Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ
Έχουμε αναφερθεί ήδη στον πόλεμο εναντίον των μετρητών, στο πώς συμπεριφέρονται και σχεδιάζουν οι ελίτ έναν τέτοιο πόλεμο, καθώς επίσης στη συνωμοσία των τοκογλύφων – οι οποίοι έχουν τοποθετήσει στο στόχαστρο τους τις καταθέσεις της μεσαίας τάξης, αφού διαφορετικά μάλλον δεν θα μπορέσει να επιλυθεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης της Δύσης.
Πολύ περισσότερο, επειδή δεν φαίνεται ότι θα αποδώσει ο πόλεμος της Ουκρανίας και η ληστεία της Ρωσίας – ενώ ούτε από την πλευρά της Κίνας διακρίνεται κάποια δυνατότητα.
Οι υποστηρικτές βέβαια μίας κοινωνίας χωρίς μετρητά, τεκμηριώνουν πολύ εύκολα τις θέσεις τους – με σημαντικότερη ίσως την ευκολία των συναλλαγών.
Το ότι είναι πολύ πιο απλό να πληρώνει κανείς με μία πιστωτική κάρτα, με ένα κινητό τηλέφωνο ή με το ρολόι του, από το να μεταφέρει ένα σωρό δυσκίνητα νομίσματα στο πορτοφόλι του – ενώ έτσι αποφεύγει επί πλέον τυχόν ληστεία του.
Η δυνατότητα δε αυτή βρίσκει πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των νέων – οι οποίοι θεωρούν πως πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που οφείλουν να υιοθετήσουν. Είναι άλλωστε πράγματι πολύ πιο εύκολο να σύρει κανείς μία κάρτα, από την ανάληψη χρημάτων σε κάποιο ΑΤΜ – ή από τη διαχείριση των ψιλών κοκ.
Εκτός αυτού, αναφέρουν πως τα μετρητά επιτρέπουν την εγκληματική δραστηριότητα στη μαύρη αγορά – οπότε πως είναι τα χρήματα του εγκλήματος ενώ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, έχουν δίκιο.
Δηλαδή, εάν εξαλειφθούν τα μετρητά και αντικατασταθούν με ψηφιακό χρήμα, τότε θα αντιμετωπίσει δυσκολίες η μαύρη αγορά και δεν θα είναι πια εύκολη η φοροδιαφυγή – αν και θα εύρισκαν λύσεις όλοι αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις.
Από την άλλη πλευρά, η «παραγωγή» και η διακίνηση μετρητών είναι πολύ πιο δαπανηρή, από το ψηφιακό χρήμα – αφού το τελευταίο δημιουργείται και κινείται με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή.
Αντίθετα, το πρώτο απαιτεί μηχανήματα και ειδικά φορτηγά για τη μεταφορά του – είτε από το χώρο παραγωγής, είτε αργότερα από εταιρίες τύπου Brinks που φυσικά θα έχαναν τη δουλειά τους. Έτσι θα έπαυαν οι ληστείες τραπεζών, καταστημάτων λιανικής κοκ. – οπότε η ωφέλεια θα ήταν τεράστια.
Με κριτήριο λοιπόν όλα τα παραπάνω, ο πόλεμος κατά των μετρητών ήταν και θα είναι ακόμη περισσότερο επιτυχημένος – αφού το ψηφιακό χρήμα είναι ξεκάθαρα πιο βολικό στη χρήση του από τα μετρητά, ενώ όποιος δεν το χρησιμοποιεί θα θεωρείται οπισθοδρομικός.
Συντηρητικός και συνωμοσιολόγος ίσως – μη προοδευτικός. Ο πιο σίγουρος τρόπος δε για να επιβληθεί ένας νεωτερισμός, είναι να προσφέρει μία ευκολία που γρήγορα μετατρέπεται σε συνήθεια – από την οποία είναι αδύνατον να ξεφύγει κανείς.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Συνεχίζοντας, είναι γεγονός πως οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν πάντα το ξέπλυμα χρήματος, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη φοροδιαφυγή και την τρομοκρατία, ως δικαιολογίες για να παρακολουθούν έντιμους Πολίτες – επίσης για να τους στερούν την ελευθερία τους και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις πληρωμών, όπως είναι τα μετρητά, ο χρυσός και σήμερα τα κρυπτονομίσματα που είναι ήδη υπό διωγμό.
Στην πραγματικότητα λοιπόν, η «κοινωνία χωρίς μετρητά» που προωθείται, είναι απλά ένας Δούρειος Ίππος για ένα σύστημα, εντός του οποίου ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός πλούτος είναι ηλεκτρονικός – ενώ αντιπροσωπεύεται ψηφιακά στα αρχεία ενός μικρού αριθμού μεγατραπεζών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.
Όταν επιτευχθεί τώρα η «κοινωνία χωρίς μετρητά», θα είναι εύκολο για την κρατική εξουσία να «καταλάβει» και να παγώσει τον πλούτο ή να τον υποβάλει σε συνεχή επιτήρηση, σε φορολογία και σε άλλες μορφές ψηφιακής κατάσχεσης – όπως είναι τα αρνητικά επιτόκια.
Έτσι, οι ηττημένοι του πολέμου εναντίον των μετρητών θα είναι οι έντιμοι Πολίτες – οι οποίοι θα γίνονται ευάλωτοι στη δήμευση των αποταμιεύσεων τους μέσω αρνητικών επιτοκίων, παγώματος των λογαριασμών τους «έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση τους», απώλειας της ιδιωτικής τους ζωής και περιορισμών στις αναλήψεις ή/και στις μεταφορές χρημάτων.
Όλα αυτά σήμερα είναι αδύνατα, για εκείνο το χρονικό διάστημα που οι Πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την τράπεζα τους και να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους – ενώ τα μετρητά είναι αυτά που εμποδίζουν τις κεντρικές τράπεζες να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια, δηλαδή να πληρώνει κανείς για τις καταθέσεις του αντί να εισπράττει τόκους.
Η αιτία είναι το ότι, εάν το κάνουν, οι άνθρωποι θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους από το τραπεζικό σύστημα – με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.
Βέβαια, εάν έχουν τα χρήματα στο σπίτι τους, δεν θα κερδίζουν τίποτα – αλλά, τουλάχιστον, δεν θα χάνουν. Εάν όμως τα χρήματα είναι ψηφιακά, δεν θα υπάρχει η επιλογή ανάληψης τους σε μετρητά για να αποφευχθούν τα αρνητικά επιτόκια, το πάγωνα κλπ. – οπότε θα είναι κανείς εγκλωβισμένος σε μία ψηφιακή παγίδα, χωρίς διέξοδο.
Φυσικά οι τράπεζες γνωρίζουν πως υπάρχει επίσης ο φόβος της ληστείας, όταν τα χρήματα είναι στο σπίτι – δεν είναι όμως σίγουρες εάν είναι αρκετός, έτσι ώστε να εμποδίσει τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματα τους.
Τα καλά νέα τώρα είναι πως τα μετρητά εξακολουθούν να αποτελούν μία κυρίαρχη μορφή πληρωμής, σε χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία, ακόμη και οι ΗΠΑ – ενώ τα κακά νέα είναι πως η χρήση μετρητών μειώνεται, όσο αυξάνονται οι ψηφιακές πληρωμές.
Μόλις λοιπόν οι συναλλαγές με μετρητά συρρικνωθούν αρκετά, όταν φτάσουν δηλαδή σε ένα κρίσιμο «σημείο ανατροπής», θα χαθούν οι οικονομίες κλίμακος – οπότε δεν θα έχει νόημα να συνεχισθεί η χρήση τους, λόγω των σχετικών εξόδων και της υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Επομένως θα καταργηθούν ξαφνικά και απότομα – όπως έχει συμβεί με άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στο παρελθόν που έπαψαν να υπάρχουν μέσα σε μία νύχτα, όταν κυριάρχησε ο αντικαταστάτης τους (τα CD κλπ.).
Με απλά λόγια, όταν ο πόλεμος κατά των μετρητών αποκτήσει μεγάλη δυναμική, θα είναι αδύνατον να τον σταματήσουν οι άνθρωποι – οπότε θα ηττηθούν κατά κράτος.
