Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!


ΟΠΩΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ
«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΕΕΙ «ΝΑΙ»   ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΑ 12 Ν.Μ. ΣΕ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Ν.Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ




Για πρώτη φορά ο Τσίπρας θέτει θέμα επέκτασης των ναυτικών μιλίων σε Κρήτη και Ανατολική Μεσόγειο

Ζήτημα επέκτασης των ναυτικών μιλίων σε Κρήτη και νησιά της Ανατολικής Μεσογείου στα 12 ναυτικά μίλια θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας, χθες, σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στην Κουμουνδούρου, παρουσία των αρμόδιων τομεαρχών και των πρώην αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, ο Αλέξης Τσίπρας αφού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξέφρασε τη θέση ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.

Η συγκεκριμένη θέση δεν υποστηρίζεται πρώτη φορά. Όταν τον Ιούλιο το Oruc Reis είχε βγει για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε βάλει τη συγκεκριμένη επιλογή στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό.

 «Συνέστησα επίσης -μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια», είχε δηλώσει από το περιστύλιο της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 Αν και λίγες μέρες αργότερα η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι τα δεδομένα σήμερα είναι διαφορετικά καθώς η Τουρκία παρουσιάζεται ολοένα και πιο επιθετική. Επομένως θεωρεί την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης επιβεβλημένη.

Πρώτη φορά θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα για τα υπόλοιπα νησιά

Ωστόσο, για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει, πλέον, ζήτημα επέκτασης των χωρικών υδάτων και νότια των νησιών της Ανατολικής Μεσογείου. «Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή σύσκεψη. 

Όπως διευκρινίζουν στη Κουμουνδούρου, η συγκεκριμένη αναφορά συνεπάγεται με «άνοιγμα της σχετικής συζήτησης» καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα δύο αυτά μέτρα μπορούν να αναχαιτίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο. 

Όσον αφορά το ποια νησιά θεωρούνται «Ανατολική Μεσόγειος, στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στη σχετική αναφορά του Γ. Κατρούγκαλου στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra: «Να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Μετά το Ιόνιο και νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά στη συνέχεια και νότια Κάσου, Καρπάθου και Ρόδου και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου».

Casus Belli για την Τουρκία η επέκταση στο Αιγαίο

Σε επισήμανση ότι η επέκταση στα 12 μίλια αποτελεί casus belli για την Τουρκία, πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι η κάθε χώρα έχει δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. 


«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλουν την επέκταση των χωρικών υδάτων αρχικά νότια και ανατολικά της Κρήτης, με την προοπτική επέκτασης και νότια των νησιών της Ανατ. Μεσογείου ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις» σημειώνουν και προσθέτουν ότι το casus belli αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο.

Αναφορικά με τη Σύνοδο τυ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει μηχανισμό με λίστα κλιμακούμενων κυρώσεων. «Αν δεν το κάνει καταρρίπτεται το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας τόσο της ίδιας όσο και της ΕΕ, έναντι της Τουρκίας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για αποτροπή παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων, «όπως είχε γίνει το 2018 επί διακυβέρνησης Τσίπρα». 

Σε ερώτηση αναφορικά με το τι σημαίνει αυτό στην πράξη, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν: «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα δεν διανοήθηκε η Τουρκία να κάνει αυτά που κάνει εδώ και μήνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Αν ήταν ο Τσίπρας Πρωθυπουργός θα είχε αποτραπεί, όπως έγινε και το 2018, η διαρκής παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και σε κάθε περίπτωση δε θα έφτανε ερευνητικό πλοίο στα 6,5 νμ. από ελληνικό νησί. Ακόμα και εάν αυτό σήμαινε επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια».

Δεν μπήκε το θέμα στο Πολιτικό Συμβούλιο

(ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ: Τι λέγαμε, τσαμπα μαγκιές, αλλα θα αποδεχθεί ό,τι κι αν συμφωνήσει ο Μητσοτάκης με τους Τούρκους, όπως και ο Κούλης έκανε γαργλαρα την συμφωνία τωνΠρεσπών...)

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συνεδριάσει την προηγούμενη Πέμπτη με θέμα την εξωτερική πολιτική, δεν τέθηκαν τα συγκεκριμένα ζητήματα. 

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι ότι στο σχέδιο απόφασης που δόθηκε στη δημοσιότητα απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην προοπτική επέκτασης ναυτικών μιλίων είτε στην Κρήτη είτε στα «νησιά της Ανατολικής Μεσογείου».

 Πηγές στην Κουμουνδούρου, έλεγαν στο iefimerida.gr ότι η τελευταία κίνηση του Ερντογάν με την εκ νέου κάθοδο του Oruc Reis στην περιοχή, «αποτελεί κίνηση που διαφοροποιεί τα δεδομένα».

 Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη τόνισε ότι «κανείς δεν εκπλήσσεται από τις τελευταίες εξελίξεις».

ΠΗΓΗ

ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

Ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε Νομοθετική κίνηση για επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 Μίλια στα 12 Μίλια δεν χωρεί καμία αμφιβολία. Όπως φαίνεται άλλωστε και στην εικόνα τα χωρικά ύδατα τηε Τουρκίας δεν μειώνονται.

Αλλά όμως περιορίζεται η ανεκτικότητά μας και γιαυτό θα έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει αλλά όλως αντιθέτως:

Ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης κάνει Μυστικές συναντήσεις και δεν ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον Λαό.

Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης δεν επιθυμεί και δεν ζητά κυρώσεις για την τουρκία από την Ε.Ε! (τις αφήνει τάχα μου για αργότερα ).

3. Ο Μητσοτάκης ενώ θα έπρεπε να είχε κάνει Συμβούλιο Αρχηγών  γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την Βουλή και τα κόμματα!

Ο Τσίπρας ξἐρει ότι έχει τεράστια ευθύνη και αν ολιγωρήσει, η στάση του αυτή θα είναι όχι μόνον εγκληματική αλλά και προδοτική...γιαυτό προβαίνει σε ανέξοδες και άσφαιρες δηλώσεις μέσω Κατρούγκαλου...

Προς το παρόν λοιπόν φάτε μάτια ψάρια και μάλιστα μεταλλικά όπως...το  
Oruc Reis!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου