Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ


ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΣΥΡΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 94 ΧΡΟΝΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ
Μνήμες από τον Ελληνισμό της Σμύρνης αναβίωσαν ανήμερα των Θεοφανείων, στην ιστορική παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας.

Στην προκυμαία της Σμύρνης, στο περίφημο Κε, πραγματοποιήθηκε με την άδεια των τουρκικών Αρχών η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
Στον εορτασμό των Θεοφανείων συμμετείχαν εκπρόσωποι από την πόλη της Σμύρνης καθώς και εκατοντάδες Έλληνες που ταξίδεψαν από την Αθήνα, τη Μυτιλίνη και τη Χίο.
η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς φτάνει τα 7.000 - 8.000 άτομα.

smirni1
Η προκυμαία που τελούνται τα Θεοφάνεια. Διακρίνεται το παλιό΄Ελληνικό προξενείο. 

Το πρωί στο ναό της Αγίας Φωτεινής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός, από τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή, ιερατικό προϊστάμενο της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.

«Στέλνω την αγάπη μας με τις σταγόνες από τα δάκρυα και την χαρά των προγόνων μας σήμερα», είπε ιδιαίτερα συγκινημένος ο πατέρας Κύριλλος αμέσως μετά τον Αγιασμό των Υδάτων.
Ευχαρίστησε τις Αρχές της Τουρκίας και τις Τοπικές Αρχές που επέτρεψαν όπως είπε χαρακτηριστικά, «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο θεός την καταγράφει».«Εύχομαι σε όλη τη Ρωμιοσύνη να πορεύεται πάντα στο ρου και στον χρόνο της ιστορίας και σε οποιεσδήποτε συνθήκες να δηλώνει την παρουσία της», πρόσθεσε.
Στις 12:30 στην προκυμαία της Σμύρνης, απέναντι από το ιστορικό κτήριο του παλιού ελληνικού προξενείου έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων. Στον εορτασμό των Θεοφανείων συμμετείχαν εκπρόσωποι από την πόλη της Σμύρνης καθώς και εκατοντάδες Έλληνες που ταξίδεψαν από την Αθήνα, τη Μυτιλίνη και τη Χίο. Ενώ τον Αγιασμό κάλυψαν ειδησεογραφικά και πολλά Τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


Video: Ο ιστορικός εορτασμός των Θεοφανείων στη ΣμύρνηΌπως εξομολογείται ο πατ. Κύριλλος Συκής αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ιερατικός προϊστάμενος Αγίας Φωτεινής Σμύρνης στόχος δικός του αλλά και της Ελληνικής Κοινότητας, είναι να τελούνται κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια.«Σήμερα αισθανθήκαμε τη συνέχεια της ιστορίας μας μέσα από αυτή την τελετή», είπε μεταξύ άλλων.H κ. Αθηνά Σαμόγλου, γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Σμύρνης δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη για τον Αγιασμό των Υδάτων στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια. 


Ό,τι έχει απομείνει από το Ελληνικό Προξενείο - Πηγή: Facebook

Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς φτάνει τα 7.000 - 8.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι πριν από χρόνια είχε γίνει ανεπίσημα ο αγιασμός των υδάτων, χωρίς άδεια από τις τουρκικές αρχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου