Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ: ΠΟΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ






Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ καθορίζει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παλιά διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι προφανώς πρόθυμη να επιλύσει τη διαμάχη  που υπάρχει πάνω από 20 χρόνια με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα, για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.


Στο παρελθόν, είχαν ακουστεί τα ονόματα Σλαβομακεδονία, Ανω Μακεδονία αλλά και Βαρδάρσκα. Η Ελληνική πλευρά πάντως, τότε αλλά και σήμερα διαφωνεί με οποιαδήποτε αναφορά της λέξεως Μακεδονία, ειδικά με το Ανω Μακεδονία ή Νέα Μακεδονία, ή Βόρεια Μακεδονία διότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικές και υποτιθέμενες αλυτρωτικές εκδηλώσεις κατά της χώρας μας.

Πάντως, οι σημερινοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ εάν δεν θέλουν να παραδεχούν ότι είναι Σλάβοι (αλλά τότε γιατί μιλάνε σλαβωνικά) και θέλουν να πιστεύουν ότι προέρχονται από τους αρχαίους χρόνους οι πρόγονοί τους, τότε, θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των ονομάτων Δάρδανοι,ή Γαλάβριοι, ή Σκορδίσκοι,ή Ορβίηλιοι, όπως αναφέρονται οι κάτοικοι της περιοχής αυτής στον Στράβωνα και τον Αρριανό.

Εξάλλου όταν ιδρύθηκε το κράτος της Γιουγκοσλαβίας (βασίλειο) το 1929, η περιοχή ονομαζόταν επαρχία ( «Μπανόβινα») του Βαρδάρη.

Το Βαρδάρσκα πάντως είναι το σοβαρότερο από τα ονόματα που σέβεται την ιστορία και θα ήταν αποδεκτό από την Ελλάδα.

ΒΡΩΜΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ  TAZ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ  DEUTSCE WELLE: «ΜΠΛOKO  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»


Όπως μεταδίδει η κατοχική Deutsche Welle (DW) «Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται το αν η λεγόμενη ´Mακεδονία´ θα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλείται έτσι. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, η Αθήνα έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φοβόταν ότι μια χώρα με το όνομα ´Mακεδονία´ θα ήγειρε εδαφικές αξιώσεις για την ελληνική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα δηλαδή με την DW είναι οι φόβοι της Ελλάδας που εγείρουν της αντιρρήσεις και όχι η παραποίηση της Ιστορίας!


Αυτές τις μέρες νέες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει η επίσης κατοχική Tageszeitung (TAZ), επικαλούμενη και το δημοσίευμα των Financial Times που πρώτο ανακίνησε το ζήτημα. 

Στις Βρυξέλλες o υπ. Εξ. της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ κάνει μια νέα προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «βλέπει λόγους για να είναι αισιόδοξη», αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει χάσει την εξουσία. «Μένει πλέον να δούμε ποιο θα είναι το όνομα της χώρας αυτής με τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους.

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών κάνει λόγο για Πρώην 
Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο FYROM. Kαι τα δύο περιέχουν τον όρο “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία’». Κι άλλες επιλογές είναι ανοιχτές, όπως «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», αναφέρει η TAZ σημειώνοντας όμως ότι «εκπρόσωποι από την Ελλάδα προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής βιασύνης». Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την TAZ, εμφανίζεται αισιόδοξος για πιθανή συμφωνία εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε βρωμερό σχόλιο σχετικά με το ίδιο θέμα. Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες «τα σημεία των καιρών φαίνονται και πάλι ευνοϊκά για μια επίλυση μιας παράλογης διαμάχης», που μαίνεται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ήδη από την εποχή της διάλυσης της π. Γιουγκοσλαβίας. Το σχόλιο υπενθυμίζει (παίρνοντας το μέρος των σκοπιανών) το ιστορικό της διαμάχης, τους φόβους της Αθήνας για εδαφικές αξιώσεις εκ μέρους των Σκοπίων (!!!) αλλά και την στάση εκατό και πλέον άλλων χωρών που δεν συμμερίζονταν τους ελληνικούς φόβους και αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» (δηλαδή οι παράλογοι Έλληνες που φοβούνται το μικρό κράτος).

Όπως επισημαίνεται στο άθλιο σχόλιο «Θαρραλέοι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να επιλύσουν το ζήτημα», ωστόσο η προσπάθεια συμβιβασμού του 1992 με επικεφαλής τον τότε ευρωπαίο διαμεσολαβητή Πινέιρο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», εξαιτίας της αποδυνάμωσης στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. (Τί κρίμα!) 

Όπως αναφέρει το πικρόχολο σχόλιο «τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί: Όχι πια η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά το καθεστώς Γκρουέφσκι στα Σκόπια απέρριπτε κάθε συμβιβασμό.

 Σήμερα πια φυσάει νέος αέρας. Η ευκαιρία είναι εδώ.» Και οι δύο χώρες γνωρίζουν μάλλον ότι εξαρτώνται η μια από την άλλη( Ελλάδα και σκόπια ίσια κι όμοια δηλαδή!!!)  και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 25 χρόνια για μια λύση, σημειώνει το επιεικώς απαράδεκτο σχόλιο της 
Tageszeitung!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου