Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΘΕΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ

ΦΡΙΚΤΟ ΣΗΜΕΙΟ:Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ!
«ΟΝ ΓΑΡ ΑΓΑΠΑ ΚΥΡΙΟΣ, ΠΑΙΔΕΥΕΙ…»

ΒΙΝΤΕΟ



Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 προχθές το βράδυ. Ξεκίνησε από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό.

 Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετσώνης «λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και έχουν αποτρέψει την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων».

Η Εικόνα είχε καταφέρει προ τριετίας να αποφύγει τις φλόγες που κατέστρεψαν την γυναικεία Ιερά Μονή, αφού την ώρα της απόλυτης καταστροφής, όταν η πύρινη λαίλαπα κατέκαιγε μανιασμένα ότι έβρισκε μπροστά της, δεν άγγιξε την εικόνα της Παναγίας της Βαρνάκοβας.

Τώρα όμως, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπετζώνη, «η εικόνα καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπάρχουν μόνο κάποια μικρά υπολείμματα τα οποία θα αξιολογήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα εκδώσει το πόρισμά της».




 Επίσης, με τον σεισμό του 1995 ο κυρίως ναός του Μοναστηριού είχε πάθει σημαντικές ζημιές και από τότε έχει κλείσει.

Ο ναός που χρησιμοποιείται από τότε ήταν ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον ναό υπάρχουν υπόγεια κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού. 

Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.


Όπως ανέφερε ο δήμαρχος και σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υποστράτηγος, συντονιστής των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Ιωάννης Πετρούτσος, τόσο στον ίδιο όσο και στον μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο πως «μαζί με την εικόνα καταστράφηκε το ιερό ευαγγέλιο και άλλα κειμήλια, ενώ έχουν σωθεί μερικά από τα τάματα των πιστών».

Τη στιγμή που η πύρινη λαίλαπα κατέστρεφε ότι υπήρχε στο μοναστήρι, σύμφωνα με την Ηγουμένη, σε ένα από τους εσωτερικούς χώρους αιωρείτο μια σελίδα.

Πρόκειται για μια σελίδα από το κεφάλαιο ΙΒ.6 προς Εβραίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου, η οποία ξεκινά: 

«Ον γάρ αγαπά Κύριος παιδεύει, μαστιγοί δε πάντα υιόν ον παραδέχεται…» 

το οποίο μεταφράζεται ως «διότι εκείνον που αγαπά ο Κύριος, τον παιδαγωγεί και τον μορφώνει διά μέσου των θλίψεων. Μαστιγώνει δε με ταλαιπωρίες κάθε υιόν, τον οποίον δέχεται κοντά του ως δικόν του…»





4 σχόλια:

  1. Δεχτηκαν τον αβαπτιστο ουκρανο μητροπολιτη.μαγαριστηκαν.το καταλαβαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς, ο επίσκοπος Φωκίδος είπε το αμιμητο, ουδείς κληρικός δεκτός στην μητρόπολη που δεν αναγνωρίζει τόν Φιλάρετο....
      Τί χρειαν έχομεν μαρτύρω

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή