Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΡΟΜΠΟΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥΣ;

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ 2024 ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ



Η ενσωμάτωση της GenAI στις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού, συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στην κατάταξη των ευκαιριών που αναδύονται για τον κλάδο

Οι συμφωνίες και συνεργασίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη αυτό το έτος, είναι πιθανό να διαμορφώσουν το μελλοντικό τοπίο του κλάδου.

Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα την περυσινή χρονιά για τον κλάδο τεχνολογίας, με κύριες προκλήσεις τις μακροοικονομικές πιέσεις και την ανάγκη εξοικονόμησης κόστους, η υιοθέτηση εταιρικών στρατηγικών με επίκεντρο την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) οδήγησαν σε ανάκαμψη της εμπιστοσύνης.

Στο περιβάλλον αυτό, η ενσωμάτωση της GenAI στις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού, συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στην κατάταξη των ευκαιριών που αναδύονται για τον κλάδο, και καταλαμβάνει την πρώτη θέση για το 2024, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης της ΕΥ,
Πρώιμο στάδιο ωριμότητας

Η έκθεση σημειώνει, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι οργανισμοί (90%) βρίσκονται ακόμη σε ένα πρώιμο στάδιο ωριμότητας στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και προτρέπει τις εταιρείες να δημιουργήσουν έναν «πύργο ελέγχου AI» για να υποστηρίξουν την ασφαλή και ηθική ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Η δυνατότητα για πειραματισμό με την GenAI σε λειτουργίες front-office και back-office, αποτελεί ακόμη μία αναδυόμενη ευκαιρία και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης.



Η έκθεση αναφέρει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε περιπτώσεις χρήσης (use cases) με υψηλό αντίκτυπο και αξία, που δημιουργούν ευκαιρίες για μετασχηματισμό.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν, τη χρήση GenAI στην κωδικοποίηση λογισμικού (front- office) και την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για την προσέλκυση και διακράτηση του ανθρώπινου δυναμικού (back-office).

Σύμφωνα με το 65% των CEOs εταιρειών τεχνολογίας που συμμετείχαν στην έκθεση, ο οργανισμός τους πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για την αξιοποίηση της GenAI, ώστε να διατηρήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Εξαγορές ή οργανική ανάπτυξη;

Σε αυτό το τοπίο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στη φετινή κατάταξη περιλαμβάνεται – στην πέμπτη θέση – η διαμόρφωση εταιρικής επενδυτικής στρατηγικής σύμφωνα με τον οδικό χάρτη ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (large language models – LLMs)
αυξάνεται με ταχύ ρυθμό και οι εξαγορές, οι συμφωνίες και οι συνεργασίες, μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη, βοηθώντας τις εταιρείες του κλάδου να ξεπεράσουν προκλήσεις, όπως η ζήτηση για hardware, το υψηλό κόστος της εκπαίδευσης και η εξεύρεση του απαιτούμενου ταλέντου.

Διαφοροποίηση εφοδιαστικών αλυσίδων

Στην τέταρτη θέση της φετινής κατάταξης, ανεξάρτητα από την επανάσταση της GenAI, βρίσκεται η ευκαιρία δημιουργίας πρόσθετων γραμμών εφοδιασμού σε αναδυόμενεςαγορές.

Ο κίνδυνος διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένει υπαρκτός, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις που βασίζονται σε hardware, οδηγώντας σε έναν αγώνα δρόμου σε τομείς όπως η παραγωγή ημιαγωγών (semiconductors), για την επανευθυγράμμιση των εφοδιαστικών αλυσίδων με τρόπο που να μετριάζει τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων.

Η έκθεση αναδεικνύει μία αυξανόμενη τάση για την ίδρυση επιχειρήσεων σε αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων μακριά από περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε εμπορικές συγκρούσεις.

Ενεργειακή απόδοση

Η προτεραιοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των data centers, περιλαμβάνεται, επίσης, στην κατάταξη των 10 κορυφαίων ευκαιριών για τις εταιρείες τεχνολογίας για το 2024, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση.

 Η κατανάλωση ενέργειας των data centers αναμένεται να αυξηθεί άμεσα, λόγω της τεράστιας υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και τη λειτουργία ευφυών συστημάτων.

Η έκθεση τονίζει ότι, μέχρι το 2027, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταναλώνει τόση ηλεκτρική ενέργεια, όσο μία χώρα στο μέγεθος της Ολλανδίας.

Σημειώνει, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στην πρόκληση αυτή, συνεργαζόμενες με παρόχους
ενεργειακού εξοπλισμού, για να αναπτύξουν καινοτόμους τρόπους για την τροφοδοσία των data centers – συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Οι 10 ευκαιρείες για την τεχνολογία

Η κατάταξη των 10 κορυφαίων ευκαιριών για τον κλάδο τεχνολογίας για το 2024,
είναι:

Ενσωμάτωση της GenAI σε στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού και δημιουργία ενός «πύργου ελέγχου AI»
Πειραματισμός με την GenAI για στοχευμένες περιπτώσεις χρήσης front-office και back- office
Επενδύσεις σε νέες μορφές ψηφιακών υποδομών (π.χ. edge computing)
Δημιουργία πρόσθετων γραμμών εφοδιασμού σε αναδυόμενες αγορές

Διαμόρφωση εταιρικής επενδυτικής στρατηγικής γύρω από τον οδικό χάρτη ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης
Αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων για τη βιομηχανοποίηση και ανάπτυξη σε κλίμακα των προηγμένων τεχνολογιών

Σχεδιασμός διαδικασιών προληπτικής και ολιστικής διαχείρισης νέων και μελλοντικών φορολογικών επιβαρύνσεων
Προτεραιοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των data centers, μεταξύ των πρωτοβουλιών και δράσεων για το περιβάλλον

Επενδύσεις σε προηγμένα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και επανεξέταση της ισορροπίας μεταξύ κόστους, κινδύνων, ανθεκτικότητας και ευκινησίας

Χρήση προηγμένων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών κινδύνων στον κυβερνοχώρο

Tεράστιες οι ευκαιρίες ανάπτυξης

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κ. Λάμπρος Γκόγκος, Εταίρος και Επικεφαλής Technology Consulting της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Με δεδομένα όσα βιώσαμε το 2023, η εκτόξευση των ευκαιριών που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη στην πρώτη θέση της κατάταξης της ΕΥ για τις εταιρείες τεχνολογίας το 2024, δεν αποτελεί έκπληξη.

Τοποθετώντας τη GenAI στο επίκεντρο της στρατηγικής τους και προχωρώντας σε στοχευμένες επενδύσεις, οι εταιρείες του κλάδου θα αποκτήσουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και θα επιταχύνουν τον μετασχηματισμό τους.

Ιδανικά, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού οργανικής ανάπτυξης, εξαγορών και συνεργασιών, που θα διευκολύνουν και την πρόσβαση στο ανθρώπινο δυναμικό με τις απαραίτητες δεξιότητες.

Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά το υπό διαμόρφωση ρυθμιστικό περιβάλλον και να συνεχίσουν να τοποθετούν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της στρατηγικής τους για την τεχνητή νοημοσύνη».



4 σχόλια:

  1. Κάτι είχε πεί ο Έλον Μασκ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα Μοχθηρά Δίδυμα Αδελφάκια της Τεχνοκρατίας & Μετανθρωπισμού
    .
    Στην βιβλιογραφία ο Μετανθρωπισμός, παρουσιάζεται με 3 διαβαθμίσεις σταδιακής ψηφιακής & πνευματικής μύησης: 1. ως TransHuman = Διαάνθρωπος (ο απλά διασυνδεμένος στο μετα-διαδίκτυο = Νοόσφαιρα = Παγκόσμιο Εγκέφαλο ή Νου), 2. ως PostHuman ή MetaHuman = ο Μετάνθρωπος, ο προηγμένος τρανσάνθρωπος που συνειδητά θέλει να ζει σαν εικονικό Άβαταρ στο ψηφιακό Μετα-σύμπαν (Meta-verse) της Νοόσφαιρας, σε άμεση διασύνδεση με τον ψηφιακό κόσμο της γνώσης, της επιστήμης, της διασκέδασης, των κοινωνικών σχέσεων (Tiktok, Instagram, Facebook κλπ.) της ψηφιακής Νοόσφαιρας, σαν ένα σάιμποργκ, μια ανθρωπομηχανή κάνοντας παρέα με άλλα σάιμποργκ ή προηγμένα ρομπότ. 3. SuperHuman = ο Υπεράνθρωπος, ένας ανθρωποθεός.
    .
    Η ψηφιακή οργάνωση των σάιμποργκ δεν θα επιτρέπει ανεξαρτησία κινήσεων, ανεξάρτητων πρωτοβουλιών αλλά μόνον ομαδικών κινητοποιήσεων αυστηρά ελεγχόμενων ιεραρχικώς και συνειδητών από την ψηφιακή ιεραρχία, η οποία και δίνει διαταγές & θα ελέγχει την εκτέλεση τους, άνευ αντιρρήσεως. Με λίγα λόγια οι μετάνθρωποι, τα σάιμποργκ σε αυτό στο δεύτερο στάδιο θα ενεργούν, θα κινούνται, όπως ακριβώς τα κοινωνικά έντομα των μελισσών, των σφιγγών, των μερμηγκιών και των τερμιτών. Όπως μυστηριωδώς το κάθε μυρμήγκι γνωρίζει το καθήκον του, το τι πρέπει να κάνει και το εκτελεί εργαζόμενο μέχρι να πεθάνει, έτσι παρόμοια θα ενεργούν και μετάνθρωποι. Το κάθε μυρμήγκι, έχει ειδικά καθήκοντα και ρόλους, όλα έχουν την ειδικότητα τους, κάνουν ειδικές δουλειές: άλλα αναζητούν τροφή, άλλα φροντίζουν τα μικρά, άλλα προστατεύουν τη μυρμηγκοφωλιά ή εκκολάπτουν περισσότερα μυρμήγκια. Έτσι, έχουμε μυρμήγκια που είναι εργάτες, στρατιώτες, μυρμήγκια με φτερά, αρσενικούς κηφήνες, & μια Βασίλισσα μυρμήγκι κλ.π.. Το ίδιο και οι μέλισσες & οι τερμίτες. Όλα αυτά κοινωνικά έντομα έχουν αυστηρή ιεραρχία, βασίλισσα, την οποία και την υπηρετούν, καθώς και μια φωλιά. Έτσι, ακριβώς θα ζουν σαν μία κυψέλη μελισσών ή τερμιτών και οι ψηφιακές ανθρωπομηχανές, οι μετάνθρωποι, θα έχουν συγκεκριμένους ρόλους, καθήκοντα, θα ακολουθούν αυστηρά τις εντολές της ψηφιακής ιεραρχίας, θα βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση όχι μόνο των κινήσεων τους & των πρωτοβουλιών τους, αλλά κυρίως της σκέψης & των συναισθημάτων τους, (που θα επηρεάζει άμεσα και την Νοόσφαιρα), η οποία θα γίνεται άμεσα αντιληπτή από τους αρμόδιους ψηφιακούς ελεγκτές του ψηφιακού μετανθρώπου κλ.π. Επιπλέον, όλα μαζί τα σάιμποργκ, τα νοήμονα ρομπότ και το διαδίκτυο των πραγμάτων (των μη βιολογικών ψηφιακών συσκευών) θα μόνιμα συνδεμένα στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως τα δισεκατομμύρια των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου, με τις νευρικές επισυνάψεις τους, είναι αλληλένδετα & συναποτελούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, που μέσω αυτών σκέφτεται, έτσι και οι μετάνθρωποι θα συναποτελούν έναν σκεπτόμενο ψηφιακό Παγκόσμιο Εγκέφαλο (Global Brain), θα ανήκουν σαν ψηφιακοί νευρώνες σε ένα πλανητικό ψηφιακό εγκέφαλο, που προς το παρών έχει το όνομα Νοόσφαιρα, το νοητικό στρώμα της ανθρώπινης σκέψης, που υπερκαλύπτει την Βιόσφαιρα. Μια έννοια, έναν όρο, που επινοήθηκε από έναν Γάλλο παλαιοντολόγο, (ο οποίος έπεσε σε βαριά νεοεποχική πανθεϊστική αίρεση), του Ρωμαιοκαθολικού Ιησουΐτη Pierre Teilhard de Chardin (1881–1955), στην δεκαετία του 1920-30. Ήταν ο πρώτος ο οποίος συνέλαβε αυτή την ιδέα, ότι δηλαδή, υπάρχει μια νοητική σφαίρα της ανθρώπινης σκέψης, ένα παγκόσμιο καφενείο ιδεών (που τώρα λέγεται Παγκόσμιο Χωριό), που με την πρόοδο της τεχνολογία, όλο και περισσότερο οργανώνεται σε ένα διανοητικό κοινωνικό οργανισμό, την Νοόσφαιρα, που τώρα έχει γίνει ψηφιακός.
    .
    Επομένως, οι μετάνθρωποι θα χάσουν και τον τελευταίο χώρο ελευθερίας τους σαν άνθρωποι, την ελευθερία της σκέψης & η φυλακή τους δεν θα είναι κατασκευασμένη με σιδερένια κάγκελα αλλά ψηφιακά. Η ψηφιακή φυλακή της Νοόσφαιρας, αυτή η Κόλαση επί της γης την είχε προαναγγείλει και την περιέγραψε με λεπτομέρειες, ο Άγγλος συγγραφέας και τέκτονας Άλντους Χάξλεϊ (1894 – 1963) στα δύο βιβλία του: «Ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος» (Brave New World —1932) και “Επιστροφή στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο” (Brave New World Revisited —1958). Μόνο που αυτός ο ψηφιακός «Θαυμαστός» Νέος Κόσμος/Εποχή/Τάξη δεν θα είναι τίποτε άλλο από αυτή την υπερσύγχρονη ψηφιακή δυστοπική φυλακή που θα λέγεται Νοόσφαιρα, οι ψηφιακή κάτοικοι της οποίας δεν θα έχουν ούτε την ελευθερία σκέψης, πόσο μάλλον την δυνατότητα να προσευχηθούν στον Αληθινό Θεό, τον Ιησού Χριστό. Και τα δύο αυτά βιβλία του Χάξλεϊ – αν και αυτός τον κόσμο αυτόν που έρχεται τον θεωρούσε θαυμάσιο– ήταν μια δραματική προειδοποίηση προς όλη την ανθρωπότητα … από τότε, γιατί αυτός … «τα ήξερε» … από μέσα από τις στοές χωρίς παράθυρα φωτός, όντας τέκτονες όλοι οι Χάξλεϊ οικογενειακώς από πολλές γενιές. Αλλά ποιος την κατάλαβε αυτή την προειδοποίηση ; Ποιος την έδωσε σημασία ; Κανείς ή ελάχιστοι ! Περί άλλων ετύρβαζαν οι άνθρωποι όλες αυτές τις δεκαετίες.
    .
    Την ίδια Δυστοπία περιέγραψε ο βαθυστόχαστος επίσης Άγγλος συγγραφέας Τζωρτζ Όργουελ (1903 – 1950) στα δύο βιβλία του, βαθιάς πολιτικής σκέψης, στο βιβλίο “1984” (που γράφτηκε το 1948), και στο βιβλίο του «Η Φάρμα των Ζώων» το 1945 [όπου λέει ο Όργουελ ζώο αντικατατέστησε την με την λέξη μετάνθρωπος (2.0)]. Ανάμεσα στα πολλά αποφθέγματα του Όργουελ που στις μέρες εκπληρώνονται υπάρχει και εξής ρήση του: «Ο μόνος χώρος ελευθερίας του ανθρώπου, είναι τα λίγα κυβικά εκατοστά του εγκεφάλου του, εκεί που μπορεί να σκεφτεί ελεύθερα». Ε, λοιπόν και αυτά τα λίγα εκατοστά ελευθερίας της σκέψης που υπάρχουν στο κρανίο του ανθρώπου θα αφαιρεθούν από αυτούς που θα επιλέξουν να γίνουν ψηφιακοί μετάνθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο ευαίσθητο πολιτικό του ραντάρ, αντελήφθη από το 1945 ότι ανθρωπότητα ζει με ψευδαισθήσεις αισιοδοξίας και ότι στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ μακριά να εμφανιστεί η Απόλυτη Δυστοπία (1984). Όντας έμπειρος βετεράνος του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, όπου έζησε στο ίδιο το πετσί τους όλες τις ψευδείς πολιτικές προπαγάνδες που συνοδεύονταν και από μαζικά εγκλήματα. Το έπιασε το μελλοντικό νόημα της «εξέλιξης & της προόδου» της ανθρωπότητας. Μίλησε για την «Διπλή Γλώσσα», την «Αστυνομία της Σκέψης», για τον «Μεγάλο Αδελφό» κλπ.
    .
    Πόσα άλλα αποφθέγματα του του Όργουελ επαληθεύονται στις χαλεπές αυτές μέρες που ζούμε ! Είναι ο λεγόμενος «σπερματικός λόγος». Αφού λοιπόν εσείς οι Χριστιανοί δεν λέτε την αλήθεια, θα την πει ένας άθεος – ο Όργουελ– με την δύναμη του νου του, και αν και αυτός σιωπήσει τότε και οι πέτρες θα κράξουν!
    .
    Αλλά χρειαζόμαστε τους Σερ & τους Λόρδους της Αγγλίας να μας προειδοποιήσουν για το έρχεται … στον Νέο ψηφιακό κόσμο που ήδη έφτασε ! Όταν στο μικρό ελληνικό ακριτικό νησάκι την Πάτμο γράφτηκε το σημαντικότερο βιβλίο της ανθρώπινης ιστορίας, ο επίλογος του της ιστορίας, η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ποιοι είναι αυτοί Τρανσάνθρωποι ; Που θα έχουν ψηφιακά τσιπάκια και διαδραστικά νανορομπότ στο κεφάλι τους ; Ποιοι είναι οι ψηφιακοί Φρανγκενστάιν, το νέο γκόλεμ των ραβίνων της Πράγας, τα ψηφιακά ζόμπι, τα χακαρισμένα σάιμποργκ, οι άνθρωποι που έλαβαν το «χάραγμα του Θηρίου» ; Ο έχων ψηφισάτω λοιπόν & ο νοών νοείτω ! Ποια θα είναι η τύχη, το πεπρωμένο, ο προορισμός τους των μετανθρώπων ; Η απάντηση σε αυτό ερώτημα υπάρχει 7 φορές στην Αποκάλυψη του Ιωάννη [13:16-18 —14:9-13— 16:2 —19:19-21 —20:4]

    ΑπάντησηΔιαγραφή