Φυσικά δε, για τις τράπεζες θα είναι «δώρο εξ ουρανού» – αφού θα κερδίζουν όσα θέλουν από τις προμήθειες, δεν θα ανησυχούν από bank runs, δεν θα πληρώνουν τόκους και δεν θα χρεοκοπούν εύκολα.
Τα CBDC
Περαιτέρω, έχουμε ήδη αναφερθεί στα ψηφιακά νομίσματα, στα CBDC και στους κινδύνους τους – τα οποία είναι μία μορφή χρημάτων που θα εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες, μόνο ψηφιακά.
Έχουμε επίσης γράψει πως το ψηφιακό ευρώ, δολάριο κλπ., σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι ένας εφιάλτης – ο οποίος θα μας οδηγήσει ενδεχομένως σε καταστάσεις, όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα στην Κίνα.
Είναι αλήθεια βέβαια πως οι περισσότερες πληρωμές σήμερα, με πιστωτικές κάρτες, με απευθείας κατάθεση, με ΑΤΜ, με ηλεκτρονικές αγορές κλπ., είναι ήδη ψηφιακές – όπου όμως υπάρχει μία μεγάλη διαφορά.
Ειδικότερα, όλες οι ψηφιακές πληρωμές που υπάρχουν σήμερα, είναι ιδιωτικές – με την έννοια πως διενεργούνται μεταξύ ημών και της τράπεζας μας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος.
Η κυβέρνηση δηλαδή δεν βλέπει αυτές τις πληροφορίες σε ατομικό επίπεδο, εκτός εάν εκδώσει ένταλμα έρευνας μέσω του δικαστηρίου – κάτι που όμως δεν ισχύει για τα CBDC.
Με τα CBDC η εκάστοτε κυβέρνηση θα ελέγχει τα πάντα, χωρίς να έχει ανάγκη να εκδώσει κανένα ένταλμα – όλα όσα αγοράζουμε, όσα συνεισφέρουμε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τις πολιτικές δωρεές, τις επιλογές ψυχαγωγίας, τα ταξίδια μας κοκ.
Όλα αυτά τα δεδομένα τώρα θα συνδυάζονται με τη «γεωχωρική» τοποθεσία από το GPS στο iPhone μας, από τους πομπούς των διοδίων (e-pass), από τους σαρωτές πινακίδων κυκλοφορίας όπου υπάρχουν, από τις νέες ταυτότητες κοκ., θα αναλύονται από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και θα μπορούν να σχηματίσουν εύκολα το πολιτικό ή άλλο προφίλ μας – ενώ με αυτό το προφίλ η κυβέρνηση θα μπορεί να αποφασίσει ότι είμαστε «εχθρός του λαού», εξτρεμιστής ή ότι άλλο.
Από εκείνη τη στιγμή τώρα και μετά που θα τοποθετείται κάποιος στον κατάλογο των εχθρών, τα CBDC θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παγώσουν τους λογαριασμούς του, όπως συνέβη με τους οδηγούς του Freedom Convoy στον Καναδά, τον Ιανουάριο του 2022. Δυστυχώς είναι κάτι που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό – ούτε έχει συνειδητοποιηθεί το νόημα του, από αυτούς που το γνωρίζουν.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, έχει ενδιαφέρον η ενέργεια της Citibank στις ΗΠΑ – η οποία είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης, λόγω των πολλών προγραμμάτων διάσωσης της. Ειδικότερα, η Citibank ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα υπηρεσιών που αποκαλείται Citi Token Services (CTS) – με το οποίο τα δολάρια μετατρέπονται σε ψηφιακές μάρκες.
Αυτά τα CTS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά χρημάτων ή για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ολόκληρο τον πλανήτη – ενώ η τράπεζα το αποκαλεί «προκαταβολή σε μάρκες».
Ο όρος CBDC δεν χρησιμοποιείται καθόλου, αλλά πρόκειται ακριβώς για αυτό – αφού μόλις μετατραπούν τα δολάρια σε ψηφιακές μάρκες, σε CTS, η Citi ελέγχει τα πάντα.
Επομένως, η αμερικανική κυβέρνηση που ελέγχει με τη σειρά της τη Citi, μπορεί να αποκτήσει στοιχεία για όλες τις συναλλαγές των ανθρώπων – οπότε το CTS είναι ξεκάθαρα ένα CBDC που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου