Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ...

 
BLOOMBERG: ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 1929 ΚAMIA XΩΡA ΔΕΝ ΕΖΗΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
 
 
 

 
Ήρθε άραγε η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, ποντάροντας σε ένα «Greekovery» (ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας) που θα δώσει τη θέση του στο διαβόητο «Grexit» (έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ) αναρωτιέται αρθρογράφος του Bloomberg, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάρρωση του Έλληνα ασθενή, είναι αρκετή ώστε να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές.

«Αυτή μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 1/5 από το 2008 και αν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δεν κάνουν λάθος, θα δούμε συγκεντρωτικά μια πτώση της τάξης του 25% σε μια περίοδο 7 ετών- μια καταστροφή που καμία πλούσια χώρα δεν έχει ζήσει εν καιρώ ειρήνης από την (εποχή) της Μεγάλης Ύφεσης» γράφει ο Μάθιου Κλάιν στο Bloomberg και αναρωτιέται αν όντως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη στροφή.

Παραθέτοντας συνοπτικά τα επιχειρήματα που ακούγονται, όπως η αντιμετώπιση των «διαρθρωτικών ανισορροπιών» από την ελληνική κυβέρνηση και η μεγαλύτερη ευλιγισία στην αγορά εργασίας, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ναι μεν υπάρχει η ελπίδα πως αυτές οι αλλαγές θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, αλλά το ερώτημα που προκύπτει αναπόφευκτα, είναι «πως θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια επένδυση». Ο Κλάιν παραθέτει και την εκτίμηση του Διευθυντή Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, Μιχάλη Μασουράκη, ότι «όλες οι βελτιώσεις του κόσμου δεν θα βοηθήσουν αν δεν επιστρέψει η ρευστότητα».

«Παρότι υπάρχουν όλοι αυτοί οι λόγοι για επιφυλακτική αισιοδοξία, έχω ακόμη αμφιβολίες. Ο Ντανιέλ Αντονούτσι, οικονομολόγος στην Morgan Stanley πιστεύει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό περίπου 2,8%, αρχής γενομένης από το 2015 και θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι…Αυτή η πρόβλεψη υπονοεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 παρά στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Αν η ΕΚΤ και ο ''πυρήνας'' της ευρωζώνης με επικεφαλής την Γερμανία, δεν δράσουν αποφασιστικά, οι Έλληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή. Αλλά (το ερώτημα είναι) οι επενδυτές θα περιμένουν τόσο πολύ;».


 
( ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ) ΠΗΓΗ
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου