Τρίτη 14 Μαΐου 2024

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΠΟΛΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ!

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ, Ο ΦΩΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΣΕΤΙΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΑΡΩΦ. ΠΡΟΒΛΕΨΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΠΕΣΛΑΝ. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΞΥΠΟΛΥΤΟ" ΙΠΠΟΛΥΤΟ! ΜΥΡΟΒΛΥΖΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ.

4 ΒΙΝΤΕΟ


ΈΚΑΝΕ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΗΡΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ, ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ AIDS, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ COVID ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑ!

Ο Γέροντας Ιππόλυτος, ο Φωτιστής της Οσετίας ο νέος Σεραφείμ του Σάρωφ. Πρόβλεψε την τραγωδία του Μπέσλαν. Πως έκανε ηγουμένη την ανταποκρίτρια που του πήρε συνέντευξη. 

 ‘Εκανε 2 μονές στο Μπέσλαν προβλέποντας ότι θα το χτυπήσει η τραγωδία. Με σκισμένα αθλητικά παπούτσια έβαλε στο δρόμο του Θεού χιλιάδες..Μυροβλίτης ο σταυρός στον τάφο του. Ρωσία-Άγιον Όρος-Ρωσία. Εδώ.. οι απόκληροι βρήκαν την αγάπη….

Ο Γέροντας Ιππόλυτος ο νέος Φωτιστής της Οσετίας. ο νέος Σεραφείμ του Σάρωφ...

Το βιβλίο μιλά για τον πολυχαρισματούχο ασκητή της εποχής μας, τον Αρχιμανδρίτη Ιππόλυτο (Χαλίνα) (1928–2002) – τον ηγούμενο της Μονής Rylsky του Αγίου Νικολάου στην περιοχή του Κουρσκ. 

Ο Γέροντας Ιππόλυτος έλαβε από τον Θεό διάφορα πνευματικά χαρίσματα: το χάρισμα της διόρασης, το δώρο της θεραπείας, το δώρο των θαυμάτων, το δώρο της παρηγοριάς. Αλλά το πιο σημαντικό δώρο που ξεχύθηκε από μέσα του σε ένα ανεξάντλητο ρεύμα ήταν το δώρο της παντοδύναμης αγάπης του Θεού.Ο Φωτιστής της Οσσετίας..

«Ο πιο ευγενικός πατέρας στη γη», είπε για τον πατέρα Ιππόλυτο ο διάσημος παν-ρώσος εξομολόγος Αρχιμανδρίτης Κύριλλος (Παβλόφ) και αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου από όπου προέρχονται τα ακόλουθα αποσπάσματα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, πιστούς και αλλόθρησκους, που προσπαθούν να βρουν στήριξη στη ζωή, να βρουν ένα σωτήριο καταφύγιο στη θάλασσα της ζωής…προλογίζει ο συγγραφέας.

Πρόλογος

«Μέχρι το τέλος αυτής της εποχής, οι προφήτες του Κυρίου Θεού δεν θα αποτύχουν», είπε ο Άγιος Νήφων ο Κωνσταντινουπόλεως. Και ο Κύριος ακόμα δεν μας αφήνει με το έλεός Του και μας δείχνει πνευματικούς και δίκαιους ανθρώπους. Θυμάμαι τα θαυμάσια λόγια του αγίου δικαίου Ιωάννη της Κρονστάνδης: «Ο κόσμος στέκεται και παραμένει στην τάξη του όσο υπάρχουν μέσα του ευσεβείς και άγιοι άνθρωποι». Και ο άγιος, ο σεβάσμιος Λαυρέντιος του Τσερνίγοφ, που είναι κοντά μας στο χρόνο, φαίνεται να τον επαναλαμβάνει: «Η Ρωσική Γη δεν θα εκκενωθεί ποτέ, δηλαδή μέχρι την Εσχάτη Κρίση, από μεγάλους πρεσβυτέρους ευσέβειας, βιβλία προσευχής και καθοδηγητές όπως οι παλιοί.»

Στις 17 Δεκεμβρίου 2002, ο καταπληκτικός Ρώσος πρεσβύτερος, θεραπευτής και θαυματουργός, αγαπητός πατέρας Ιππολυτος, παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό. Έφυγε εντελώς απροσδόκητα … Ξάπλωσε αναίσθητος για δεκατέσσερις μέρες με εγκεφαλικό. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν πολυάριθμα πνευματικά τέκνα και θαυμαστές του π. Ιππολύτου

Η νεκρώσιμος ακολουθία του τελέστηκε στις 19 Δεκεμβρίου, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Νικολάου, τον οποίο τόσο πολύ σεβόταν εξού και ήταν ηγούμενος στη μονή του..

Και να τι προκαλεί έκπληξη: τα τελευταία πέντε χρόνια, άνθρωποι από όλη τη Ρωσία και από το εξωτερικό έρχονται στον πατέρα Ιππόλυτο. Δέχτηκε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων..

Ο ηγούμενος της Μονής Rylsky του Αγίου Νικολάου, Αρχιμανδρίτης Ippolit (Khalin), γεννήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, τη Λαμπρή Τετάρτη, 18 Απριλίου 1928 στο χωριό Subbotino, στην περιοχή Kursk, σε οικογένεια απλών αγροτών – Ivan. Konstantinovich και Evdokia Nikolaevna Khalin. Απέκτησαν 8 παιδιά: 4 αγόρια και 4 κορίτσια.Ο Σεργκέι, αυτό ήταν το όνομα του π. Ιππολύτου στον κόσμο ήταν ο νεότερος. 

Όλα τα αδέρφια του σκοτώθηκαν στο μέτωπο και αυτός, ενώ ήταν ακόμη έφηβος, επιβαρύνθηκε με το δύσκολο βάρος της σκληρής δουλειάς του χωριού. Ωστόσο, ο Σεργκέι κατάφερε να τελειώσει 10 τάξεις γυμνασίου, να σπουδάσει στο FZO6 για να γίνει εργάτης χυτηρίου και στη συνέχεια αποφοίτησε από μια παιδαγωγική σχολή. Αφού υπηρέτησε τρία χρόνια στον στρατό, εργάστηκε στον κόσμο για κάποιο διάστημα και στα 29 του έγινε δόκιμος στο Ερμιτάζ του Γκλίνσκ.

Από την παιδική του ηλικία, ο Σεργκέι ήταν πιστός, ειδικά επειδή η οικογένεια Χαλίν περιλάμβανε ιερείς και μοναχούς και ο θείος του, ο πατέρας Μιχαήλ, υπηρετούσε στην εκκλησία ενός γειτονικού χωριού. Οι συγγενείς θυμούνται ότι όταν ο Σεργκέι ήταν ακόμα νέος, είχε μια βαλίτσα με πνευματικά βιβλία κάτω από το κρεβάτι του και τα ξαναδιάβαζε συνεχώς, ειδικά τη Βίβλο, αν και, προφανώς, εξωτερικά δεν έδειχνε την πίστη του στον Θεό.

 Ο πατέρας Iππόλυτος θυμήθηκε αργότερα: «Στο στρατό, όταν όλοι πήγαιναν για ύπνο, σκεπαζόμουν με μια κουβέρτα και διάβαζα την προσευχή του Κυρίου… Γενικά, μου άρεσε να παρακολουθώ τους ιερείς, παρά το γεγονός ότι όλοι γύρω τους κορόιδευαν και τα νεαρά παιδιά τους κορόιδευαν με ανέκδοτα μέσα μου ήθελα να γίνω ιερέας».

Το 1957, ο Σεργκέι έφυγε για το μοναστήρι. Οι γονείς του δεν ήταν αντίθετοι, στην πραγματικότητα ευλόγησαν τον γιο τους, λέγοντας: «Γιε μου, έχουμε ήδη ζήσει τη ζωή μας και εσύ διάλεξε το δρόμο σου όπως θέλεις». Τα αδέρφια του πατέρα Ιππόλυτου σκοτώθηκαν στο μέτωπο, άγαμοι, αλλά οι ευσεβείς γονείς δεν επέμεναν να κάνει ο μικρότερος γιος τους οικογένεια και έτσι να συνεχίσουν το γένος τους. Ο πατέρας Iππόλυτος αργότερα αστειεύτηκε: «Καμιά δεν με παντρεύτηκε και έπρεπε να πάω σε ένα μοναστήρι». Το τι πραγματικά τον ώθησε να πάρει το μοναστικό μονοπάτι παραμένει μυστήριο. Ο πατέρας, όταν του τέθηκε μια παρόμοια ερώτηση, απάντησε: «Ο Κύριος καλεί τον λαό Του να υπηρετήσει τον Θεό».

Στο Ερμιτάζ του Γκλίνσκ, ο Σέργιος γίνεται πνευματικό παιδί του διάσημου μεγαλόσχημου Αρχιμανδρίτη Ανδρόνικο (Λουκάς)…Στο βιβλίο “Glinsk Hermitage and Its Elders” υπάρχει μια σύντομη ιστορία για το πώς ο πατέρας Aνδρόνικος με την προσευχή του, θεράπευσε τον αρχάριο Sergius Khalin από λοβιακή πνευμονία…



Αλλά ο αρχάριος Σέργιος πέρασε μόνο ένα χρόνο στο Ερμιτάζ του Γκλίνσκ. Το 1958 μεταφέρθηκε στην Ιερά Κοίμηση της Μονής Pskov-Pechersky, όπου ο Μητροπολίτης Pskov Ιωάννης (Razumov) τον έκηρε αρχικά μοναχό και στη συνέχεια τον χειροτόνησε ιεροδιάκονο και το 1960 ιερομόναχο. Στο Pechory άρχισε στενή πνευματική επικοινωνία με τρεις μεγάλους γέροντες. Αυτοί είναι ο Ιερομόναχος Συμεών (Zhelnin), που αγιοποιήθηκε το 2003, και οι τελευταίοι πρεσβύτεροι του Βαλαάμ που ζούσαν στο Pechory εκείνη την εποχή: ο Ιερομόναχος Μιχαήλ (Πίτκεβιτς) και ο μεγαλόσχημος μοναχός Νικολάι (Μοναχόφ). Εκεί ωφελήθηκε πολύ πνευματικά.

ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Το 1966, από τη μονή Pskov-Pechersk, ο Ιερομόναχος Ιππόλυτος στάλθηκε στον Άθω στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, στην οποία τότε η μοναστική ζωή ήταν ήδη φτωχή και είχαν απομείνει μόνο περίπου δέκα μοναχοί..

Ήταν μεταξύ των πρώτων πέντε μοναχών που στάλθηκαν εκεί αφότου το σοβιετικό κράτος επέτρεψε στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να στείλει μοναχούς από τη Σοβιετική Ένωση στον Άθωνα.

Αλλά στην αρχή αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία, αν όχι με εχθρότητα, ειδικά από εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό. Τι καλό θα μπορούσε να προέλθει από το Σοβιέτ είπαν, αν όχι πράκτορες της KGB; Και τους αποκαλούσαν εκεί «κόκκινους ιερείς».

Αλλά αυτοί οι πέντε πατέρες, και στη συνέχεια άλλοι μοναχοί που ήρθαν από την ΕΣΣΔ, προφανώς κέρδισαν την εμπιστοσύνη των αδελφών του Άθω με τη μοναστική ζωή και τα έργα τους στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα..

Ο π. Ιππόλυτος εργάστηκε στο Άγιο Όρος για 18 χρόνια, υπηρετώντας ως ταμίας και οικονόμος, όπως και ο σεβάσμιος γέροντας Σιλουανός, στο κελί του οποίου πιστεύεται ότι διέμενε.

Το 1984, από πρόνοια του Θεού, ο γέροντας αρρώστησε πολύ και πήγε στη Ρωσία για θεραπεία. Έτσι έμεινε εκεί

Στα τέλη του 1991 έγινε ηγούμενος της Μονής του Αγίου Νικολάου Rylsky, όπου υπηρέτησε τον Θεό και τους ανθρώπους για 11 χρόνια μέχρι τον θάνατό του, και εδώ ο Κύριος τον δόξασε…

Ο πατέρας Iπππόλυτος δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν πρωτογνωριστήκαμε το 1993. Μ’ απογοήτευσε ακόμη και κάπως με την εμφάνισή του, και αν δεν μου τον είχαν συστήσει αμέσως, δύσκολα θα μάντευα ότι αυτός ο ηλικιωμένος, σκυφτός μοναχός με ένα παλιό ξεθωριασμένο ράσο, με σκισμένα αθλητικά παπούτσια στα πόδια του δεμένα με κάτι κορδόνια δεν ήταν κανένας άλλος , ως Αρχιμανδρίτης Ιππόλυτος( σσ ξυπόλητος), ηγούμενος της Μονής του Αγίου Νικολάου…


Η καρδιά μου «κάηκε» όταν θυμήθηκα και μίλησα για τον πατέρα Ιππόλυτο, όπως το Ευαγγέλιο Λουκά και ο Κλεόπας όταν συνάντησαν τον Κύριο [Λκ. 24, 32]. Ενθυμούμενος θα πω ότι πολλοί από τους συντρόφους μου ένιωσαν το ίδιο ευγενικό «κάψιμο της καρδιάς» όταν συναντήθηκαν με τον πατέρα Ιππόλυτο. Και άρχισα να σκέφτομαι τον Θεό πιο συχνά και να διαβάζω πνευματικά βιβλία. ….

Έκτοτε έγινα συχνός επισκέπτης της μακρινής Μονής και του γέροντα. Στην αρχή πήγα μόνος ή με έναν από τους φίλους μου, μετά έφτασα στο σημείο να πηγαίνω εκεί μικρές ομάδες από την εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού της Μόσχας στο Kadashi. Και με κάθε νέα επίσκεψη, ο γέροντας μου αποκαλυπτόταν όλο και περισσότερο υπό το πλήρες φως των χαρισμάτων του.… Ήδη έχει έρθει πολύς κόσμος να τον δει. Όλη η αυλή του μοναστηριού ήταν κατάμεστη από λεωφορεία και άλλα οχήματα, που έφερναν προσκυνητές, όπως φάνηκε, από όλο τον κόσμο. 

Υπήρχαν μεγάλες ουρές για να του μιλήσουν.Αλλά όταν πλησίαζες, είχες την εντύπωση ότι ήσουν εσύ αυτόν που περίμενε και που ήθελε από καιρό να σου μιλήσει για κάτι πολύ σημαντικό, το πιο σημαντικό. Σε κοιτάζει με το λαμπερό, ασυνήθιστα ευγενικό βλέμμα του, σου πιάνει το χέρι με φιλικό τρόπο και, χαμογελώντας, ρωτάει: «Λοιπόν, πώς σώζεις τον εαυτό σου, αδερφέ;» Αρχίζεις να του λες κάτι μπερδεμένο και εκείνος λέει: «Κάνε υπομονή.

 Το κυριότερο είναι η υπομονή. Ζήστε καθαρά, πηγαίνετε στην εκκλησία, προσεύχεστε. Και ο Κύριος θα βοηθήσει». Και πάλι, δεν φαίνεται τίποτα το ιδιαίτερο, κάτι κρυφό, αλλά ξαφνικά, σαν ένα βάρος που σηκώθηκε από τους ώμους σου, η ψυχή σου είναι ανάλαφρη και ήσυχη. «Ο πιο ευγενικός πατέρας στη γη», είπε ο πρεσβύτερος από τη Λαύρα της Αγίας Τριάδας-Σεργίου, Αρχιμανδρίτης Κύριλλος (Παβλόφ), σε έναν ευσεβή προσκυνητή για τον πατέρα Ιππόλυτο.

Πολλοί προσκυνητές μοιράστηκαν μαζί μου τη χαρά που απέκτησαν εδώ. Ένας νεαρός άρχισε να βιώνει τις μεγαλύτερες θλίψεις στη ζωή του: κάποιοι ληστές σκότωσαν τον αδερφό του, περίμενε την ίδια μοίρα. Κατευθυνόμουν για εδώ λυπημένος και μελαγχολικός, δεν μίλησα σε κανέναν και κάπνιζα συνεχώς σε στάσεις λεωφορείων. Τρέχει κοντά μου μετά από μια συζήτηση με τον γέροντα, ενθουσιασμένος και λαμπερός, και λέει: «Ο πατέρας με παρηγόρησε τόσο πολύ! Μου είπε τα πάντα για μένα… 

Ακόμα και πράγματα που η μητέρα μου δεν ξέρει. Μου είπε τι να κάνω μετά… Αισθάνεται τόσο καλά η ψυχή μου… Πόσο ευγενικός είναι…» Μια νεαρή γυναίκα είχε επτά ερωτήσεις στον γέροντα. Ανησυχούσε μήπως ξεχάσει να ρωτήσει κάτι.. 

Όταν πλησίασε, δεν πρόλαβε καν να συγκεντρώσει τις σκέψεις της, ξαφνικά, χωρίς να το περιμένει, άρχισε να απαντά αργά σε όλες τις ερωτήσεις της. Πώς μεταμορφώνονταν οι άνθρωποι μετά από μια συνομιλία με τον γέροντα, σαν να φωτίστηκαν οι ψυχές τους με κάποιο νέο φως!

Η Γυναικολόγος των εκτρώσεων

Μια γυναίκα από την περιοχή της Καλούγκα, γυναικολόγος στο επάγγελμα, έκανε εκτρώσεις σε όλη της τη ζωή και τελικά έφτασε στο σημείο όπου το βάρος των αμαρτιών που την είχαν πέσει άρχισε να την πιέζει και να την βασανίζει. Το υπόλοιπο της ζωής μου μετατράπηκε σε κόλαση. Και αυτή, υπό την επιρροή των πιστών συγγενών της, αποφάσισε να πάει στο πλησιέστερο μοναστήρι για να εξομολογηθεί. 

Ο νεαρός ιερέας του μοναστηριού που την εξομολόγησε είπε μια τρομερή ποινή: «Είσαι δολοφόνος, δεν υπάρχει συγχώρεση για σένα, βεβήλωσες τον ναό με την παρουσία σου. Βλέπω ποτάμια αίματος να κυλούν κατά μήκος αυτών των τειχών… Φύγε από εδώ». Και, διακόπτοντας την εξομολόγηση, άρχισε αμέσως να θυμιάζει παντού, σαν να διώχνει τη βρωμιά. Η καημένη έπεσε σε απόγνωση, μια φοβερή κατάθλιψη την έπεσε. Δεν έβλεπε πλέον το νόημα στην περαιτέρω ύπαρξη και αποφάσισε να αυτοκτονήσει. ( σσ που μπορεί να στείλει ένας άσχετος) Αλλά άρχισαν επίμονα να την πείθουν να πάει στον «πιο ευγενικό ιερέα στη γη», στην πόλη Rylsk. 

Και την έπεισαν. Μόλις πέντε λεπτά συνομιλίας με τον πατέρα Ιππόλυτο, και εκείνη, σαν να γεννήθηκε ξανά, τον αφήνει με δάκρυα χαράς στα μάτια… Πρέπει να πούμε ότι ήρθε στο Rylsk όχι μόνο με κατάθλιψη, αλλά και με τρομερή δυσαρέσκεια για τον ιερομόναχο που την εξομολογούσε. Γι’ αυτό, ο πατέρας Ιππόλυτος, μόλις πλησίασε, τη ρώτησε: «Λοιπόν, σε προσέβαλε πολύ ο πατέρας;» Η γυναίκα πάγωσε. “Πώς ήταν; Νέος; – ρώτησε ξανά και, χωρίς να περιμένει απάντηση, συνέχισε, «καλά, συγχώρεσέ με, συγχώρεσέ τον». 

Πρέπει να τον συγχωρήσετε γιατί δεν έχει ακόμα εμπειρία ζωής. Κι εσύ, μάνα, μη λυπάσαι. Άλλωστε, δεν ήξερες τι έκανες…» Και της είπε φαινομενικά απλά λόγια, και δεν φαινόταν να υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σε αυτά, αλλά αυτό το πνεύμα της αγάπης που καλύπτει τα πάντα, που φαινόταν σε κάθε λέξη , την μεταμόρφωσε κυριολεκτικά. 

Η γυναίκα πήρε το δρόμο της μετάνοιας, άρχισε να προσεύχεται στον Θεό, να πηγαίνει στην εκκλησία και είπε σε όλους όσοι ήταν αποθαρρυμένοι ή απελπισμένοι: «Αν είναι δύσκολο, πήγαινε στον πατέρα Ιππόλυτο». … Ο Γέροντας Ιππόλυτος ήταν αληθινός παρηγορητής « των ανθρώπινων ψυχών». Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ήρθαν σε αυτόν για πνευματική και καθαρά ανθρώπινη υποστήριξη απέκτησαν τέλεια γαλήνη για τις ψυχές τους. 

«Γνωρίζουμε από την εμπειρία πολλών από τους ενορίτες μας», θυμάται ο αρχιερέας Alexander Saltykov, πρύτανης της Εκκλησίας της Αναστάσεως του Χριστού στη Μόσχα στο Kadashi, «πόσο σημαντική ήταν αυτή η βραχυπρόθεσμη επικοινωνία με τον πατέρα Ippolit. Νομίζω ότι κυριολεκτικά έσωσε κάποιους ανθρώπους από την ενορία μας». «Η ανάσταση των νεκρών Λαζάρων», είπε σχετικά η Άννα Σαβέλιεβα, η οποία, με την ευλογία του πατέρα Ιππόλυτου, μετέφερε μεγάλες ομάδες προσκυνητών από τη Μόσχα στο Μοναστήρι του γέροντα..

Αλκοολικοί και τοξικομανείς και φορείς του AIDS.. στον άγιο Γέροντα!!

Από την εκκλησία μας Kadashevsky, ένας νεαρός άνδρας, ο Evgeniy Kiselev (τώρα Ιερομόναχος Evlogiy), πήγε στο μοναστήρι για να επισκεφτεί τον πατέρα Ιππόλυτο για το καλοκαίρι και, βλέποντας αυτόν τον υπέροχο γέροντα, έμεινε. Μου είπε απλά καταπληκτικά πράγματα. Στο μοναστήρι έρχονται αλκοολικοί και τοξικομανείς, άλλοι μόνοι τους, άλλους τους φέρνουν οι γονείς τους. Δεν υπάρχουν συνομιλίες ή διαδικασίες μαζί τους εκεί.

Αντίθετα, εργάζονται σε μοναστικά διακονήματα και πηγαίνουν σε θείες λειτουργίες και στα λεγόμενα «αναγνώσματα». «Volodya», μου είπε ο Zhenya με θαυμασμό, «φαντάσου, κάποιοι μεθυσμένοι έχουν σταματήσει να πίνουν, αλλά το πιο εκπληκτικό είναι ότι οι τοξικομανείς, φαινομενικά τελειωμένοι, δεν κάνουν πια ενέσιμα ναρκωτικά και δεν υπάρχουν συμπτώματα στέρησης. Είμαι ο ίδιος μάρτυρας. Θαύματα, και αυτό είναι όλο!…»

Φυσικά, γίνονταν τέτοιες εμφανείς θεραπείες όπως στην περίπτωση του AIDS, όταν ο ιερέας έκανε το σημείο του σταυρού και ο νεαρός θεραπεύτηκε, δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Συνήθως αυτό συνέβαινε διαφορετικά: είτε ο πατέρας Ιππόλυτος ευλογούσε το άτομο να μείνει και να ζήσει στο μοναστήρι για να εργαστεί και να προσευχηθεί, είτε έδωσε κάποια ιδιαίτερη ευλογία. 

Εδώ, για παράδειγμα, είναι ένα εκπληκτικό περιστατικό που συνέβη στον ενός έτους γιο του Evgeny Tarasov από την περιοχή Kaluga, Vanechka. Στο αίμα του αγοριού βρέθηκαν κάποιοι παθολογικοί μικροοργανισμοί, είχε πονοκέφαλο όλη την ώρα, συχνά έκλαιγε χωρίς λόγο και οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά, χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν. 

Οι περιφερειακοί γιατροί τον έστειλαν στο περιφερειακό νοσοκομείο, οι περιφερειακοί γιατροί τον έστειλαν στη Μόσχα, στο Ινστιτούτο Παρασιτολογίας. Οι γονείς όμως πήγαν πρώτα στον γέροντα, στον πατέρα Ιππόλυτο, ο οποίος τους είπε ένα απλό πράγμα: «Δεν παντρεύτηκες ακόμα; Πήγαινε να παντρευτείς και όλα θα πάνε καλά. Ο Κύριος θα βοηθήσει». Και έτσι έγινε. Όταν επέστρεψαν από το μοναστήρι, ο Evgeniy και η σύζυγός του παντρεύτηκαν αμέσως και αφού έλεγξαν το αίμα του γιου τους, έκπληκτοι και χαρούμενοι ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχαν ίχνη παρασίτων σε αυτό.



Η Όλγα Μπερζάνσκαγια από τη Μόσχα και ο γιος της Σάσα είχαν ένα πολύ δύσκολο περιστατικό. Σε ηλικία πέντε ετών, υποβλήθηκε σε μια πολύπλοκη επέμβαση στους λεμφαδένες, μετά από την οποία οι γιατροί του απαγόρευσαν να κάνει πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και να βρίσκεται στη ζέστη. Αλλά μετά από μερικά χρόνια, η μητέρα το ξέχασε. Και μια μέρα, όταν ήταν στο μοναστήρι με τον πατέρα Ιππόλυτο και δούλευαν υπάκουα στο λιβάδι, αποδείχθηκε ότι ήταν μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα. 

Ο Σάσα δούλευε στη ζέστη, και είχε μια επιδείνωση – ο λεμφαδένας διογκώθηκε και έγινε το μέγεθος ενός αυγού. Σε μια τέτοια κατάσταση, σύμφωνα με την Όλγα, εάν δεν χορηγηθούν τα ισχυρότερα αντιβιοτικά, τότε θα πρέπει να γίνει επείγουσα επέμβαση. Και για κάποιο λόγο, χωρίς να δώσουν καμία σημασία σε αυτό, πήγαν στη μονή Bolshegneushevsky για τη γιορτή της εικόνας του Καζάν της Μητέρας του Θεού. 

Εκεί συνεχίστηκαν οι κακοτυχίες του. Το αγόρι πλησίασε το σκυλί του μοναστηριού και άρχισε να παίζει μαζί του. Ξαφνικά αυτό το σκυλί τον δάγκωσε. Έτρεξε ουρλιάζοντας, αιμόφυρτος, παραπάτησε, έπεσε στις πέτρες και έκοψε το χείλος του σκίζοντας το. Φυσικά, βρωμιά μπήκε στις πληγές. Και το δάγκωμα του σκύλου ήταν τόσο δυνατό που χρειάστηκε να γίνει επειγόντως εμβόλιο κατά της λύσσας. Η ηγουμένη τους έδωσε ένα αυτοκίνητο με οδηγό για να τους πάει στον π. ΙππολύτO. 

Φοβήθηκαν να τον πάνε στο νοσοκομείο, γιατί, κατά τη γνώμη τους, το μοναστήρι θα μπορούσε τότε να μπει σε μπελάδες. Άλλωστε, αν κάνουν εμβόλια κατά της λύσσας, σημαίνει ότι ο σκύλος τους δεν είναι εμβολιασμένος, κάτι που είναι απαράδεκτο. Η Όλγα ρώτησε τον ιερέα τι να κάνουν. Άρχισε να τους ηρεμεί: «Εντάξει, εντάξει, κάντε λίγο υπομονή, κάντε υπομονή». Και είπε να αλείψει λεμφαδένα με μύρο, σε σχήμα σταυρού. Και προσθέστε πλατάνια: μικρά, μεγαλύτερα και ακόμη μεγαλύτερα. Εφαρμόστε τρία πλατάνια και κάντε μια τέτοια «κομπρέσα»(!). «Την επόμενη μέρα ο λεμφαδένας του ήταν σε απόλυτη ύφεση! – λέει συγκλονισμένη η Όλγα Μπερζάνσκαγια.

– Οι λεμφαδένες δεν φεύγουν σε αυτή την κατάσταση ακόμη και με αντιβιοτικά την επόμενη μέρα. Το πρήξιμο υποχωρεί λίγο, αλλά ο ίδιος ο λεμφαδένας παραμένει σταθερός και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξαφανίστηκε κυριολεκτικά .. Υπήρχαν ήδη δύο εκατοστά, αλλά όχι στο μέγεθος ενός αυγού. Βάζαμε μύρο όλη την ώρα και βάζαμε αυτές τις «κομπρέσες». … Και όλα αυτά πέρασαν! Μόνο μια μικρή ουλή έμεινε, αλλά όλες αυτές οι πληγές επουλώθηκαν πολύ γρήγορα».

 Ο π. Ιππόλυτος, κρύβοντας ταπεινά τη δύναμη της προσευχής του ενώπιον του Θεού, προσπάθησε να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι λάμβαναν θεραπεία είτε μέσω του Μυστηρίου της Εκκλησίας, είτε μέσω ιερού ελαίου, είτε μέσω κάποιου είδους «κομπρέσας» φτιαγμένης από πλατάνια ή μέσω της υπακοής.

Γενικά, η υπακοή ήταν ένα από τα πιο σημαντικά «φάρμακά» του.. Και όσοι βρήκαν τη δύναμη να ταπεινώσουν την υπερηφάνειά τους, με τις προσευχές του ιερέα, έλαβαν τη θεία χάρη, που θεράπευσε όλες τις αναπηρίες τους. Ο πατέρας δεν ανάγκαζε τους ανθρώπους να κάνουν κατορθώματα, αλλά πάντα προσφερόταν να εργαστούν «με τις δυνάμεις τους». «Μάνα, έλα, δούλεψε για τουλάχιστον πέντε λεπτά – και θα είσαι καλό», είπε σε μια άρρωστο προσκυνήτρια… 

Ακούγοντας όμως τον ιερέα, γιατρεύτηκε, και έλαβε πνευματικό καρπό. Και έστειλε τη γυναίκα γυναικολόγο, για την οποία γράφτηκε παραπάνω, να δουλέψει στην κουζίνα: «Μάνα, δούλεψε λίγο, δούλεψε στην κουζίνα». Δεν ήθελε πραγματικά να πάει εκεί για να δουλέψει και, επιπλέον, είχε σοβαρό πρήξιμο στο πόδι της. Ωστόσο, αφού υπάκουσε στον γέροντα, ταπείνωσε την περηφάνια της και πήγε στη δουλειά. Έτσι, από το πουθενά, εμφανίστηκε δύναμη, έμπνευση για δουλειά και το πρήξιμο στο πόδι της εξαφανίστηκε εντελώς.

Χωλοί περιπατούσιν...

Μια μέρα έναν έφηβο περίπου 15-16 ετών τον έφεραν στον πατέρα Ιππόλυτο. Το όνομά του ήταν Αλέξανδρος. Δεν μπορούσε να σταθεί καθόλου στα πόδια του και δεν περπατούσε καν με πατερίτσες, γιατί είχε αδυναμία στα χέρια και στα πόδια. Κρατούσαν τον Αλέξανδρο από τα χέρια, κι αυτός απλά έσυρε τα πόδια του. Τον σήκωσαν από το αναπηρικό καροτσάκι για να τον πάνε στον ιερέα. 

Ο γέροντας ευλόγησε τους γονείς του να φύγουν και να αφήσουν τον Αλέξανδρο για ένα χρόνο. Πρέπει να πω ότι οι γονείς εμπιστεύτηκαν απόλυτα τον ιερέα και άφησαν τον γιο τους στη φροντίδα του. Ο π. Ιππόλυτος του έδωσε διακόνημα να εργάζεται στην τραπεζαρία, να ξεφλουδίζει πατάτες και τον ευλόγησε να μετέχει στα Ιερά Μυστήρια του Χριστού όσο πιο συχνά γινόταν.

 Και αυτό το λέει η Άννα Σαβέλιεβα, που ήρθε στο μοναστήρι ταυτόχρονα με τους δύο έφηβους γιους της. «Ζήσαμε τρεις εβδομάδες, είδαμε ότι δούλευε στην τραπεζαρία με τους γονείς του, οι οποίοι μετά έφυγαν. Και αφού ο πατέρας έδωσε την ευλογία του, άφησαν τον γιο τους. 

Και ήρθα ένα χρόνο μετά, επίσης με παιδιά. Ο γιος μου Maksimka τρέχει κοντά μου και μου λέει: «Μαμά, έλα να δεις. Αυτός είναι ο Σάσα που δεν περπατούσε, που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ξέρεις τι είδους υπακοή έχει τώρα;» – “τι” – «Στο λιβάδι». Ρωτάω: «Τι κάνει εκεί;» – «κόβει σανό». Έζησε ένα χρόνο στο μοναστήρι και έγινε απόλυτα υγιής. Ο πατέρας τον ευλόγησε να μπει στην ιατρική σχολή…»

….

Όλο και πιο συχνά πείθομαι για τη δύναμη της προσευχής του π. Ιππόλυτου, και τι θαύματα έκανε ο ελεήμων Κύριος με τις προσευχές του. Αν και μερικοί άνθρωποι στην αρχή ήταν πολύ απογοητευμένοι όταν, απαντώντας στις «δύσκολες» ερωτήσεις τους, άκουγαν μια πενιχρή λέξη: «Ας προσευχηθούμε» ή, για παράδειγμα, «Προσευχήσου στον Άγιο Νικόλαο, και όλα θα πάνε». ..

Αλλά δεν είχαν ιδέα τι κρυβόταν πίσω από αυτό το «ας προσευχηθούμε». Είχε ήδη προσευχηθεί γι’ αυτούς, είχε ήδη χύσει το αίμα του -αόρατο αίμα- γι’ αυτούς. Αν και πολλά θα μπορούσαν να αποδοθούν σε συμπτώσεις, αυτές οι «συμπτώσεις» συσσωρεύτηκαν πολύ γρήγορα και έγινε ξεκάθαρα ορατό ότι μιλούσαμε για ένα μοτίβο εδώ. Προσωπικά έβλεπα συχνά σωτήρια γεγονότα μετά τις προσευχές του γέροντα.

«Πατέρα», του απευθύνεται η Όλγα Ιβάνοβα από την Εκκλησία της Ανάστασης του Χριστού στη Μόσχα στο Καντάσι, «οι φίλοι μας έφυγαν για την Αμερική – οι σύζυγοι και δύο παιδιά. Ήταν Ορθόδοξοι και μετά μπήκαν στην κοινότητα των Μορμόνων και τώρα είναι σε αυτή την αίρεση για πέντε χρόνια. Τι να κάνω; 

Πώς μπορώ να τους βοηθήσω; «Τίποτα, ας προσευχηθούμε», λέει ο πατήρ Ιππόλυτος. Ένα χρόνο αργότερα, οι φίλοι της Olya από την Αμερική τηλεφωνούν και λένε ότι εγκατέλειψαν τους Μορμόνους, ότι συνειδητοποίησαν το ψεύδος των διδασκαλιών τους και επέστρεψαν στην αγία Ορθοδοξία. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να έπρεπε να μετακομίσουν σε άλλη Πολιτεία, γιατί οι Μορμόνοι τους καταδίωκαν συνεχώς, για να τους πείσουν να επιστρέψουν στην αίρεση τους.

Ένας νεαρός άνδρας από τη Σιβηρία επρόκειτο να παντρευτεί τη Μοσχοβίτισσα Μαρία, επίσης από την ενορία Kadashevsky, και αποφάσισε εκ των προτέρων να ρωτήσει τον γέροντα τι έπρεπε να κάνει: ο τύπος φαίνεται να μην είναι κακός και οι προθέσεις του φαίνονται αγνές. 

«Προσευχηθείτε στον Άγιο Νικόλαο και όλα θα πάνε καλά», απάντησε ο ιερέας. Άρχισε να διαβάζει Χαιρετισμούς στον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό κάθε μέρα. Και όταν έφτασε αυτός ο νεαρός, σε μια συνομιλία με τη Μαρία, σαν παρά τη θέλησή του, άρχισε ξαφνικά να ξεστομίζει ότι ενδιαφερόταν περισσότερο όχι για εκείνη, αλλά για το διαμέρισμά της…

Η μοναχή Gabriela από το μοναστήρι του Καζάν, στο χωριό Bolshegneushevo, είχε έλκος δωδεκαδακτύλου. Εξαιτίας του πόνου, δεν μπορούσε πια να κοιμηθεί και αναγκάστηκε να γονατίσει, σκύβοντας το κεφάλι της στο πάτωμα, αφού σε αυτή τη στάση ένιωθε λίγο καλύτερα. 

Πολλές φορές έκλαιγε και ρωτούσε τον πατέρα Ιππόλυτο: «Βοήθεια, γιατί είμαι ήδη εντελώς αδύναμη, πατέρα, δεν κοιμάμαι τα βράδια και δεν μπορώ να κάνω τίποτα». Και ο ιερέας απλώς λέει: «Ας προσευχηθούμε, ας προσευχηθούμε!» Αλλά μετά από λίγο καιρό, η μητέρα παρατηρεί ότι ο πόνος με κάποιο τρόπο την άφησε ήσυχα. 

Αποφάσισε να κάνει έλεγχο στο νοσοκομείο – δεν υπήρχε έλκος. «Αισθάνθηκα ακόμη και λυπημένη που δεν υπήρχε ασθένεια και καμία ευκαιρία να υποφέρω», θρηνεί σήμερα η Μητέρα Γαβριήλ. «Σε τελική ανάλυση, είναι γενικά καλό για εμάς τους μοναχούς να αρρωστήσουμε».

……



η Εμφάνιση της Παναγίας σε πιλότο στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Τσετσενία

Μια μέρα ένας πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου ήρθε να δει τον πατέρα μου και άρχισε να του λέει ότι επρόκειτο να εγκαταλείψει τη στρατιωτική του θητεία επειδή φοβόταν ότι θα τον πήγαιναν στην Τσετσενία. Ο πατέρας του λέει: «Εσύ, μη φοβάσαι. Η Μητέρα του Θεού θα είναι εκεί μαζί σου». Και του έδωσε μια εικόνα της Θεοτόκου. Με την ευλογία του γέροντα, ο πιλότος του ελικοπτέρου παραμένει στο στρατό και στέλνεται στην Τσετσενία. «Και έτσι πετάμε», λέει. «Ξαφνικά χτυπιόμαστε και το ελικόπτερο αρχίζει να χάνει ύψος. 

Και βλέπω ότι το ρύγχος κάποιου είδους στρατιωτικού όπλου είναι στραμμένο προς το μέρος μας από κάτω, και η τρομερή πραγματικότητα ανοίγεται μπροστά μας ότι το ελικόπτερο θα σπάσει τώρα σε κομμάτια και δεν θα μείνει τίποτα από εμάς». Και αυτή τη φοβερή στιγμή του έρχεται μια σωτήρια σκέψη ότι πρέπει να προσευχηθεί. Και από τα βάθη της καρδιάς του φωνάζει: «Κύριε, βοήθησε!» Ξαφνικά, πάνω στο τζάμι, σαν πίσω από τα σύννεφα, εμφανίζεται μια υπέροχη εικόνα της Μητέρας του Θεού. 

Ο πιλότος του ελικοπτέρου έμεινε άφωνος. Δεν υπήρξε έκρηξη και προσγειώθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν ήθελε να πει τίποτα στον διοικητή του, που ήταν επίσης μαζί του, γιατί ήταν άπιστος. Αλλά ο ίδιος ο διοικητής τρέχει κοντά του και του λέει: «Λέκα, είδες;» – “Ναι είδα”. – “Τι βλέπεις?” – “Μήτηρ Θεού.” – «Το είδα κι εγώ». Στη συνέχεια ο Αλεξέι αποσύρθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις και, όταν στο σπίτι είχε ήδη καταλάβει όλα αυτά τα γεγονότα, θυμήθηκε τα λόγια του πατέρα : “Η Μητέρα του Θεού θα είναι μαζί σας…”

…..

Υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές τέτοιες ιστορίες που μπορούν να αναφερθούν. Μπορεί να εκδοθεί ακόμη και ως ξεχωριστό βιβλίο. Όμως ήδη από τις παραπάνω περιπτώσεις γίνεται σαφές ότι η προσευχή του πατέρα Ιππόλυτου ήταν αποδεκτή στον Ουρανό.

Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν έκπληξη για μένα όταν έμαθα ότι ο γέροντας, όπως και σε εμένα, εμφανίζεται στα όνειρα πολλών προσκυνητών και τους φωτίζει ή τους ενισχύει πνευματικά. Εμφανίζεται σε κάποιον που του αρέσει να πίνει και λέει: «Μην πίνεις, Γρηγόρη, μην πίνεις, σε παρακαλώ!»…

Εδώ, για παράδειγμα, είναι η ιστορία που μου είπε η Άννα Σαβέλιεβα. Δύο νεαρά, φτωχά παντρεμένα ζευγάρια έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Και έτυχε να ξοδέψουν όλα τους τα χρήματα και χρωστάγανε στον ξενοδόχο, γιατί δεν έλαβαν υπόψη τους κάποια έξοδα ξενοδοχείου. Από το δωμάτιο του ξενοδοχείου οι νεαροί προσευχήθηκαν στον ιερέα για βοήθεια. 

Στη συνέχεια, με πλήρη ελπίδα ότι ο πατέρας Ιππόλυτος θα μεσολάβησε για αυτούς, κατέβηκαν στον διαχειριστή για έναν επιπλέον λογαριασμό. Τους ζητήθηκε να περιμένουν λίγο μέχρι να γίνουν οι υπολογισμοί,.. και αυτός άρχισε ξαφνικά να ζητά συγγνώμη για μια τόσο ενοχλητική καθυστέρηση και αμέσως τους άφησε να φύγουν χωρίς να πάρει χρήματα…

….. Για παράδειγμα, όταν τον ρωτούσαν για το τέλος του κόσμου, θα μπορούσε να απαντήσει: «Η ζωή μόλις αρχίζει». Και μια άλλη φορά απάντησε στην ίδια ερώτηση: «Ο χρόνος γερνάει, ο κόσμος φτάνει στο τέλος του». Όταν ρώτησα τον πατέρα Ιππότη: «Πάτερ, τι περιμένει τη Ρωσία;» Απάντησε: «Τίποτα, όλα θα αλέσουν και όλα θα πάνε καλά». Τι είναι αυτό? Προφητεία? Δεν ξέρουμε. ….. Και ό,τι κι αν συμβεί στη Ρωσία, «όλα θα συντριβούν».

Δεν θα γίνεις διοικητής των ΜΑΤ...αλλά παπάς...

Ένας νεαρός άνδρας ήρθε κοντά του για να ζητήσει συμβουλές για το ποιο μονοπάτι στη ζωή να επιλέξει: να γίνει διοικητής μιας διμοιρίας αστυνομικών ταραχών ή να ανοίξει τον δικό του κατασκευαστικό συνεταιρισμό. Πόσο ξαφνιάστηκε όταν του απάντησε ο γέροντας: «Τι ΜΑΤ, τι συνεταιρισμός! 

Θα είσαι παπάς, θα έχεις δικό σου ναό και θα έχεις το δικό σου κόκκινο (!) αυτοκίνητο». Αυτό βέβαια ήταν δύσκολο για τον νεαρό να το πιστέψει και νόμιζε ότι ο ιερέας αστειευόταν έτσι. Αλλά μετά από 5 χρόνια όλα έγιναν πραγματικότητα: με την ιεροσύνη, και με το ναό, και με το αυτοκίνητο, ακόμα και με το χρώμα του.

Άλλωστε, δεν είχε χρήματα ούτε για αυτοκίνητο όταν οι ευγενικοί άνθρωποι προσφέρθηκαν να πάρουν ένα παλιό Moskvich φθηνά και με δόσεις, και επιπλέον – ήταν κόκκινο!

Ο γέροντας είπε εντελώς μυστηριώδη λόγια σε έναν ιερέα από μια μακρινή επισκοπή: «Μην μαλώνεις με τον επίσκοπο». – «Μα πώς, πάτερ, θα μαλώσω με τον ίδιο τον επίσκοπο;» – Ήταν έκπληκτος. «Και να θυμάσαι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μαλώσεις μαζί του», επανέλαβε ο π. Ιππόλυτος. 

Και μόλις ένα χρόνο αργότερα ο ιερέας αυτός κατάλαβε τα λόγια του γέροντα, όταν του συνέβη σοβαρός πειρασμός και θέλησε να καταγγείλει με σκληρούς όρους τον επισκοπικό του επίσκοπο για κάποιες από τις ελλείψεις του. «Θεωρούσα αδύνατο για τον εαυτό μου να συμφιλιωθώ με αυτήν την κατάσταση», είπε αργότερα αυτός ο ιερέας. 

«Αν και, για να είμαι ειλικρινής, η περηφάνια μου δεν μου επέτρεψε να ταπεινώσω τον εαυτό μου, αλλά τα λόγια του σοφού και ιερού εξομολογητή μου, που ειπώθηκαν πολύ πριν, με έκαναν να σκεφτώ». Ως αποτέλεσμα, αυτός ο ιερέας συγκράτησε τα συναισθήματά του και έγραψε μια ευγενική επιστολή με σεβασμό στον επίσκοπό του, και μετά από αυτό η ζωή του άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο…

Ο πατέρας, αν ήταν δυνατόν, έκρυβε τη διορατικότητά του και μόνο όταν ήταν απαραίτητο για έναν άνθρωπο , αποκάλυπτε τη μυστηριώδη Πρόνοια του Θεού για αυτόν. Κάποτε, σε μια συνομιλία με τη Μοσχοβάτη Λάρισα, ο πατέρας Ιππόλιτ τη ρώτησε αν ήταν παντρεμένη. 

Η Λάρισα απάντησε όχι. Αλλά, προς έκπληξή της, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας το ρώτησε 4 φορές. Και ξαφνικά λέει: “Ουάου, είναι ήδη 38, αποφάσισε να παντρευτεί!” Φυσικά η Λάρισα δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιον μιλούσε ο γέροντας. Περνούν 4(!) χρόνια, και γνωρίζει έναν τριανταοκτάχρονο άντρα. 

«Όταν συναντήσαμε αυτόν τον άνθρωπο», λέει η Λάρισα, «αν δεν ήξερα ότι ήταν αυτός, ο ευλογημένος από τον ιερέα, μπορεί να μην είχαμε συνεχίσει τη γνωριμία μας. Γιατί εκείνη την εποχή είχα σοβαρούς πειρασμούς, αλλά ήξερα ήδη ότι αυτή ήταν η ευλογία του Πατέρα».

Η πνευματική όραση..

Σε συζητήσεις με τον πατέρα Ιππόλυτο, σιγά σιγά συνήθισα την ιδέα ότι όλα του ήταν ανοιχτά. Αλλά το πόσο ανοιχτά του αποκαλύπτονται όλα και πότε του αποκαλύπτονται όλα είναι, φυσικά, ένα μυστήριο για όλους μας. Ωστόσο, ο μοναχός Βαρσανούφιος της Όπτινας μας σηκώνει ελαφρώς αυτό το πέπλο. Αυτό είπε σε έναν ιερέα έξι μέρες πριν από το θάνατό του: «Μεγάλη χάρη δίνεται στους πρεσβυτέρους – αυτό είναι το χάρισμα του συλλογισμού.

 Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο. Εκτός από φυσικά μάτια, έχουμε και πνευματικά μάτια, μπροστά στα οποία ανοίγεται η ανθρώπινη ψυχή. Πριν σκεφτεί ένας άνθρωπος, πριν προκύψει μια σκέψη μέσα του, τη βλέπουμε με πνευματικά μάτια, βλέπουμε ακόμη και τον λόγο για την εμφάνιση μιας τέτοιας σκέψης. Και τίποτα δεν μας κρύβεται… Όταν θέλω, θα δω όλα όσα κάνεις και σκέφτεσαι. Για εμάς δεν υπάρχει χώρος και χρόνος…»

Προφανώς, ο Κύριος έδωσε στον ιερέα μας την ίδια χάρη – πνευματική όραση,.. Ωστόσο, ο ιερέας έκρυβε πάντα αυτό το δώρο του, προσπαθώντας να απαντήσει όσο πιο απλά και ταπεινά γινόταν σε όσους τον ρωτούσαν. Σύμφωνα όμως με τον π. Βλαντιμίρ Βόλγκιν: «Όπως το νερό που ξεχειλίζει από ένα ποτήρι και χύνεται πέρα ​​από τα όριά του, πέρα ​​από τις άκρες, έτσι και η χάρη που ξεχείλισε την ψυχή του Πατέρα Ιππόλυτου ξεχύθηκε σε όλους γύρω του και είχε διαφορετικές εκφράσεις που συνδέονταν με τα δώρα της χάρης του Αγίου Πνεύματος. ”

Όπως έγραψα ήδη, στην αρχή ο ιερέας μου έκρυψε εντελώς τη διορατικότητά του. Και ήδη σκεφτόμουν να πάω σε κάποιον άλλο γέροντα για να ακούσω επιτέλους όλη την αλήθεια για τον εαυτό μου.

Ο π. Ιππόλυτος ευλόγησε όλους τους προσκυνητές που έρχονταν κοντά του με εικόνες. Κοντά του υπήρχαν πάντα πολλές στοίβες εικονιδίων, τις οποίες μοίραζε σε όλους. Ήμουν σίγουρος ότι ο πατέρας Ιππόλυτος τα έδινε αποκλειστικά ως ευλογία στη μνήμη αυτής της συνάντησης και ότι δεν υπήρχε βαθύ νόημα σε αυτήν. Αλλά πρόσφατα, διαφορετικοί άνθρωποι άρχισαν να μου λένε απολύτως εκπληκτικές ιστορίες που σχετίζονται με αυτές τις ιερατικές ευλογίες.

«Το μοναστήρι ήταν ανοιχτό σε όλους. Δέχονταν και τους απελευθερωμένους από τη φυλακή και τους άστεγους, γιατί είναι όλοι άνθρωποι, όλοι εικόνες του Θεού», θυμάται ο Ιερομόναχος Ιππόλυτος (Σολόβιεφ) ή, όπως τον αποκαλούσαν όλοι, ο Ιππόλυτος νεώτερος, ο τελευταίος ηγούμενος του μοναστηριού. Όλοι έτρωγαν σε μια τραπεζαρία – από τον ηγούμενο μέχρι τον αλήτη. Και υπήρξε ευλογία από τον π.Ιππόλυτο ο ηγούμενος να ταΐζει όλους όσους έρχονται και ανά πάσα στιγμή.

Το μοναστήρι υπό τον ιερέα διεξήγαγε πολύ πραγματικές, αληθινές χριστιανικές δραστηριότητες: εδώ έδιναν νερό και φαγητό σε διψασμένους και πεινασμένους και ζέσταινε τις ψυχές των θλιμμένων και απελπισμένων. Το φαινόμενο στον σύγχρονο, σκληρό και ψυχρό κόσμο μας είναι εντελώς εξαιρετικό.

…..

Ο πατέρας πήγε να προσευχηθεί γύρω από το μοναστήρι, και μέσα από τα χωράφια, τα λιβάδια και τις πηγές. Θυμάμαι μια μέρα τον συναντήσαμε κατά λάθος πίσω από το μοναστήρι σε μια κοιλότητα. Έμοιαζε τόσο πολύ στον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ τότε: καμπουριασμένος, με λαμπερό βλέμμα, με ένα ταξιδιωτικό ραβδί στα χέρια, φορώντας ένα ράσο κουμπωμένο στη ζώνη του. Και σταδιακά, με τη βοήθεια του Θεού, το μοναστήρι μεταμορφώθηκε και εξευγενίστηκε.

Σε διάφορα μέρη της περιοχής Rylsky, ο ιερέας δημιούργησε μοναστήρια, όπου εγκατέστησε μικρές κοινότητες μοναχών και αρχάριων, οι οποίοι έκαναν το κατόρθωμα της προσευχής εκεί και διηύθυναν ένα αγρόκτημα αγροτών. Ένα από αυτά έχει ήδη μετατραπεί σε Μονή Καζάν. Αυτό που ήταν χαρακτηριστικό για τα μοναστήρια και το ίδιο το μοναστήρι του Αγ Νικολάου ήταν ότι η σκληρή χειρωνακτική εργασία τέθηκε στο προσκήνιο. Δεν έμεινε χρόνος για άσκοπες κουβέντες ή παθιασμένες σκέψεις. Όλοι δούλευαν σε διαφορετικές υπακοές: κάποιοι βοσκούσαν βοοειδή, άλλοι άρμεγαν αγελάδες, άλλοι δούλευαν στα χωράφια. Υπήρχε ατελείωτη δουλειά.

Ένα πολύ αξιοσημείωτο γεγονός: με την ευλογία του ιερέα δημιουργήθηκαν μοναστήρια όπου δεν υπήρχαν πριν. Ξέρω τρία: δύο βρίσκονται στην Οσετία και το ένα είναι κοντά, στο χωριό Bolshegneushevo – το μοναστήρι του Καζάν, το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω. Ο πατέρας Ιππόλυτος, ευλόγησε τη δημιουργία τριών μοναστηριών ταυτόχρονα.

Κάθε προσκυνητής που ερχόταν στη Μονή του Αγίου Νικολάου έδινε σημασία στον μεγάλο αριθμό Καυκάσιων μεταξύ των αδελφών, μεταξύ των εργατών του μοναστηριού. Αυτοί ήταν Ορθόδοξοι Οσσετοί, μερικές φορές ακόμη και με ολόκληρες οικογένειες που συρρέουν εδώ από την Οσετία. Αποδεικνύεται ότι ο πατέρας Iππόλυτος ανέλαβε ένα πραγματικό κατόρθωμα ή, όπως λένε οι ίδιοι οι Οσσετοί, ένα αποστολικό κατόρθωμα να διαφωτίσει ολόκληρο τον λαό της Οσετίας. Ο Φωτιστής της Οσσετίας..



Η Οσετία-Αλανία είναι μια αρχαία χριστιανική χώρα που υιοθέτησε την Ορθοδοξία τον 8ο αιώνα. Τον 12ο αιώνα, η διάσημη Γεωργιανή βασίλισσα Ταμάρα, η οποία ήταν η ίδια κόρη μιας Οσετίας πριγκίπισσας και παντρεμένη με τον Οσσετό πρίγκιπα Ντέιβιντ Σοσλάν, κήρυττε εδώ τον Χριστιανισμό.

Οι Οσσετοί, που ήρθαν σε μεγάλους αριθμούς στον π. Ιππόλυτο, τον αποκαλούσαν, όσο δυνατό κι αν ακούγεται, δεύτερο απόστολο της Οσετίας. Άλλωστε, ο γέροντας ευλόγησε τη δημιουργία δύο μοναστηριών εδώ – ανδρών και γυναικείων.

Η ανταποκρίτρια της τηλεόρασης που θα του έπαιρνε συνέντευξη έγινε τελικά ηγουμένη!

Την ιστορία αφηγείται η Μητέρα Νόννα, ηγουμένη του μοναστηριού. Τότε η Νατάλια, ήταν ακόμη ανταποκρίτρια της Οσεττικής τηλεόρασης, ήρθε να γυρίσει μια ταινία για τον Αρχιμανδρίτη Ιππόλυτο. «Κινηματογραφήσαμε ανθρώπους που ήταν σημαντικοί για την Οσετία, που κατά κάποιο τρόπο άλλαξαν την ιστορία της. Και μου είπαν πολλά καλά πράγματα για τον πατέρα Ιππόλυτο, και σκέφτηκα, λοιπόν, να του πάρω συνέντευξη, γιατί πολλοί άνθρωποι μας πηγαίνουν εκεί. 

Έτσι, φτάσαμε, πήγα κοντά του και άρχισα να λέω κάτι. Και εκείνος: «Τι να κάνω;» Λέω: «Θα σου κάνω ερωτήσεις και εσύ θα τις απαντήσεις». Μου λέει: «Δεν ξέρω πώς να μιλήσω». ( σσ αθώα ψυχή) Σκέφτομαι, ουάου, έχω ταξιδέψει τόσο πολύ, κι εκείνος «δεν ξέρω να μιλάω»… Και ο παπάς με κοιτάει έτσι και μου λέει: «Ξέρεις ότι είσαι καλόγρια;» Απαντώ θυμωμένα: «Πώς ξέρεις ποιος είμαι;» Και είπε: «Και οι σταυροί των μοναχών λάμπουν εδώ» και έδειξε το μέτωπό του. Και χαμόγελα. 

Τρεις μέρες περπατούσα σαν σοκαρισμένη και μετά άρχισαν να αλλάζουν όλα στην ψυχή μου… Όταν όμως ετοιμαζόμουν να φύγω σε τρεις μέρες, μου είπε – όχι, μείνε. Αλλά έλεγα νομίζω ότι πρέπει να φύγουμε από εδώ, υπάρχει κάποια περίεργη αίρεση εδώ, που σέρνουν τους πάντες να γίνουν μοναχοί, δεν το χρειάζομαι αυτό. Αλλά η ψυχή, φυσικά, έχει ήδη ανοίξει.

 Καταλαβαίνετε, δεν ήταν πλέον δυνατό να φύγω έτσι, πέρασα κάποιο αόρατο κατώφλι και είδα ανθρώπους που περιφρονούσαν τα πάντα για χάρη μιας επιθυμίας να ζήσουν εδώ και να υπηρετήσουν τον Θεό – αυτό δεν μπορεί παρά να με αγγίξει. Τα κοιτάζω όλα αυτά και βλέπω ότι δεν είχα ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου, ούτε καν έχω διαβάσει για αυτό. 

Και όλα αυτά με ενδιέφεραν ως δημοσιογράφο… Όταν όμως ετοιμαζόμουν να πάω σπίτι, ξαφνικά αρρώστησα βαριά. Και αρρώστησα τόσο που δεν θυμάμαι τον εαυτό μου. Πυρετός 40. Θυμάμαι ότι κάποιος μου έδωσε τσάι με μέλι. Σταδιακά συνέρχομαι και καταλαβαίνω ότι είναι καλύτερα να μην «σπάσω» (γέλια).

Τότε μια γυναίκα τρέχει στο κελί μας και ρωτάει: «Πού είναι η Νατάσα η διευθύντρια;» Απαντώ: «Είμαι η Νατάσα, η σκηνοθέτης». Και ξαφνικά άρχισε να με αγκαλιάζει, να με φιλάει λέγοντας: «Ω, καλή μου! Μόλις ήρθα από τον Γέροντα. Ο πατέρας μου είπε: «Είδες ότι ήρθε σε μας η Αλανική ηγουμένη;» – «Ποια ηγουμένη ;» – «Η Νατάσα είναι σκηνοθέτης. Πώς και δεν το είδες; Είναι η Ηγουμένη Αλάνσκαγια». 

Και ακούω και δεν καταλαβαίνω τι λέει. Η λέξη «ηγουμένη» ήταν γενικά ένα κλειστό θέμα για μένα. Λοιπόν… ήταν αδύνατο να μην αγαπήσεις τον ιερέα, σωστά; Και σιγά σιγά ηρέμησα, μιλήσαμε πολύ. Αντί για τρεις μέρες, έμεινα ένα μήνα. Και ένα μήνα μετά με άφησε και μου είπε τι μέρα να πάω. Φανταστείτε, το 2001 ήρθα να του πάρω συνέντευξη και την ίδια χρονιά μπήκα σε μοναστήρι… Με ευλόγησε να γίνω μοναχή και μου έδωσε την εικόνα «Η Ανάσταση του Κυρίου». 

Πίσω υπήρχαν τρεις σταυροί με Γολγοθά. Και στην τελευταία μου επίσκεψη, πήρε τις αδερφές μου και εμένα στο κελί του και μας έδωσε μικρά εικονίδια. Και ήρθε κοντά μου, σταύρωσε τα χέρια του για να πάρει την ευλογία και είπε: «Μάνα, ευλόγησε». Και φοβήθηκα τόσο πολύ, που μου έπεσε το κομποσκοίνι… Μας έστειλαν σε ένα μοναστήρι στο Μπεσλάν. Αρχίσαμε να ζούμε ως κοινότητα πριν έρθει ο Επίσκοπος Θεοφάνης. Και έχει ήδη εγκρίνει τα μοναστήρια…»

Η μονή στο μαρτυρικό Μπέσλαν...

Με την ευλογία του γέροντα άνοιξε η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Οσετία στην πολύπαθη πόλη Μπεσλάν της Οσετίας, που βρισκόταν 200 μέτρα από το σχολείο Νο 1, όπου σημειώθηκε το τερατώδες τρομοκρατικό χτύπημα, και το Μοναστήρι της Ιεράς Κοιμήσεως των Αλανών στην μια άλλη πόλη της Οσετίας – το Alagir…

Ο ηγούμενος της μονής, Ιερομόναχος Στέφανος, θυμάται: «Το Μπεσλάν ήταν η αρχή της ίδρυσης του μοναστηριού και ο πατέρας Ιππολίτης, απ’ όσο ξέρω, προσπάθησε πολύ να το χτίσει πρώτα στο Μπεσλάν, αλλά παρόλα αυτά τοποθέτησε την κύρια έμφαση στα βουνά. 

«Βουνά, βουνά, βουνά… Τα βουνά θα σε σώσουν. Τα βουνά είναι η σωτηρία σου». Και υπέδειξε το μέρος: «Ψάξτε για τον παλιό εγκαταλειμμένο ναό… Ψάξτε για…» Και όταν άρχισε η έρευνα, όλα άρχισαν να διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο που ο παλιός κατεστραμμένος ναός, που βρίσκεται κοντά, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς. Παρόλο που ήταν χωρίς στέγη, παρόλο που ήταν σε ερημική κατάσταση, ήταν ακόμα το μεγαλύτερο σε αυτήν την επικράτεια.

Με τη χάρη του Θεού σήμερα έχουμε αδελφικό σώμα. Δεν είχαμε ονειρευτεί ποτέ ότι εκτός από το εκκλησάκι των Μυροφόρων Γυναικών, που χτίστηκε το 1850, ο Θεός μας έδωσε την ευκαιρία να χτίσουμε μια δεύτερη εκκλησία – την εικόνα της Θεοτόκου Mozdok Iveron. Και αυτό προκλήθηκε από το γεγονός ότι ο αριθμός των ενοριτών αυξάνεται, οι άνθρωποι έλκονται όλο και περισσότερο στο μοναστήρι, παρασύρονται στην προσευχή. 

Το φαράγγι μας φημίζεται επίσης για το γεγονός ότι πέντε χιλιόμετρα από το μοναστήρι υπάρχει ένα παρεκκλήσι στο οποίο για εξακόσια χρόνια φυλάσσονταν το κύριο ιερό της Οσετίας και ολόκληρου του βόρειου Καυκάσου – η εικόνα Iverskaya Mozdok της Μητέρας του Θεού, δωρεά της Αγίας Βασίλισσας της Γεωργίας Ταμάρα της Μεγάλης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχει μια εκδοχή ότι η ίδια η Υπεραγία Θεοτόκος διέταξε τον π. Ιππόλυτο να προσευχηθεί για την Οσετία και να δείξει τόσο ιδιαίτερη φροντίδα προς την Οσετία. Ίσως χρειαζόμαστε ειδική προστασία, ίσως κάτι μυστικό κρύβεται από τον Κύριο».

Για πολλούς στην Οσετία, το μοναστήρι της Κοιμήσεως του Άλαν έχει γίνει πνευματικό κέντρο: οι άνθρωποι έρχονται εδώ από το Φιάγκντον, από το Μπεσλάν, από το Βλαδικαυκάζ.

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι ενδιαφέρουσα: ο ιερέας όχι μόνο ευλόγησε τη δημιουργία δύο μοναστηριών, αλλά πρότεινε με ακρίβεια πού να αναζητηθεί χώρος τόσο για τα ανδρικό όσο και για τα γυναικείο μοναστήρι. Για τους άνδρες, έδωσε την ευλογία του να αναζητήσουν έναν παλιό κατεστραμμένο ναό στα βουνά, και για τις γυναίκες – ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι ανάπαυσης κοντά στην πόλη Alagir. Έτσι το θυμάται η μητέρα Νόννα. «Με κάλεσε στο κελί του και με ρώτησε: «Λοιπόν, πώς ζεις εκεί;» Λέω: «Πατέρα, ευλόγησέ μας να μετακομίσουμε από το Alagir». Μου φαινόταν ότι ήταν πολύ δύσκολο να ζεις στην πόλη, σε έναν οικιστικό δρόμο, περιτριγυρισμένο από σπίτια. 

Λέω στον ιερέα ότι στο χωριό Άρχον ζουν Ορθόδοξοι Κοζάκοι και θέλουν να μας δώσουν γη. Και χτύπησε το τραπέζι με τη γροθιά του και είπε σκληρά: «Alagir, το είπα». Ξαφνιάστηκα αμέσως. Και ξαφνικά έγινε μαλακός και είπε: «Κοίτα. Κάπου από το σπίτι σας, 5-6 χιλιόμετρα μακριά, υπάρχει ένας εγκαταλελειμμένος ξενώνας. Και όταν το βρείτε, ρώτα. Θα σου το δώσουν. Εκεί θα έχεις σπίτι, εκκλησία και ψάρι». Νομίζω πού βρίσκουμε ψάρια εκεί; Και λέει: «Θα υπάρχουν ψάρια, 50 αδερφές, 250 αγελάδες». Και ρωτάει: «Πίνουν οι αδερφές τσάι στα κελιά τους;» “Για ποιο λόγο?” «Λοιπόν, όταν θέλουν τσάι, πίνουν τσάι;» Ναι, λέω, μπορείς άνετα να έρθεις στην τραπεζαρία εδώ και να σου βάλουν τσάι. Και λέει: «Ακριβώς, τώρα δεν χρειάζεται υπερβολική αυστηρότητα. Οι άνθρωποι είναι πλέον αδύναμοι. 

Γενικά, δόξα τω Θεώ που έρχεται κόσμος στο μοναστήρι». Και έτσι, κατόπιν αιτήματος του επισκόπου Θεοφάνη, η κυβέρνηση της Βόρειας Οσετίας-Αλανίας και η Δημοκρατική Επιτροπή Συνδικάτων μετέφεραν 15 εκτάρια γης και ερειπωμένους χώρους του πρώην πρωτοπόρου στρατοπέδου Voskhod στο μοναστήρι. 

Το μοναστήρι άρχισε να ξαναχτίζεται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Σε σύντομο χρονικό διάστημα χτίστηκε στη μονή ναός, ξενώνας, ξεχωριστό κτήριο μοναστηριακών εργαστηρίων, μεγάλη μοναστική τραπεζαρία, αδελφότητα και Κέντρο Αποκατάστασης παιδιών που επλήγησαν από τρομοκρατικές επιθέσεις και εχθροπραξίες.

 Στο έδαφος της μονής εγκαταστάθηκαν γραμμές νερού, φυσικού αερίου, ρεύματος και επικοινωνίας. Παράλληλα με τη δημιουργία του μοναστηριού έφτασαν σε αυτό νέες μοναχές. Σήμερα η Αδελφότητα Άλαν αποτελείται από δεκαπέντε μοναχές και μία αρχάρια.

Βαπτίζονται κατά χιλιάδες Ορθόδοξοι στην Οσετία πολλοί από αυτούς μουσουλμάνοι μετά την τραγωδία του Μπέσλαν…

Και στη συνέχεια, την 1η Σεπτεμβρίου 2004, χτύπησε η τρομερή τραγωδία στο Μπεσλάν, όταν μια ομάδα τρομοκρατών που έμοιαζαν με δαίμονες κατέλαβαν ένα λύκειο, κρατώντας ομήρους περισσότερους από χίλιους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων, μαζί με δασκάλους και γονείς, παιδιά διαφορετικών ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων βρεφών . 

Πιθανώς, ο πατέρας Ιππόλυτος είδε μέσα από τα τρομερά γεγονότα του Μπεσλάν και ευλόγησε τη δημιουργία ενός μοναστηριού εκεί, ώστε να γίνει προσευχή σε αυτόν τον ιερό τόπο, που, φυσικά, χρειαζόταν αυτή η πόλη. Είναι γνωστό ότι λίγες μέρες πριν από αυτή την καταστροφή γινόταν η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο φαράγγι Kurtatinsky. Ακολούθησε μεγάλη πανηγυρική λειτουργία, στη συνέχεια θρησκευτική πομπή προς το παρεκκλήσι, όπου φυλάσσονταν προηγουμένως η εικόνα Iveron Mozdok της Μητέρας του Θεού με ένα σεβαστό αντίγραφο αυτής της εικόνας. Και αυτή η θαυματουργή άρχισε να δημιουργεί ειρήνη. 

Η μητέρα Νόνα θυμάται ότι οι μοναχοί του Μπεσλάν, κατά τη διάρκεια αυτών των τρομερών γεγονότων στο σχολείο, προσεύχονταν όλο το εικοσιτετράωρο στην εκκλησία και πολλοί άνθρωποι ήρθαν στο μοναστήρι τους για βοήθεια, πρώτα απ ‘όλα. «Οι μοναχοί πήραν το πιο δύσκολο πράγμα – την απαρηγόρητη θλίψη των ανθρώπων, τις κηδείες, ένα νεκροταφείο και το αιώνιο ερώτημα – πού ήταν ο Θεός;»

«Η τραγωδία του Μπεσλάν είναι, φυσικά, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της τελευταίας δεκαετίας στην ιστορία της Πατρίδας μας», είπε ο διάσημος ιερέας της Αγίας Πετρούπολης, ηγούμενος του μετοχίου Leushinsky, αρχιερέας Gennady Belovolov. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι οι Οσετοί είναι χριστιανικός λαός και η Οσετία είναι προπύργιο της Ορθοδοξίας στον Καύκασο. Και επομένως για εμάς αυτή η τραγωδία θα έπρεπε να είναι πρώτα απ’ όλα Γολγοθάς, ένα γεγονός που θα πρέπει να μας θυμίζει τη Βηθλεέμ όπου σκότωσε τα νήπια ο Ηρώδης, άρα και τον ίδιο τον Χριστό. 

Αυτό, νομίζω, είναι το πνευματικό νόημα αυτής της τραγωδίας. Εδώ χύθηκε χριστιανικό αίμα, εδώ έγινε αυτή η θυσία για όλη τη Ρωσία, για ολόκληρη τη ρωσική γη και για ολόκληρο τον πολυεθνικό μας λαό». …… Τώρα, δίπλα στο σχολείο Νο. 1 στο Μπεσλάν, ξεκίνησε η κατασκευή ενός ναού προς τιμή των Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσικής Εκκλησίας.

Μετά την τραγωδία του Μπεσλάν στη Δημοκρατία, ο αριθμός των ανθρώπων που προσηλυτίστηκαν στην Ορθοδοξία αυξήθηκε κατακόρυφα. Στο μοναστήρι της Ιεράς Κοιμήσεως του Αλάνσκι, άρχισαν να βαπτίζονται 25–30 άτομα μια Κυριακή. 

Οι άνθρωποι άρχισαν να δέχονται την Ορθοδοξία με ολόκληρες τις οικογένειές τους. Μεταξύ των νεοπροσήλυτων υπήρχαν συχνά εθνοτικοί μουσουλμάνοι. Η υποδοχή του βαπτίσματος και η μεταστροφή στην Ορθοδοξία από το Ισλάμ ξεκίνησε τις πρώτες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση ακριβώς στα νοσοκομεία του Μπεσλάν και του Βλαδικαυκάζ. Οι ίδιες ομαδικές βαπτίσεις έγιναν και στο έδαφος της Μονής Θεοφανείων Άλαν. Και στις 25 Σεπτεμβρίου 2005 έλαβε χώρα ένα πραγματικά εποχικό γεγονός όταν πάνω από 1.000 άνθρωποι βαφτίστηκαν στη λίμνη του μοναστηριού. 

Και αυτή η ιερή πράξη ενέπνευσε τόσο πολύ τον Οσετιακό λαό που στις 2 Σεπτεμβρίου 2006 πάνω από χίλιοι άνθρωποι βαφτίστηκαν ξανά στα νερά της λίμνης του μοναστηριού. Και αυτές οι μαζικές βαπτίσεις στο μοναστήρι έχουν γίνει παραδοσιακές – επαναλαμβάνονται, αν είναι δυνατόν, κάθε χρόνο. «Οργανώσαμε μαζικές βαπτίσεις», λέει η μητέρα Νόνα. «Βαφτίζαμε μιάμιση χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα. 

Στα πέντε χρόνια ύπαρξης του μοναστηριού βαφτίσαμε επτά χιλιάδες ανθρώπους. Και καταλαβαίνετε – κανείς δεν οδήγησε κόσμο εδώ. Οι ίδιοι ήρθαν να βαφτιστούν σε τεράστιους αριθμούς, μιάμιση χιλιάδες άτομα ο καθένας, δεν είχαμε αρκετούς ιερείς».

Τον Μάρτιο του 2005, με την ευλογία του Πατριάρχη Αλεξίου Β’, ξεκίνησε το πρώτο κοινό κοινωνικό πρόγραμμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό – η δημιουργία ενός Κέντρου Αποκατάστασης για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπεσλάν στο έδαφος της το Μοναστήρι Επιφάνεια Alan. Το κέντρο αυτό προορίζεται για παιδιά που επέζησαν από την τριήμερη κόλαση που δημιουργήθηκε εντός των τειχών του σχολείου. Υπήρχαν 558 τέτοια παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του γεωργιανού στρατού στη Νότια Οσετία και του βομβαρδισμού της πόλης Tskhinvali το 2008, οι αδερφές του μοναστηριού Alan Epiphany ήταν και πάλι στο μέτωπο. Χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από το μοναστήρι και το Κέντρο Αποκατάστασης δέχτηκε πολλά θύματα, κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά. Η μητέρα Νόννα θυμάται: «Είχαμε 100 άτομα στο παιδικό μας κέντρο. 

Ήμασταν οι πρώτοι στο δρόμο που μπορούσαμε να προσφέρουμε στέγη ή φαγητό, ή κάτι άλλο. Δεν κοιμηθήκαμε, ήμασταν ήδη άρρωστοι από έλλειψη ύπνου, η τραπεζαρία δούλευε ασταμάτητα, ταΐζαμε όλους. Εκεί ο στρατός βάδιζε προς τη μια κατεύθυνση και οι πρόσφυγες προς την άλλη. Εδώ σταμάτησαν. Τους δώσαμε νερό, τσάι, σάντουιτς. Ο πατέρας Ιππόλυτος μου είπε ότι πρέπει κανείς να αγαπά την Πατρίδα σαν μητέρα και να είναι πατριώτης. 

Και ονειρευόμουν ότι θα κλεινόμασταν εδώ, θα προσευχόμασταν αυστηρά και θα σιωπούσαμε και θα ακολουθούσαμε έναν ασκητικό τρόπο ζωής. Δεν λειτούργησε γιατί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ κατά σωρό που χρειάζονταν βοήθεια. Μόνο μια λέξη, απλά ακούστε, απλά μιλήστε. Απλά πιείτε τσάι μαζί τους. Καταλαβαίνεις? Ο ασκητής χάλασε, αυτό που μένει είναι το ιεραποστολικό μοναστήρι, που μάλιστα μόνο του τα σέρνει όλα αυτά».

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ποια μεγάλη πνευματική και ιεραποστολική δραστηριότητα επιτελούν και τα δύο μοναστήρια, ευλογημένα από τον Γέροντα Ιππόλυτο. Αυτοί, θα έλεγε κανείς, βαπτίζουν την Οσετία, κηρύττουν, αναβιώνουν εκεί την Ορθοδοξία. Ίσως, έτσι ώστε ο Καύκασος ​​να παραμένει πάντα το πρώτο πεπρωμένο της Μητέρας του Θεού…

Ο ίδιος ο Γέροντας Ιππόλυτος δεν είχε πάει ποτέ στην Οσετία, αλλά κατά τα χρόνια της υπηρεσίας του στο Μοναστήρι , ολόκληρη η μικρή δημοκρατία πιθανότατα μετακόμισε σε αυτόν.



«Η ίδια η Οσετία», λέει ο μοναχός του Ρίλσκ Γκριγκόρι Πένκνοβιτς, «ταξίδεψε σε ένα αδιάκοπο τεράστιο ρεύμα στην άγνωστη πόλη Ρίλσκ για να λάβει μια ευλογία από αυτόν τον άνθρωπο. Από ληστές μέχρι υπουργούς ήταν όλοι εκεί. Και κανένας – είμαι αυτόπτης μάρτυρας και μάρτυρας αυτού – δεν βγήκε ποτέ από τον πατέρα Ιππόλυτο απαρηγόρητος». Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι οι Οσσετοί αρχίζουν να επιστρέφουν σταδιακά στην αρχική πίστη των προγόνων τους – την Ορθοδοξία…

Εξωτερικά, ο ιερέας ήταν ψηλός, ελαφρώς σκυμμένος, μεγαλόσωμος, αλλά όχι παχουλός. Όλη του η εμφάνιση ήταν εμπνευσμένη από χάρη. Ένα καθαρό, βλέμμα γαλάζιων ματιών, ένα χαρούμενο, ευγενικό πρόσωπο, που λάμπει από αγάπη για όλους. «Όταν ο ιερέας χαμογέλασε», θυμάται ένας εργάτης του μοναστηριού, «μπορούσες να δώσεις τα πάντα για το χαμόγελό του. 

Τέτοιο χαμόγελο δεν θα βρεις πουθενά. Υπήρχε τόση ευγένεια μέσα του…» Μιλούσε με ήσυχη, ήρεμη και διακριτική φωνή. Ονόμαζε πατέρες άντρες, ακόμη και νεαρούς, και απευθυνόταν σε πολλούς με το «εσείς». ( σσ ο Άγ Ιάκωβος Τσαλίκης της Ρωσίας ευγενικό πνεύμα) Δεν επέβαλε τη γνώμη του, αλλά πολύ προσεκτικά και αθόρυβα κοινοποίησε το θέλημα του Θεού στους ανθρώπους.

Ο π. Ιππόλυτος πάντα καλούσε όλους σε ειρήνη με τους γείτονές τους και σε ταπείνωση. Ο ίδιος ήταν όλο ταπεινοφροσύνη, όλο πραότητα. Ταπεινώθηκε μπροστά σε όλους: στον τελευταίο εργάτη, μπροστά σε κάποια γιαγιά του χωριού, που, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια τεράστια ουρά πίσω της για να δει τον γέροντα, ξοδεύει μια ώρα προσπαθώντας να λύσει τα οικονομικά της ζητήματα μαζί – αν πουλήστε μια αγελάδα, αν θα έχει άλλη χήνα και από ποιον είναι καλύτερο να αγοράσει αλεύρι. «Από όλα τα μονοπάτια, διάλεξε το πιο ταπεινό», δίδαξε σε έναν θεόφιλο ιερέα. «Και να θεωρείς τον εαυτό σου σαν ξερό χορτάρι, σαν τη σκόνη της γης, σαν στάχτη, σαν τίποτα».

Ο πατέρας δίδαξε απλά πράγματα: πρέπει να υπάρχει παιδική πίστη και απλότητα. Αναλογιζόμενος αυτές τις διδασκαλίες του ιερέα, άθελά του θυμάται κανείς τα λόγια της Αγίας Γραφής: «Αλήθεια σας λέω, αν δεν μεταστραφείτε και γίνετε σαν παιδιά, δεν θα μπείτε στη Βασιλεία των Ουρανών» (Ματθαίος 18:3). …..Ήταν ταπεινός και πράος, θεωρώντας τον εαυτό του κατώτερο από τους άλλους. Σε έναν μοναχό που ρώτησε κάτι για τη μοναστική του ζωή, ο ιερέας απάντησε: «Τι μοναχοί είμαστε, πάτερ. Είμαστε ληστές, όχι μοναχοί!”

Ο πατέρας Ιππολύτης αγαπούσε τους απλούς, απλοϊκούς ανθρώπους και του άρεσε να μιλάει μαζί τους. Και ο ίδιος ήταν απλός. Ο μουσικός Evgeny Fokin υποστηρίζει: «…Η απλότητά του είναι τέτοια που δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν επαρχιώτης… 

Αυτό το είδος απλότητας λέγεται ιερή απλότητα. Είχε τέτοια απλότητα». θα ήθελα να διηγηθώ πώς ο Αρχιμανδρίτης Άβελ, όταν του είπαν ότι την ένατη μέρα μετά τον θάνατο του πατέρα Ιππόλυτου, ένας σταυρός έριχνε μύρο στον τάφο του, είπε: «Για μένα δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό. . Έτσι, ο Κύριος τίμησε με τη χάρη Του αυτόν τον πολύ ταπεινό και απλό άνθρωπο»….

Στον πατέρα Iπππόλυτο του άρεσε να αστειεύεται, μπορούσε να απαντήσει σε όσους ρωτούσαν με ένα παραμύθι, ένα ποίημα, ακόμη και ένα τραγούδι. Για παράδειγμα, ένας μοναχός τον πλησιάζει για να μετανοήσει για τις παθιασμένες του σκέψεις και ο ιερέας αρχίζει ξαφνικά να του λέει ένα όμορφο φιλοσοφικό και ταυτόχρονα εποικοδομητικό ποίημα για την αγάπη. 

Όταν άφησε να εννοηθεί σε κάποια μητέρα ότι έπρεπε να μετανοήσει, αλλά δεν είχε καμία μετάνοια, τραγούδησε: “Φταίω εγώ…”, και μερικές φορές – “Δεν φταίω εγώ!” Παρέθεσε τον Πούσκιν, τον Λερμόντοφ, τον Ομάρ Καγιάμ ή άλλους ποιητές και παρέθεσε ακριβώς τον στίχο που είτε αποκάλυψε την ουσία του προβλήματος ενός δεδομένου ατόμου, είτε του υπαινίχθηκε για μελλοντικούς πειρασμούς.….

Ένας νεαρός που γνώριζα δώρισε ένα μαγνητόφωνο μέσω εμένα στους αδελφούς ενός από τα μοναστήρια. Μου ζήτησαν να ζητήσω πρώτα από τον ιερέα ευλογίες για αυτό. Ρώτησα τον γέροντα: «Πατέρα,

«Πατέρα, ο Κύριλλος δώρισε ένα μαγνητόφωνο για τους αδελφούς, θα δώσεις την ευλογία σου να τους το δώσεις;» Ακτινοβολούσε παντού και αναφώνησε: «Τι καλό που είναι – ένα μαγνητόφωνο. Θα το πουλήσουμε και θα το αγοράσουμε…» σκέφτηκε για λίγο ο ιερέας, «και θα αγοράσουμε μπύρα στα παιδιά». Οι μοναχοί αργότερα παραδέχτηκαν ότι μερικές φορές είχαν την επιθυμία να «επιδοθούν στην μπύρα»

Ο πατέρας ήταν άρρωστος όλη την ώρα. Είχε μια ολόκληρη σειρά ασθενειών: χρόνια πνευμονία, καρδιακή ανεπάρκεια, συκώτι και νεφρά. Δεν υπήρχε έλλειψη γιατρών, πολλοί ιατροί θεώρησαν τιμή να θεραπεύσουν τον π. Ιππόλυτο. 

Ναι, και δεν απέφυγε καθόλου τη θεραπεία ή την εξέταση, αλλά, δυστυχώς, δεν παρακολουθούσε τη λήψη φαρμάκων και δεν προσπάθησε να τα χρησιμοποιήσει σχολαστικά. Ένα πολύ κοντινό του πρόσωπο, ο πατέρας Ιππόλυτος ο νεότερος, λέει: «Σε εκείνη την ηλικία, με έναν τέτοιο τρόπο ζωής –μοναστικό– οι ασθένειες έγιναν χρόνιες. Επιπλέον, τόσα χρόνια έκανε ανοιχτό πόλεμο με δαίμονες… 

Ήταν δυνατός στο πνεύμα, αλλά η σωματική του υγεία ήταν πολύ εξασθενημένη. Όμως ο ιερέας δεν ήθελε όχι μόνο να υποβληθεί σε θεραπεία, αλλά να φύγει από το μοναστήρι…» Δεν ήθελε να φύγει από το μοναστήρι… Το μοναστήρι, όπου τόσος κόσμος είχε ήδη κατακλύσει κοντά του, όπου όλα ήταν συγκεντρωμένα. από αυτόν και την προσευχή του.

Τον τελευταίο χρόνο πριν από το θάνατό του, όλοι μπερδεύτηκαν από μια φήμη που κυκλοφόρησε στο μοναστήρι, λες και ο ιερέας είχε πει σε κάποιον αρχάριο: «Ας αποκαταστήσουμε όλες τις εκκλησίες και, μόλις απομείνει να τις ασπρίσουμε, μπορούμε να πεθάνουμε. .»

Όταν, στις αρχές Δεκεμβρίου 2002, ο πατέρας Ιππόλυτος χτυπήθηκε ξαφνικά από εγκεφαλικό και βρισκόταν ακίνητος και αναίσθητος στο κελί του, τα πνευματικά του παιδιά και οι θαυμαστές του άρχισαν να επισκέπτονται σε όλη τη χώρα, καλώντας ο ένας τον άλλον να προσευχηθούν μαζί για αυτόν. …..

Στις 17 Δεκεμβρίου ο Αρχιμανδρίτης Ιππόλυτος εκοιμήθη προς τιμήν της Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού και δύο μέρες αργότερα ήρθαν πλήθος κόσμου από όλη τη χώρα για να τον αποδώσει στο τελευταίο του ταξίδι. Το πολύ σημαντικό και σημαντικό είναι ότι η κηδεία του πατέρα Ιππόλυτου τελέστηκε στον Αγ. Νικόλαος. 

Όπως είπε αργότερα ο πατέρας Ιππόλυτος ο νεώτερος.: «Ο πατέρας δεν πέθανε, ο πατέρας απλά άλλαξε το κελί του». Ο ιερέας Ιγκόρ Ελισέεφ θυμάται: «Ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων και περίπου σαράντα ιερείς ήρθαν να δουν τον ιερέα στο τελευταίο του επίγειο ταξίδι. …”

Και τότε άρχισαν τα μεταθανάτια θαύματα. Κατά τη διάρκεια της κηδείας, στις 19 Δεκεμβρίου, υπήρχε ένα ουράνιο τόξο γύρω από τον ήλιο και την προηγούμενη μέρα, μετά την Ολονύχτια Αγρυπνία, υπήρχε ένας μυστηριώδης λευκός κύκλος γύρω από το φεγγάρι. Όταν μου το είπαν αυτό, δεν του έδωσα καμία σημασία.



Μυρόβλισε ο σταυρός στον τάφο του

Την ένατη μέρα μετά το θάνατό του, ο σταυρός έκχυσε μύρο στον τάφο του γέροντα. Και δεν αποφάσισα αμέσως να γράψω για αυτό, γιατί, για να είμαι ειλικρινής, δεν το πίστευα. Αλλά εδώ υπήρχαν πολλοί μάρτυρες. Είπαν ότι το μύρο έρεε άφθονο από το σταυρό στο έδαφος, σχηματίζοντας λακκούβες, και όλοι οι άνθρωποι που ήταν εκεί χάρηκαν από καρδιάς. 

Σύμφωνα με την Elena Sutormina,το συνέλεξαν με τις παλάμες τους. «Το μύρο εμφανίστηκε ορατά μπροστά στα μάτια μας», θυμάται. «Το σύρεις στο ποτήρι με την παλάμη σου και βγαίνει ξανά». Και είχε το μέγεθος του παπαρουνόσπορου». Ο ηγούμενος της μονής Ιερομόναχος Ιππόλυτος, μαζί με άλλους κληρικούς, συνέταξαν μια πράξη μαρτυρίας αυτού του θαύματος.

Εδώ είναι ένα ενδιαφέρον περιστατικό που συνέβη σε έναν κάτοικο του Rylsk. Αυτός ο άντρας, μακριά από την Εκκλησία και που δεν γνώριζε τον ιερέα, σχεδίαζε να πάει στο Κουρσκ για μια επέμβαση αφαίρεσης λίθων από τα νεφρά. Και τρεις μέρες πριν την επέμβαση, ονειρεύεται τον Γέροντα Ιππόλυτο και λέει: «Πήγαινε στην πηγή του Αγίου Νικολάου και πιες λίγο νερό». Και παρόλο που ήταν δύσπιστος, πήγε ούτως ή άλλως. 

Ήπιε λίγο νερό, πλύθηκε κιόλας και γύρισε σπίτι. Το βράδυ πριν φύγει, δεν μπορούσε πια να κοιμηθεί: τον βασάνιζε φοβερός πόνος, γιατί οι πέτρες έβγαιναν από μόνες τους. Δεν χρειαζόταν πλέον την επέμβαση. Ευτυχισμένος και χαρούμενος, ήρθε στο μοναστήρι και το διηγήθηκε σε όλους όσους συνάντησαν το δρόμο του!

Ένα διαφορετικό περιστατικό συνέβη στην ενορία μας του Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στο Kadashi στη Μόσχα. Ο ενορίτης της εκκλησίας Αλεξέι Τερέντιεφ, επαγγελματίας κωδωνοκρουστής, ονειρεύεται τον πατέρα Ιππόλυτο κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και τον ρωτά: «Γιατί δεν χτυπάς πια τις καμπάνες;» 

«Και στο Καντάσι, πάτερ, δεν υπάρχει καμπαναριό», απαντά στον γέροντα. – «να το χτίσεις». Ο Alexey είπε στον ηγούμενο, τον αρχιερέα Alexander Saltykov, για αυτό το όνειρο, ο οποίος ευλόγησε αμέσως την κατασκευή του κωδωνοστασίου...

Μυροβλύζει ο σταυρός του τάφου του

Ένα απολύτως εκπληκτικό περιστατικό συνέβη το 2004 σε κάτοικο της Αγίας Πετρούπολης. Είχε μια δαιμονική σκέψη

Είχε μια δαιμονική σκέψη να διαπράξει ένα πολύ σοβαρό αμάρτημα, το οποίο δεν μπορεί καν να γραφτεί. Και σε ένα όνειρο της εμφανίζεται κάποιος γέροντας να κατεβαίνει από τον ουρανό σε ένα σύννεφο. Φορούσε ιερατικά άμφια που έλαμπε σαν τον ήλιο. Της είπε λίγο ο γέροντας. 

Αλλά της είπε τόσο τρομερά λόγια, αποκαλύπτοντας τις αμαρτωλές σκέψεις της, που η επιθυμία της να αμαρτήσει ξαφνικά εξαφανίστηκε. Μετά από λίγο καιρό, οι γνωστοί της της ζητούν να μεταφέρει στον ιερέα Igor Eliseev φωτογραφίες του πατέρα Iππόλυτου, τον οποίο δεν είχε ξαναδεί. Κοίταξε αυτές τις φωτογραφίες και έμεινε έκπληκτη. Πάνω τους ήταν ο ίδιος λαμπερός γέροντας!!

Αλήθεια, ο Γέροντας άλλαξε μόνο κελί! Και έτσι έμεινε μαζί μας, και δεν είμαστε ορφανοί, αλλά αποκτήσαμε ένα βιβλίο προσευχής ενώπιον του θρόνου του Θεού.

Ποιο είναι το μυστήριο του πατέρα Ιππόλυτου; Δεν έβγαζε κηρύγματα, δεν έγραφε βιβλία, αλλά οι άνθρωποι απλώς προσκολλήθηκαν σε αυτόν. Η έμφαση δεν δόθηκε στο κήρυγμα, αλλά στις προσωπικές συνομιλίες…..

Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να πω την ιστορία του Maxim Savelyev, απόφοιτου του τμήματος πυρηνικής φυσικής του Ινστιτούτου Μηχανικής Φυσικής της Μόσχας (MEPhI), ο οποίος στράφηκε στον Θεό.




Όταν ο Μαξίμ μόλις είχε μπει στο MEPhI, η μητέρα του τον έφερε στον πατέρα του Ιππόλυτο. Εκείνη την εποχή, ο Μαξίμ, θα έλεγε κανείς, αναζητούσε πίστη στον Θεό. Ανέλυε συνεχώς γιατί υπάρχουμε, ποιο είναι το νόημα της ζωής; Αυτές οι σκέψεις τον ανησύχησαν πολύ. 

Επιπλέον, είχε μια ορθολογιστική νοοτροπία … Πριν φτάσει στον πατέρα Ιππόλυτο, η μητέρα του πήγε τον Μάξιμ σε διάφορους άλλους ιερείς. Τον έφερε σε έναν ιερέα υψηλής μόρφωσης, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, αποφοίτησε και από το MEPhI. Αλλά μετά από μια συνομιλία μαζί του, ο νεαρός είπε με μεγάλη απογοήτευση.. Η μητέρα του τον πήγε σε έναν διάσημο γέροντα. 

Αυτός ο πρεσβύτερος μίλησε μαζί του και του έδωσε σοφές οδηγίες, αλλά στο τέλος, πάλι, τίποτα θετικό δεν συνέβη στην ψυχή του Μαξίμ. Και εδώ είναι με τον Γέροντα Ιππόλυτο. «Αποφάσισα να κάνω στον ιερέα μόνο μία ερώτηση», θυμάται ο Μαξίμ, «αν και δεν με ένοιαζε πώς θ’ απαντούσε. Αλλά ήθελα ακόμα να ακούσω την απάντησή του. Και του έκανα την ερώτησή μου, και μου είπε μόνο μια λέξη: «Κάνε υπομονή» και μου έδωσε μια εικόνα του Σωτήρα. 

Και πρέπει να πω ότι ενώ μου το έλεγε αυτό, είπε μόνο μια λέξη… Και με κυρίευσε ένα τόσο ασυνήθιστο συναίσθημα που έζησα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Μετά, κατά τη γνώμη μου, μία ή δύο φορές ένιωσα το ίδιο συναίσθημα και μετά μόνο όταν συναντούσα τον ιερέα.

 Αυτό είναι ένα αίσθημα εξαιρετικής χαράς και ελαφρότητας. Είναι δύσκολο να το συγκρίνω με τίποτα, δεν έχω ξανανιώσει κάτι τέτοιο και είναι απίθανο να το ξαναζήσω ποτέ. Πιθανώς, αυτό θα βιωθεί μόνο στον Παράδεισο, αλλά σε αυτή τη ζωή – δεν ξέρω. Και με κυρίευσε αυτό το συναίσθημα… 

Και όταν το βίωσα, σκέφτηκα ότι αν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ορθοδοξία, στον Χριστιανισμό, τότε σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν μάταια στον Θεό, και θα πιστέψω και εγώ. .. αυτή ήταν η πρώτη ώθηση. Ο πατέρας είχε ένα τέτοιο χάρισμα να ανοίγει το μονοπάτι προς τον Θεό, το χάρισμα να ανακαλύπτει τον Θεό, θα λέγαμε. … 

Είχε δηλαδή ένα χάρισμα που πολύ σπάνια συναντάται. Και αυτή η χάρη, που υπήρχε στον ιερέα, χωρίς λόγια οδήγησε ανθρώπους, ακόμα και πολύ χαμένους, στον Θεό. Πιστεύω ότι αυτή η χάρη είναι πιο ισχυρό μέσο και απόδειξη για να οδηγήσει έναν άνθρωπο στον Θεό από οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Ο Γέροντας Ιππόλυτος είχε την αγάπη του Θεού και όλοι όσοι έρχονταν κοντά του την ένιωθαν και αυτή η αγάπη τους θεράπευε. Όταν ήρθα κοντά του για πρώτη φορά, ποιος ήμουν για εκείνον ώστε να προσευχηθεί για μένα; Εδώ δεν έχεις πάντα χρόνο να προσεύχεσαι για τους οικείους σου… Αλλά με φιλοξένησε στην καρδιά του.….


 


Θυμάμαι την ιστορία του προϊστάμενου του καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Rylsk, ιερέα Mikhail Nikitin, για την πρώτη του συνάντηση με τον πατέρα Ippolit. Αυτό έγινε το 1991. 

Τότε ένας λαϊκός, ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Νικήτιν ήρθε στο μοναστήρι για να συναντήσει τον νέο ηγούμενο. Πλησίασε το κτίριο του αρχιμανδρίτη. Ο π. Ιππόλυτος στεκόταν με την πλάτη του και μάζευε κάτι με ένα φτυάρι. Μετά ακούμπησε αυτό το φτυάρι στον τοίχο και γύρισε στον Μιχαήλ. 

Το πρόσωπο του ιερέα έλαμπε από τόση χαρά που ήταν σαν να είχε γνωρίσει απροσδόκητα τον αγαπημένο του φίλο, τον οποίο περίμενε καιρό και που επιτέλους είχε φτάσει. «Νόμιζα ότι αυτό δεν ίσχυε για μένα», θυμάται ο πατέρας Μιχαήλ, «αλλά για κάποιον κοντά. 

Κοίταξα γύρω μου – δεν υπήρχε κανείς. Και ο ιερέας με κοιτάζει, και στα ευγενικά του μάτια, που λάμπουν από αγάπη, μοιάζω να διαβάζω τα λόγια του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ: «Χαρά μου! Χριστός Ανέστη!”




Το οργανωμένο έγκλημα σε δρόμο μετάνοιας

Ο μοναχός του Ρίλσκι Γκριγκόρι Πένκνοβιτς θυμάται: «Γνώριζα πιθανώς περισσότερους από εκατό εκπροσώπους οργανωμένων εγκληματικών ομάδων του Βόρειου Καυκάσου από το Ροστόφ, το Βλαδικαυκάζ και τη Σταυρούπολη, που ήταν με τον πατέρα Ιππόλυτο. Και η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει ήδη εγκαταλείψει την εγκληματική τους απασχόληση. 

Δεν άκουσαν τίποτα ιδιαίτερο από τον ιερέα, αλλά η χάρη του Θεού που στηρίχτηκε πάνω του δημιούργησε μια τέτοια εσωτερική μεταμορφωτική επίδραση σε αυτούς τους ανθρώπους που άλλαξαν ριζικά τη ζωή τους».

Ο πατέρας Ιππόλυτος φαινόταν να πραγματοποιεί ένα μυστηριώδες κήρυγμα του Λόγου του Θεού στις ψυχές των ανθρώπων….

Και θα ήθελα να τελειώσω την ιστορία μου με τα λόγια του ίδιου του Γέροντα Ιππόλυτου, με τα οποία ξεκινά τον πρόλογο του βιβλίου του N. N. Chalykh για τη Μονή του Αγίου Νικολάου: «Οι πασχαλινοί ύμνοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μεταφέρουν με μεγάλη ακρίβεια την πνευματική αγαλλίαση ενός ανθρώπου. που αισθάνθηκε πάλι αθάνατος, ακέραιος, επανενωμένος και συμφιλιωμένος με την Αιώνια Ζωή, με το Είναι, με τον Θεό. 

Περιέχουν τη χαρά της εύρεσης του σκοπού και του νοήματος της ζωής – ενότητα με τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Χριστό, νίκη επί του βασιλείου της αμαρτίας, της ασθένειας και του θανάτου. 

Ένα άτομο αισθάνεται και πάλι ευτυχισμένο – οι θλίψεις και οι αδυναμίες που ήταν η τύχη του μετατρέπονται θαυματουργικά από το έλεος του Θεού σε χαρά και αγάπη. Η αγάπη του Θεού ανυψώνει τον άνθρωπο σε μια νέα, άγνωστη μέχρι τώρα, πνευματική κατάσταση. 

Ο άνθρωπος, σύμφωνα με το Πνεύμα που αναπαύεται πάνω του, γίνεται Θεός…» Αυτά τα τολμηρά λόγια είναι στο πνεύμα της διδασκαλίας του Αγ. Γρηγόριου του Παλαμά, πιθανότατα γιατί ο ίδιος, όπως και ο άγιος Γρηγόριος, ήταν Αθωνίτης μοναχός και γνώρισε την κλίμακα της πνευματικής ζωής.

Άλλα Θαύματα του Γέροντος Ιππόλυτου

. Είναι αδύνατο να μετρηθούν όλες οι θεραπείες των ανθρώπων που έγιναν με προσευχές στον πατέρα Ιππόλυτο. Χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την προηγούμενη ζωή τους και πήγαν στον Χριστό. Θεράπευσε ως και πολλούς ανθρώπους πάσχοντες από ακάθαρτα πνεύματα δαιμονισμένους …

Ο Γέροντας Ιππόλυτος Χαλίν ονομάζεται Σεραφείμ του Σάρωφ των ημερών μας. Γεννήθηκε στο χωριό Subbotino, το οποίο απέχει 20 χλμ. από το γενέθλιο χωριό του Αγίου Σεραφείμ.

Ήρθαν με διάφορα προβλήματα: εθισμό στα ναρκωτικά, καρκίνο, θανατηφόρες διαγνώσεις, όταν οι γιατροί ένιπταν τας χείρας τους από αυτόν έφυγαν γιατρεμένοι. Πρώτα από όλα ήταν η θεραπεία της ψυχής.

Στο βίντεο είναι μερικές ιστορίες που λένε οι ευεργετηθέντες.. με δακρυα στα μάτια δάκρυα ευγνωμοσύνης ένας λέει ήμουν αλκοολικός σε 3 μέρες με θεράπευσε ο το πάθος μου και παντρεύθηκα κιόλας.. απόλυτη κοινωνική επανένταξη..

Θεραπεία ανθρώπου από covid

Μια γυναίκα ήρθε από το Belgorod για να ευχαριστήσει τον πατέρα Ippolit που θεράπευσε τον σύζυγό της από τον Covid. Και έτσι έγινε. 

Ο άντρας μου ήταν πολύ βαριά άρρωστος, σχεδόν πέθαινε. Έτσι ετοιμάστηκε και ήρθε στον τάφο του ιερέα. Άρχισε να ζητά από τον γέροντα να προσευχηθεί στον Κύριο ώστε ο άντρας της να παραμείνει ζωντανός και να αναρρώσει.

Γυρίζει σπίτι, και ο άντρας της της λέει ότι ονειρευόταν κάποιον ιερέα που δεν είχε δει ποτέ, και είπε: «Βγάλε τον καθρέφτη από το κρεβάτι».

Αλλά σκέφτηκε ότι ήταν απλώς ένα όνειρο και δεν έπρεπε να το πιστέψει. Το επόμενο βράδυ η ιστορία επαναλήφθηκε. Συνέβη ξανά την τρίτη νύχτα. Έπειτα έβγαλε τον καθρέφτη και κρέμασε την εικόνα σε αυτό το μέρος, όπως είπε ο ιερέας. Και προσευχήθηκαν σε αυτή την εικόνα. Από τότε, ο άνδρας άρχισε να αναρρώνει.

Και έτσι ήρθε στον τάφο του ιερέα για να τον ευχαριστήσει για τη θεραπεία του. Και μετά έφερε μια φωτογραφία του ιερέα και ο άντρας μου έμαθε από τη φωτογραφία ότι αυτός ήταν ακριβώς ο γέρος που είχε δει στο όνειρό του.

To κύριο σώμα του άρθρου είναι από το βιβλίο
του Vladimir Savochkin «Ο πιο ευγενικός πατέρας στη γη…»


   


YΓ είναι άγιος και μεγάλος πνευματικός και ασκεί το χάρισμα του ακόμη και τώρα ξερά χωρίς λέξεις μιλάει στην καρδιά απευθείας στο πνεύμα.

 Αφού είχα κάνει μια πρώτη ανάγνωση του άρθρου στην πηγή και πριν καταπιαστώ να το μεταγράψω αναπάντεχα μου έλυσε μια πνευματική απορία..που την είχα και με βασάνιζε για καιρό..σχετικά με κάποια περιστατικά ..

Το πόρισμα της σεβασμός στους μάρτυρες , σεβασμός στους νεομάρτυρες της Συρίας, στους ιερομάρτυρες της Συρίας .. ευαίσθητος σε αυτό το θέμα πολύ ο Γέροντας γιατί είχε προβλέψει την τραγωδία του Μπέσλαν και είχε ιδρύσει 2 μονές εκεί. Τιμή στους νεομάρτυρες...

Ττο γέλιο των αγίων είναι το επισφράγισμα της βεβαιότητας…


 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου