Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΕΞΑΓΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ...


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
..


Κατάρρευση της οικονομίας Τουρκίας. Ζητά απεγνωσμένα οικονομική βοήθεια από Ιαπωνία, Αγγλία…

Σύμφωνα με τη Ρωσική ιστοσελίδα 19.06.2020 ο Ερντογάν ζητά οικονομική βοήθεια για ν’ αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας. 


Ο ρωσικός ιστότοπος «Finance Row» αποκάλυψε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να ζητά οικονομική βοήθεια από τη Βρετανία και την Ιαπωνία εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα του και την κατάρρευση της οικονομίας. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον ιστότοπο με τον τίτλο “Η Τουρκία δεν έχει ένα σκληρό νόμισμα … 

Ο Ερντογάν ζητά οικονομική βοήθεια από την Ιαπωνία και τη Βρετανία” .. Η Τουρκία απέχει μόλις ένα πόντο από το να πέσει στην επόμενη οικονομική κρίση λόγω της ξαφνικής μείωσης των εσόδων από τις εξαγωγές κατά την επιδημία Corona, και την ασφυκτική πίεση στον τουριστικό της τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η τουρκική οικονομία κατέληξε τον περασμένο Μάιο, με έλλειμμα ρεκόρ στο ισοζύγιο πληρωμών που είχε να φτάσει εδώ και δύο χρόνια, όταν έφτασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. 

Το ισοζύγιο πληρωμών εκφράζει τη διαφορά μεταξύ του μεγέθους της αύξησης της διαρροής νομίσματος και του μεγέθους της εισόδου του σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις των λογαριασμών της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας. 

Σήμερα, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα παραμένει αδρανής και δεν μπορεί να υποστηρίξει την αγορά συναλλάγματος, καθώς ξεκίνησε τη δημοσιονομική της χρονιά με καθαρό αποθεματικό ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Εάν τα συνολικά ξένα δάνεια που οφείλονται στην τράπεζα αφαιρούνται σύμφωνα με τις συμφωνίες “Sfab”, τα τουρκικά αποθεματικά ταμείων ισούνται με μηδέν, δεδομένου ότι τα χρέη που οφείλει η τράπεζα είναι περισσότερα από τα νομίσματα του δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην συμβούλου του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών, Mavli Egilmez.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής εφημερίδας “Khabartork”, το τουρκικό καθεστώς προσπάθησε, μέσω του πιστωτικού ορίου “Sfab”, να συμφωνήσει με την Ιαπωνία και τη Βρετανία να αποκτήσει δάνειο δισεκατομμυρίου δολαρίων.

 Η συμφωνία αναμενόταν να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe στην Τουρκία, αλλά η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε.

 Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε τον Ιούνιο ότι “πολύ έντονες” συνομιλίες συνεχίζονται με τη βρετανική πλευρά και διεξάγονται από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, η οποία ελπίζει να αυξήσει το μέγεθος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της με τη βοήθεια του “Svab”. 

Τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών έδειξαν πρόσφατα έλλειμμα προϋπολογισμού 17,3 δισεκατομμυρίων λιρών, το οποίο ισοδυναμεί με 2,33 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Μάιο. 

Κατά τα στοιχεία, το αρχικό έλλειμμα που δεν περιλαμβάνει πληρωμές τόκων ανήλθε σε 7,64 δισεκατομμύρια λίρες το Μάιο και το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατέγραψε 90,1 δισεκατομμύρια λίρες τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους. 

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και αυτό συνέβη με τη μείωση των εξαγωγών της χώρας και την παράλυση που έπληξε τον τουριστικό τομέα λόγω της επιδημίας Coruna. 

Τον περασμένο Απρίλιο, οι τουρκικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 41% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 28% και η οικονομική εμπιστοσύνη μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου