Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΡΑΜΠ ΡΙΧΝΕΙ ΤΑ «ΑΠΑΤΗΛΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ» ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΕ ΤΟ «ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ» ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Η.Ε.




Τα πάνω – κάτω στις ΗΠΑ αλλά και στον ΟΗΕ φέρνει πρόταση που κατέθεσε Ρεπουμπλικανός πολιτικός.

Συγκεκριμένα ο Μάικ Ρότζερς κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος, με το οποίο προτείνει την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ώστε να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον Οργανισμό.


Το ψήφισμα τιτλοφορείται «Επαναφορά της αμερικανικής κυριαρχίας» περιλαμβάνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΟΗΕ, αλλά και την μεταφορά της έδρας του Οργανισμού από τη Νέα Υόρκη.

Ο Ρότζερς αλλά και άλλοι επιφανείς Ρεπουμπλικάνοι επανέρχονται συχνά στη συγκεκριμένη ιδέα, με αφορμή τα χρήματα που ξοδεύουν οι ΗΠΑ για τον οργανισμό ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους “δεν προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ – ιδιαίτερα εκείνα που έχουν σχέση με το Ισραήλ”.

Το ψήφισμα κατατέθηκε στις 3 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν υπερψηφιστεί, θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια μέχρι να τεθεί σε ισχύ, ενώ θα καταργήσει το νόμο του 1945 με τον οποίο οι ΗΠΑ έγιναν μέλος του Οργανισμού στο τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου.

“Ο Πρόεδρος θα πρέπει να τερματίσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και σε κάθε όργανο, εξειδικευμένη επιτροπή και άλλο σώμα του ΟΗΕ. “ αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος με τον κωδικό “HR 193”.

Το ψήφισμα θα απαγορεύσει ακόμα “την εκταμίευση πόρων για την εθελοντική συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΟΗΕ”, κάτι που συμπεριλαμβάνει και το κόστος στρατιωτικού ή ειρηνευτικού σκοπού, “την χρήση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον ΟΗΕ” αλλά και την απώλεια της “διπλωματικής ασυλίας για αξιωματούχους ή υπαλλήλους του ΟΗΕ” σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Ρότζερς είχε προσπαθήσει να περάσει ανάλογο ψήφισμα το 2015, όμως δεν τα κατάφερε. “Γιατί πρέπει ο Αμερικανός φορολογούμενος να χρηματοδοτεί έναν διεθνή οργανισμό που εργάζεται ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα ανά τον κόσμο;” αναρωτιέται ο Ρότζερς, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί της πρότασής του. “Τώρα είναι η ώρα της επαναφοράς και της προστασίας της αμερικανικής κυριαρχίας και της αποχώρησης από τα Ηνωμένα Έθνη”.

Μάλιστα ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός ονοματίζει συγκεκριμένες δράσεις του ΟΗΕ, που πιστεύει πως “επιτίθενται στα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών”. Σε αυτές συμπεριλαμβάνει τις διατάξεις για τα όπλα, τους, την επιβολή διεθνών ρυθμίσεων για τα αμερικανικά ορυκτά καύσιμα – αλλά κυρίως – για την “επίθεση” του ΟΗΕ στο Ισραήλ, με την ανάδειξη της Παλαιστίνης ως χώρας μη μέλους αλλά “μόνιμου παρατηρητή“.

“Όποιος δεν είναι φίλος των συμμάχων μας στο Ισραήλ, δεν είναι φίλος των ΗΠΑ” λέει ο Ρότζερς. Η ίδια λογική είχε χρησιμοποιηθεί και τον Ιανουάριο, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ετοίμασε ένα νομοθέτημα που θα μείωνε – ίσως και να καταργούσε – τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ΗΠΑ προσφέρουν σχεδόν το 22% της χρηματοδότησης του ΟΗΕ.

Το εν λόγω ψήφισμα, παρουσιάστηκε αμέσως μετά την ψήφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (14-0) κατά των παράνομων ισραηλινών εποικισμών. Η αποχή των ΗΠΑ, από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία και η άρνηση της κυβέρνησης Ομπάμα να προβάλλει βέτο -όπως κάνει συνήθως- θεωρήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση “πισώπλατη μαχαιριά”.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία πλέον, πολλοί Ρεπουμπλικανοί μοιάζουν να μεταβάλλονται σε υπέρμαχους της συγκεκριμένης ιδέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου