Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ; ΠΟΙΟΙ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ;


Φιάσκο Αμφίπολης: Θα παραιτηθεί η Μενδώνη;
Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Πριν από κάνα μήνα και κάτι έγραψα ένα άρθρο με το τίτλο «Ανοίξτε την Αμφίπολη, κυρία Μενδώνη!» όπου σημείωνα πως δεν μπορούμε να έχουμε μια επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος που θα αφορά μόνο τους αρχαιολόγους και θα έπρεπε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια καθώς είναι έντονο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Και το σημείωνα αυτό με βάση την επαγγελματική μου εμπειρία πως είναι καταστροφικό στην επικοινωνία να παίζεις με προσδοκίες όταν δεν έχεις εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα.


Αντί διαφάνειας κι ανοιχτής ενημέρωσης, στην Αμφίπολη εξαρχής ακολουθήθηκε η πεπατημένη των επικοινωνιακών «φωτοβολίδων». Κουβάλησαν μέχρι και τον πρωθυπουργό καλοκαιριάτικα για να γίνει «πρώτο θέμα» στις σκαλέτες των ειδήσεων, μετά άρχισε η διαρροή πληροφοριών με το σταγονόμετρο, ξεκίνησαν οι καυγάδες μεταξύ των αρχαιολόγων, διορίστηκε η κυρία Παναγιωταρέα για να λειτουργήσει ως φίλτρο μεταξύ των δημοσιογράφων και των αρχαιολόγων και καταλήξαμε να γίνουμε μάρτυρες μιας κατάστασης, όπου η κ. Παναγιωταρέα προσπαθεί να «καπελώσει» την κ. Μενδώνη, η κ. Μενδώνη να προσπαθεί να «καπελώσει» την κ. Περιστέρη και η κ. Περιστέρη να προσπαθεί να υπερασπιστεί την θέση της ως επικεφαλής της ανασκαφής «καπελώνοντας» τις άλλες δυο. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντησή του με την Μέρκελ ο πρωθυπουργός είχε κι ένα ντοσιέ για την Αμφίπολη. Τι ακριβώς συζήτησε γι αυτό, δεν ξέρω θα σας γελάσω…
Και φτάνουμε στα τελευταία. Οι εν λόγω τρεις κυρίες επέλεξαν την 28η Οκτωβρίου για να ανακοινώσουν στους Έλληνες ότι ο τάφος είναι συλημένος και ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος. Εδώ και μια εβδομάδα όμως άφησαν να δημιουργηθεί η εντύπωση πως κάτι σημαντικό ανακαλύφθηκε ή ότι πρόκειται να ανακαλυφθεί στον τύμβο, κάτι για το οποίο άξιζε συμβολικά να ταυτιστεί με την εθνική επέτειο. Στο τέλος, ανακοίνωσαν το εντελώς αντίθετο!

Εδώ λοιπόν κάτι δεν πάει καλά. Αν πρόκειται για τον τάφο του «Κανένα», αυτό δεν μπορεί να έγινε γνωστό προχθές, όταν η περιοχή ανασκάπτεται από τη δεκαετία του 50. Άρα όλο το προηγούμενο διάστημα φούσκωναν προσδοκίες με πλήρη γνώση του τελικού αποτελέσματος. Αν πάλι για κάποιο λόγο, έπρεπε να χαμηλώσουν απότομα τον πήχη των προσδοκιών, τότε δεν καταλαβαίνω το… ταρατζούμ της ανακοίνωσης ανήμερα της εθνικής επετείου.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, εδώ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι κινδυνεύουμε με ένα μεγαλειώδες φιάσκο που θα μπει στο στόχαστρο των διεθνών media. Κι επειδή ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Τασούλας φρόντισε να βγαίνει φωτογραφίες μόνο με την κα Κλούνεϊ και όχι με την κ. Περιστέρη («ψυλιασμένος», γαρ), οι πολιτικές ευθύνες βαρύνουν εξ ολοκλήρου τη διαχρονική Γενική Γραμματέα και προστατευόμενη του Αντιπροέδρου, κα Μενδώνη. Η οποία έχει πλέον δύο επιλογές. Η να μας πει , έστω και τώρα, τι ακριβώς συμβαίνει στην Αμφίπολη ή αν δεν μπορεί, να υποβάλει την παραίτησή της. Μέσος δρόμος εδώ, δεν υπάρχει.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου