Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΑΦΟΡΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΛΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ...

ΤΡΟΜΟΣ - Η ΡΩΣΙΑ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΤΟΝ «ΠΑΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΜΒΩΝ» - ΧΤΥΠΑ ΣΑΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟ, ΜΕ 44 ΤΟΝΟΥΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΟ ΚΙΕΒΟ


Ο FOAB είναι ένα θερμοβαρικό όπλο, το οποίο είναι ιδιαίτερα καταστροφικό λόγω της ικανότητάς του να εκρήγνυται στον αέρα, δημιουργώντας ένα κύμα έκρηξης υψηλής πίεσης και ένα παρατεταμένο φαινόμενο καύσης

Ένα αυστηρό μήνυμα έστειλε στη συλλογική Δύση ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρες Dmitry Medvedev.

Στον απόηχο του επίμονου αιτήματος των Ουκρανών για χτυπήματα με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας βαθιά στη Ρωσία ο Medvedev σημείωσε το Σάββατο 14/9, ότι η Ρωσία μπορεί να ισοπεδώσει την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, με μη πυρηνικά όπλα ως απάντηση στη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία.

Ο Medvedev δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ήδη τυπικά τους λόγους για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μετά την εισβολή της Ουκρανίας στη ρωσική περιοχή Kursk, αλλά μπορεί αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις νέες τεχνολογίες όπλων της για να μετατρέψει το Κίεβο σε μια τεράστια, διαλυμένη περιοχή όταν εξαντληθεί η υπομονή της.

Μάλιστα κάλεσε τους «αλαζονικούς» Αγγλοσάξονες να μη δοκιμάζουν άλλο την υπομονή της Ρωσίας.


Ο πατέρας όλων των βομβών - Χτύπημα εξίσου θανατηφόρο με πυρηνικό όπλο

Ποιο όμως είναι αυτό το όπλο με το οποίο προειδοποιεί ο Medvedev.
Υπαινίσσεται την πιθανή χρήση από τη Ρωσία της FOAB (ο πατέρας όλων των βομβών), της πιο βαριάς συμβατικής βόμβας που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία.

Η επίσημη ονομασία του FOAB είναι ATBIP (Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power).

Η βόμβα ζυγίζει περίπου 7.100 κιλά και φέρεται να έχει εκρηκτική απόδοση ισοδύναμη με 44 τόνους TNT.

Ο FOAB είναι ένα θερμοβαρικό όπλο, το οποίο είναι ιδιαίτερα καταστροφικό λόγω της ικανότητάς του να εκρήγνυται στον αέρα, δημιουργώντας ένα κύμα έκρηξης υψηλής πίεσης και ένα παρατεταμένο φαινόμενο καύσης.

Αυτό το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι οποιωνδήποτε στόχων, συμπεριλαμβανομένων δομών, οχυρώσεων και προσωπικού.

Ο FOAB αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2007, επιδεικνύοντας τις προόδους της Ρωσίας στα συμβατικά όπλα.

Η Ρωσία ανέπτυξε τη βόμβα ως απάντηση στην Αμερικανική MOAB, που συχνά αναφέρεται ως η «Μητέρα όλων των βομβών».

Όλα τα αεροσκάφη του ρωσικού βομβαρδιστικού στόλου - Tu-22M3 Backfire, Tu-95MS Bear-H και Tu-160 Blackjack- είναι εξοπλισμένα για τη ρίψη του FOAB.


Ο Sarmat νέος φορέας ρίψης του πατέρα των βομβών

Ωστόσο, μία αναφορά του Medvedev σε «χρήση νέων οχημάτων παράδοσης» υποδηλώνει ότι εξετάζεται μια καλύτερη επιλογή ρίψης από τα βομβαρδιστικά, τα οποία πιθανότατα θα υποστούν υψηλά ποσοστά φθοράς κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών τους λόγω των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Patriot που αναπτύσσονται γύρω από το Κίεβο.

Ο συνεργάτης του Putin θα μπορούσε να αναφέρεται στη χρήση ενός πυραύλου όπως ο RS-28 Sarmat, γνωστός και ως Satan II, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 10 τόνων σε διηπειρωτικό βεληνεκές.

Ο Sarmat σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τους ICBM SS-18 Satan της Σοβιετικής εποχής και αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο ισχυρούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους όσον αφορά τη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου.

Είναι σημαντικό ότι ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να φέρει συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.

Τον FOAB 7 τόνων θα ήταν εύκολο να τον μεταφέρει το Sarmat.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το Sarmat έχει σχεδιαστεί για να φέρει πολλαπλές κεφαλές, είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να φέρει περισσότερα από έναν FOAB

Ο Sarmat είναι ένας πύραυλος υγρού καυσίμου με βάρος εκτόξευσης 208,1 μετρικούς τόνους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι καύσιμο.

Με τη μείωση του φορτίου καυσίμου του μεγαθηρίου, είναι θεωρητικά δυνατό να αυξηθεί δραματικά το ωφέλιμο φορτίο του πυραύλου.


Απάντηση στην υπαρξιακή απειλή

Ωστόσο, η αύξηση του ωφέλιμου φορτίου πέρα από τις σχεδιαστικές προδιαγραφές θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα, την τροχιά και την ακρίβεια του πυραύλου, παράμετροι που είναι κρίσιμες.

Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο Sarmat είναι μια μετασοβιετική ανακάλυψη από τη Ρωσία που βασίζεται στην τεχνολογία της σοβιετικής εποχής.

Ο πύραυλος εισήχθη επίσημα στις στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Ρωσία άρχισε να αντιλαμβάνεται την βίαιη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ως υπαρξιακή απειλή από τις αρχές αυτού του αιώνα.

Έχει αναπτύξει διάφορες επιλογές απόκρισης για να αποτρέψει μια τέτοια επέκταση.



Δεν είναι πυρηνικό όπλο αλλά μπορεί να γονατίσει την Ουκρανία άμεσα

Το 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε πολλά νέα οπλικά συστήματα που είχε αναπτύξει η Ρωσία ως απάντηση στην απειλή.

Συγκεκριμένα, σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πύραυλοι Sarmat.

Άλλα οπλικά συστήματα που αναπτύχθηκαν περιλαμβάνουν το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard, τον βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal (Kh-47M2), τον πυρηνικό πύραυλο cruise Burevestnik (Skyfall ή SSC-X-9), τον αυτόνομο, πυρηνικό πύραυλο Poseidon (Status-6 ή Kanyon)

Ο Sarmat αναπτύχθηκε από την αρχή με την ικανότητα να μεταφέρει μεγαλύτερες κεφαλές όταν χτυπά στόχους σε μικρότερη εμβέλεια.

Πράγματι, είναι κατανοητό ότι ο Sarmat έχει δοκιμαστεί με διαφορετικά ωφέλιμα φορτία.

Στο παρελθόν, Ρώσοι αξιωματούχοι, εκτός από τον Μedvedev, αναφέρθηκαν στη χρήση νέου όπλου στην περίπτωση της ουκρανικής κλιμάκωσης.

Εάν, πράγματι, ο Medvedev υπαινίσσεται την πιθανή χρήση μιας τεράστιας συμβατικής κεφαλής που μεταφέρεται με πύραυλο, ο κόσμος θα μπορούσε κάλλιστα να αναπνεύσει.

«Δεν είμαστε τόσο κοντά στον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα όπως έχουν προειδοποιήσει πολλοί αναλυτές», γράφει ο ιστότοπος Eurasian Times.

Μια συμβατική ρωσική απάντηση σε μια ουκρανική κλιμάκωση –όπως βαθιά χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα – όσο σοβαρή κι αν είναι, δεν ισοδυναμεί με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, η χρήση του πυραύλου Sarmat με κεφαλή FOAB 7 τόνων θα μπορούσε να γονατίσει την Ουκρανία άμεσα.

Φυσικά, οι παράπλευρες ζημιές από την κεφαλή των 7 τόνων θα είναι βαριές.

Σαφώς, η ρωσική απάντηση είναι ανάλογη, εκτός από συμβατική.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin παραδέχτηκε ότι τα βαθιά χτυπήματα με χρήση αμερικανικών όπλων από τις ουκρανικές δυνάμεις θα είχαν μικρό αντίκτυπο στις πολεμικές δυνατότητες της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα έχει ήδη μετακινήσει το 90% της κρουστικής της δύναμης εκτός του εύρους των αμερικανικών όπλων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχει νόημα για την Ουκρανία να συνεχίσει να πιέζει τη Δύση για χτυπήματα βαθιά στη ρωσική επικράτεια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου