Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ!!!


ΒΑΝΔΑΛΟΙ: ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ!ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΙΩΝΩΝ!



Πολιτισμική καταστροφή. Βάνδαλοι μισαλλόδοξοι βεβήλωσαν την ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο στην Τραπεζούντα που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO..



Πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες έργα ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν στο ιστορικό μοναστήρι. Έβγαλαν τα μάτια των Αγίων και της Παναγίας έγραψαν συνθήματα…

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Erman Ertuğrul από το Arkeofili, το ιστορικό μοναστήρι Sümela, που βρίσκεται στην περιοχή Maçka της Τραπεζούντας, έκλεισε στους επισκέπτες το 2015 λόγω εργασιών αποκατάστασης. 

Αναφέρθηκε ότι το μοναστήρι θα κλείσει προσωρινά για περίοδο 1 έτους, αλλά τα έργα αποκατάστασης διήρκεσαν για περίπου 5 χρόνια.


Μετά τη μακρά διαδικασία αποκατάστασης, το μοναστήρι Sumela άνοιξε ξανά στις 28 Ιουλίου με ταράτα για την ανακαίνιση του ίδιου του Ερντογάν κι άρχισαν να το επισκέπτονται άνθρωποι. 

Ωστόσο, όσοι επισκέφτηκαν το μοναστήρι, του οποίου η ίδρυση χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, είδαν την καταστροφή και την μετέδωσαν στα κοινωνικά μέσα.

Οι επισκέπτες είδαν ότι τα πρόσωπα σχεδόν όλων των τοιχογραφιών τα οποία θα μπορούσε να τα φτάσει ένα ανθρώπινο χέρι στη Μονή Sumela είχαν καταστραφεί. 

Επιπλέον, ορισμένες τοιχογραφίες ήταν χαραγμένες εντελώς ενώ άλλες είχαν ονόματα γραμμένα πάνω τους.

Μόνο τα πρόσωπα των τοιχογραφιών στην οροφή παρέμειναν ανέπαφα στο ιστορικό μοναστήρι.

 Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσο νέα ήταν η καταστροφή. Επισκέπτες που επισκέπτονται το μοναστήρι λένε ότι πολλές τοιχογραφίες έχουν καταστραφεί.



Από την άλλη πλευρά, ένας χρήστης του Twitter, από την άλλη πλευρά, ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή των τοιχογραφιών, “ομολογώ, ανέλαβα αυτό το χαρούμενο καθήκον.” Σχολίασε.

Αυτό το ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι και εκκλησιαστικό συγκρότημα, το οποίο απέχει 1150 μέτρα από τη θάλασσα και 300 μέτρα από την κοιλάδα, υπάρχει από τον 13ο αιώνα. III του Πριγκιπάτου της Τραπεζούντα ιδρύθηκε την εποχή του Αλεξίου Κομνηνού. Ενώ οι ρίζες του ανέρχονται στο 386 μ.Χ. όταν πρωτοθεμελιώθηκε από Θεοδόσιο I (375 – 395).

Διάσημο για την ιαματική του πηγή, είναι το πιο σημαντικό προσκύνημα των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας σήμερα, ενώ φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.


Mετά την μέγιστη βεβήλωση την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τώρα καταστρέφουν οι ίδιοι εξτρεμιστικοί κύκλοι και το μεγαλύτερο Μοναστήρι στην Τουρκία το μέγα προσκύνημα….Κι όλα αυτά μέσα στο Δεκαπενταύγουστο.. 

Αν είδα καλά καμιά αντίδραση ως τώρα από ελληνικής πλευράς και ακόμη χειρότερα ελάχιστες έως μηδαμινές οι αναφορές στον ”ελληνικό” τύπο..Που είναι αυτοί που κόπτονται χρόνια τώρα για την Παναγία Σουμελά..

Ούτε το νέο δόγμα Ερντογάν, Σουμελά αντί Αγια Σοφιάς ισχύει.. Χρειάζονται άμεσα γενική κατακραυγή και διαβήματα..

διαβήματα..
Image
Image
Image

ανέπαφη μόνο η οροφή

1 σχόλιο: