεται και ο μεγάλος Τούρκος ποιητής και κομμουνιστής Ναζίμ Χικμέτ, που πέρασε πολλά χρόνια της ενήλικης ζωής του σε φυλακές και εξορίες και του οποίου τα έργα μεταφράστηκαν σε πενήντα γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Η εφημερίδα Αυγή, που για να την αγοράσεις στην Ελλάδα από περίπτερο έπρεπε, το 1955, να κάνεις ειδική επιχείρηση, για να μην καταλήξεις στην Ασφάλεια, έγραφε στο φύλλο 174 εκείνου του έτους:

“Ο Χικμέτ απηύθυνε μήνυμα στους Τούρκους της Κύπρου, στο οποίο τονίζει ότι «η Κύπρος ήταν πάντοτε ελληνική».  «Δεν υπάρχει», γράφει, «κανένα ζήτημα για την ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι ‘Ελληνες και δίκαια αγωνίζονται για την ‘Ενωσιν της νήσου με την Ελλάδα»

Απευθυνόμενος ειδικότερα στην τουρκική μειονότητα της Κύπρου, ο Τούρκος ποιητής τονίζει ότι πρέπει να συνεργασθή με τους ‘Ελληνες Κυπρίους για την απαλλαγή της νήσου από τον Αγγλικό ιμπεριαλισμό»«Μόνο», γράφει, «όταν η νήσος απαλλαγή από τους ‘Αγγλους ιμπεριαλιστάς, οι Τούρκοι κάτοικοί της θα μπορέσουν να ζήσουν πραγματικά ελεύθεροι…»

Προ κάποιου καιρού περιήλθε εις γνώσιν του γράφοντος μια εκτίμηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, σύμφωνα με την οποία πρέπει οπωσδήποτε να συντριβεί η βάση της “πατριωτικής αριστεράς” στην Κύπρο. 

Τώρα μπορείτε να πείτε ίσως, ποιά βάση; Η βάση που ξεσηκώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή και υποχρέωσε, για μοναδική φορά στην ιστορία του ΑΚΕΛ, το Πολιτικό του Γραφείο να αλλάξει την απόφασή του και η βάση που εκτίναξε, στα “κόκκινα χωριά” της Κύπρου, το ‘Οχι στο δημοψήφισμα.

Γιατί είναι κυρίως οι λαϊκές τάξεις και τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού που χρειάζονται κράτος.

Δεν θάναι κρίμα, αυτό το έργο να το πραγματοποιήσει η ίδια η ηγεσία του ΑΚΕΛ;






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου