Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ: «ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ»!





Άρθρο του Michael Nevradakis, Ph.D.

Καθώς οι απεργοί πείνας που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εισήλθε στη 17η ημέρα της, ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας που τέθηκε σε διαθεσιμότητα δήλωσε χθες σε πλήθος διαδηλωτών στην Αθήνα: “Δεν χρειαζόμαστε διαβατήρια εμβολίων για να είμαστε ελεύθεροι“.

Μιλώντας έξω από το κτίριο του ελληνικού κοινοβουλίου, η Ζωή Βαγιοπούλου, μία από τις απεργούς πείνας, εκφώνησε μια ομιλία που προκάλεσε αίσθηση στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είμαστε σε απεργία πείνας εδώ και 17 ημέρες για το δικαίωμα στην εργασία. Η εργασία είναι ένα δικαίωμα που κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί.

 Είμαστε 7.500 οικογένειες [αναφερόμενοι στον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που παραμένουν σε διαθεσιμότητα] εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας, στο οποίο έχουν πληρώσει οι γονείς και οι παππούδες μας, αλλά από το οποίο είμαστε αποκλεισμένοι λόγω μόνιμων αποφάσεων κατά παράβαση του νόμου και της συνταγματικής τάξης.

Η Βαγιοπούλου είναι μία από τους πέντε Έλληνες εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 21 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθούν για τη διαθεσιμότητά τους και τους συνεχιζόμενους περιορισμούς που σχετίζονται με τη COVID.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας έθεσε σε άδεια άνευ αποδοχών όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που δεν τήρησαν την προθεσμία της 1ης Σεπτεμβρίου 2021 για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό COVID του ιατρικού προσωπικού και όσους δεν έλαβαν “αναμνηστική” δόση έως τις 31 Μαρτίου.

Πολλοί από τους περίπου 10.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που δεν εμβολιάστηκαν οργανώνουν συνεχείς διαμαρτυρίες σε μια από τις πιο διαρκείς και συνεχείς αντιδράσεις κατά των περιορισμών που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση – μέτρα που είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή της στο The Defender, η Αργυρώ Καγιά, μια ραδιολόγος/ακτινολόγος που αποκλείστηκε από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 από τη δουλειά της σε νοσοκομείο της Αθήνας επειδή αρνήθηκε τα εμβόλια, μίλησε για την απεργία πείνας και τις διαμαρτυρίες.

Η Καγιά δήλωσε ότι πέντε εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, όλοι εκτός από έναν που αναγνωρίζονται μόνο με τα μικρά τους ονόματα – Λάμπρος, Νίκος, Περικλής, Σοφία και Ζωή Βαγιοπούλου – ήταν οι αρχικοί συμμετέχοντες.

Περιέγραψε το κίνητρό τους να ξεκινήσουν απεργία πείνας ως “προσωπική απόφαση” και “μια ύστατη προσπάθεια να ακουστούν”.

Από τότε που ξεκίνησε η απεργία πείνας, είπε η Καγιά, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα έχουν δημιουργήσει μόνιμη παρουσία έξω από το ελληνικό Υπουργείο Υγείας “κάθε μέρα και νύχτα σε βάρδιες”.

Οργανώνονται επίσης διαμαρτυρίες και πορείες “προς διάφορα υπουργεία και δημόσιους φορείς”.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν πτοούνται από τις διαμαρτυρίες

Η απεργία πείνας αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου νέα φάση διαμαρτυρίας ενάντια στις εντολές και τους περιορισμούς που σχετίζονται με το COVID.

Ίσως το πλησιέστερο ανάλογο παράδειγμα είναι η απεργία πείνας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Νίκαια της Γαλλίας από δύο εργαζόμενους σε νοσοκομεία – τον Christophe Nait, βοηθό επείγουσας περίθαλψης, και τον Thierry Paysant, υπεύθυνο πυρασφάλειας – σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρέωση εμβολιασμού της Γαλλίας.

Ωστόσο, οι Nait και Paysant τερμάτισαν την απεργία τους τον Οκτώβριο του 2021. Ο Paysant δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι “μετά από ένα μήνα, είναι άχρηστο, ο κόσμος το συνηθίζει και κανείς δεν ενδιαφέρεται”, προσθέτοντας ότι ένας εκπρόσωπος του γαλλικού κράτους τους είπε ότι ήταν “η παράπλευρη απώλεια” όσον αφορά στην εντολή για τα εμβόλια.

Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης ως απάντηση στην απεργία πείνας και τις διαμαρτυρίες δείχνουν ότι μπορεί να έχει παρόμοια άποψη για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Στις 30 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια μιας πορείας προς το ελληνικό κοινοβούλιο, τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων των πέντε απεργών πείνας σε αναπηρικό αμαξίδιο, ένας εκ των οποίων τραυματίστηκε.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και κυκλοφόρησε στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και το ειδησεογραφικό πρακτορείο που δημοσίευσε αρχικά το βίντεο στο διαδίκτυο το αφαίρεσε αργότερα χωρίς εξήγηση.

Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι αστυνομικοί εξαιρούνται από την απαίτηση εμβολιασμού στους χώρους εργασίας στην Ελλάδα.

Τα ΜΑΤ εθεάθησαν αργότερα να προστατεύουν τον Έλληνα υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη -γνωστό για τους διαχρονικούς ακροδεξιούς δεσμούς του– κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις 4 Απριλίου στο Θριάσιο νοσοκομείο έξω από την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Καγιά, “τα μεγάλα και γνωστά μέσα ενημέρωσης [της Ελλάδας] δεν έχουν αναφερθεί” στην απεργία πείνας.

Όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το The Defender, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν 40 εκατομμύρια ευρώ (43,6 εκατομμύρια δολάρια) σε κρατικές επιδοτήσεις από το 2020, υποτίθεται για να βοηθήσουν να κρατηθούν τα αγωνιζόμενα μέσα στην επιφάνεια.

Η χρηματοδότηση θεωρείται στην Ελλάδα ως ένας τρόπος για να ενθαρρυνθεί η ευνοϊκή κάλυψη της σκληρής αντιμετώπισης του COVID από την κυβέρνηση.

Η Καγιά δήλωσε στο The Defender ότι παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, η ελληνική κυβέρνηση στις 30 Μαρτίου ψήφισε να παρατείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου την αναστολή της διαθεσιμότητας των ανεμβολίαστων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 31 Μαρτίου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να απολύσει ευθέως τους εργαζόμενους, παρά τις απειλές που εκτοξεύει.

Χωρίς μισθό ή δυνατότητα εργασίας, ωστόσο, είναι ουσιαστικά άνεργοι, “χωρίς συνταξιοδοτικές εισφορές” και με τους περισσότερους “να επιβιώνουν με δανεικά κεφάλαια και με τη βοήθεια συγγενών και υποστηρικτών”, σύμφωνα με την Kagia.

Η Ασημούλα Οικονομοπούλου, βιοπαθολόγος στο νοσοκομείο Ελπίς στην Αθήνα, η οποία είναι ανεμβολίαστη και συμμετέχει στις διαμαρτυρίες, δήλωσε στο The Defender ότι προσβλήθηκε από COVID τον Αύγουστο του 2021, αλλά ενημερώθηκε ότι η φυσική της ανοσία, ενώ της επιτρέπει να αποκτήσει διαβατήριο COVID με ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2022, δεν θα αναγνωρίζεται για λόγους απασχόλησης και ότι είναι υποχρεωμένη να εμβολιαστεί.
Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για τα διαβατήρια εμβολίων και τους περιορισμούς

Όπως έχει ήδη αναφερθεί από το The Defender, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Αυστρία, που επέβαλε εντολή εμβολιασμού σε τμήματα του γενικού πληθυσμού, απαιτώντας από όλους τους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω να εμβολιαστούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ή να αντιμετωπίσουν μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ (109 δολάρια) – ένα σημαντικό ποσό για την Ελλάδα, όπου η μέση μηνιαία σύνταξη είναι 722 ευρώ (787 δολάρια).

Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Υγείας αποκάλυψε ότι η επιβολή του προστίμου θα ανασταλεί από τις 15 Απριλίου και ότι το μέτρο θα “επανεξεταστεί” τον Σεπτέμβριο.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι δεύτερες αναμνηστικές δόσεις, αποκλειστικά με τη χρήση εμβολίων mRNA (Pfizer και Moderna), θα είναι διαθέσιμες για τους ηλικιωμένους από τις 7 Απριλίου.

Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι η διαθεσιμότητα του δεύτερου αναμνηστικού θα επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το μηνιαίο πρόστιμο δεν φαίνεται να έπεισε τους περισσότερους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο ή ακόμη και να πληρώσουν το πρόστιμο – καθώς εκτιμάται ότι 500.000 ηλικιωμένοι παραμένουν ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο, και μόνο το 14% όσων τους επιβλήθηκε πρόστιμο έχουν σύμφωνα με πληροφορίες πληρώσει.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού, μαζί με τις μάσκες, εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικά στην Ελλάδα για την πρόσβαση σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όπως εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής πώλησης, παρά την αρχική ημερομηνία λήξης των διαβατηρίων στις 31 Μαρτίου.

Οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι πολιτείες των ΗΠΑ έχουν άρει τα εν λόγω μέτρα.

Ενώ η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η υποχρέωση διαβατηρίου εμβολίου μπορεί να αρθεί μετά το ελληνορθόδοξο Πάσχα (24 Απριλίου), κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν προσδιόρισαν ακριβή ημερομηνία.

Όπως είχε ήδη αναφέρει το The Defender, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε επίσημα την εφαρμογή ψηφιακών διαβατηρίων εμβολίων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επέκταση των διαβατηρίων αυτών ώστε να περιλαμβάνουν την αναμνηστική δόση COVID.

Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα ήταν το μόνο μέλος της ΕΕ που επέβαλε μικρότερη περίοδο ισχύος για τα διαβατήρια εμβολίων: επτά μήνες για όσους εμβολιάστηκαν και τρεις μήνες για όσους είχαν προηγούμενη μόλυνση από COVID, αντί για εννέα και έξι μήνες αντίστοιχα στην υπόλοιπη ΕΕ.

Η πίεση της ΕΕ οδήγησε τις ελληνικές αρχές να αντιστοιχίσουν την περίοδο ισχύος των διαβατηρίων της ΕΕ από τις 2 Απριλίου.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατες δηλώσεις των γιατρών που απαρτίζουν την επιτροπή COVID της ελληνικής κυβέρνησης – η οποία απολαμβάνει νομικής ασυλίας – δείχνουν μοντέλα που προβλέπουν νέο “κύμα” τον Οκτώβριο, οπότε και τα διαβατήρια μπορεί να επανέλθουν “αν χρειαστεί”.
Παρά τα αυστηρά μέτρα, η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση σε κρούσματα COVID και θανάτους

Παρά τη σειρά αυτή των συνεχιζόμενων μέτρων και εντολών, και από τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Ελλάδα κατατάσσεται ψηλά στις περιπτώσεις COVID ανά εκατομμύριο ανθρώπων (13η θέση παγκοσμίως, πέμπτη στην ΕΕ) και στους θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπων (έκτη θέση παγκοσμίως, πρώτη στην ΕΕ).

Πρόσφατα η χώρα ανέφερε έως και 76 θανάτους από COVID καθημερινά, σε μια χώρα με λίγο περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Στις 29 Μαρτίου, για παράδειγμα, η Ελλάδα ανέφερε 28.933 κρούσματα COVID, ενώ την ίδια ημέρα οι ΗΠΑ κατέγραψαν 35.343 κρούσματα, με πληθυσμό περίπου 33 φορές μεγαλύτερο από αυτόν της Ελλάδας.

Η ευθύνη για αυτόν τον υπερβολικά υψηλό αριθμό δηλωθέντων κρουσμάτων και θανάτων από COVID, σύμφωνα με την επιτροπή COVID της ελληνικής κυβέρνησης, έγκειται στο “τμήμα των ανεμβολίαστων ατόμων στις πολύ μεγαλύτερες ηλικίες”.

Άλλοι, ωστόσο, έχουν μια διαφορετική εξήγηση.

Η Οικονομοπούλου, στη συνέντευξή της στο The Defender, τόνισε την κακή κατάσταση των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει:


“Ο συνωστισμός στα νοσοκομεία δεν οφείλεται στην COVID. Υπάρχει περίοδος αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας και ιατρικά ραντεβού ρουτίνας, εξετάσεις και χημειοθεραπείες.”

“Κάθε χειμώνα, ο συνωστισμός στα νοσοκομεία λόγω της εποχικής γρίπης γίνεται είδηση για τα [ελληνικά] μέσα ενημέρωσης.”

“Το ελληνικό σύστημα υγείας έχει αναπτυχθεί με τα νοσοκομεία στον πυρήνα του. Ο “οικογενειακός γιατρός” μόλις και μετά βίας υπάρχει ως θεσμός, ενώ οι περιφερειακές και τοπικές ιατρικές κλινικές είναι ελλιπώς στελεχωμένες και ανεπαρκώς εξοπλισμένες.”

“Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος επισκέπτεται τα νοσοκομεία για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και για το κοινό κρυολόγημα, και τα νοσοκομεία που εφημερεύουν είναι υπερβολικά γεμάτα. Δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις για να περιθάλψουν τόσους πολλούς ασθενείς και υπάρχει έλλειψη εκπαιδευμένου και ικανού προσωπικού που μπορεί να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.”

“Η Ελλάδα κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σε τέτοιου είδους λοιμώξεις. Οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μολύνονται επομένως, και τέτοιες λοιμώξεις, ιδίως στις ΜΕΘ, είναι η κύρια αιτία των περισσότερων από αυτούς τους θανάτους.”

Ο ιατρικός εξοπλισμός στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχει, σε πολλές περιπτώσεις, αντικατασταθεί από τότε που αγοράστηκε το 2004 κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξήχθησαν στην Αθήνα εκείνο το έτος, δήλωσε η Οικονομοπούλου.

Ως αποτέλεσμα, “το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εξοπλισμού δεν είναι πλέον αξιόπιστο και μεγάλο μέρος του είναι παρωχημένο”.

Τα μέτρα λιτότητας, τα οποία οδήγησαν σε απότομες περικοπές των δαπανών για τη δημόσια υγεία κατά την τελευταία δεκαετία και πλέον, ευθύνονται, σύμφωνα με την Οικονομοπούλου, η οποία πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη στο δημόσιο σύστημα υγείας από το 2016 – οι πρώτες τέτοιες προσλήψεις εδώ και εννέα χρόνια – ενώ το ιατρικό προσωπικό που συνταξιοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια δεν έχει αντικατασταθεί.

Κατά συνέπεια, “τα ελληνικά νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού της χώρας. Είναι υποστελεχωμένα και το υπάρχον προσωπικό είναι καταπονημένο”, δήλωσε η κ. Οικονομοπούλου.

Η Καγιά δήλωσε στο The Defender ότι παρόλο που ένα “σχετικά μικρό ποσοστό” των αρχικά ανεμβολίαστων εργαζομένων στον τομέα της υγείας “υπέκυψαν” και επέστρεψαν στις δουλειές τους, οι περισσότεροι δεν το έκαναν.

Σημείωσε επίσης ότι οι ανεμβολίαστοι ιατρικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις θέσεις τους δεν έχουν αντικατασταθεί, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές υποσχέσεις, ασκώντας πρόσθετη πίεση στο σύστημα υγείας.

Η πίεση αυτή στη συνέχεια επιρρίπτεται στους ανεμβολίαστους και χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη συνέχιση των περιορισμών.

Η Καγιά δήλωσε ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι αγωνίζονται για κάτι περισσότερο από την αποκατάσταση των θέσεων εργασίας τους. Ζητούν επίσης τον τερματισμό των υποχρεωτικών εμβολίων και τη διατήρηση της ελευθερίας του λόγου.

Σύμφωνα με την Οικονομοπούλου, “ένας αυξανόμενος αριθμός ανεμβολίαστων ιατρικών υπαλλήλων έχει καταλάβει ότι πέρα από τις προσωπικές τους συνθήκες, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για να διαμαρτυρηθούν: η διατήρηση του δικαιώματος κάθε ατόμου να διατηρεί τη σωματική του ακεραιότητα και να κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι η καλύτερη επιλογή για τον εαυτό του”.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου