ΕΝΩ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Από την Ρόντα Γουίλσον
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν σημαντικές ποσότητες ισχύος για να λειτουργήσουν, καθοδηγούμενα από τους τεράστιους υπολογιστικούς πόρους που απαιτούνται για την επεξεργασία και την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων.
Έτσι, οι ιδιοκτήτες και οι υποστηρικτές των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα βασίζονται στην «ανανεώσιμη» αιολική και ηλιακή ενέργεια, όπως περιμένουν από εμάς;
Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί σημαντική ισχύ;
Η ακόρεστη ανάγκη της τεχνητής νοημοσύνης για ισχύ καθοδηγείται από την πολυπλοκότητα και την κλίμακα των υπολογιστικών απαιτήσεών της.
Τα μοντέλα AI συχνά εκπαιδεύονται και αναπτύσσονται σε κέντρα δεδομένων, τα οποία είναι τεράστιες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν χιλιάδες διακομιστές. Αυτοί οι διακομιστές καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ενέργειας, ισοδύναμη με εκείνη 30.000 σπιτιών.
Η εξαγωγή συμπερασμάτων AI, η διαδικασία απάντησης σε ερωτήματα χρηστών, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μονάδες επεξεργασίας γραφικών ("GPU"). Κάθε συμπέρασμα απαιτεί επεξεργαστική ισχύ GPU, η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια. Η ζήτηση αυτή αναμένεται να αυξηθεί καθώς αναπτύσσονται και αναπτύσσονται περισσότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Τα μεγαλύτερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία γλώσσας και την υπολογιστική όραση, απαιτούν περισσότερους υπολογιστικούς πόρους και, κατά συνέπεια, περισσότερη ενέργεια.
Αυτά τα μοντέλα έχουν δισεκατομμύρια παραμέτρους και βασίζονται σε τεράστια σύνολα δεδομένων, πιέζοντας περαιτέρω τις ενεργειακές απαιτήσεις. Και καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνεται και η ανάγκη για πιο ισχυρή υποδομή για την υποστήριξή της.
Σε ένα αυτογκόλ για όσους επιθυμούν να εφαρμόσουν την Ατζέντα 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης - όπως εκείνοι που υπέγραψαν με ανυπομονησία το «Σύμφωνο για το Μέλλον», το «Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο» και το «Σύμφωνο για τις μελλοντικές γενιές» στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον την Κυριακή - η κατανάλωση ενέργειας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έτσι λένε, και πιέζει τα παγκόσμια δίκτυα.
Στο παρακάτω podcast του Bloomberg (μόνο ήχος) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο οικοδεσπότης David Gura και ο δημοσιογράφος του Bloomberg Josh Saul συζητούν τι σημαίνουν οι ακόρεστες ανάγκες ισχύος των κέντρων δεδομένων AI για τις τοπικές κοινότητες, τις τιμές της ενέργειας και τις προσπάθειες μετάβασης σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν θέσει φιλόδοξους εντυπωσιακούς στόχους καθαρής ενέργειας... σχεδόν σε μια εταιρεία που είπαν: «Μέχρι το 2030 θα είμαστε 100% καθαρή ενέργεια για τα κέντρα δεδομένων μας».
Αλλά είναι δύσκολο να γίνει επειδή τα κέντρα δεδομένων είναι ανοιχτά όλη την ώρα, 100% του χρόνου, οπότε είναι δύσκολο να ταιριάξουμε αυτό με την καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Saul.
Υποθέτουμε ότι η αντιστοίχιση μεγάλων ενεργειακών απαιτήσεων 100% του χρόνου είναι δύσκολο να γίνει με την «ανανεώσιμη» ενέργεια, δηλαδή την αιολική και την ηλιακή, επειδή είναι αναξιόπιστη και διαλείπουσα.
Ωστόσο, η λύση είναι απλή. Χαρακτηρίστε την πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη» ενέργεια. Ο Γκούρα έθεσε το ερώτημα: «Πιστεύουν αυτοί, οι εταιρείες τεχνολογίας, αυτό το είδος παραδοσιακής πράσινης ενέργειας, πιστεύουν ότι η πράσινη ενέργεια θα είναι αρκετή για να καλύψει τη διαφορά που χρειάζονται;»
Ο Saul απάντησε: «Λοιπόν, όλοι αγαπούν τα πυρηνικά, εννοώ ότι τα πυρηνικά έχουν γίνει τόσο ζεστά, όπως ο Joe Rogan που μιλάει για πυρηνικά».
Ο Γκούρα είπε: «Ο Μπιλ Γκέιτς μιλάει γι' αυτό τώρα».
«Όλοι. Ναι, όλοι είναι πολύ ενθουσιασμένοι με τα πυρηνικά», δήλωσε ο Saul.
Bloomberg Podcast: Οι ακόρεστες ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης σπέρνουν τον όλεθρο στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας | Big Take, 24 Ιουνίου 2024 (15 λεπτά)
Ενεργοποιήστε την αυτόματη μετάφραση κάνοντας κλικ:
Στο πρώτο κάτω δεξιά εικονίδιο (Υποτίτλοι ή Subtitles)
Μετά στο δεύτερο (ρυθμίσεις)
Επιλέγετε Υπότιτλοι ή Subtitles (κλικ) και στην συνέχεια
Αυτόματη μετάφραση ή Auto translate (κλικ),
Ελληνικά ή Greek (κλικ).
Οι κυβερνήσεις δηλώνουν την πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη» ενέργεια
Αν και η πυρηνική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εδώ και πολύ καιρό προωθήσει ενεργά την πυρηνική ενέργεια ως βασικό συστατικό της «πράσινης» ενεργειακής στρατηγικής της.
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Λόρδων πριν από μια συζήτηση το 2021 ανέφερε:
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η νέα πυρηνική ενέργεια αποτελεί σημαντικό μέρος της επίτευξης του στόχου μείωσης του άνθρακα.
Ενώ η κυβέρνηση τονίζει τη δέσμευσή της για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, υποστηρίζει ότι η διασφάλιση της αξιοπιστίας του ενεργειακού συστήματος σημαίνει ότι «οι διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να συμπληρωθούν με τεχνολογίες που παρέχουν ενέργεια ή μειώνουν τη ζήτηση, όταν ο άνεμος δεν φυσάει ή ο ήλιος δεν λάμπει».
Μία από αυτές τις τεχνολογίες, λέει η κυβέρνηση, είναι η πυρηνική ενέργεια. Η «παροχή νέας και προηγμένης πυρηνικής ενέργειας» ήταν το τρίτο από τα δέκα σημεία που απαριθμούνται στο σχέδιο δέκα σημείων της κυβέρνησης για μια πράσινη βιομηχανική επανάσταση, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και επαναλήφθηκε στη λευκή βίβλο της κυβέρνησης για την ενέργεια του Δεκεμβρίου 2020.
Η Λευκή Βίβλος ανέφερε την υπεράκτια αιολική ενέργεια, την πυρηνική ενέργεια και το υδρογόνο ως βασικά στοιχεία για την απαλλαγή του ενεργειακού συστήματος της χώρας από τις ανθρακούχες εκπομπές.Πυρηνική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Λόρδων, 1 Δεκεμβρίου 2021
Τον Ιανουάριο του 2024, η συντηρητική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τετραπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2050, τη μεγαλύτερη επέκταση της πυρηνικής ενέργειας εδώ και 70 χρόνια.
Περαιτέρω πόροι: Πυρηνική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, 21 Μαΐου 2024
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες.
Τον Ιανουάριο του 2022, ενώ η Γερμανία βρισκόταν στη διαδικασία κλεισίματος όλων των πυρηνικών σταθμών της, η ΕΕ άρχισε να σχεδιάζει να χαρακτηρίσει την ενέργεια από πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο ως «πράσινες» πηγές επενδύσεων, παρά την εσωτερική διαφωνία σχετικά με το αν πραγματικά χαρακτηρίζονται ως «βιώσιμες» επιλογές.
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι το μπλοκ θα χρειαστεί να διπλασιάσει τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες τρεις δεκαετίες και ότι «απλά δεν είναι δυνατό χωρίς πυρηνική ενέργεια».
Τον Απρίλιο του 2023, η Γερμανία έκλεισε τον τελευταίο εναπομείναντα πυρηνικό σταθμό της.
Τον Αύγουστο του 2022, οι ΗΠΑ ήταν διχασμένες για το αν η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μέρος του «πράσινου» ενεργειακού μέλλοντος.
«Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια έρχεται καθώς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας που ξεκίνησε από τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, αναπτύσσουν μικρότερους, φθηνότερους αντιδραστήρες που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το ηλεκτρικό δίκτυο σε κοινότητες σε όλες τις ΗΠΑ», ανέφερε το NPR.
Τον Απρίλιο του 2024, αν και η Ευρώπη παραμένει διχασμένη στην προσέγγισή της όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, αντιπροσωπείες από περισσότερες από 30 χώρες συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για την πρώτη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ενέργεια.
Η σύνοδος κορυφής ακολούθησε μια επίσημη έκκληση στην COP28 στο Ντουμπάι για την επιτάχυνση της πυρηνικής ενέργειας μαζί με άλλες πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την κυβέρνηση των Εργατικών, η αναξιόπιστη, διαλείπουσα αιολική και ηλιακή ενέργεια προωθούνται στο κοινό ως το «πράσινο» μέλλον τους.
Για παραδείγματα των «ανανεώσιμων» πηγών ενέργειας που προωθούν οι κυβερνήσεις στο κοινό, μπορείτε να διαβάσετε: «Ed Miliband: beating nimbys on green rollout a matter of 'national security'» για το Ηνωμένο Βασίλειο και «Renewable energy» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Δεν γίνεται καμία αναφορά στην πυρηνική ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια δεν δημοσιοποιείται ως επιλογή για το κοινό. Γιατί;
Επανεκκίνηση πυρηνικού σταθμού για την τροφοδοσία κέντρων δεδομένων της Microsoft
Την Παρασκευή, το Axios ανέφερε ότι η Microsoft και η Constellation Energy είχαν μόλις αποκαλύψει μια συμφωνία αγοράς ενέργειας που θα επέτρεπε την επανεκκίνηση ενός αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο Three Mile Island της Πενσυλβάνια.
«Το σχέδιο να επαναφέρουμε στο διαδίκτυο ένα εργοστάσιο που σχετίζεται με μια διαβόητη μερική κατάρρευση του 1979 το 2028 συνδυάζει δύο μεγάλες ενεργειακές τάσεις. Το ένα είναι η αδηφάγα ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων, ειδικά καθώς αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη.
Η άλλη είναι προτάσεις για την επανεκκίνηση αντιδραστήρων που έχουν παγώσει ή την καθυστέρηση του κλεισίματος, για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με πηγές μηδενικού άνθρακα», δήλωσε ο Axios.
Οι «δύο μεγάλες ενεργειακές τάσεις» φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένες και είναι αμοιβαία περιεκτικές.
Οι εταιρείες τεχνολογίας ψάχνουν το έθνος για ενέργεια που είναι αξιόπιστη και τους βοηθά να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη AI με ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών - οδηγώντας σε αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με την Washington Post.
«Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, το Three Mile Island θα παρέχει στη Microsoft το ενεργειακό ισοδύναμο που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει 800.000 σπίτια», ανέφερε η Washington Post.
Σε μια κάπως ανειλικρινή δήλωση, ο αντιπρόεδρος ενέργειας της Microsoft, Bobby Hollis, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ένα «σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Microsoft να βοηθήσει στην απαλλαγή του δικτύου από τον άνθρακα για την υποστήριξη της δέσμευσής μας να γίνουμε αρνητικοί στον άνθρακα».
Η Constellation σχεδιάζει να επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβίωση του αντιδραστήρα. Η Constellation θεωρεί ότι οι πιστώσεις φόρου πυρηνικής ενέργειας στον κλιματικό νόμο του 2022 είναι ζωτικής σημασίας για το έργο.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι δεκατέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου έχουν δεσμευτεί δημοσίως να υποστηρίξουν την ανάπτυξη περισσότερης πυρηνικής ενέργειας, με στόχο τον τριπλασιασμό της πυρηνικής ικανότητας έως το 2050, όπως περιγράφεται στη «Διακήρυξη για τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050», που υπογράφηκε από 25 έθνη στην COP28.
Η δήλωση αναφέρεται στην ανάλυση του Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας, η οποία δείχνει ότι ένα σενάριο όπου η ικανότητα πυρηνικής ενέργειας τριπλασιάζεται έως το 2050 παρέχει μια εφικτή πορεία για την επίτευξη καθαρού μηδενικού ισοζυγίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας.
Εάν η πυρηνική ενέργεια παρέχει ένα μονοπάτι προς το πολυδιαφημισμένο «καθαρό μηδέν», γιατί οι κυβερνήσεις προωθούν αμφιλεγόμενες «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια στο κοινό; Ίσως το «καθαρό μηδέν» είναι ένας χαλαρός όρος που μπορεί να σημαίνει ό, τι θέλουν να σημαίνει ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το ποιο μέρος της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ επιβάλλουν στο κοινό.
Η δέσμευση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πυρηνική ενέργεια που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα έγινε στο περιθώριο της Εβδομάδας για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, όπου ηγέτες από την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και στελέχη της βιομηχανίας συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις παγκόσμιες προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα.
Η Εβδομάδα για το Κλίμα είναι μια ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Για να χρησιμοποιήσουμε την παγκοσμιοποιημένη γλώσσα, η υποστήριξη αυτών των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα της αγοράς ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι μόνο απαραίτητη για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά και μια τραπεζική, βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός για βιώσιμη χρηματοδότηση.
Γιατί η πυρηνική ενέργεια, ειδικότερα, έχει γίνει τόσο δημοφιλής στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;
Όπως σημείωσε η Power Engineering, «Καθοδηγούμενη από τους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα και την προβλεπόμενη αύξηση του φορτίου από μια έκρηξη τεχνητής νοημοσύνης (AI), η υποστήριξη για την πυρηνική ενέργεια έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια ...
Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft, η Google και η Amazon αυξάνουν σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως μέσω εκτεταμένων και ταχέως αναπτυσσόμενων λειτουργιών κέντρων δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια ως εταίρο».
Το Environment and Energy Leader επιβεβαίωσε το ίδιο: «Η ζήτηση για αξιόπιστη, καθαρή ενέργεια συνεχίζει να αυξάνεται, ιδιαίτερα σε τομείς όπως τα κέντρα δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη (AI), όπου η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύεται στα ύψη».
Ο James Schaefer, Ανώτερος Διευθύνων Σύμβουλος της Guggenheim Securities, τόνισε αυτή την τάση: «Βλέπουμε μια τεράστια ζήτηση για καθαρά ηλεκτρόνια για την τροφοδοσία κέντρων δεδομένων και τεχνολογιών AI.
Η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή, αποδεδειγμένη και ασφαλής – και είναι σημαντικό να επιταχύνουμε τη μετάβαση από τα προγραμματισμένα έργα στα λειτουργικά εργοστάσια».
Τι τρέχει;
Αυτό που όλα αυτά φαίνεται να δείχνουν είναι ότι θα είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστη και διαλείπουσα «ανανεώσιμη» αιολική και ηλιακή ενέργεια για δημόσια χρήση, αλλά οι τεράστιες ποσότητες αξιόπιστης ενέργειας που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη θα ληφθούν από αυτό που έχει πλέον χαρακτηριστεί ευρέως ως «πράσινη», «καθαρή» πυρηνική ενέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου