Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΡΠΟΥΣ....


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ




Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης 

Στις 10 Δεκεμβρίου το πρακτορείο ειδήσεων Cubadebate υπενθυμίζει με άρθρο του τις επιτυχίες της Κούβας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την επίθεση που δέχεται από τις ΗΠΑ. 

Υπενθύμιση που φυσικά σχετίζεται με την συμπλήρωση των 60 χρόνων από την Κουβανέζικη Επανάσταση που χωρίς αυτή η Κούβα θα συνέχιζε να είναι μια αποικία καζίνου, αναψυχής, πορνείας και εκμετάλλευσης της μαφίας και των ΗΠΑ.


-Στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάστηκε στην Κούβα η ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . Στις 10 Δεκεμβρίου πριν 70 χρόνια ψηφίστηκε η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον ΟΗΕ που το περιεχόμενό της είναι από μόνο του ένα ιστορικό ντοκουμέντο.




Για την Κούβα είναι μέρα γιορτής αφού έχει να επιδείξει επιτυχίες παγκοσμίου επιπέδου στην υγεία, στην Παιδεία, στον πολιτισμό αλλά και στην εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους είναι ένα άπιαστο όνειρο αφού ζουν στην φτώχεια και τις διακρίσεις. Στην Κούβα από την ριζική αλλαγή στις 1 Ιανουαρίου του 1959 έχει μειωθεί η βρεφική θνησιμότητα σε 4,0 στις 1000 γεννήσεις, το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της χώρας.


Ο Μέσος όρος ζωής έφτασε τα 78 χρόνια και η σχολική συμμετοχή και η έλλειψη αναλφαβητισμού πλησίασε το 100%. Η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 85% και η συμμετοχή στην συζήτηση για το νέο Σύνταγμα είναι εξαιρετικά μαζική. 9 εκατομμύρια Κουβανοί συμμετείχαν σε 133.000 συγκεντρώσεις και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και στις τοπικές. 

783.000 προτάσεις κατατέθηκαν ενόψει και του δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Φεβρουάριο.( ήδη επανήλθε στην πρόταση του Ν. Συντάγματος ο στόχος της κομμουνιστικής προοπτικής της κουβανέζικης κοινωνίας μετά από τις παρεμβάσεις των πολιτών της Κούβας στον διάλογο)*.


Τον περασμένο Μάιο πέρασε η Κούβα για τρίτη φορά από το 2009 και το 2013 από τον έλεγχο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που εδρεύει στην Γενεύη. Η Κούβα έλαβε έγκριση στις 44 από τις 61 διεθνείς συμφωνίες που ισχύουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Rodríguez αναφέρθηκε στην ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την παρακάτω δήλωση για την εποχή πριν την Επανάσταση: “ Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ παραβίαζε την εθνική μας ανεξαρτησία. 

Οι κυβερνήσεις διορίζονταν από τις ΗΠΑ. 45% των παιδιών δεν πήγαιναν στο Σχολείο, το 85% των ανθρώπων δεν είχε τρεχούμενο νερό, οι αγρότες δεν κατείχαν την γη που καλλιεργούσαν και οι μετανάστες ζούσαν σε μόνιμες διακρίσεις και ωμή εκμετάλλευση”.


Ο Rodríguez επανέλαβε την δέσμευση της Κούβας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ετοιμότητα της να συνεχίσει τον διάλογο για αυτά.

”Η Κούβα θα συνεχίσει να ανεβάζει την απόδοσή της αποφασιστικά και σταθερά επειδή έχει την πολιτική βούληση και την προσπάθεια της κυβέρνησης και του λαού στην οικοδόμηση μιας ακόμη πιο ελεύθερης, δημοκρατικής, δικαιότερης και ακόμη πιο αλληλέγγυας κοινωνίας”, συνέχισε ο υπουργός. 

Η Κούβα εγγυάται στον πληθυσμό της υψηλής ποιότητας περίθαλψη, επιτυχίες που τις έχει μοιραστεί με πάνω από 100 χώρες (124)**.

Η Γιούνισεφ αναγνώρισε το 2017 ότι η Κούβα είναι μία από τις 15 χώρες στον κόσμο που εγγυάται την ψυχική εξέλιξη των παιδιών. Το 2015 αναγνωρίστηκε πως είναι η πρώτη χώρα που απέκλεισε την μεταφορά Έιτζ και σύφιλης από την μητέρα στο παιδί. 

Το παράρτημα της Γιούνισεφ στην Κούβα έχει εξαφανίσει 14 λοιμώδεις ασθένειες και μέσω εμβολίων έχει καταφέρει άλλες 9 να μην διαδίδονται, φτάνοντας τον συντελεστή μεταδοτικότητας σε 0,1 στους 100.000 κατοίκους.


Οι μαθητές σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων έφτασαν να είναι 1.750.000. Η εκπαίδευση αφορά όλους, είναι δωρεάν σε όλα τα επίπεδα ανεξάρτητα φύλου, χρώματος, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης και οικογενειακής οικονομικής κατάστασης. 

Σύμφωνα με την έκθεση “ Εκπαίδευση για όλους σε όλο τον κόσμο 2015” της Ουνέσκο, η Κούβα έχει κατακτήσει σαν μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής όλους τους στόχους της πενταετίας 2000-2005 γεγονός που την φέρνει 28η χώρα στον κόσμο σε επίπεδο εκπαίδευσης.


Όσον αφορά τον πολιτισμό κάθε μία από τις 15 επαρχίες της διαθέτει δίκτυα πολιτιστικών κέντρων, βιβλιοθηκών, βιβλιοπωλείων και μουσείων. Η Κούβα εγγυάται την δωρεάν φοίτηση στις σχολές Καλών Τεχνών σε όσους ενδιαφέρονται. 

Είναι παράδοξο να αναφέρεται το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σαν στοιχείο επίθεσης της σταυροφορίας των ΗΠΑ εναντίον της κουβανέζικης επανάστασης. Μιας χώρας που εκπληρώνει μόνο τις 18 από τις διεθνείς συμφωνίες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις 61, μπροστά στις 44 της Κούβας.

Την ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Πρόεδρος της Κούβας Ντίαζ στο Τουίτερ υπενθύμισε τα λόγια του Φιντέλ «… ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί, χρειάζεται ήθος, αξίες, σεβασμό, χρειάζεται να του συμπεριφέρονται σαν ανθρώπινη ύπαρξη. Υπάρχει καμιά άλλη χώρα που να έχει κάνει περισσότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Κούβα;»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου