Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

54 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣΗ ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ
Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά σήμερα την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, με την Κύπρο de facto διχοτομημένη από το 1974, λόγω της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματός της από την Τουρκία.


Η Κυπριακή Δημοκρατία, που εγκαθιδρύθηκε το 1960, με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959, μεταξύ της ελληνοκυπριακής, της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Αγγλίας, Ελλάδας και Τουρκίας, είχε κοινό βίο μέχρι και το 1963, όταν ξέσπασαν ταραχές και η Αγγλία χάραξε την «πράσινη γραμμή», η οποία χώρισε στα δύο την Λευκωσία. Οι Τουρκοκύπριοι με εντολή της ηγεσίας τους και τη στήριξη της 'Αγκυρας αποχώρησαν από το κοινό κράτος, κλείστηκαν σε θύλακες και δημιούργησαν δική τους διοίκηση. Από το 1967 μέχρι το 1974, έγιναν συνομιλίες που έφθασαν κοντά σε συμφωνία για λύση, λίγο πριν την τουρκική εισβολή.

Αλλεπάλληλοι γύροι συνομιλιών, από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Το 1983 η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακήρυξε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στην λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την 'Αγκυρα. Τον Απρίλιο του 2004, οι Ελληνοκύπριοι με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού, ενώ οι Τουρκοκύπριοι το αποδέχτηκαν. Ένα μήνα αργότερα η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αναστολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά τη σημερινή 54η επέτειο της Ανεξαρτησίας με διάφορες εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου