Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

TI TEKTAINOYN OI ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ;;


ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΕΥΡΩ;




Έντονες είναι και πάλι οι φήμες για κούρεμα καταθέσεων και μάλιστα από το 1ο Ευρώ! Οι φήμες βέβαια στηρίζονται και σε κάποιες "πονηρές" ενδείξεις... 

Τι είναι το bail in

Βάσει της Οικονομικής Θεωρίας, bail in ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή μια χώρα που κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση, σώζεται μέσω της χρήσης εσωτερικών πόρων. 

Στην προκειμένη περίπτωση, η εκάστοτε τράπεζα, για να ορθοποδήσει οικονομικά, κουρεύει τις καταθέσεις των πολιτών (αποκομίζοντας χρήματα από έναν τέτοιο εσωτερικό πόρο) κι έτσι βρίσκει τα χρήματα που της λείπουν, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.

Στην Ευρώπη έχει αποσαφηνιστεί ότι οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες. Όμως τι θα συμβεί, εάν μια τράπεζα της ευρωζώνης αδυνατεί να ανακεφαλαιοποιηθεί και τα ομολογιακά ή οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεν επαρκούν;

Τι ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη

Από 01/01/2016 στην Ευρωζώνη και από το τέλος του 2016 και στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, αρκεί μια υπογραφή του αρμόδιου υπουργού για να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων και κάτω από το ποσό των 100.000 ευρώ. Κι έτσι, ενώ μέχρι πρότινος οικονομικοί θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατείνονταν πως το «μοντέλο Κύπρου» για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων εφαρμόστηκε άπαξ, πλέον τείνει να καταστεί η συνήθης πρακτική.

Ποιές είναι οι "πονηρές" ενδείξεις;

Προχτες το πρωί, σε εργοστάσιο μεγάλης πολυεθνικής στην ΒΙΠΕ (Βιομηχανική Περιφέρεια) Πατρών,  κάλεσαν όλο το προσωπικό, και τους έδωσαν σε μετρητά το μηνιάτικο του Μαρτίου που θα έπρεπε κανονικά να το πάρουν μέσω τραπέζης στο τέλος του μήνα. 

Αυτό έγινε για πρώτη φορά. 

Σε ερώτηση "γιατί γίνεται αυτό;" η απάντηση ήταν:   "δεν ξέρουμε, αυτή η εντολή μας δόθηκε από Αθήνα"

Σημειωτέον ότι στην ΝΟΥΝΟΥ τον Ιούνιο του 2015, πριν επιβληθεί το Capital Control στις αναλήψεις, πληρώθηκαν σε μετρητά 2 μηνιάτικα μαζί... 

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ;

Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ...


2 σχόλια:

  1. δηλαδη εγω που εχω 4.60 ευρω πρεπει να ανησηχω? κοποιδαααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ενημερώνω ότι δεν περιστρέφεται η γη γύρω από σένα.
    Το πρόβλημα δεν είναι πόσα έχει ο καθένας αλλά εάν έχουν οι τοκογλύφοι το δικαίωμα να βάζουν χέρι στις οικονομίες του κοσμάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή