Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΦΑΝΤΑΣΙΑ Ή ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ; ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΑΠΛΗ ΓΝΩΣΗ...


ΣΟΒΙΕΤΙΚ
Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 60 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2017

ΕΙΚΟΝΕΣ




Γράφει η Εύη Κιόρρι


Μια ματιά στο πως φαντάζονταν οι Σοβιετικοί του 1960 το τη ζωή, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την επικοινωνία το 2017 δείχνει μια ταινία που δημιουργήθηκε στη Μόσχα 

Μια ταινία του 1960 Ρωσικής παραγωγής δείχνει πως φαντάζονταν οι Σοβιετικοί τη ζωή το μακρινό (τότε) 2017, όταν η Σοβιετική Ένωση και ο κομμουνισμός θα είχε επικρατήσει μέχρι και στην καπιταλιστική Δύση.







Η ταινία που δημιουργήθηκε το 1960 δείχνει πως φαντάζονταν οι Σοβιετικοί ότι θα ήταν η καθημερινότητα των πολιτών, η εξέλιξη των μεταφορών και η επικοινωνία στο μέλλον.




Τίτλος της ταινίας είναι "Στο έτος 2017" και η παραγωγή της έγινε στα κινηματογραφικά στούντιο Diafilm στη Μόσχα και σε πολλά από τα καρέ της βλέπουμε ότι η Σιβηρία και η Αλάσκα συνδέονται με τραίνο, το οποίο περνά πάνω από τεράστιες γέφυρες που έχουν χτιστεί από την Σοβιετική Ένωση. Παράλληλα, η μετακίνηση μέσα στις πόλεις γίνεται αποκλειστικά μέσω υπόγειου σιδηρόδρομου, που ήταν και ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της Ένωσης.







Υπενθυμίζεται πως το μετρό της Μόσχας και η πρώτη γραμμή από το σταθμό "Σοκόλνικι" ως τον "Παρκ Κουλτούρι", δημιουργήθηκε το 1935 , ενώ η ιδέα για τη δημιουργία του μετρό γεννήθηκε κάπου το 1875. Σήμερα, ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Μόσχας διαθέτει 12 γραμμές και περίπου 200 σταθμούς, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.




Μια ακόμη σημαντική πρόβλεψη που γίνεται στην ταινία, αφορά στην επικοινωνία, καθώς σε ένα από τα πλάνα της φαίνεται κάποιος να πραγματοποιεί βιντεοκλήση, την ώρα που βρίσκεται σε κρουαζιέρα στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ταινία διαθέτει 45 καρέ και προορίζεται για προβολή μέσω προτζέκτορα, οι οποίοι ήταν ελάχιστοι το 1960.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ INDEPENDENT


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου