Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ


ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ   

Γράφει ο Άρης Οικονόμου

Είναι αδιανόητο να έχει το θράσος να εμφανίζεται ακόμη στα ΜΜΕ ο άνθρωπος που έδωσε τη χαριστική βολή στην Ελλάδα, καταστρέφοντας εντελώς ότι είχε απομείνει όρθιο – αυτός που λίγες ημέρες μετά την εκλογή του είχε σκύψει δουλικά το κεφάλι απέναντι στον κ. Σόιμπλε, αποδεχόμενος τα πάντα. «Σχετικά με το «θέμα Βαρουφάκη» μπορούν να ειπωθούν πολλές διαφορετικές γνώμες, χωρίς καμία να μπορεί να γίνει καθολικά αποδεκτή – επειδή ακριβώς θα βασίζονται σε υποθέσεις. 

Κατά την γνώμη μου, το ζήτημα θα πρέπει να προσεγγιστεί με το «τι θα συνέβαινε αν η χώρα έβγαινε στις αγορές το 2014 με κάποια προληπτική γραμμή στήριξης», σε σχέση με το τι θα συμβεί τον 

Αύγουστο – το οποίο είναι ακόμα άγνωστο. Το σίγουρο είναι πως το «mail Χαρδούβελη», το οποίο δεν ήταν παρά οι έγραφες απαιτήσεις των δανειστών, μοιάζει με εκδρομή σε σχέση με αυτά που απαιτήθηκαν το καλοκαίρι του 2015.

Δεν μπορούμε βέβαια να γνωρίζουμε τι μέτρα θα απαιτούσε η προληπτική γραμμή. Εν τούτοις, δεν νομίζω τόσο σκληρά όσο το να διατηρείται το πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2022 και 2% στη συνέχεια. Όσον αφορά τις τράπεζες, πολύ αμφιβάλω αν θα ήταν σε τέτοια κατάσταση σήμερα. 

Σε ότι αφορά τον Βαρουφάκη είναι τουλάχιστον τραγικό να διαφωνούμε αν έκανε ζημιά μόνο 50 δις € (λες και είναι μαρουλόφυλλα) ή 200 δις € – ενώ το κόστος των ελέγχων κεφαλαίων (capital controls), της μαζικής φυγής καταθέσεων και της εξόδου χιλιάδων επιχειρήσεων από την Ελλάδα εξαιτίας του είναι ανυπολόγιστο.

Το έγκλημα αυτού του ανθρώπου είναι το ότι, ενώ είχε συλλάβει πλήρως σε όλα τα επίπεδα το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας (για όσους παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του προτού γίνει υπουργός), οι χειρισμοί του ήταν καταστροφικοί. 

Απλά και μόνο το γεγονός ότι, εφάρμοζε μία «δημιουργική ασάφεια», τεκμηριώνει πως δεν ήξερε τι πραγματικά έκανε – ή, ακόμα καλύτερα, έπαιρνε αποφάσεις στο πόδι. 

Επομένως, είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα του όποιου «σχεδίου» θα εφάρμοζε σε περίπτωση ολικής ρήξης με τους δανειστές – ενδιαφερόμενος πολύ περισσότερο για την δημιουργία μίας εικόνας ενός αντικομφορμιστή τύπου στα ΜΜΕ» (Π.Γ.).


Επικαιρότητα

Οι δηλώσεις του κ. Βίζερ μας φάνηκαν υπερβολικές και θρασείς, έχοντας την άποψη πως ο στόχος του ήταν να ρίξει το βάρος της ευθύνης της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων στους Έλληνες – αφούόποιες και αν ήταν οι ενέργειες του πρώην υπουργού οικονομικών, ο λογαριασμός θα πληρωθεί από τους Πολίτες. 

Από το παραπάνω όμως σχόλιο του αναγνώστη μας συνειδητοποιήσαμε πως υποστηρίξαμε χωρίς να το θέλουμε κάποιον, ο οποίος προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ελλάδα – εφαρμόζοντας μία αλλοπρόσαλλη πολιτική, με αποκλειστικό και μόνο στόχο τη δική του προβολή.

Ο κ. Βιλιάρδος στο παρελθόν είχε γράψει πως αυτός που έδωσε τη χαριστική βολή στην Ελλάδα ήταν ο κ. Βαρουφάκης, παίρνοντας την απάντηση του – ενώ εγώ ανέλυσα επίσης τις ενέργειες του το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όσο πιο καλοπροαίρετα μπορούσα. 

Από το σημείο όμως αυτό, έως το να εμφανίζεται ξανά στη δημοσιότητα, ιδρύοντας ένα κόμμα στην Ελλάδα με ένα μάλλον ανόητο όνομα (Μέτωπο ευρωπαϊκής ρεαλιστικής ανυπακοής!), υπάρχει μεγάλη απόσταση – ενώ θα ήταν καλά να αναφέρει τις πηγές χρηματοδότησης του, χωρίς καμία δημιουργική ασάφεια.

Σε κάθε περίπτωση, οι ζημίες που προκάλεσε στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες δεν είναι μόνο ανυπολόγιστες, με τα πολύ σωστά κριτήρια του αναγνώστη μας αλλά, επίσης, είναι μοναδικές στην παγκόσμια ιστορία – αφού ακόμη και αν τις περιορίσουμε στις τράπεζες, ασφαλώς δεν ήταν μόνο τα 40 δις € (περί τα 7 δις € ανά μήνα υπουργίας του ή σχεδόν 15 ετήσια ΕΝΦΙΑ!) που πληρώσαμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι.

Ειδικότερα ο αφελληνισμός των τραπεζών, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης ουσιαστικά προκάλεσε, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί στους ξένους, για ένα ποσόν της τάξης των 6-7 δις €, ο έλεγχος ενός μεγάλου μέρους των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων, αξίας 300-400 δις €! 

Αυτό σημαίνει με τη σειρά του πως είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις μαζικές κατασχέσεις των σπιτιών των Ελλήνων – επίσης για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη ξεκινήσει, για να εξαγοραστούν τα ακίνητα μας σε εξευτελιστικές τιμές από τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Το γεγονός αυτό και μόνο θα έπρεπε να τον κάνει πολύ προσεκτικό, όσον αφορά τις δηλώσεις και τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα. 

Μπορεί δηλαδή να θεωρεί τους Έλληνες ανόητους, πνευματικά καθυστερημένους σε βαθμό που να μην είναι σε θέση να καταλάβουν το έγκλημα που διενέργησε εις βάρος τους, αλλά μάλλον τους υποτιμάει – κρίνοντας από το σχόλιο του αναγνώστη μας, ο οποίος έχει συνειδητοποιήσει καλύτερα από εμάς το τεράστιο μέγεθος της ζημίας που προκάλεσε ο κ. Βαρουφάκης στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, από αυτήν την οπτική γωνία τα 50 δις € που έχουν αναφερθεί από εμάς, τα 100 δις € ή 200 δις € (δηλαδή 200.000 εκ. €!) από άλλους, είναι ουσιαστικά ελάχιστα – ενώ ο άνθρωπος αυτός είναι ένας τόσο αμετανόητος καταστροφέας και ένας τόσο αθεράπευτος αλαζόνας που είναι έγκλημα να παραμένει ελεύθερος και να κινείται ανεμπόδιστα στην Ελλάδα. 

Μία μεγάλη ντροπή για τη χώρα μας, την οποία εξευτελίζει διεθνώς, όσο και να θέλουμε να είμαστε επιεικείς μαζί του.ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου