Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η "ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ" ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

STRESS TEST ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ






ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ «ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ» ΤΕΧΝΗΤΑ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ AMK KAI TA ΣΧΕΔΙΑ ΑΝAΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 2014

STRESS TEST ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣΣΑΖ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Γράφει ο Νίκος Ζήκος

Ολοκληρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα Stress Test των ευρωπαϊκών τραπεζών, μια διαδικασία την οποία κριτικοί αναλυτές χαρακτήριζαν ως ένα είδος φαρσοκωμωδίας για τη στήριξη και ενίσχυση του επικυρίαρχου ρόλου του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη και την ΕΕ, πολύ περισσότερο που από το Νοέμβριο η εποπτεία των τραπεζών, που δοκιμάστηκαν με τα stress test, περνάει στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).


Συγκεκριμένα, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ότι η διαδικασία των stress test περισσότερο αποβλέπει στο να ξορκίσει τα μείζονα προβλήματα και να εξωραΐσει την εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κοινή γνώμη, παρά να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν πως σε αρκετό βαθμό τα stress test κινήθηκαν και με πολιτικά κριτήρια, που κυμαίνονταν από χώρα σε χώρα αλλά ακόμα και από τράπεζα σε τράπεζα εντός της ίδιας της χώρας.

Ειδικότερα, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες τόνιζαν στην Iskra ότι το «πολιτικό στοιχείο» διαδραμάτισε ουσιώδη ρόλο στην τελική έκβαση των stress test και για τις ελληνικές τράπεζες, αφού μια δυσμενής εξέλιξη τους θα είχε δηλητηριώδεις επιπτώσεις , σε μια λεπτή πολιτική και οικονομική συγκυρία, όχι μόνο για την κυβέρνηση Σαμαρά και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωζώνη.

Στη βάση των ως άνω παραδοχών, οι ίδιοι εμπειρογνώμονες τόνιζαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες ύψους 8,7 δις ευρώ, που προέκυψαν, όπως προέκυψαν, από την αξιολόγηση της 31/12/2013, που ήταν η βάση υπολογισμού των stress test, μετατράπηκαν αιφνιδίως, σχεδόν, σε μηδενικές, αφού η ΕΚΤ δέχτηκε να συνυπολογιστούν στην τελική αποτίμηση κινήσεις των τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2014, όπως Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και σχέδια αναδιάρθρωσής τους (το λεγόμενο «δυναμικό» σενάριο).

Άλλοι κύκλοι των «αγορών» υπογράμμιζαν ότι αναμένουν με ενδιαφέρον, μετά τα stress test και τις θριαμβολογίες πρωθυπουργού, Βενιζέλου, ΣΕΒ κλπ, την εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των επιτοκίων των ομολόγων, η οποία κατά τα δηλωθέντα θα πρέπει να είναι θριαμβική και να βρει θεαματική ανταπόκριση από τη διεθνή κερδοσκοπία!


Κ. ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ "ΖΟΜΠΙ"

«Ούτε την επόμενη χρονιά θα υπάρξει ρευστότητα», τόνισε ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, αναφερόμενος στα τραπεζικά stress tests που κοινοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (26/10).

Ο καθηγητής οικονομικών στο University of London χαρακτήρισε «ζόμπι" ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι έτσι ή αλλιώς οι τράπεζες και την επομένη χρονιά δεν θα κινηθούν δυναμικά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει ρευστότητα. Ορισμένες από τις τράπεζες αυτές θα συνεχίσουν να είναι τράπεζες "ζόμπι"», ανέφερε συγκεκριμένα σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του.

«Χρειάζεται δημόσια παρέμβαση. Κατά την άποψή μου οι σημερινές διοικήσεις των τραπεζών έχουν αποτύχει και δεν πρέπει να τις διοικούν. Εγώ βλέπω το αποτέλεσμα. Αυτές οι διοικήσεις θα έπρεπε να έχουν φύγει από καιρό», επισήμανε ο K. Λαπαβίτσας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου