Τρίτη 28 Μαΐου 2024

ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ;

ΚΥΠΡΟΣ : ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΣ  ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΔΔΟ)*Τού Φοίβου Κλόκκαρη,
αντιστράτηγου ε.α.

Μέχρι πότε η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) θα παραμένει εγκλωβισμένη στη λύση ΔΔΟ και ο Ελληνισμός της Κύπρου θα ζει με τον τρόμο τής επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών, που θα φέρουν νέα δεινά, αφού οι δύο λύσεις που υπάρχουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τουρκοποιούν την Κύπρο; 

Η υποστηριζόμενη από την ΚΔ λύση ΔΔΟ (συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών) και η υποστηριζόμενη από την Τουρκία λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών).

Η ΔΔΟ, όπως αυτή διαμορφώθηκε με τις δικές μας υποχωρήσεις (συγκλίσεις των συνομιλιών, όσες τουλάχιστον γνωρίζουμε από τίς διαρροές στα ΜΜΕ) έχει τόσα πολλά δυσμενή στοιχεία, που είναι αδύνατον να συγκροτήσει ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος. 

Μερικά από αυτά είναι:Καταλύει την ΚΔ και νομιμοποιεί την διχοτόμηση, και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Τουρκία στη Κύπρο με την στρατιωτική εισβολή το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Παραβιάζει τις αρχές της ενότητας του κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (εκλέγειν-εκλέγεσθαι, ατομικής ιδιοκτησίας, ελεύθερης εγκατάστασης) με την επιβολή εδαφικών ζωνών με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών.

Παραβιάζει την αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων με το δικαίωμα ΒΕΤΟ στους Τουρκοκύπριους (ΤΚ). Το κράτος θα αδυνατεί να λαμβάνει αποφάσεις και θα χρειάζεται χρονοβόρους και αντιδημοκρατικούς μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδων.

Παραβιάζει τις αρχές της απλότητας, λειτουργικότητας και οικονομικής βιωσιμότητας με την συγκρότηση πολύπλοκου, διχοτομικού και δυσλειτουργικού κράτους, με διαρχία αξιωματούχων.

Παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας των πολιτών και του κράτους, με την στέρηση του δικαιώματος να έχει ένοπλες δυνάμεις (παραβίαση του δικαιώματος της αυτοάμυνας, που κατοχυρώνεται από το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ) απαραίτητες για την άσκηση της κυριαρχίας του.

Επιβλήθηκε από την Τουρκία και Βρετανία προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και με εισήγηση της τελευταίας περιλήφθηκε και σε ψήφισμα του ΣΑ/ΗΕ (649/1990).

Την απέρριψε ο Κυπριακός Ελληνισμός με το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν (ΔΔΟ) και η ετυμηγορία του θα έπρεπε να είναι σεβαστή από τις κυβερνήσεις μας.
Δεν υπάρχει σε άλλη χώρα παρόμοια μορφή κρατικής υπόστασης, πλην της Βοσνίας, η οποία τελεί υπό διάλυση.

Συνοπτικά η ΔΔΟ δεν συγκροτεί ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος αλλά ένα εκτρωματικό κράτος υπό τον έλεγχο τής Τουρκίας και Βρετανίας, καταδικασμένο σε παράλυση και στρατηγική κατάρρευση, όπως ήταν το Ζυριχικό κράτος της ΚΔ, στο οποίο Βρετανία και Τουρκία επέβαλαν διχοτομικά και δυσλειτουργικά στοιχεία (βέτο ΤΚ κ.α.), καθεστώς κηδεμονίας και αδυναμίας άσκησης κυριαρχίας .

 Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι οι υποστηρικτές τής ΔΔΟ καλλιεργούν την ψευδαίσθηση στο λαό ,ότι η λύση αυτή “επανενώνει” την Κύπρο και αποτρέπει την διχοτόμηση.

Σε ότι αφορά τη λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών) που υποστηρίζει σήμερα η Τουρκία, αυτή δεν διαφέρει πολύ από την ΔΔΟ, όπως διαμορφώθηκε με τις συγκλίσεις των συνομιλιών. 

Η Τουρκία δεν θέλει δύο ανεξάρτητα κράτη έναντι των νοτίων ακτών της για να μην έχουν οι Έλληνες επιλογές στα θέματα ασφάλειας (εξοπλισμοί, συμμαχίες). Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο όλης της Κύπρου. Βασικές πτυχές της λύσης που επιδιώκει η Τουρκία: 

Το Τουρκοκυπριακό (ΤΚ)κρατίδιο οιονεί επαρχία της μέσω της πλειοψηφίας των Τούρκων εποίκων και των διμερών συμφωνιών εξάρτησης του από την Τουρκία, περιλαμβανομένης τής στάθμευσης Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος του. Το Ελληνοκυπριακό (ΕΚ) κρατίδιο να είναι αφοπλισμένο. 

Η Τουρκία να έχει εγγυητικά/επεμβατικά δικαιώματα σε όλη την Κύπρο ή κατ’ ελάχιστον να επιβάλλει τις αποφάσεις στο Κυπριακό κράτος μέσω του ΤΚ κρατιδίου και της συνομοσπονδιακής ομπρέλας και να έχει ουσιαστικά τον πολιτικό έλεγχο του.

Η ΚΔ πρέπει να παύσει να παραμένει όμηρος τής ΔΔΟ, παγιδευμένη στο διπλωματικό ναρκοπέδιο, πού εξυφαίνεται επί μισό αιώνα σε βάρος της από τη Βρετανία σε συνεργασία με την Τουρκία. 

Οφείλει η κυβέρνηση μας, να ενημερώσει επίσημα τον λαό για τις συγκλίσεις των συνομιλιών και να αναθεωρήσει τίς θέσεις της στο Κυπριακό. Νά αναλάβει την πολιτική ευθύνη να αναγνωρίσει ότι η ΔΔΟ δεν είναι δημοκρατική λύση και να προχωρήσει σε απόρριψη της και αλλαγή στρατηγικής, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον τής Κύπρου.

…………………………………………………………………………………………………………………………

*Ο Φοίβος Κλόκαρης είναι Ελληνοκύπριος στρατιωτικός και πολιτικός. Υπηρέτησε στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ακολούθως στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου φτάνοντας μέχρι το βαθμό του αντιστράτηγου. Επιπλέον, διετέλεσε υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Στις 13 Ιουνίου 2006 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, θέση στην οποία παρέμεινε ως τις 25 Σεπτεμβρίου 2006.2 σχόλια:

 1. ΦΑΙΝΕΝΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ ,
  ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΓΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ,
  ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΠΡΩΤΑ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΥΛΑΤΟΥΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΦΥΛΑΤΟΥΝ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣ ΤΗΝΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ .
  ΕΤΣΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ,Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΒΟΡΕΙΑ ,ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ TURKAEGEAN, ΤΑ ΙΜΙΑ ΓΚΡΙ
  Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗ ΡΟΔΟ ,ΚΑΙ ΞΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΚΑΙ Ο ΡΑΜΑ ΟΜΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.
  ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΣΤΑ ΧΟΤΣΠΟΤ ,ΦΟΡΤΩΝΕΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟ ΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΞΕΒΡΑΚΟΝΕΤΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΟΑΓΕΣΤΕ.
  Ε ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
  ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ;
  ΟΧΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΦΑΝΤΑΡΑΚΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
  50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ
  ΣΙΧΑΘΗΚΑ ΠΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΘΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ,ΟΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.
   ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ;
   ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ;

   Διαγραφή